zolder met witte bank en houten balken

Ga jij binnenkort de zolder verbouwen tot slaapkamer of badkamer en kun je wel wat hulp gebruiken? Lees dan snel verder! Met onderstaand stappenplan weet jij hoe je het beste kunt beginnen als het gaat om een zolder verbouwen, renoveren of opknappen!

Stappenplan: de zolder verbouwen in 10 stappen

Volg onderstaand stappenplan voor het verbouwen van je zolder.

Stap 1: ideeën en inspiratie opdoen voor het verbouwen van de zolder

Wanneer je de zolder gaat verbouwen is het belangrijk om ideeën en inspiratie op te doen. Wat wil je van de zolder gaan maken? Ga je de zolder verbouwen tot slaapkamer? Wat wordt de nieuwe functie van de zolder? Ga opzoek naar inspiratie via internet, blogs, interieurtijdschriften, artikelen van mensen die hun zolder hebben verbouwd of maak gebruik van Pinterest, Instagram of andere magazines of social mediakanalen.

Houd hierbij ook rekening met de draagkracht van de vloer, de ruimte van de zolderruimte en de lichtinval. Misschien is het bijvoorbeeld waardevol om een dakraam, dakkapel, vaste trap of gipswand te plaatsen.

Stap 2: maak een overzicht van je wensen

Nu je inspiratie hebt opgedaan en duidelijk is welke functie de zolder gaat krijgen is het van belang om een lijst te maken. Schrijf alle wensen op. Wat wil je minimaal realiseren? Wat is er allemaal nodig om de zolder te maken zoals je wilt? Denk hierbij ook aan de inrichting. Houd rekening met eventuele toekomstplannen en denk goed na over grote investeringen.

Stap 3: maak een begroting voor de zolder verbouwen

De volgende stap in het proces van de zolder verbouwen is om je lijst te vertalen naar het beschikbare budget. Natuurlijk kun je de renovatie van een zolder qua kosten zo hoog maken als je zelf wilt. Toch zijn er vaak flinke veranderingen nodig om de zolder om te bouwen tot een slaapkamer of badkamer. Neem in de begroting dan ook alle zaken op. Van het plaatsen tot wanden, tot stucwerk, het plaatsen van een trap/dakkapel tot aan eventuele nieuwe raamdecoratie, inrichting van de kamer(s) en het installeren van airco. Houd met het maken van een begroting rekening met arbeidsuren, benodigde materialen en nog nieuw of tweedehands aan te schaffen spullen. Je kunt er ook voor kiezen om een aantal werkzaamheden zelf uit te voeren om op die manier geld te besparen. Let er dan wel op dat er vaak meer tijd en energie in gaat zitten dan je denkt. 

Stap 4: checklist voor je zolder verbouwen

Voordat de renovatie of verbouwing daadwerkelijk kan starten is het van belang om een aantal zaken te checken. Denk hierbij aan het volgende:

 • Hoe zit het met de aansluiting voor gas, water en elektra?
 • Wat is de beschikbare ruimte en hoe hoog is die ruimte? 
 • Hoe zit het met bestaande steunmuren, draagbalken, vloerbalken en eventueel onderliggende muren?
 • Ga je een badkamer maken? Realiseer deze bij voorkeur boven een bestaande badkamer.
 • Wat is de staat van het dak? Laat een dak inspectie uitvoeren om de staat van de dakdoorvoeren, dakbedekking en dakisolatie te weten te komen.
 • Wat is de staat van de zolder en zoldervloer?
 • Zijn er dakgoten aanwezig? Controleer dan ook de staat van de dakgoten en eventueel aanwezige dakvensters.
 • Hoe ga je de ruimte ventileren?

Schakel een bouwkundige in wanneer je aanpassingen gaat doen ten aanzien van de draagconstructie.

Stap 5: de zolder slopen

Afhankelijk van de verbouwing ga je de bestaande zolder slopen.

Stap 6: het dak isoleren

Afhankelijk van de staat van je zolder kan het voorkomen dat het dak beter geïsoleerd moet worden. Een aannemer kan je helpen bij het bepalen van de precieze isolatie dikte.

Stap 7: de volgende stap is het aanleggen van nutsvoorzieningen

Een belangrijke stap om tijdig te realiseren is het aanleggen of renoveren van elektra voorzieningen. Zorg dat je weet waar de stopcontacten, lichtpunten, kabels voor TV of internet en dergelijke mogen komen. Check wat het totaal vermogen van de installatie mag zijn zodat je later niet voor verassingen komt te staan.

Wanneer je een badkamer op zolder gaat creëren is het ook belangrijk om alle sanitaire voorzieningen te realiseren. Denk hierbij aan waterleidingen, afvoeren, verwarming en ventilatie.

Stap 8: de zolder afwerken

Deze stap is veel werk omdat alles wordt geplaatst. Denk hierbij aan wanden, vloerafwerking, kozijnen, meubels, radiatoren en dergelijke. Uiteraard is de grootte van deze stap afhankelijk van de precieze kamer die wordt gerealiseerd.

Stap 9: plafondafwerking

Plafondafwerking is natuurlijk ook een vorm van de zolder afwerken. Toch staat deze even apart in dit stappenplan omdat je het plafond op verschillende manier kunt afwerken. Voorbeelden hiervan zijn gipsplaten, plafondtegels, of gyroc. Houd bij de plafondafwerking rekening met de benodigde dakisolatie.

Stap 10: de zolder inrichting

De leukste en tevens de laatste stap is de daadwerkelijke inrichting van de zolder! Onderdelen van de zolder inrichting zijn: wandafwerkingen, deurafwerking, het plaatsen van de meubels, raamafwerking, ander schilderwerk en het plaatsen van plinten. Natuurlijk mag de decoratie van de zolderkamer hierbij ook niet ontbreken!

Badkamer op zolder

Ga je een badkamer op zolder realiseren? Vergeet dan niet om rekening te houden met de volgende punten:

 • Badkamerverwarming. Bij een badkamer op zolder wordt er vaak gekozen voor radiatoren.
 • Badkamerventilatie. Zorg voor voldoende ventilatiemogelijkheden in de badkamer. Dit kan door een aansluiting op een eventueel bestaand ventilatiesysteem of door dakvensters of dakramen.
 • De benodigde badkamermeubelen. Houd hierbij vooral rekening met de afvoeren die nodig zijn.
 • Aansluitingen voor elektriciteit. Elektriciteit mag natuurlijk ook niet ontbreken. Houd hierbij rekening met speciale richtlijnen omdat er sprake is van een vochtige ruimte. Schakel eventueel een elektricien in die je hierbij kan adviseren.

En ga jij de zolder verbouwen tot badkamer? Registreer je dan op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste badkamer decoratie!