Licht houten vloer met spiegel en vazen

Met licht hout – ook wel blond hout genoemd – zit je altijd goed. Dit natuurlijke materiaal geeft elke ruimte karakter en creëert zonder moeite een huiselijk gevoel. Vooral lichte houtsoorten stralen rust en zachtheid uit, waardoor het geheel sereen en aaibaar aandoet. Geen wonder dus dat we dit trendmateriaal in 2022 veel zien. Ook fijn: licht hout combineert goed met andere materialen. Zo zet je makkelijk een tijdloze basis neer voor de interieurstijl die het beste bij jou past.

Licht hout in huis

Licht hout is er in alle vormen en maten en is geschikt voor ruimtes binnen én buitenshuis. Kies bijvoorbeeld voor een veelzijdige basis met een houten vloer of ga voor een statement met licht hout op de wanden. Maar ook kleinere toevoegingen, zoals een eettafel of stoel van blond hout, geven een ruimte direct een karakteristieke upgrade.

Hout op hout combineren

Te veel licht hout in één ruimte doet het natuurlijke materiaal geen recht. Het combineren van verschillende materialen en houtsoorten is de oplossing. Die houten tafel met houten stoelen op een houten vloer is dus echt niet meteen een ‘no-go’. Er is makkelijk balans in te brengen. Denk aan een linnen tafelkleed in de zomer of een faux fur vacht over een stoel in de winter. Houd vooral in je achterhoofd dat het werken met verschillende materialen altijd de oplossing is. Zolang je dit doet, kun je nooit genoeg hout in huis halen!

Vind je een houten tafel en stoelen op een houten vloer toch een beetje spannend? Dit los je eenvoudig op door een vloerkleed onder de tafel te leggen. Zo creëer je niet alleen een contrast, maar ook een duidelijk afgebakend eetgedeelte. Een multifunctionele oplossing dus!

Voor grote én kleine ruimtes

Gek op hout maar weinig lichtval in huis? Vooral in donkere ruimtes werkt licht hout goed. Dit komt doordat een lichtere houtsoort het licht reflecteert in plaats van absorbeert. Nog een voordeel van de reflecterende werking: het maakt je ruimte optisch groter.

Licht hout in verschillende interieurstijlen

Door de veelzijdigheid van licht hout kun je het in zo ongeveer elke interieurstijl verwerken. Een win-win, want dit trendmateriaal creëert niet alleen een warme en authentieke sfeer, maar is ook nog eens sterk genoeg om een lang leven mee te gaan.

4x licht hout in verschillende interieurstijlen:

 1. Scandinavisch

  Blond hout is onlosmakelijk verbonden met de Scandinavische interieur stijl. Denk aan lichte vloeren en meubels in combinatie met aardetinten – op de muur en in accessoires. Maar ook de speelse en kleurrijke Deense stijl past goed bij blond hout. Combineer bijvoorbeeld een licht houten dressoir met kandelaren en vazen in pasteltinten.

 2. Landelijk

  Bij een landelijk interieur haal je buiten naar binnen. Geen wonder dus dat dit natuurlijke materiaal zo goed bij deze stijl past. Voor een authentieke look mix je onbewerkt – met bewerkt hout. Voor een klassiek landelijk gevoel verwerk je porseleinen accessoires en voor een stoere touch ga je voor leer. Denk aan leren handgreepjes bij een licht houten kast of leren plankdragers bij houten wandplanken.

 3. Klassiek modern

  Bij een modern klassiek interieur gaat het om de mix van antieke en moderne items. Samen zorgen deze items voor een warme en stijlvolle uitstraling. Hout mag dan ook zeker niet ontbreken in deze interieurstijl. En juist omdat de rijke materialen in dit type interieur snel donker en ‘zwaar’ aan kunnen voelen, kan licht hout dit doorbreken. Ga bijvoorbeeld voor een licht houten tafel in combinatie met velvet stoelen, of een houten salontafel met een leren bank.

 4. Wabi Sabi

  Bij Wabi Sabi gaat het om het accepteren van imperfectie. Geen poespas dus, maar eenvoud, natuurlijke materialen en sobere, aardse kleuren. Denk aan materialen als travertin, hout en linnen. Vooral onbewerkt licht hout doet het – dankzij zijn ruwe en imperfecte schoonheid – goed in een Wabi Sabi interieur.

Bewerkt- versus onbewerkt hout

Houten items kun je zowel bewerkt als onbewerkt kopen. In tegenstelling tot onbewerkt hout, is bewerkt hout wel al voorzien van een behandeling. Het is bijvoorbeeld gezeept, gelakt, geolied en/of gebeitst.

Onbewerkt hout is puur natuur, waardoor het karakter van de boom nog duidelijk zichtbaar is. Een kanttekening hierbij is dat onbewerkt hout kan uitzetten en krimpen bij vocht- en temperatuurwisselingen. Ook kunnen er sneller vetvlekken intrekken, niet erg praktisch dus. Voor een langere gebruiksduur is het daarom aan te raden om het hout toch te behandelen.

Licht hout donker maken

Zie je jouw houten vloer, wand of meubel toch liever een tint donkerder? Dan kun je ervoor kiezen om het lichte hout donkerder te maken. Hoe je dit doet vertellen we in een 3-stappenplan:

Stap 1

Voordat je het hout kunt behandelen moet je het eerst ontvetten, opschuren en reinigen. Is het hout onbewerkt? Dan gebruik je hier een speciale reiniger voor. Wanneer je het hout reinigt, doe dit dan in de lengterichting van de houtnerf. Zo blijft de structuur zo goed mogelijk intact. Eventuele gaten vul je ook in de eerste stap op. Zodra het hout ‘kurkdroog’ aanvoelt, kun je verder met de volgende stap.

Stap 2

In de tweede stap ga je het hout behandelen. Dit doe je door middel van beits, olie of was. Wanneer je licht (onbewerkt) hout donkerder wil maken gebruik je beits. Roer de beits goed door en giet het over in een verfbak. Voor de zijkanten van het houten item gebruik je een kwast en voor de grote oppervlakten een roller. Het schilderen doe je hier – net zoals bij het reinigen – van boven naar beneden en met de nerf mee. Om vlekken te voorkomen veeg je losse druppels direct weg.

Stap 3

Nu laat je het hout 24 uur drogen. Voor een betere bescherming kun je een tweede laag aanbrengen. Wanneer je onbewerkt hout hebt gebeitst, kun je zelfs het beste drie lagen aanbrengen. Zo weet je zeker dat het item goed is beschermd en het zo lang mogelijk mooi blijft.

Wil je ook met licht hout rust en sfeer in je interieur brengen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis te decoreren volgens deze laatste trend!