Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
Zolderkamer modern ingericht

De zolderkamer inrichten is vaak het laatste waar mensen aan denken in hun huis, omdat het meestal niet de meest logische kamer is om te gebruiken. De muren zijn vaak schuin en soms heb je nog balken lopen die het plafond verlagen. Is de zolder dan een ruimte waar je eigenlijk niets aan hebt? Wij vinden van niet! Het is zeker geen overbodige kamer die je alleen als rommelhok gebruikt, want dat is natuurlijk eigenlijk zonde. In deze blog delen we allerlei ideeën voor je zolder, waardoor jij er een prachtige, extra kamer van kunt maken. 

Voor welke functie ga je de zolderkamer inrichten?

Voordat je begint met de zolderinrichting, is er een ontzettend belangrijke vraag die je moet beantwoorden. Waar ga je de zolder voor gebruiken? Dit is de beste plek om het proces te beginnen, want het beïnvloedt veel keuzes. We zetten een paar verschillende functies voor je op een rijtje:

  • Slaapkamer: schuine muren vervelend? Zeker niet! Schuine muren kunnen juist voor een knus en fijn gevoel zorgen, en dat is handig voor een slaapkamer. Door je bed onder de schuine wand te zetten, creëer je een gezellige sfeer. En je ligt toch in bed, waardoor je geen last hebt van het lagere plafond. Ideaal! 
  • Heb je een ruime zolder? Dan is het een goede plek voor een luxe masterbedroom met lekker veel ruimte. De schuine muren zorgen er misschien voor dat een hoge kledingkast niet past, maar dat los je eenvoudig op door een lagere, bredere kast neer te zetten. Wil je zelf niet op zolder slapen? Dan tover je de zolder eenvoudig om tot een gastenkamer, waardoor je altijd een extra bed hebt staan. Handig én gezellig!
  • Studeerkamer: het ideale aan een zolder is het feit dat de kamer op een hogere verdieping ligt, en dus lekker rustig is. Dus waarom zou je de zolderkamer niet inrichten als studeerkamer? Je kunt de zolder zo minimalistisch houden als je zelf wilt, waardoor je alle focus op je werk kunt houden. Let er bij een studeerkamer of kantoor wel op dat je zolder voldoende lichtinval heeft: werken in een te donkere kamer is niet prettig. En met een dakkapel op zolder heb je niet alleen meer ruimte, maar ook een mooi uitzicht voor wanneer je even pauze nodig hebt. Weet je nog niet hoe je je kantoor wilt inrichten? Doe hier dan werkkamer inspiratie op!
  • Hobbykamer: misschien voor jezelf of misschien voor de kinderen. Als je geen extra slaapkamer of kantoor nodig hebt, kun je de zolderkamer nog steeds handig inrichten. Voor de kinderen is het heerlijk om op zolder te spelen, omdat het echt een aparte ruimte is. En voor de ouders is het ook niet verkeerd dat de druktemakers een verdieping hoger zijn, toch? Maar ook voor je favoriete hobby’s is de zolder helemaal in te richten. Een extra televisie en een heerlijke bank zijn het begin van een heuse thuisbioscoop. Of zet er een groot bureau neer, met voldoende ruimte voor bordspellen of knutselprojecten. Alles is mogelijk!
  • Extra opslag: de laatste functie is vooral een lekker praktische zolderinrichting. We kunnen allemaal wel wat extra opslagruimte gebruiken, maar dat betekent niet dat je alles maar op de zolder moet laten slingeren. Met schappenkasten creëer je lekker veel ruimte voor spullen die je niet in het zicht wilt hebben. 

Inspiratie nodig voor het inrichten van jouw zolderkamer?

Wellicht heb je iets aan onderstaand moodboard dat is gemaakt door de Westwing Interior Design Service! Verder in dit artikel vind je prachtige 3-D foto’s waarin de kleuren uit dit moodboard in het (zolder) interieur verwerkt zijn.

