Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
Tafel dekken in donker grijze setting met kersttakken

Ook al gaan we graag naar restaurants, er gaat niets boven het verwelkomen van vrienden en familie thuis voor een gezellig etentje. En als je dan uren in de keuken hebt gestaan, is het natuurlijk zonde als de tafel er niet tip top verzorgd uitziet! Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt, vertellen we je hoe je de tafel het best kunt dekken. In dit artikel lees je alles over: Hoe leg je het bestek neer? Waar zet je het wijnglas neer? En nog veel meer handige tips voor het tafel dekken. Nodig je vrienden maar alvast uit!

Voor (w)elke gelegenheid de tafel dekken?

Voor elke gelegenheid kun je de tafel stijlvol dekken. Kerst is zo’n gelegenheid waarbij veel aandacht wordt besteed aan het dekken van de tafel. Een kerstbrunch met lekkere kersthapjes, een kerstontbijt. Maar ook Pasen, een verjaardag of een uitgebreid diner met vrienden in het weekend wordt nét wat gezelliger en stijlvoller als de tafel bijzonder gedekt is.

Etiquette – Dit heb je nodig voor het tafel dekken

In de volgende stappen leggen wij uit hoe je een tafel volgens de etiquette moet dekken. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je de juiste tafelaccessoires in huis hebt en dat je rekening houdt met je eigen smaak.

Servies

Het servies is de blikvanger van de tafel. Het mooiste is om met onderborden (1) te werken. Deze zet je helemaal onderop, daarboven komt het bord (2) voor het hoofdgerecht en daarop komt een soepkom of een voorgerecht bordje (3). De stapel borden zet je recht voor de stoel neer, 2 centimeter van de rand van de tafel.

Plaats links boven een bordje voor het brood met een botermes.

Onderbord, hoofdgerecht bord en voorgerecht bord

Bestek

Het bestek wordt van buiten naar binnen gedekt in de volgorde van het menu. Zodat het buitenste bestek voor de eerste gang is. De vorken (7) liggen links, de messen (6) en lepels (5) rechts. Zorg dat de snijzijde van de messen naar binnen wijst. Boven het bord ligt horizontaal de dessertlepel en -vork (8).

Close-up: zwarte serviesset met goudkleurige bestekset

Glazen

De glazen staan op een rij diagonaal rechtsboven de borden. Het grootste glas, meestal het rode wijnglas (11), is het belangrijkste glas. Het staat achter het mes voor het hoofdgerecht. Als er echter vis in het hoofdgerecht wordt geserveerd, is het witte wijnglas het belangrijkste glas. Het waterglas (10) staat aan de buitenkant. Wanneer er champagne (12) als aperitief wordt geschonken, wordt het glas in het midden boven het bord geplaatst.

Afhankelijk van het aantal gerechten dat wordt geserveerd, kan je links van het belangrijkste glas een wit wijnglas of een rood wijnglas plaatsen. Je kunt dus maximaal vier glazen op tafel zetten.

Borden, bestek en een linnen servet met gouden servetring

Tafellinnen

Met prachtige servetten, een tafelloper of placemats geef je de tafel een feestelijke look. Het servet leg je links, naast de vorken. Op het bord kan ook (13). Je kunt het servet ook nog op een bijzondere manier vouwen.

Hoe serieus je deze tafeletiquette neemt, hangt natuurlijk van je wensen, smaak en stijl af. Je kunt ook enkele onderdelen toepassen en de rest wat nonchalanter houden. Of bijvoorbeeld kiezen voor de nonchalantere eetcafé stijl. Uiteraard hangt de tafelindeling ook af van het menu dat je serveert.

ls je de wijn perfect hebt afgestemd op de gerechten, weet je beter welke glazen je nodig hebt bijvoorbeeld en een ontbijttafel wordt anders gedekt dan een tafel voor een diner. En dan zijn er nog de kaasplank of de borrel vooraf. Maar we hebben tips voor elke gelegenheid!

Gedekte tafel met borden, bestek en een linnen servet met gouden servetring

Tip! Als je het ‘op de juiste manier’ wilt doen, moet je bij het dekken van de tafel aandacht besteden aan de hygiëne. Leg het bestek alleen met handschoenen of een servet op tafel. In ieder geval mogen je handen het oppervlak van het bestek dat je in je mond stopt niet aanraken. Hou een glas altijd bij de steel vast om vingerafdrukken te vermijden.

Accessoires voor op tafel

Naast borden, bestek en glazen kun je de tafel extra aankleden met andere praktische of decoratieve items. Je kunt bijvoorbeeld een kannetje olie en/of azijn op tafel zetten. Zorg er wel voor dat deze op kleine borden of in een rekje worden geplaatst, zodat er geen onaantrekkelijke vlekken op de tafel ontstaan. Decoratieve objecten als kerstboompjes, of versiering als confetti, maar ook kandelaars met kaarsen zijn onmisbaar.

Tip! Asbakken of pepermolens horen niet op tafel. Vraag je gasten of ze extra peper willen en maal het direct op het gerecht.

Tafel dekken – van zomers tot kerst

Als het gaat om tafeldecoratie kan je alle kanten op. Je kunt het heel minimalistisch houden maar ook heel glamorous en feestelijk. Je kunt de tafel een compleet thema meegeven of voor een bepaalde kleur kiezen. Zo zal je een In het algemeen raden wij echter aan dat de borden en glazen de blikvangers van de tafel moeten blijven.

