Meld je aan en ontvang een €30 voucher!
vrouw dekt de tafel volgens de etiquette

Organiseer je binnenkort een etentje? Creëer een restaurant-ervaring door de tafel prachtig te dekken en te decoreren. In dit artikel lees je tips voor het dekken van de tafel volgens de etiquette en geven we je inspiratie voor verschillende stijlen en gelegenheden. Van Kerst tot Pasen. Met deze ideeën en voorbeelden wordt je etentje gegarandeerd een succes!

Voor (w)elke gelegenheid de tafel dekken?

Voor elke gelegenheid kun je de tafel stijlvol dekken. Kerst is zo’n gelegenheid waarbij veel aandacht wordt besteed aan het dekken van de tafel. Een kerstbrunch met lekkere kersthapjes, een kerstontbijt. Maar ook Pasen, een verjaardag of een uitgebreid diner met vrienden in het weekend wordt nét wat gezelliger en stijlvoller als de tafel bijzonder gedekt is. In ons artikel ontdek je verschillende voorbeelden per gelegenheid en seizoen. Maar eerst leggen we je de basis uit van het tafel dekken.

In 4 stappen de tafel volgens de etiquette dekken

In de volgende stappen leggen we je aan de hand van illustraties uit hoe je een tafel volgens de etiquette moet dekken. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je de juiste tafelaccessoires in huis hebt en dat je de tafel in de stijl van je interieur dekt.

 1. Servies plaatsen

  Het servies is de blikvanger van de tafel. Het mooiste is om met onderborden (1) te werken. Deze zet je helemaal onderop, daarboven komt het bord (2) voor het hoofdgerecht en daarop komt een soepkom of een voorgerecht bordje (3). De stapel borden zet je recht voor de stoel neer, 2 centimeter van de rand van de tafel. Plaats links boven een bordje voor het brood met een botermes (4).
  tafel dekken volgens etiquette waar plaats je de borden

 2. Plaats het bestek

  Het bestek wordt van buiten naar binnen gedekt in de volgorde van het menu. Zodat het buitenste bestek voor de eerste gang is. De vorken (7) liggen links, de messen (6) en lepels (5) rechts. Zorg dat de snijzijde van de messen naar binnen wijst. Boven het bord ligt horizontaal de dessertlepel en -vork (8).
  uitleg bestek en waterglazen tafel dekken

 3. Plaats de glazen

  De glazen staan op een rij diagonaal rechtsboven de borden. Het grootste glas, meestal het rode wijnglas, is het belangrijkste glas. Het staat achter het mes voor het hoofdgerecht. Als er echter vis in het hoofdgerecht wordt geserveerd, is het witte wijnglas het belangrijkste glas. Het waterglas staat aan de binnenkant. Wanneer er champagne als aperitief wordt geschonken, wordt het glas in het midden boven het bord geplaatst.
  Afhankelijk van het aantal gerechten dat wordt geserveerd, kan je links van het belangrijkste glas een wit wijnglas of een rood wijnglas plaatsen. Je kunt dus maximaal vier glazen op tafel zetten.

 4. De finishing touch met tafellinnen

  Met prachtige servetten, een tafelloper of placemats geef je de tafel een feestelijke look. Het servet leg je links, naast de vorken. Op het bord kan ook (13). Je kunt het servet ook nog op een bijzondere manier vouwen of decoreren met bloemen.
  illustratie tafel dekken waar ligt het servet

Geef je tafel een persoonlijke twist

Hoe serieus je deze tafeletiquette neemt, hangt natuurlijk van je wensen, smaak en stijl af. Je kunt ook enkele onderdelen toepassen en de rest wat nonchalanter houden. Of bijvoorbeeld kiezen voor de nonchalantere eetcafé stijl. Uiteraard hangt de tafelindeling ook af van het menu dat je serveert.

Schenk je bijvoorbeeld een bijpassende wijn bij elk gerecht. Dan weet je precies welke glazen je nodig hebt. Daarnaast dek je een ontbijttafel op een andere manier dan voor het diner – verderop in het artikel lees je hier meer over.

Tip! Als je het ‘op de juiste manier’ wilt doen, moet je bij het dekken van de tafel aandacht besteden aan de hygiëne. Leg het bestek alleen met handschoenen of een servet op tafel. In ieder geval mogen je handen het oppervlak van het bestek dat je in je mond stopt niet aanraken. Hou een glas altijd bij de steel vast om vingerafdrukken te vermijden.

