Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
tafel en stoelen van licht hout met wwn zwarte vaas met takkel en groene muren

Met licht hout – ook wel blond hout genoemd – zit je altijd goed. Dit is omdat dit natuurlijke materiaal elke ruimte karakter geeft en zonder moeite een huiselijk gevoel creëert. Lichte houtsoorten stralen namelijk rust en zachtheid uit, waardoor het geheel sereen aandoet. Geen wonder dus dat we deze houtsoort veel terugzien als trendmateriaal in 2022. Bonus: licht hout combineert goed met andere materialen. Zo zet je makkelijk een tijdloze basis neer voor de interieurstijl die het beste bij jou past. Lees hier hoe je licht hout in huis en in verschillende interieurstijlen brengt en ontdek de verschillende soorten licht hout. Voor diegenen die toch van donker hout houden, delen we ook hoe je in drie stappen licht hout donker kan maken.

Licht hout in huis

Licht hout is er in alle vormen en maten en is geschikt voor binnen én buitenshuis. Kies bijvoorbeeld voor een veelzijdige basis met een houten vloer of ga voor een statement met licht hout op de wanden. Maar ook kleinere toevoegingen, zoals een eettafel of stoel van blond hout, geven een ruimte direct een karakteristieke upgrade.

Hout op hout combineren

Te veel licht hout in één ruimte doet het natuurlijke materiaal geen recht. Het combineren van verschillende materialen en houtsoorten is hierbij de oplossing. Die houten tafel met houten stoelen op een houten vloer is dus echt niet meteen een ‘no-go’. Er is gelukkig makkelijk balans in te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een linnen tafelkleed in de zomer of een faux fur vacht over een stoel in de winter om het houten ensemble een beetje op te breken. Of kies ervoor om een vloerkleed onder de tafel te leggen. Zo creëer je niet alleen een contrast, maar ook een duidelijk afgebakend eetgedeelte. Een multifunctionele oplossing dus!

Kort samengevat is het werken met verschillende materialen altijd de oplossing. Zolang je dit doet, kun je nooit genoeg hout in huis halen!

Voor grote én kleine ruimtes

Gek op hout maar weinig lichtval in huis? Vooral in donkere ruimtes werkt licht hout goed. Dit komt doordat een lichtere houtsoort het licht reflecteert in plaats van absorbeert. Nog een voordeel van de reflecterende werking: het maakt de ruimte optisch groter.

Keuze genoeg aan lichte houtsoorten

Nu we allemaal overtuigd zijn van licht hout in huis, is het tijd om het plan in actie te zetten! Nu alleen nog de keuze voor welke houtsoort en afwerking je kiest. Hieronder lichten er vijf mooie lichte houtsoorten uit en het verschil tussen bewerkt en onbewerkt hout.

5x lichte houtsoorten voor elk interieur

In de volgende grafiek hebben we de vijf mooiste houtsoorten op een rijtje gezet en er zit voor iedereen iets bij! Wanneer je op zoek bent naar het lichtste van het lichts, dan tippen wij je esdoornhout of vurenhout aan. Deze zijn makkelijk verkrijgbaar en kunnen op veel verschillende manieren gebruikt en verwerkt worden. Voor wie een iets warmere tint zoekt is grenenhout een goede keuze. Let hierbij wel op: om verkleuring te voorkomen, moet je het niet aan te veel zonlicht blootstellen. Ook eikenhout en beukenhout brengen warmte in het interieur en zien er iets natuurlijker uit dan andere lichte houtsoorten. Deze zijn ook nog eens heel robust. Aan jou de keuze!

Bewerkt versus onbewerkt hout

Houten items kun je zowel bewerkt als onbewerkt kopen. In tegenstelling tot onbewerkt hout, is bewerkt hout wel al voorzien van een behandeling. Het is bijvoorbeeld gezeept, gelakt, geolied en/of gebeitst.

