Antieke ladekast met moderne Vitra stoel ernaast

Hou je van oude meubels met antieke charme? Wij begrijpen dat wel. Antieke meubels geven het interieur karakter. Of je het meubel nu koopt op de rommelmarkt of erft van je oma, elk meubel vertelt een bijzonder verhaal. Wil jij je interieur een rijke, stijlvolle uitstraling geven? Voeg er dan wat vintage flair aan toe door er antieke meubels neer te zetten. Onze interieurspecialisten geven tips over hoe je antiek kunt toepassen in je interieur.


Tip: Tijdloze klassieker! Een antieke buffetkast is heel populair in de eetkamer, woonkamer en keuken. Zeker in een landelijke keuken voelt deze kast zich helemaal thuis.

Antieke meubels en duurzaamheid

Onze samenleving staat bekend als een wegwerpmaatschappij – we kopen veel dingen die we ofwel helemaal niet nodig hebben of van mindere kwaliteit zijn. Wat kunnen we eraan doen? Ga voor antiek! Deze meubels zijn van hoge kwaliteit en er hoeven geen nieuwe grondstoffen te worden aangeboord om jouw kast of tafel te maken. Antieke meubels passen in heel veel verschillende interieurstijlen: landelijk, klassiek, shabby chic, vintage, maar ook in een modern interieur, zoals de industriële loft, kunnen antieke meubels worden toegepast.


De toepassing van antieke meubels draagt bij aan een duurzame levensstijl. En heeft de kast, de tafel of het bed net niet de kleur die je wenst? Hieronder lees je hoe je antieke meubels kunt opknappen.

Close-up zithoek met meubels in vintage stijl

Hoe knap je antieke meubels op?

Heeft die oude tafel, kast, dressoir of bijzettafel een nieuwe verflaag nodig? Dat kan je makkelijk zelf! Het vraagt wel even wat aandacht, maar het resultaat is fantastisch! Wij leggen je stap voor stap uit hoe je antieke meubels kunt opknappen.

Deze materialen heb je nodig om antiek op te knappen:

 • Schuurpapier
 • Verf
 • Vernis
 • Kwast
 • Doeken
 • Staalwol

En hier volg je de stappen waarmee je dichter bij jemooie antieke meubels kunt komen:

 1. Stap

  Voordat je het meubelstuk opnieuw kunt schilderen of lakken, moet er eerst worden geschuurd. Dit kan met schuurpapier of een schuurmachine (let op: een schuurmachine alleen gebruiken als het hout massief is). Wanneer je niet eerst schuurt, zal de verf niet goed hechten.

 2. Stap

  Belangrijk om te weten: schuur altijd alleen in de nerfrichting van het hout! Zit er houtsnijwerk op het meubel? Gebruik staalwol om dit te schuren.

 3. Stap

  Als alle oude verfresten zijn verwijderd en het oppervlak mooi is opgeruwd, kan de nieuwe verf worden aangebracht. Het is het beste om een brede kwast te gebruiken. Op deze manier kunnen alle oppervlakken snel en egaal worden geverfd.

 4. Stap

  Let op: verf het meubelstuk zodanig dat er geen druipers ontstaan of dat er kwastharen in de verf achterblijven.

 5. Stap

  Na het drogen van de verf kan het meubelstuk in de vernis worden gezet. Vernis zorgt voor glans en beschermt het meubel tegen vlekken.

Hoe pas je antiek toe in je interieur?

 • Antieke fotolijsten zijn erg populair en niet alleen bij oma thuis. Ook in moderne interieurs zie je antieke lijsten terug. Bijzonder stijlvol: een modern schilderij in een antieke lijst. Deze combinatie van oud en nieuw zorgt ervoor dat het schilderij nog meer opvalt.
 • Antieke vazen verfraaien elke ladekast, bijzettafel en vensterbank. Je kunt ook een mooie mix van antieke vazen maken.
 • Wandspiegels met antieke flair kunnen in veel interieurstijlen worden toegepast. Een antieke spiegel in zilver kan bijvoorbeeld prachtig boven de kaptafel geplaatst worden.
 • Een antieke secretaire is een populair meubelstuk om een stijlstatement mee te maken. Of je ‘m nu in de werkkamer, gang of midden in de woonkamer plaatst – een secretaire ziet er niet alleen mooi uit met zijn antieke look, maar kan ook gebruikt worden als een klein bureau.