Deze serviessets kun je voor elke gelegenheid stylen:

Met deze besteksets wordt elke maaltijd een feest:

Informeel versus formeel de tafel dekken

Wil je de tafel mooi dekken maar hoeft het niet té chique? Dan kun je ook een informele schikking aanhouden. Hieronder laten we je het verschil zien tussen het formeel en informeel dekken van de tafel.

Informeel de tafel dekken:

tafel informeel dekken

Formeel de tafel dekken:

tafel formeel dekken met servet, placemat, broodbordje

Tafel dekken voor verschillende seizoenen en gelegenheden

Als het gaat om tafeldecoratie kan je alle kanten op. Je kunt het heel minimalistisch houden maar ook heel glamorous en feestelijk. Je kunt de tafel een compleet thema meegeven of voor een bepaalde kleur kiezen. In het algemeen raden wij echter aan dat de borden en glazen de blikvangers van de tafel moeten blijven.

Linnen tafelkleden zien er prachtig natuurlijk en subtiel feestelijk uit. Je kunt ook voor bloemen of hippe droogbloemen kiezen om de tafel te versieren. En wat denk je van mooie bundeltjes van een servet met een droogbloem of hulsttakje. Een vaas met bloemen of een karaf van gekleurd glas kan een prachtige blikvanger zijn.

Hieronder geven je inspiratie voor het dekken en decoreren van een tafel per seizoen en voor verschillende gelegenheden:

 • Tafel dekken in de lente
  • Paastafel
  • Tafel dekken voor het Suikerfeest
 • Zomerse styling voor de eettafel
 • Herfsttafel
 • Tafel dekken in de winter
  • Kersttafel
  • Tafel dekken voor oudejaarsavond

Een voorjaarstafel dekken

Laat niet alleen een lentebries door je tuin waaien, maar ook door je interieur (én over de eettafel, natuurlijk)! Bij het dekken van een tafel in de lente zien we met name frisse kleuren terug: van wit, pasteltinten tot fruitig geel.

Voor de tuintafel hieronder hebben onze stylisten gekozen voor een kleurenpalet bestaande uit geel, wit en lichtgrijs. Het gouden bestek zorgt voor een luxe uitstraling terwijl de linnen servetten de styling luchtig houden. Het geel in de servetten komt ook terug in de kussens wat zorgt voor een harmonieus geheel.

Voorzie je tafel van een lente-feeling met deze items:

Meer inspiratie voor het stylen van een voorjaarstafel lees je in ons artikel.

Tafel dekken voor Pasen

Een paasontbijt of -brunch hoort natuurlijk bij dit gezellige familiefeest en dan natuurlijk het liefst aan een feestelijk gedekte tafel. Onze favoriete stijl voor de paastafel is de granny chique look. Bonte kleuren, sfeervolle decoratie en het gemix & -match zorgen voor een flinke dosis gezelligheid aan tafel.

Qua decoratie kun je met Pasen alle kanten op. Zo kun je ook de servetten in de vorm van een paashaas vouwen. Hoe je dit precies doet lees je in ons artikel over het stylen van een paastafel.

Tafel dekken voor het Suikerfeest

Voor het Suikerfeest wordt groots uitgepakt – en dat geldt zeker voor de tafel! Salades, tajines, couscous en koekjes worden geserveerd in de mooiste schalen en kommen. Kaarsen, gouden decoratie en een tafelkleed in een warme kleur creëren een feestelijke sfeer. In ons artikel over het stylen van de tafel voor het Suikerfeest ontdek je onze 6 favoriete kleurenthema’s.

Ben je benieuwd hoe de Healthy Sisters hun huis tijdens de Ramadan en het Suikerfeest aankleden? Neem dan eens een kijkje in onze Homestory en kijk je ogen uit!

Een tafel in zomerse stijl dekken

Het geblokte tafelkleed vormt de basis van deze zomers gedekte tafel. Voor het servies werd gekozen voor pastelblauwe borden. Het groene, zilveren en pastelgele bestek zorgt voor een frisse touch. De pasteltinten komen terug in de glazen en servetten wat zorg voor een harmonious geheel. De bloemstukken maken de zomerse styling helemaal af.