Dus overdrijf niet te veel met tafeldecoratie. Linnen tafelkleden zien er bijvoorbeeld prachtig natuurlijk en subtiel feestelijk uit. Je kunt ook voor bloemen of hippe droogbloemen kiezen om de tafel te versieren. En wat denk je van mooie bundeltjes van een servet met een droogbloem of hulsttakje. Een vaas met bloemen of een karaf van gekleurd glas kan een prachtige blikvanger zijn.

Tafel dekken – zomerse stijl

Het kerrie kleurige, geruit linnen tafelkleed vormt de basis van deze zomers gedekte tafel. Voor het servies werd gekozen voor eenvoudige, witte porseleinen borden. Het gouden bestek zorgt voor een vleugje glamour. Bijzonder verfijnd: de mooie kleur wordt weer opgepikt in de bijpassende servetringen.

De natuurlijke look wordt benadrukt door de rieten placemats en een seizoensgebonden bloemstuk. Kleine handgeschreven plaatskaarten en menukaarten geven het diner een persoonlijk tintje.

Gedekte tafel met romantische tafeldecoratie

Tafel dekken – kunstzinnig blauw

We werden meteen verliefd op deze look! De borden hoeven niet altijd dezelfde kleur te hebben, maar het thema moet wel hetzelfde zijn. De glazen en het bestek zijn simpel maar stijlvol en spelen slechts een ondergeschikte rol. De tafeldecoratie bleef beperkt tot het bloemstuk en geeft de gedekte tafel een artistiek kleuraccent. Wij denken dat Picasso dit ook een mooie tafelsetting zou hebben gevonden!

Gedekte tafel met blauwe borden, bestek en glazen

Tafel dekken – boho chic

De boho stijl is zeer geliefd. Deze kan ook op tafel worden toegepast.  Porseleinen borden met een gouden rand, zilverkleurig bestek en klassieke glazen – eenvoudig en chic. Less is more! Voeg een antraciet tafelkleed en witte bloemen toe en de look is klaar!

Gedekte tafel in boho-stijl

Tafel dekken – tropische look

In de zomer kan de tafel wel een tropische twist gebruiken. Combineer witte borden en goudkleurig bestek met eenvoudige glazen. Met tafeldecoratie zorg je ervoor dat het diner een tropisch tintje krijgt. Flamingo roersstaafjes, Monstera bladeren, plaatskaartjes en verse kokosnoot worden hier de blikvangers. Proost!

Tafel dekken voor kerst

Voor het kerstdiner, de kerstbrunch of het kerstontbijt zal je andere decoratieve keuzes maken dan voor het paasontbijt. Voor het dekken van de kersttafel kun je denken aan decoratieve kerstbomen en sterren in een lijn over het midden van de tafel, een leuk kerstkoekje boven de borden ziet er ook vrolijk uit.

Goudkleurig bestek zorgt voor een vleugje glamour. Kleine handgeschreven plaatskaarten en menukaarten op het voorgerecht bordje, geven het diner een persoonlijk tintje. In ons artikel over het kerstmenu vind je veel ideeën voor een spetterend diner!

Het dekken van de ontbijttafel

De ontbijttafel is meestal iets anders gedekt dan een feestelijke dinertafel. Over het algemeen zijn de regels voor de ontbijttafel minder strikt. Juist de nonchalante look doet het goed voor het dekken van de ontbijttafel. Wat er in elk geval niet mag ontbreken:

 • Ontbijtborden
 • Thee- of koffiekopjes, eventueel ook glazen voor sappen
 • Bestek: mes, vork en lepel
 • Afhankelijk van het ontbijt: eierdopjes of mueslikommen

De vork leg je links, het mes rechts en bovenaan het bord leg je eventueel een lepel. De koffiebeker komt rechtsboven het bord en links van het kopje kan je een glas zetten.

Gedekte ontbijttafel met borden, kommen, bestek, okken en glazen

Tot slot – Onze tips om een tafel stijlvol te dekken

 1. Planning

  Voor de juiste tafelindeling moet je weten welke gerechten worden geserveerd. Je kunt ook menukaarten ontwerpen en/of naamkaartjes bij elk bord zetten. Dit geeft het etentje een persoonlijk tintje. Decanteer de wijn tijdig en zorg ervoor dat je alles in huis hebt. Bereid alles dat je eerder kan doen, ook eerder voor. Dat scheelt veel stress op de dag van het diner.
 2. Tafelschikking

  Komen er vrienden die elkaar nog niet allemaal kennen? Ga voor een vooraf bepaalde tafelschikking zodat mensen makkelijker met elkaar in gesprek komen. Naamkaartjes bij elk bord zijn dan wel handig!
 3. Decoratie

  Wat de tafelversiering betreft, moet je niet overdrijven. Less is more. Een mooi boeket bloemen maakt de tafel al heel feestelijk. Stem de kleuren wel op elkaar af voor een harmonieuze tafelsetting.

Zoek je inspiratie voor het dekken van de tafel voor een speciale gelegenheid? Of wil je graag weten wat de etiquette zijn voor een chic gedekte tafel? Hier lees je alles over dit onderwerp.

Zoek je tips voor een kerstdiner? Bij Westwing hebben we tips & tricks voor elke gelegenheid.

Registreer je snel bij Westwing en mis geen enkele deal voor een perfect gedekte tafel!