Antieke ladekast met moderne Vitra stoel ernaast

Antieke meubels zijn terug van weggeweest. En dat is met een reden, want we worden met z’n allen namelijk steeds duurzamer en milieubewuster. We letten erop hoe een meubelstuk is gemaakt, waar het vandaan komt en welke materialen er worden gebruikt. Als je meubels hergebruikt of recycled, richt je je huis op een duurzame manier in. Want het kost geen brand- en grondstoffen om het meubelstuk te maken. En dit is dan ook meteen de reden dat we steeds meer zijn gaan houden van antiek. Van lampen tot vazen, tafeltjes, schilderijen, klokken, spiegels en andere accessoires: als je goed zoekt, kun je antiek in allerlei vormen en maten vinden. Met deze prachtige items, die met vakmanschap vervaardigd zijn, geef je je interieur een eigen stijl en meer persoonlijkheid.

Het verschil tussen vintage en antieke meubels

Vaak worden antiek en vintage ten onrechte door elkaar gebruikt. Antiek is namelijk niet hetzelfde als vintage. Antieke meubels zijn minstens honderd jaar oud, terwijl vintage items minimaal vijfentwintig tot maximaal honderd jaar oud zijn. Retro is weer iets anders, dit zijn imitaties van vintage meubels.

Zo pas je antieke meubels toe in je interieur

Een antiek item hier en daar geeft je huis meer sfeer en karakter. Gebruik bijvoorbeeld een oud tafeltje als nachtkastje of hang een paar antieke schilderijen op in een moderne lijst. Een antieke spiegel doet het ook altijd goed in je interieur. Vaak is de lijst goud, en laat dat materiaal nu juist een trend zijn. Antieke meubels kun je opschuren en een likje verf geven. Hierdoor kun je het aan de kleuren van je interieur aanpassen en gaan de meubelstukken weer jarenlang mee. Kortom, of je het meubelstuk koopt op een rommelmarkt, via een online veilig of erft van je oma, elk meubel vertelt een bijzonder verhaal en geeft je interieur een rijke, stijlvolle uitstraling.

De charme van antieke meubels

Antieke meubels geven je huis meer gezelligheid en levendigheid. Vaak zijn de meubels gemaakt van hout met een mooie bewerking. Er zitten heel wat uren werk in, en dat merk je aan de kwaliteit. Antieke meubels zijn supersterk, anders dan de meubels die tegenwoordig vaak machinaal worden gemaakt. Het leuke aan antiek is dat er een verhaal achter de handgemaakte meubels zit. Een antieke ladekast, een stijlvolle fauteuil of een honderd jaar oude vaas maken je interieur nog meer bijzonderd. Nog een pluspunt van antieke meubels is dat ze passen in veel verschillende interieurstijlen: van landelijk tot shabby chic en in een modern klassiek, of zelfs industrieel interieur.

Stappenplan: zo knap je oude meubels op

Door een oude tafel, kast, dressoir of bijzettafel te verven, knap je hem niet alleen op maar past hij nog beter in je interieur.

  1. Schuur het meubelstuk met een stuk schuurpapier of een schuurmachine. Gebruik dit laatste alleen als het hout massief is. Zit er houtsnijwerk in het meubel? Gebruik dan staalwol om dit te schuren. Wanneer je het meubel niet vooraf schuurt, blijft de verf niet goed hechten.

    Tip: schuur alleen in de nerfrichting van het hout. Zo ontstaan er geen splinters.

  2. Nu kan het verven beginnen! Gebruik een brede kwast, zo kun je alle oppervlakken snel en egaal verven.

    Tip: let goed op dat er geen ‘druipers’ blijven zitten of dat er kwastharen in de verf blijven plakken.

  3. Zet het meubelstuk na de verf in de vernis. Dit zorgt voor glans en beschermt tegen vlekken.

Verschillende soorten antieke meubels

Populaire antieke meubels zijn die uit de Biedermeier-periode (1815 – 1848) en Jugendstil-tijd (1890 – 1914). Bij Biedermeier wordt er gebruik gemaakt van prachtig hout, zoals walnoot-, kersen- en berkenhout. Je ziet hier veel bloemmotieven, houten vloeren met kleden en een fijne, huiselijke sfeer.

Bij Jugendstil zie je veel zwierige en zwoele vormen geïnspireerd op de natuur gecombineerd met messinggouden elementen. Beiden antieke stijlen komen mooi tot hun recht in een modern interieur aangezien ze veel overeenkomsten hebben met wat nu hip en trendy is.

Antieke fotolijsten

Deze zijn erg populair, en niet alleen bij je grootouders thuis. In veel interieurstijlen zie je de mooie, antieke lijsten nog terug. En dat is niet voor niets: de fotolijsten zijn hartstikke stijlvol. Zet er een oude zwart/wit foto in om oude tijden te herleven of combineer de antieke lijsten met nieuwe, moderne lijsten. De combinatie van oud en nieuw zorgt ervoor dat de antieke exemplaren nog meer opvallen.

Antieke vazen

Zet in de vaas statementbloemen, zo valt hij nog meer op. Zo’n vaas kun je overal neerzetten, want hij fleurt letterlijk elk meubelstuk op. Zet op het dressoir of de bijzettafel of in de vensterbank. Het is ook leuk om een groepje antieke vazen bij elkaar te zetten, dit geeft een subtiel antieke sfeer in huis.

Antieke spiegels

Hang een groepje antieke spiegels op om een saaie muur op te leuken. Het voordeel van spiegels is dat ze de ruimte groter en lichter maken. Je kunt ook een grote spiegel boven de kaptafel hangen. Dit geeft de kaptafel meteen meer flair.

Antieke secretaire

Een populair meubelstuk, want je kunt hem overal kwijt. Gebruik hem in de werkkamer echt als bureau. Zet je hem in de gang of woonkamer neer? Dan kun je hem als bijzettafel gebruiken waar je mooie prullaria op uitstalt.

Antiek dressoir

Op deze halfhoge kast zet je meestal de tv. Maar het is ook leuk om er andere antieke spulletjes op neer te zetten voor een klassiek effect.

Antieke kast

Een populaire antieke kast is de Biedermeier-kast. Deze heeft mooie details, zoals sierlijke houtbewerkingen en authentiek deurbeslag. Zo’n kast kun je goed als kledingkast gebruiken of gebruik in de kinderkamer om al het speelgoed in op te bergen.

Antieke buffetkast

Een tijdloze klassieker als je het ons vraagt. De buffetkast misstaat niet in de keuken, woonkamer of eetkamer. Zeker in een landelijke keuken komt dit antieke meubelstuk goed tot zijn recht.

Antieke plavuizen

Deze kleine, bruine vierkante steentjes komen vaak uit Frankrijk, waar ze in oude landhuizen lagen. Hier worden ze meestal in de keuken gelegd, omdat ze onverwoestbaar zijn en tegen een stootje of vlekje kunnen. Ze geven de ruimte een robuust antiek karakter.

Antieke meubels zijn helemaal in. Wil je de antieke stijl doorvoeren in je interieur? Laat je inspireren door deze klassieke interieurtrend. Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis te decoreren met antieklook meubels en accessoires!