stijlenmix: witte klassieke bank voor strakke zwarte salontafel

Kan jij niet kiezen tussen alle interieurstijlen? Ga dan voor een stijlenmix! Door jouw favoriete stijlen subtiel met elkaar te mixen, geef je je huis karakter. Bij Westwing laten we zien hoe je verschillende stijlen met elkaar kunt mixen en waar je aan moet denken om te voorkomen dat het een stijlclash wordt. Het mixen van kleuren, materialen en/of stijlen vraagt wat lef, maar zorgt er uiteindelijk voor dat je interieur niet standaard is.

Wat betekent stijl?

Stijl is een nogal abstracte term, maar iedereen kan zich er direct iets bij voorstellen. Volgens de algemene definitie verwijst de term vooral naar het uiterlijk van een object.

Stijl is de geliefde van de kunst.


Coco Chanel

Een stijlenmix is de combinatie van verschillende designvormen. Hierbij worden bewust sterke contrasten gebruikt en de verschillende elementen worden gecombineerd tot een harmonieus totaalbeeld. Hoe je dit kunt bereiken? Wij geven je tips.

3x tips voor een geslaagde stijlenmix

  1. Materialenmix

    Contrasterende materialen zorgen voor spanning in het interieur. Combineer bijvoorbeeld warme natuurlijke materialen zoals hout, wol of linnen met koele meubels en accessoires van metaal, glas of beton.
  2. Kleurenspel

    Colour blocking is vooral bekend uit de modewereld. Maar ook in het interieur kan de mix van sterke kleurcontrasten een indrukwekkend effect hebben. En als je echt lef hebt, combineer je ook verschillende patronen.
  3. Niet meer dan twee

    Meng slechts twee meubelstijlen met elkaar. Zo voorkom je dat een kamer er chaotisch uitziet. Symmetrie kan ook een hulpmiddel zijn om het interieur niet te onrustig te maken.

Deze interieurstijlen kunnen met elkaar gecombineerd worden

Je bent natuurlijk helemaal vrij om je eigen stijlenmix te maken. Maar toch geven we je graag wat tips over welke stijlen heel goed samengaan zodat je een harmonieus en spannend geheel creëert.

Eclectisch wonen

Als er sprake is van een stijlenmix, dan komt het concept van eclectisch wonen altijd naar voren. In het algemeen betekent eclectisch wonen het combineren van verschillende stijlen, tijdperken en materialen. Zo creëer je spannende contrasten in een ruimte. Een oude vintage kast van de rommelmarkt in combinatie met een moderne designbank en oosterse vakantiesouvenirs geeft je woonkamer een eclectische look.

Tip: om te voorkomen dat er onrust ontstaat, maak je gebruik van een verbindend element zoals een dominante kleur of materiaalsoort. Ook een symmetrische opstelling helpt om de rust en harmonie te bewaren.

Pastel meets Scandi: zo werkt het!

De stijlenmix tussen Scandinavisch design en delicate pasteltinten zorgt voor een moderne en comfortabele woonstijl. Deze stijlenmix is voor iedereen toepasbaar, ook wanneer je geen durfal bent. De pastelkleuren geven een zacht randje aan het koele karakter van een Scandi interieur.

Speel met koele en warme materialen door industriële elementen, zoals metaal, beton en glas, te combineren met warme materialen zoals hout, vilt en wol. Ook pastelkleuren zoals roze, lichtblauw, mintgroen, lila of abrikoos bieden een mooi contrast met koele materialen. Juist in de Scandi stijl is de combinatie van strakke vormen met warme materialen en zachte kleuren belangrijk.

Cubaanse stijlenmix

Wil je je huis opfrissen met een kleurrijke mix van stijlen? Laat je dan inspireren door de Cubaanse stijl en combineer vintage meubels met kleurrijke woonaccessoires en designobjecten met patronen. De mix van verschillende stijlen en de combinatie met verschillende materialen maakt deel uit van de karakteristieke Cubaanse flair. Op deze manier geef je elke kamer een vriendelijke en tegelijkertijd gezellige sfeer.

Onze tip: exotische planten zoals palmen, varens of orchideeën zorgen voor een extra portie vakantiegevoel.

Stijlenmix van oud en nieuw

Modern meets antiek! Door oud en nieuw met elkaar te combineren krijgt je huis pas echt karakter. Ga op rommelmarkten op zoek naar mooie vintage meubels en pas dit toe in je moderne interieur. Je zult versteld staan van het resultaat! Juist die unieke stijlenmix voorkomt dat je huis een kopie wordt van Pinterest. Ook erfstukken en andere vintage vondsten kunnen worden toegepast in deze bijzondere stijlenmix. Door de basis van het interieur neutraal te houden, komen de stijlelementen nog beter tot hun recht.

Onze favoriet voor de keuken: moderne kuipstoelen in vrouwelijke tinten. Combineer het met een antieke eettafel van massief hout. Ideaal als je wilt spelen met een mix van stijlen uit verschillende tijdperken.

Het is ook spannend om de mix van stijlen in de woonkamer voort te zetten en een minimalistische bank op een oud en stijlvol vloerkleed te plaatsen. Op deze manier creëer je een bijzondere mix tussen oud en nieuw.

Een mix van stijlen in de woonkamer

In de woonkamer kan je naar hartenlust stijlen mixen. Dat wil zeggen: de meubels beperk je tot twee stijlen, anders wordt het te druk. Maar qua accessoires kan je losgaan! Hang een oud schilderij boven je strakke Scandi bank, schilder een oude naaimachinetafel in een funky pasteltint en dek je moderne tafel met het oude bloemservies van je oma. Alles is mogelijk, jij bepaalt wat je mooi vindt!

Om te voorkomen dat het een bij elkaar geraapt zooitje wordt, raden we aan om van tevoren een moodboard te maken. Zet vooral niet te veel spullen in de woonkamer, maar maak bewuste keuzes. Het leuke aan een stijlenmix is dat je de accessoires elk seizoen kunt wisselen!

Meubels & woonaccessoires voor een unieke stijlenmix

Wij hebben een exclusieve selectie voor je samengesteld van meubels en accessoires die je gerust in de mix kunt gooien met elkaar! Ga voor contrasten in materialen, kleuren en stijlen en laat je verrassen door het eindresultaat van jouw unieke stijlenmix. Fan van een tijdloze stijlenmix? Bekijk dan eens ons artikel over de grandmillenial stijl. Hier lees je 5 tips voor het granny chique inrichten van jouw interieur.

Je interieur een verrassende touch geven? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste meubels en accessoires in jouw favoriete woonstijlen.