Rustieke vintage eettafel van hout

Hout is een van de meest populaire materiaalsoorten voor interieurs en dat is niet voor niets. Hout straalt warmte uit, geeft een natuurlijke sfeer aan de ruimte en is robuust en sterk. Verschillende houtsoorten kunnen eenvoudig gecombineerd worden met andere stijlen waardoor het werkelijk voor iedereen een optie is om hout in huis te halen. Een houten vloer zorgt voor een natuurlijke, warme sfeer en een eettafel van hout is de plek waar jij samenkomt met het gezin. Het heeft een uitnodigende, comfortabele uitstraling én gaat bovendien lang mee.

Hout bestaat in heel veel verschillende soorten. Van donker tropisch hardhout, tot licht berken. Voor welke houtsoort kies je? Misschien hoef je niet te kiezen! Veel mensen vinden het eng om verschillende soorten hout te combineren, maar dat is helemaal niet nodig. Wij leggen je hier uit dat je houtsoorten prima kan combineren én hoe je dat nu het beste aanpakt.

Slaapkamerbankje van hout in lichte slaapkamer

Hoe combineer je meubels van verschillende houtsoorten?

Het combineren van diverse houtsoorten in je interieur maakt het inrichten van je huis een stuk eenvoudiger. Veel mensen willen graag een houten vloer waardoor ze ook niet meer durven te kiezen voor een houten tafel, houten bank of een houten bed. Wij willen je uitleggen dat het juist erg mooi kan zijn om verschillende soorten houten bij elkaar te brengen. Dit zorgt voor een elegante, natuurlijke sfeer, die in de juiste combinatie ook moderner gemaakt kan worden. Uiteraard kun je niet alle soorten hout en verschillende houttinten zomaar bij elkaar zetten. Dan kan het een rommelig geheel worden. Neem de volgende ideeën mee bij het combineren van houtsoorten.

 • Hout heeft vaak een warme of een koude ondertoon. Zo lang je tinten met een warme ondertoon combineert met elkaar kan er weinig mis gaan. Hetzelfde geldt voor het combineren van houtsoorten met een koele ondertoon.
 • Kies voor houtsoorten die een vergelijkbare nervenstructuur hebben en probeer de houtnerven te matchen. Zo kun je de nerven naast elkaar houden om te kijken of het bij elkaar past.
 • Combineer houtsoorten die verschillend zijn afgewerkt, bijvoorbeeld gelakt en gebeitst. Dit zorgt voor een elegant contrast.
 • Zorg ervoor dat de kleuren die je gebruikt naast de diverse houttinten rustig blijven. Kies bijvoorbeeld enkele tinten uit hetzelfde kleurenpalet.
 • Laat de kleuren die je kiest naast het hout op verschillende plekken terugkomen. Zo kun je de kleur van je kussentjes laten terugkomen in het vloerkleed of in de stoelen. Zo vorm je een geheel.
 • Om te voorkomen dat een houtsoort ‘vloekt’ met een andere houtsoort – bijvoorbeeld door een eikenhouten eettafel op een vloer van esdoorn te zetten – dan zou je ervoor kunnen kiezen om dit als het ware te breken door een vloerkleed onder de eettafel van hout te leggen. Dit werkt perfect.
 • Heb je toch het gevoel dat je twee houtsoorten bij elkaar gevoegd hebt, die niet goed samenwerken? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om één van de twee te verven. Zo is een wit houten eettafel of buffetkast prachtig.

De houten vloer

Een houten vloer is prachtig en heeft veel voordelen. De houten vloer…

 • is tijdloos
 • is duurzaam (gaat zeer zeer lang mee en wordt eigenlijk alleen maar mooier naarmate de jaren voorbij gaan)
 • zorgt voor warmte en sfeer in de ruimte
 • is zeer eenvoudig te onderhouden.

Houtsoorten

In de basis zijn er 2 categorieën houtsoorten; hardhout (hout van loofbomen) en naaldhout. Hardhout is harder omdat loofbomen, waar deze harde houtsoort van afkomstig is, langzamer groeien dan naaldbomen. Hierdoor is deze houtsoort niet alleen harder, maar ook duurzamer. We lichten hieronder enkele houtsoorten toe.

Soorten hardhout:

 1. Eikenhout
  Dit is een harde en duurzame houtsoort die vooral groeit in Klein-Azië en Europa. Eikenhout bestaat in diverse tinten waaronder donkerbruin en geelbruin. Eiken is gemiddeld van gewicht. Het is eenvoudig te bewerken en lijmen en kan worden gebeitst, gelakt, geolied of gerookt. De luxe houtsoort eiken is zeer geschikt voor gebruik buitenshuis, voor meubelen en voor vloeren.
 2. Iepenhout
  Dit type is taaier, vaster en lichter dan eiken en komt vooral uit Europa, Japan, Amerika en Canada. Deze houtsoort is meestal donkerbruin of lichtbruin met soms een groenige glans. Iepenhout is goed te bewerken en wordt veel gebruikt voor meubels, binnenshuis. Door iepenhout te bewerken met olie komen de verschillende kleurnuances extra mooi naar boven.
 3. Mahoniehout
  Dit hout heeft een zeer warme uitstraling. Deze zeer duurzame houtsoort is zwaar, vast en zacht, minder sterk dan eerder genoemde houtsoorten. De kleur van Mahonie is zalm, roze of roodachtig bruin met een gouden gloed. Mahoniehout is geschikt voor meubels.
 4. Essenhout
  Afkomstig uit Europa en Klein-Azie. Deze zeer taaie en sterke houtsoort heeft een lichtbruine tot bruine kleur en is zeer geschikt voor vloeren en meubels.
 5. Wengehout
  Wenge groeit in Congo. Het sterke hout is lichtbruin wanneer het net gezaagd is, maar na enige tijd wordt het steeds donkerder. Wenge is geschikt voor vloeren en meubels. a