Slim omgaan met de ruimte die je hebt

Nederlandse huizen hebben vaak niet de allergrootste zolders. Dat is misschien ook de reden dat veel mensen de zolderkamer niet inrichten. Toch hoeft dat helemaal geen probleem te zijn, je moet gewoon slim werken met de ruimte die je wel hebt. Maar hoe doe je dat? Er zijn twee dingen waar je op moet letten:

  1. Maak een loopplan. Een loopplan? Ja, echt. Het klinkt misschien overbodig, maar als je vóór het inrichten goed kijkt naar de logische routes die je gaat lopen door je nieuwe slaapkamer, studeerkamer of hobbykamer, kan dat veel irritaties besparen. Denk aan een bed en kast die net niet genoeg ruimte overlaten, of een bureaustoel die niet ver naar achteren kan rollen door de schuine muur. Door goed naar de ruimte te kijken en slim met meubels te werken, voorkom je ruimtegebrek!
  2. Ga voor praktische meubels. Dan hebben we het niet over veldbedjes die zo min mogelijk ruimte innemen, maar een bed met bijvoorbeeld lades waardoor je ook kleren of beddengoed kan opruimen. Of een bankje dat je kunt openklappen om speelgoed in te bewaren. Door functies te combineren, krijg je geen vol gevoel op zolder. 

Als je eenmaal je zolder heb ingericht, is het inrichten van een smalle woonkamer of klein appartement ook geen uitdaging meer. Weet je nog niet helemaal hoe je de zolder wilt gaan inrichten? Kijk dan eens naar ons interieurontwerp om inspiratie op te doen. 

Let op het licht tijdens de zolderkamer inrichten

Voor het comfort op zolder is het heel belangrijk dat er voldoende licht is. Je creëert meer lichtinval door bijvoorbeeld een dakkapel of een dakraam te plaatsen. Dit zijn misschien wat grotere ingrepen dan je graag zou doen, maar het levert je heel veel op! Het zou zonde zijn om na het inrichten van je zolderkamer te merken dat het veel te donker is om ervan te genieten. 

Een tweede manier om meer licht te verzorgen, zonder te verbouwen zijn lampen met verschillende soorten licht. Deze daglichtlampen imiteren de lichtkleur van zonlicht. Dat is lekker voor je ogen en een stuk goedkoper dan een dakkapel.  

De rommelzolder is verleden tijd

De grootste zonde die je kunt begaan bij het inrichten van de zolderkamer, is de rommelzolder. Ben jij ooit begonnen met één kast, maar staan er nu overal dozen en losse spullen? Geen zorgen, je bent zeker niet de enige. Gelukkig zijn er allerlei manieren waarop je de rommelzolder kunt voorkomen. Zo kun je je zolder indelen: 

  • Lange, lage kasten. Met deze kasten heb je geen last van de schuine muren en het lage plafond en je creëert lekker veel opslagruimte. Het ziet er ook nog eens leuk uit en boven op de kast heb je ruimte voor accessoires. Extra opslag hoeft helemaal niet saai te zijn!
  • Ga aan de slag met manden en kratten. Dit ziet er veel gezelliger en opgeruimder uit dan losse spullen op zolder. Houten kratten kun je ook nog eens stapelen, waardoor je nog meer kwijt kan. 
  • Heb je écht veel ruimte nodig? Ga dan voor stellingkasten op zolder. Dit is de meest praktische oplossing voor ruimtegebrek in andere ruimtes in huis. Misschien ziet het er minder gezellig uit, maar de rest van je huis wordt er wel lekker opgeruimd van! Zo hou je meer ruimte over voor bijvoorbeeld de inrichting van je woonkamer.

Ben jij na het lezen van al deze zolder inspiratie ook van plan om te beginnen met het opnieuw inrichten van je zolderkamer? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale – met kortingen tot 70% – om je zolderkamer helemaal in jouw stijl in te richten!

westwing studio