Witte keuken met grote koelkast

De koelkast schoonmaken is een vak apart. Want wist je dat er temperatuurverschillen zijn tussen de verschillende compartimenten? Zo is het in de groentelade een stukje minder koud dan in de rest van de ijskast. Groente en fruit houden namelijk niet van te veel kou. En zo zijn er nog een paar handige tips en tricks voor het indelen en schoonmaken van je koelkast. Je leest ze in onze koelkastgids!

Wat hoort er wel en niet in de koelkast thuis?

Blijft alles langdurig vers in de koelkast? Het antwoord is nee. Niet elk voedsel kan tegen kou. Sommige verliezen zelfs sneller hun houdbaarheid en worden oneetbaar. Voor groenten en fruit geldt de grove vuistregel: inheemse soorten kunnen in de koelkast worden bewaard, terwijl exotische soorten de kamertemperatuur beter verdragen. Maar er zijn natuurlijk een paar uitzonderingen. Wij vertellen je hoe je de koelkast op de juiste manier inricht, wat er wel en wat er niet in hoort!

Tip: De koelkast kan ook gebruikt worden als plaats voor cosmetica. Serums en crèmes voelen extra fris op de huid aan en nagellak blijft langer smeerbaar in de koelkast.

Deze etenswaren horen in de koelkast:

 • Druiven en andere bessen houden ervan om koud te zijn – dan houden ze hun knapperige beet.
 • Dadels blijven lang sappig in de koelkast.
 • Verse champignons moeten in de koelkast gezet worden zodat ze langer houdbaar blijven.
 • Broccoli en bloemkool zijn langer houdbaar in de koelkast.
 • Bladsla moet in het onderste groentelade worden bewaard om het vers en knapperig te houden.

Voor sommige voedingsmiddelen is het bewaren in de koelkast schadelijk voor hun smaak en houdbaarheid. Om er zeker van te zijn dat je in de toekomst alleen de juiste dingen in de koelkast zet, volgt hier een klein overzicht van welke voedingsmiddelen niet in de koelkast thuis horen:

Deze levensmiddelen horen niet in de koelkast thuis.

 • Tomaten haten kou: Tomaten verliezen hun smaak in de koelkast. Je kunt tomaten beter in de fruitschaal leggen.
 • Uien nemen water op: Als uien in de koelkast worden bewaard, nemen ze vocht op en kan het gaan schimmelen. Hetzelfde geldt voor knoflook. Een droge plek is beter voor deze voedingsmiddelen.
 • Avocado’s blijven hard: Als je avocado’s in de koelkast bewaart, voorkom je dat het heerlijke fruit rijpt en zacht wordt. Leg ze dus op de fruitschaal. Staat nog leuk ook!
 • Honing kristalliseert bij lage temperaturen: Honing verliest zijn romigheid omdat het kristalliseert bij lage temperaturen. Om ‘s morgens op brood of in de thee van het vloeibare goud te kunnen genieten, raden wij u aan de honing op kamertemperatuur in een keukenkastje te bewaren.
 • Koffie in de koelkast?: Je zou kunnen denken dat de koelkast een goede plek is om koffie te bewaren. Helaas absorbeert koffie geuren en dat verandert zijn smaak. Tip: voor een langdurig aroma is het beter om het koffiepoeder in luchtdichte koffieblikken te bewaren.

De koelkast schoonmaken en indelen: zo doe je dat

Gooi jij alles lukraak in de koelkast? Lees dan zeker deze gids. Een koelkast, of ijskast, vraagt om een precieze indeling. Enerzijds creëer je orde, anderzijds blijft voedsel langer vers, omdat er voor elk voedsel een ideale plaats in de koelkast is. De reden hiervoor is de verschillende temperaturen – ook wel koude zones genoemd – in de compartimenten. Wij laten je zien waar in de koelkast de optimale koeltemperatuur voor elk voedingsmiddel is en helpen je zo om de koelkast te organiseren.