Onbewerkt hout is puur natuur, waardoor het karakter van de boom nog duidelijk zichtbaar is. Een kanttekening hierbij is dat onbewerkt hout kan uitzetten en krimpen bij vocht- en temperatuurwisselingen. Ook kunnen er sneller vetvlekken intrekken, niet erg praktisch dus. Voor een langere gebruiksduur is het daarom aan te raden om het hout toch te behandelen.

4x licht hout in verschillende interieurstijlen

Door de veelzijdigheid van licht hout kun je het in zo ongeveer elke interieurstijl verwerken. Een win-win, want dit trendmateriaal creëert niet alleen een warme en authentieke sfeer, maar is ook nog eens sterk genoeg om een lang leven mee te gaan.

Landelijk

Bij een landelijk interieur haal je buiten naar binnen. Geen wonder dus dat dit natuurlijke materiaal zo goed bij deze stijl past. Voor een authentieke look mix je onbewerkt met bewerkt hout. Voor een klassiek landelijk gevoel verwerk je porseleinen accessoires en voor een stoere touch ga je voor leer. Denk aan leren handgreepjes bij een licht houten kast of leren plankdragers bij houten wandplanken.

Scandinavisch

Blond hout is onlosmakelijk verbonden met de Scandinavische interieur stijl. Denk aan lichte vloeren en meubels in combinatie met aardetinten op de muur en in accessoires. Maar ook de speelse en kleurrijke Deense stijl past goed bij blond hout. Combineer bijvoorbeeld een licht houten dressoir met kandelaren en vazen in pasteltinten.

Klassiek modern

Bij een modern klassiek interieur gaat het om de mix van antieke en moderne items. Samen zorgen deze items voor een warme en stijlvolle uitstraling. Hout mag dan ook zeker niet ontbreken in deze interieurstijl. En juist omdat de rijke materialen in dit type interieur snel donker en ‘zwaar’ aan kunnen voelen, kan licht hout dit doorbreken. Ga bijvoorbeeld voor een licht houten tafel in combinatie met velvet stoelen, of een houten salontafel met een leren bank.

Wabi Sabi

Bij Wabi Sabi gaat het om het accepteren van imperfectie. Geen poespas dus, maar eenvoud, natuurlijke materialen en sobere, aardse kleuren. Denk aan materialen als travertin, hout en linnen. Vooral onbewerkt licht hout doet het – dankzij zijn ruwe en imperfecte schoonheid – goed in een Wabi Sabi interieur.

Licht hout donker maken

Zie je jouw houten vloer, wand of meubel toch liever een tint donkerder? Dan kun je ervoor kiezen om het lichte hout donkerder te maken. Hoe je dit doet vertellen we in een 3-stappenplan. Inspiratie voor het stylen van donker hout vind je in ons artikel over dit trendmateriaal.

In 3 stappen licht hout donker maken:

  1. Het hout voorbereiden

    Voordat je het hout kunt behandelen moet je het eerst ontvetten, opschuren en reinigen. Is het hout onbewerkt? Dan gebruik je hier een speciale reiniger voor. Wanneer je het hout reinigt, doe dit dan in de lengterichting van de houtnerf. Zo blijft de structuur zo goed mogelijk intact. Eventuele gaten vul je ook in de eerste stap op. Zodra het hout ‘kurkdroog’ aanvoelt, kun je verder met de volgende stap.

  2. Het hout behandelen

    In de tweede stap ga je het hout behandelen. Dit doe je door middel van beits, olie of was. Wanneer je licht (onbewerkt) hout donkerder wil maken gebruik je beits. Roer de beits goed door en giet het over in een verfbak. Voor de zijkanten van het houten item gebruik je een kwast en voor de grote oppervlakten een roller. Het schilderen doe je hier, net zoals bij het reinigen, van boven naar beneden en met de nerf mee. Om vlekken te voorkomen veeg je losse druppels direct weg.

  3. En nog een keer!

    Nu laat je het hout 24 uur drogen. Voor een betere bescherming kun je een tweede laag aanbrengen. Wanneer je onbewerkt hout hebt gebeitst, kun je zelfs het beste drie lagen aanbrengen. Zo weet je zeker dat het item goed is beschermd en het zo lang mogelijk mooi blijft.