Rustieke vintage eettafel van hout

Het voordeel van houtsoorten? Hout past in elke woonstijl en in elk huis. Het is dus niet zo gek dat hout een van de meest populaire materiaalsoorten is in je interieur. Hout bestaat in heel veel verschillende soorten. Van donker tropisch hardhout tot licht berkenhout. Hout geeft de ruimte meer warmte, maar ook een natuurlijke sfeer en een robuuste look, helemaal als het onafgewerkt is. Daarnaast is hout oersterk en kan het een leven lang meegaan.

Het materiaal kan overal in huis worden toegepast: een houten eettafel in de woonkamer of keuken, een houten bureau in de werkkamer, een houten bedframe in de slaapkamer, een houten trap in de hal, houten vlonders in de tuin en een houten vloer door heel het huis. Het geeft een mooie, warme en bovenal natuurlijke basis. Bovendien kan het tegen een stootje, is het uitnodigend en gaat het lang mee. Hout op hout kan ook heel mooi zijn! Wij vertellen je hoe je andere houtsoorten met elkaar kunt combineren.

De houtsoorten

In de basis zijn er twee categorieën houtsoorten: hardhout (hout van loofbomen) en naaldhout. Hardhout groeit langzamer dan naaldbomen en is daarom niet alleen harder, maar ook duurzamer.

Soorten hardhout

1. Eikenhout

Eikenhout bestaat uit diverse tinten, van donkerbruin tot geelbruin. Eiken is eenvoudig te bewerken en kan worden gebeitst, gelakt, geolied en gerookt. Het rot niet snel dus eikenhout is ook geschikt voor buitenshuis, en voor meubelen en vloeren.

2. Iepenhout

Iepenhout is taaier, vaster en lichter dan eiken. Deze houtsoort is meestal donkerbruin of lichtbruin. Het is goed te bewerken en wordt vaak gebruikt voor meubels binnenhuis. Door iepenhout met olie te bewerken, komen de verschillende kleurnuances mooi naar voren.

3. Essenhout

Dit is een taaie, sterke houtsoort en heeft een lichtbruine tot bruine kleur. Essenhout wordt vaak gebruikt voor vloeren en meubels.

4. Mahoniehout

Dit hout geeft je interieur een warme uitstraling. Het heeft vaak een zalmroze of roodachtig bruin met gouden gloed. Daarom wordt mahoniehout vaak voor meubels gebruikt. Mahonie is zwaar, vast en zacht.

5. Wengé-hout

Het sterke hout is lichtbruin wanneer het net is gezaagd. Het wordt hierna steeds donkerder. Wengé is geschikt voor vloeren en meubels.

Soorten naaldhout

1. Grenenhout

Grenenhout heeft een fijne nerf en is heel zacht waardoor het eenvoudig te bewerken is. Het kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Het is goed betaalbaar, maar niet erg duurzaam.

2. Vurenhout

Vuren is een van de meest gebruikte houtsoorten. Het hout komt van de fijnspar, een boom uit de dennenfamilie. Het hout is licht van kleur en weegt niet veel. Het kan eenvoudig worden bewerkt en makkelijk worden geolied, geverfd of gebeitst. Wanneer het behandeld is, gaat vurenhout langer mee. Ook is het goed betaalbaar.

Zo blijven houten meubels en vloeren langer mooi

Door je houten meubels en vloeren goed te onderhouden, gaan ze langer mee. Welk soort onderhoudsmiddel je nodig hebt, hangt af van de houtsoort maar ook hoe het hout behandeld is, bijvoorbeeld met olie, verf of beits. Met deze tips houd je je houten items langer mooi:

Houten vloer

Regelmatig vegen en stofzuigen is de eerste stap. Kies een stofzuiger met zachte wielen en een zachte zuigkop. Hierdoor beschadig je de vloer niet. Plak hiernaast viltjes onder de tafel- en stoelpoten zodat ze niet kunnen krassen op de vloer. Reinig de vloer met een dweil, weinig water en eventueel een geschikt reinigingsmiddel.

Houten meubels

Houtsoorten reageren verschillend op factoren als vocht, warmte en zonlicht. Is de ruimte in je huis te droog? Plaats dan bakjes water aan de radiator. Is de ruimte juist weer te vochtig? Plaats dan vochtvreters. Houd daarnaast de temperatuur in huis zo constant mogelijk en vermijd dat er teveel zonlicht op het hout schijnt. Hierdoor kan hout verkleuren. Neem de meubels af met een licht vochtig doekje en maak het hierna goed droog. Wanneer je de houten meubels behandeld met lijnzaadolie bescherm je hout tegen vocht en voorkom je uitdroging. Gebeitste meubelen kun je afnemen met bijenwas voor een mooie, natuurlijke glans.