Haal de zomer op tafel met deze favorieten:

Liever een tropisch tintje voor je zomerse tafel? Combineer dan witte borden en goudkleurig bestek met eenvoudige glazen. Met tafeldecoratie zorg je ervoor dat het diner pas echt een tropisch tintje krijgt. Flamingo roersstaafjes, Monstera bladeren, fruitige plaatskaartjes en verse kokosnoot worden hier de blikvangers. Benieuwd naar de fruitige plaatskaartjes? Bekijk dan de video hieronder om te zien hoe je zelf plaatskaartjes met een sinaasappel kunt maken.

We horen je denken.. Kan het niet nog zomerser? Jazeker! Maak de zomerse styling helemaal af met mooie bloemen. In de video hieronder laten onze stylisten je zien hoe je kleurrijke bloemen kunt stylen op tafel.

Een herfstige tafel dekken

De herfst is een geliefd decoratieseizoen. Met pompoenen, droogbloemen en aaibare stofjes toveren we onze interieurs om tot een oase van gezelligheid.

Voor de tafelsetting hieronder hebben onze stylisten voor een bont tafelkleed gekozen – aangevuld met verschillende bloemstukken variërend in hoogte. De kleuren van het tafelkleed komen weer terug in het servies en in de tafeldecoratie. Het gouden bestek geeft de tafel een chique touch. De decoratie pompoenen maken de herfststyling helemaal af!

Is deze styling je iets te druk? In de video hieronder zie je een voorbeeld van een herfsttafel in Scandi stijl.

Breng de herfst op tafel met deze items:

De ultieme decoratie tip voor de herfst? Vouw het servet in de vorm van een pompoen. Bekijk de video om te zien hoe je dit precies doet.

Meer inspiratie nodig voor dit kleurrijke seizoen? In ons artikel ontdek je nog veel meer ideeën voor herfst tafeldecoratie.

Een winterse tafel dekken

Een donker kleurenpalet, kleurrijke borden en mystieke bloemstukken zetten de toon voor deze winterse tafel. De lichte, houten tafel en de linnen tafellampen houden de styling luchtig.

Gek op deze look? Je shopt ‘m hieronder:

Tafel dekken voor kerst

Voor het kerstdiner, de kerstbrunch of het kerstontbijt zal je andere decoratieve keuzes maken dan voor het paasontbijt. Voor het dekken van de kersttafel kun je denken aan decoratieve kerstbomen en sterren in een lijn over het midden van de tafel en een mooie kerstkrans.

Goudkleurig bestek zorgt voor een vleugje glamour. Kleine handgeschreven plaatskaarten en menukaarten op het voorgerecht bordje, geven het diner een persoonlijk tintje. In de video hieronder geven je een voorbeeld voor het stylen van naamkaartjes voor de kersttafel. Deze kun je natuurlijk naar elk seizoen aanpassen.

Kun je nog wat tips gebruiken voor het maken van een tafelschikking? In ons artikel delen we onze do’s en dont’s!

Tafel dekken voor oudejaarsavond

Organiseer je een diner voor oudejaars– of nieuwjaarsavond? Ook dan hebben onze stylisten een prachtig voorbeeld voor je. Het donkerrode tafelkleed vormt de basis van deze tafel. Het zwarte servies geeft een luxe touch, terwijl de zwarte kandelaren de tafel van wat warmte voorzien. De gouden accenten in de lamp en het gouden bestek geven de tafel een feestelijke touch!

Maak de tafel helemaal af door uit te pakken met de naamkaartjes! In de video laten we je zien hoe je van een kurk een naamkaartje maakt!

Tips voor het dekken van de ontbijttafel

De ontbijttafel is meestal iets anders gedekt dan een feestelijke dinertafel. Over het algemeen zijn de regels voor de ontbijttafel minder strikt. Juist de nonchalante look doet het goed voor het dekken van de ontbijttafel. Wat er in elk geval niet mag ontbreken op de ontbijttafel:

 • Ontbijtborden;
 • Thee- of koffiekopjes, eventueel ook glazen voor sappen;
 • Bestek: mes, vork en lepel;
 • Afhankelijk van het ontbijt: eierdopjes of mueslikommen.

De vork leg je links, het mes rechts en bovenaan het bord leg je eventueel een lepel. Het thee- of koffiekopje komt rechtsboven van het bord en links van het kopje kan je een glas zetten.

In de video hieronder zie je hoe je je servet zo kunt vouwen dat je het koffie- of theemokje van een strik voorziet.

Tot slot – Onze tips om een tafel stijlvol te dekken

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! Daarnaast krijg je toegang tot alle artikelen op onze inspiratieblog! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je tafel het hele jaar door prachtig te stylen! We wensen je veel plezier met het organiseren van het etentje!