Soorten naaldhout:

 1. Grenenhout
  Grenenhout heeft een fijne nerf en is zeer zacht waardoor het eenvoudig (handmatig of machinaal) te bewerken is. Het kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Het is niet heel duurzaam, maar wel duurzamer dan vurenhout. Het is relatief goed betaalbaar!
 2. Vurenhout
  Vuren is een van de meest gebruikte houtsoorten. Het hout is afkomstig van de fijnspar, uit de dennenfamilie. Het hout is licht van kleur, meestal wittig of geelbruin én licht van gewicht. Het kan eenvoudig worden bewerkt, is niet erg duurzaam en kan worden geolied, geverfd of gebeitst. Bovendien is vurenhout qua prijs een stuk voordeliger dan de houtsoorten uit de hardhout categorie. Wanneer vurenhout behandeld is, gaat het langer mee.

Hoe onderhoud je houten meubels en houten vloeren?

Door je houten meubels en houten vloeren goed te onderhouden, gaan ze langer, soms veel langer mee. Welk soort onderhoud jouw meubels en vloeren nodig hebben, hangt af van de houtsoort, maar ook van hoe het hout behandeld is (met olie, beits, verf etc.). Hieronder geven wij inzicht in hoe je jouw houten bank, houten bed en eettafel van hout het beste kunt verzorgen.

Houten vloeren

Je vloer kun je het beste regelmatig vegen en stofzuigen met een zachte bezem of zachte borstel. De stofzuiger die je het beste kunt gebruiken heeft zachtere wielen die ervoor zorgen dat het hout niet beschadigd. Daarnaast kun je het beste viltjes onder je stoelpoten en tafelpoten etc. plakken zodat deze niet kunnen krassen op de houten vloer. Reinig de vloer regelmatig met een dweil en weinig water (eventueel met een geschikt reinigingsmiddel).

Houten meubels

Het is goed om te proberen te ontdekken wat jouw meubel en zijn houtsoort nodig hebben. Leer je meubels dus kennen. Houtsoorten reageren verschillend op allerlei factoren (vocht, warmte, zonlicht etc.). Voor het beste onderhoud van elke houtsoort is het op peil houden van de vochtigheid in huis verstandig. Plaats bijvoorbeeld bakjes water aan de centrale verwarming. Indien je ruimte juist erg vochtig is, plaats je natuurlijk eerder vochtvreters. Daarnaast kun je zorgen voor een zo constant mogelijke temperatuur en opletten hoeveel licht en zon er op de meubels valt. Tot slot kun je de meubels af en toe afnemen met een licht vochtig doekje. Maak je meubel ook weer droog daarna.

 • Teakolie is geschikt voor licht en donker hout
 • Lijnolie is beter voor roodachtig hout
 • Gebeitste meubels kun je afnemen met bijenwas
 • Notenhouten meubels kun je afnemen met melk
 • Wist je dat je stof het beste verwijdert met appelazijn?

Deze materialen passen het beste bij verschillende houtsoorten

Hout is een hard materiaal. Wanneer je de ruimte meer zachtheid wilt geven, is het slim om hout te combineren met zachte materialen zoals als wol, vilt, katoen of leer.  Leg bijvoorbeeld een schapenvacht op je houten vloer. Wil je juist een stoere of industriële stijl neerzetten, dan kun je hout ook perfect naast metaal of beton zetten. Plaats bijvoorbeeld stoelen van leer of metaal rond een houten tafel. Ga je voor modern, dan is de mix met glanzend kunststof en glas RVS prachtig.

Hout binnen diverse stijlen
We zeiden het eerder al, hout is toe te passen binnen elke stijl. Hieronder volgen enkele tips voor het combineren van hout binnen verschillende stijlen.

 1. Industrieel

  Hout is onmisbaar binnen de industriële look. Hier kun je goed kiezen voor robuuste, ruwe soorten hout die onafgewerkt zijn, bijvoorbeeld eikenhout, en zichtbare gebruikerssporen hebben. Dit benadrukt juist de stoere stijl. Deze stijl kun je aanvullen met andere krachtige materialen als metaal en leer.

 2. Scandinavisch

  Hout gecombineerd met wit en lichte pasteltinten is een mooie basis voor een Scandinavische stijl. Witte muren, hoge plafonds en een licht essenhouten vloer of een vloer met visgraatpatroon zijn hier prachtig. Combineer deze look met zachte vachtjes en moderne accessoires.

 3. Klassiek

  Een klassiek of landelijk interieur is ook gebaat bij meubels en vloeren van hout. Binnen deze stijl kan elke houtsoort gebruikt worden. We zien vaak meubels van hout die natuurlijk zijn gehouden of wit zijn geverfd of gelakt. De klassieke vitrinekast in de keuken, een houten bank, eettafel van hout, houten bed, een elegant houten dressoir; hout is ook hier onmisbaar!

Ben je geïnspireerd geraakt om verschillende houtsoorten met elkaar te combineren? Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis nog mooier te maken.