Wat je ervoor nodig hebt:

 • Verschillende opbergbakjes
 • Weckpotten
 • Antislipfolie
 • Etikettenprinter

Dit is de perfecte plek in de koelkast voor voedsel:

 • Melk: Dit hoort natuurlijk thuis in de koelkast. Zet dit op de koudste plek, in het midden van de koelkast.
 • Sappen: Zet sappen dicht bij de melk, zodat je er koel van kunt genieten.
 • Witte wijn: Witte wijn drink je natuurlijk het liefst gekoeld. Om te voorkomen dat de flessen in de koelkast heen en weer rollen, kan je een anti-slip-mat gebruiken.
 • Eieren: Laat ze altijd in de doos zitten om ze te beschermen tegen vocht. Nog beter: in speciale plastic eierbakken bewaren.
 • Open sauzen: Wie kent het niet: na de barbecue zijn alle sauzen en dips open en die knijpflessen en tubes gaan hun eigen leven leiden in de koelkast. Groepeer deze in de koelkastdeur en voorzie het vak eventueel van een etiket met ‘sauzen’ zodat iedereen weet waar ze de sauzen kunnen vinden én terug kunnen zetten.
 • Jam en meer: Groepeer alles wat je voor het ontbijt nodig hebt in een bak in de koelkast. Zo heb je dat zondagsontbijt zo op tafel gezet!
 • Fruit: Wist je dat appels ervoor zorgen dat andere groenten en fruit sneller rijpen? Bewaar groenten daarom altijd in een andere lade dan appels. Dit zorgt voor een langere houdbaarheid.
 • Smoothies: Heb je altijd haast in de ochtend? Bereid ‘s avonds een smoothie voor door alvast fruit te snijden. ’s Ochtends gooi je het fruit in een keer in de mixer en klaar! Om de ingrediënten ‘s nachts vers te houden, bewaar je de stukjes fruit in een gesloten pot in de ijskast.

De koelkast schoonmaken: de beste tips

Het wordt aanbevolen om de koelkast om de vier weken schoon te maken. Normaal gesproken is het voldoende om een beetje schoonmaakazijn op te lossen in water. Hiermee verdwijnen de geuren en worden de planken en lades gedesinfecteerd. Hardnekkige vlekken kunnen ook worden gereinigd met een beetje afwasmiddel.

Bij een normale koelkast is het meestal niet nodig om met extra ontsmettingsmiddelen te werken – mits je de koelkast regelmatig schoonmaakt. Het schoonmaken van de ijskast omvat ook het ontdooien van het vriesvak. Wij raden je aan dit twee keer per jaar te doen om de efficiëntie van het apparaat te verhogen en op lange termijn energie te besparen.

Opruimen is een must: tips voor het organiseren en schoonmaken van je koelkast

Het indelen van de koelkast kan heel eenvoudig zijn als je een paar tips en trucs kent. Nu het duidelijk is welk compartiment de optimale koeltemperatuur heeft, is het tijd om het voedsel te organiseren. Wij raden je aan soortgelijke voedingsmiddelen te groeperen, omdat deze meestal tegelijkertijd nodig zijn. Jams en spreads kunnen op een dienblad of in een open doos geplaatst worden. In één handomdraai zet je dan alles voor het ontbijt op tafel.

Het is ook aan te raden om glazen bakken te kopen – ze zijn hygiënisch en praktisch tegelijk. De ene bak kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor de opslag van verschillende soorten kaas en een andere voor worst en vleeswaren. Hou de koelkast netjes door ook de vakken voor eieren, boter, groenten en fruit in de koelkast optimaal te benutten. De plekken zijn niet alleen specifiek bedoeld voor die producten in termen van temperatuur, maar elk voedingsmiddel krijgt op die manier ook z’n eigen vaste plek, wat zorgt voor meer orde in de koelkast.

Vergeet niet om je koelkast regelmatig schoon te maken. Op deze manier verwijder je voedselresten en voorkom je dat bacteriën zich verspreiden. Bovendien kan je dan gelijk inventariseren wat wel en niet meer houdbaar is. Dat ruimt lekker op! Met onze tips blijft alles vers en super opgeruimd in de koelkast! Shop alles voor een opgeruimde en schone koelkast bij Westwing.