kattenstaart in bloei

Iedereen die het leuk vindt om te tuinieren denkt na over hoe de tuin het mooiste tot zijn recht komt. Ga je voor een groot terras waar je zelf kunt ontspannen tijdens zonnige maanden? Of kies je voor een of meer ruime borders vol kleurrijke, groene en weelderige planten? Je kunt er alle kanten mee op. Om te ontdekken welke soorten planten, bomen, bloemen en grassen er zoal zijn en welke soorten je het beste met elkaar kunt combineren kun je terecht bij Westwing. We schreven diverse artikelen over allerlei soorten. Lees hier alles over de kattenstaart. Een prachtige bloeier met roze aren.

Wat is de kattenstaart?

De kattentaart, Lythrum salicaria, is een bloemrijke plant met aren die omhoog groeien. De bloemetjes zijn klein en hebben een stervorm – net als de heerlijk ruikende bloemetjes van de choisya. De kattenstaart bloeit in juli en augustus. Meestal zijn de bloemen roze of rood. De bloemen met hun grote aren staan vaak dicht op elkaar in trossen.

De kattenstaart wordt zo’n 100 tot 150 centimeter hoog. De bladeren, die langwerpig zijn en in kransen langs de steel verspreid zijn, lijken op die van een wilg. Het woord salicaria in de naam duidt dan ook op Linnaeus, wat betekent: ‘blad dat lijkt op dat van een wilg’.

Aan het eind van de zomer zijn de bladeren felgekleurd. Ook dankzij de bladeren maakt de kattenstaart indruk in een border of in het wild. In het najaar worden de bladeren van de kattenstaart geel. Hij verliest zijn bladeren in de winter.

De plant is goed winterhard. In de herfst sterft de plant boven de grond af. De wortels blijven samen met het ondergrondse gedeelte van de stengel bestaan en zorgen bovendien voor de opslag van voedsel en energie. Lythrum is bovendien een echte vlinderlokker!

De bloemen

De kattenstaart heeft bijzondere bloemen. De planten hebben meestal vijf of zes bloemen. Vijftallige bloemen hebben dan twee kransen van vijf die ieder bestaan uit 10 meeldraden. Zestallige bloemen hebben twee kransen van zes met 12 meeldraden.

Zaadvorming ontstaat door kruisbestuiving. Insecten gaan op de bloem zitten omdat ze worden gelokt door de nectar en de pollen of het stuifmeel.

Toepassing van de kattenstaart

De stengels en bladeren van de kattenstaart bevatten tannine. Hierdoor werd het vroeger gebruikt in leerlooierijen. Het rode sap dat zich in de wortels van de plant bevindt, kan gebruikt worden als kleurstof voor wol. Je kunt er dus wol mee verven.

Ook had de plant vroeger een medicinale werking. Zo werd het plantje gebruikt tegen diarree, dysenterie, vlektyfus en maagslijmvliesontsteking. Het heeft een bloedstelpende werking.

De verschillende soorten

Lythrum komt van oorsprong uit het noordelijk halfrond, maar komt tegenwoordig in bijna alle continenten voor. De kattenstaartfamilie is een familie die veel voorkomt in warmere gebieden. Bijvoorbeeld in Amerika.

Van de kattenstaart bestaan verschillende soorten. De twee belangrijkste soorten zijn Lythrum slicaria en Lythrum virgatum, maar er zijn wel 35 soorten van. De meeste soorten van de kattenstaart zijn kruidachtige planten. Ook bestaan er kruipplanten en hele hoge soorten, enkele kleine heesters en eenjarige soorten.

Kattenstaart kan goed gecombineerd worden met andere soorten planten of bloemen in een border. Of met bijvoorbeeld verbena bonariensis.

Onderhoud van de kattenstaart

De kattenstaart is een zeer gemakkelijk groeiende plant. Hij doet het goed op zonnige of licht beschaduwde plekken, maar kan ook prima gedijen in de schaduw. In de lente maakt de kattenstaart een grote ontwikkeling door. De kattenstaart komt ook in wilde vorm voor en is in staat zichzelf flink uit te zaaien.

Al je niet wilt dat de plant gaat woekeren kan je het beste tijdig ingrijpen door hem te snoeien. Hierover lees je verderop in dit artikel meer. Het is belangrijk om de kattenstaart water te geven als het warm weer is. Zo voorkom je dat de plant uitdroogt.

De kattenstaart heeft normale tuingrond nodig, maar kan heel goed aan het water staan. Bijvoorbeeld langs een vijver of sloot. Hij houdt wel van water.

In het wild

In het wild is de kattenstaart veel te vinden langs sloten, beken, rivieren, meren en kanalen, in vochtige duinen, moerassen, lichte loofbossen en drassige vlakten. Veelal staan ze op zonnige, halfschaduw plekken en in zwak zure tot kalkrijke grond.

Kattenstaart snoeien

Van deze plant sterft het bovengrondse gedeelte namelijk af eind herfst, waardoor ze dus kaal de winter in gaan. In principe is snoeien dus niet echt nodig, behalve als je bang bent voor uitzaaiing. De kattenstaart zal zich namelijk gemakkelijk gaan uitzaaien.

Wil jij je kattenstaart toch graag snoeien om ze te verjongen en uitzaaiing te voorkomen? Dat kun je het beste aan het eind van de winter of aan het begin van het voorjaar doen. Je kunt op dat moment de stengels afknippen. Doe dat dus voordat de zaaddozen rijp zijn geworden.

Met de lente voor de deur wil jij misschien wel heel graag je tuin flink onder handen gaan nemen? Lees je vooraf goed in. Ontdek welke soorten je mooi vindt, welke soorten er passen bij andere soorten. Maar ook welke grond en de hoeveelheid vocht die soorten nodig hebben.

Ook kan het van belang zijn rekening te houden met de hoeveelheid licht, zon en schaduw in je tuin. Tot slot speelt de hoeveelheid grond die je tot je beschikking hebt een grote rol. Welke invulling jij geeft aan je tuin hangt dus van allerlei factoren af. Zou jij meer willen weten over andere soorten, naast de kattenstaart?

Meer weten over een andere soort? Lees ook onze artikelen over gipskruid, de trompetbloem of de krentenboom.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!