Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
man op witte bank in woonkamer

Woon je in een appartement of studio die wat kleiner is? En vind je een klein appartement inrichten een uitdaging? Dan helpen we je graag! Met de juiste tips maak je van een klein appartement jouw fijne thuis. Een plek waar je slaapt, kookt, eet en uitrust. Waar je kunt bankhangen, films kunt kijken en zelfs nog even een work-out kunt doen. We horen het je denken: ‘maar past dat allemaal wel?’ Jazeker. Als je maar weet hoe je je meubels het beste neerzet en waar je allemaal aan moet denken. Een klein appartement inrichten wordt dan meteen een stuk makkelijker én leuker dan je denkt.

Klein appartement inrichten: voor

Onze Interior Design Service – Westwing Studio – laat je in dit artikel en in de afbeeldingen hieronder zien hoe zij een klein appartement (her)indelen en (her)inrichten. Te beginnen met de afbeeldingen van hoe het appartement eruit zag vóór het moment dat onze stylisten ermee aan de slag gingen.

Een klein appartement inrichten: 3-D interieurontwerpen

Onze Interior Design service maakte de volgende 3-D interieurontwerpen voor de ruimtes in het kleine appartement waarvan de afbeeldingen hierboven te zien zijn.

Klein appartement inrichten

Hoe doe je dat dan, zo’n klein appartement inrichten? Met onze 7 belangrijkste tips kom je al een heel eind. We zetten ze even voor je op een rijtje. 

1. Kies voor lichte kleuren

Is de ruimte niet zo groot? Kies dan voor lichte meubels en accessoires. Door het geheel lichter te maken, laat je je appartement eenvoudig groter lijken. Witte muren en meubels maken een kamer open en extra stijlvol. Een geheel witte ruimte kan wat koud overkomen, dus vrolijk je appartement vooral op met vrolijke kleuren. Of met prachtige natuurlijke materialen als jute of bamboe. Zet wat leuke gekleurde accessoires, textiel en bloemen in de ruimte en het voelt elke dag als lente. 

2. Houd je aan een vast kleurenpalet als je bezig bent met een klein appartement inrichten

Nu we toch in de kleurenhoek zitten, geven we je deze tip meteen maar mee: houd je aan een vast kleurenpalet. In een kleine ruimte valt bijna elk item op, dus is het belangrijk om voor één bepaalde woonkamer stijl te kiezen. Zo laat je alle spullen met elkaar matchen en breng je rust in je appartement. Combineer verschillende kleuren met een mooie kamerplant: daar knapt je huis van op. Kies daarnaast voor een toffe goudkleurige eyecatcher om je interieur extra te laten stralen!

3. Benut voldoende opbergruimte

In een klein appartement kan het al snel wat rommelig lijken. Dat voorkom je door veel opbergruimte te benutten, zodat je al je spullen kwijt kunt! Maak gebruik van planken, manden en kasten voor al je bezittingen. En durf daarbij vooral spullen door elkaar heen te bewaren: een kastje dat als servieskast én schoenenlade dient? Superhandig. En hang ook zoveel mogelijk aan haakjes: daar kun je kleding en jassen aan ophangen die anders al snel op een stoel of op de bank belanden. 

4. Begin bij de grotere meubels

Ga je een klein appartement inrichten, begin dan met de indeling van je grotere meubels. Deze nemen simpelweg de meeste ruimte in beslag, dus moet die ruimte er ook echt zíjn. Maak een plattegrond of plak tape op de vloer om een idee te krijgen van waar welke kast, bank of bed het beste staat. Onze belangrijkste tip: zorg dat je genoeg ruimte hebt om te lopen! Elke dag tegen hetzelfde kastje aanstoten, gaat op een gegeven moment écht vermoeien. Kun je hulp gebruiken? Laat dan een interieurontwerp samenstellen. 

5. Pas meubels aan op de ruimte

In kleinere ruimtes zijn we vaak geneigd om ook kleinere spullen en meubels neer te zetten. Maar een appartement kan er dan ook al snel uit komen te zien als een poppenhuis. Durf daarom groots te denken en kleinere elementen af te wisselen met grotere elementen. Kies daarbij voor lichte materialen en vermijd massief meubilair. En als je dan toch bezig bent: multifunctionele meubels zijn perfect voor kleine ruimtes. Zo vang je namelijk twee vliegen in één klap! Easy, zo’n klein appartement inrichten. 

6. Gebruik de hoogte van het appartement

Heb je prachtige hoge muren in je appartement? Ten eerste: lucky you. Hoge muren en ramen geven een ruimte ontzettend veel sfeer. Tegelijkertijd bieden ze je extra veel opbergruimte! Dus maak gebruik van die meters en kies bijvoorbeeld voor een hoge kledingkast. Want de perfecte tip voor kleine ruimtes is dat je vooral in de hoogte moet werken. Te veel spullen op de vloer laten een appartement kleiner ogen dan ie in werkelijkheid is. 

7. Probeer ruimtes van elkaar te scheiden als je bezig bent met een klein appartement inrichten

We begrijpen het, je kunt moeilijk een muur middenin je studio zetten. Maar het is wél praktisch om de ruimte op te delen in kleinere ruimtes. Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar daardoor lijkt je appartement juist veel groter dan ie is. Dus ga je een klein appartement inrichten? Hang dan een gordijn op om het slaapgedeelte af te scheiden van het woongedeelte, of plaats een scherm tussen je bank en bed. Door hoekjes te creëren, maak je je thuis knus zonder dat het benauwd aanvoelt. En zo’n gezellige, sfeervolle plek willen we allemaal wel, toch? 

Klein appartement inrichten: het resultaat

Een klein appartement inrichten: moodboards ter inspiratie

Ga je een klein appartement inrichten, dan kan het lastig zijn om te bepalen waar je moet beginnen. Al die verschillende keuzes en mogelijkheden: je hoofd zit er al snel vol van. Een moodboard kan je dan helpen! Door kleuren en interieurstijlen bij elkaar te plakken, visualiseer je je doelen en dromen. In plaats van er eindeloos over na te denken, maak je ze zichtbaar. En dat maakt dat je beter weet wat je wilt. 

Hoe doe je dat? Pak wat tijdschriften, een schaar, een vel papier en een plakstift. Knip en scheur plaatjes en afbeeldingen uit magazines waar je blij van wordt. Zo kom je tot een vel papier vol wooninspiratie. Zoek je liever digitaal? Dan zijn er talloze online platforms te vinden waar je de leukste stijlen bij elkaar brengt. Met een paar klikken op de knop, krijg je een prachtig overzicht. 

Gelukkig hebben wij ook al wat moodboards klaarstaan voor je. Moodboards voor woonkamerinspiratie, een klein appartement inrichten of werkkamerinspiratie: je vindt het allemaal! Neem gauw een kijkje en ontdek welke sfeer je het meest aanspreekt. Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste trends? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale – met kortingen tot 70% – om je zolderkamer helemaal in jouw stijl in te richten!

Een klein appartement inrichten was nog nooit zo makkelijk. 

Ben je op zoek naar meer woonideeën voor bij jou thuis? Neem dan een kijkje op de website van Westwing Studio voor een individueel advies van onze interieurspecialisten

westwing studio banner