Mix & match verschillende houtsoorten met elkaar

Je hoeft niet een en dezelfde houtsoort te kiezen, het is juist leuk om verschillende tinten hout met elkaar te combineren. Veel mensen met een houten vloer durven verder geen houten meubels te kiezen omdat ze bang zijn dat het te veel hout wordt. Maar daar hoef je helemaal niet bang voor te zijn. Verschillende houtsoorten met elkaar gecombineerd, brengen een elegante, natuurlijke sfeer in huis, die, afhankelijk van je inrichting, modern, strak of juist klassiek kan ogen. Zo combineer je verschillende houtsoorten met elkaar:

Laat de ondertoon van de houtsoorten met elkaar matchen

De verschillende houtsoorten moeten qua ondertoon bij elkaar passen. Het maakt niet uit of de ene houtsoort onbehandeld is, en de andere geschuurd, het gaat erom dat ze qua ondertoon goed in elkaar overlopen. Zo past een houten meubel met een warme toon minder goed bij een lichte houten vloer. Dit komt omdat een lichte vloer vaak een koel karakter heeft. Het is wel weer leuk om een lichte houten vloer met een donker, verweerd houten meubel te combineren. Dit geeft een mooi contrasterend effect. Ook kun je houtsoorten die verschillend zijn afgewerkt, bijvoorbeeld gelakt en gebeitst, goed met elkaar combineren. Dit zorgt voor een elegant contrast.

Breng de houtsoorten in balans

Je kunt verschillende houtsoorten met elkaar in balans brengen door een kleed op de vloer te leggen die past bij de kleuren van het interieur. Het kleed zorgt ervoor dat de houtsoorten mooi in elkaar overlopen.

Let op de houtnerven

Elk hout heeft een andere nervenstructuur. Kies houtsoorten die qua nervenstructuur vergelijkbaar zijn en probeer ze met elkaar te matchen. Leg de nerven naast elkaar om te kijken of het bij elkaar past.

Kies drie soorten afwerkingen

Te veel verschillende afwerkingen van hout maken je interieur onrustig en rommelig. Kies daarom maximaal drie soorten houtafwerkingen, dit zorgt ervoor dat je interieur in balans blijft.

Houd je kleurenpalet rustig

Als je meerdere houten items in huis hebt, is het belangrijk dat je een rustige basis hebt. Ga bijvoorbeeld voor neutrale, lichte tinten op de muur. Om dat natuurlijke effect van hout te versterken, kun je de houten meubelen combineren met andere natuurlijke materialen als rotan, bamboe en sisal. Wil je het toch wat gewaagder? Kies dan een felle kleur gordijnen, kussens, plaids en woonaccessoires. Hout combineert namelijk goed met alle kleuren.

Maak het spannend met andere materialen

Hout past bij allerlei soorten materialen. Zo matcht een houten vloer mooi met een stalen deur of een item van metaal of beton, het geeft de ruimte een industrieel karakter. Wil je de ruimte meer zachtheid geven? Kies dan zachte materialen als wol, vilt, katoen en linnen. Leg bijvoorbeeld een schapenvachtje op de vloer.

Zorg voor een rustige basis

Zorg ervoor dat de kleuren die je kiest naast het hout op verschillende plekken terugkomen. Zo kun je de kleur van de kussentjes laten terugkomen in het vloerkleed of de stoelen. Hierdoor vorm je een geheel. Heb je het gevoel dat twee houtsoorten toch niet zo goed bij elkaar passen? Kies er dan voor om één van de twee te verven. Een witte houten eettafel of buffetkast is ook prachtig!

De populairste houten meubels

Meubels en hout zijn een match made in heaven!

 • Bijzettafeltjes: Zet in plaats van een grote houten salontafel verschillende kleine houten tafeltjes neer, zoals een krukje, bankje en rond tafeltje. Zo pas je de regel-van-drie toe: het staat speels, maar geeft ook een nonchalante knipoog aan je interieur.
 • Boomstammen: Een dikke variant boomstam is leuk als krukje of plantentafeltje, terwijl een boomstamschijf ook erg mooi is om spullen, zoals vazen of kaarsen, op te etaleren.
 • Pallets: Helemaal hip: pallets die je aan elkaar bevestigt waardoor je er een bedframe, tafel of bank van kunt maken. De houten pallets geven je interieur een rauw en robuust karakter.
 • Deuren: Een deur van hout creëert eenheid met de vloer en muur.
 • Vloer: Een houten vloer is prachtig en heeft veel voordelen, want het is tijdloos en duurzaam (een houten vloer gaat superlang mee en wordt alleen maar mooier met de jaren), zorgt voor warmte en sfeer in de ruimte en is eenvoudig te onderhouden.

Houtsoorten versus verschillende woonstijlen

Hout past bij elke interieurstijl. Kijk maar:

 1. Industrieel

  Bij een industriële woonstijl kies je voor robuuste, ruwe houtsoorten. Onafgewerkt of met zichtbare gebruikerssporten, het maakt niet uit, want het benadrukt de stoere stijl. Om de robuuste sfeer kracht bij te zetten, gebruik je materialen als metaal en leer.

 2. Scandinavisch

  Een lichte houten vloer (hallo, visgraat) gecombineerd met wit en lichte pasteltinten zorgen voor een mooie basis in Scandinavische stijl. Maak het gezellig met zachte vachtjes, chunky plaids en simpele accessoires.

 3. Landelijk

  Bij de landelijke woonstijl zie je verschillende houtsoorten terug. De klassieke houten buffetkast in de keuken, een houten eettafelbank, een eettafel van hout, een houten bed of een elegant houten dressoir, het past allemaal bij een landelijk interieur. Houd de meubels hun oorspronkelijke houtkleur of schilder wit.

Wil je meer hout in je interieur? Laat je inspireren door deze warme, sfeervolle houten items en kijk ook eens bij andere trendmaterialen zoals karton, gerecycled plastic, linnen en pluche. Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis te decoreren met mooie houten meubels en accessoires!