Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
wandplank keuken met zwarte barkrukken

Waar dichte kastjes lange tijd de keukenwanden domineerden, zien we steeds vaker dat mensen kiezen voor open planken. Wij begrijpen wel waarom, want zo’n open opbergruimte oogt stukken ruimtelijker. Maar waar het dichte kastje als voordeel had dat je al je spullen, servies en apparatuur netjes uit het zicht had, ligt dit bij de shelfie trend wel anders. Zo dien je beter na te denken over hoe je jouw open opbergruimte zowel functioneel als stijlvol kunt inrichten. Om je hierbij te helpen delen we in dit artikel allerlei stylingideeën voor je wandplank keuken.   

Checklist: in 5 stappen de perfecte wandplank voor de keuken 

Voor we duiken op allerlei styling ideeën en inspiratie voorbeelden, vertellen we eerst kort hoe je in vijf stappen de perfecte exemplaren voor jouw keukenmuur uitzoekt, inricht en stylet. 

Leestip! Ga je planken aan de muur in de woonkamer stylen? Neem dan eens een kijkje in dit artikel.

1. Soort en maat bepalen voor de keuken wandplank

Je begint bij het uitzoeken van de plank. En geloof ons, er is écht een heleboel keus. Zo start je met de maat. Hoeveel ruimte heb je op je wand? En ga je voor een exemplaar die even lang is als je aanrecht? Of ga je voor korter? En ga je voor één of twee planken onder elkaar? 

Verder speelt ook het materiaal een grote rol. Zo kun je voor rustiek hout kiezen wanneer je een natuurlijke uitstraling wil creëren. Wil je graag iets strakkers? Kies dan voor zwart metaal. Mag het allemaal wel wat luxer? Dan is natuursteen een goede optie. Houd hierbij ook rekening hoeveel gewicht de desbetreffende wand kan dragen.  

Onze favoriete wandplanken voor de keuken:

Leestip! Eerder schreven we al een artikel over hoe je zelf eenvoudig een plank blind kunt ophangen. In ons artikel vind je een handig stappenplan – ook voor als je zelf een houten wandplank wilt maken!

2. Inventariseren

In deze tweede stap laat je de wandplank even los en richt je je op de items die je dagelijks in de keuken gebruikt. Een rondje inventariseren in de keuken dus. Ga op zoek naar kleinere items die je dagelijks tevoorschijn pakt en die een goede kandidaat voor de open opbergruimte zouden zijn. Denk bijvoorbeeld aan koffie- en theekopjes, koffiecups, olie, zout en peper, voorraadpotten met ontbijtgranen en ga zo maar door. 

Shop bijvoorbeeld deze items voor je keukenplank:

3. Kies een palet en stijl

Met de soort plank en de spullen die je er op wil etaleren in je achterhoofd, is het tijd om van alles een samenhangend geheel te maken. Dit doe je door een palet en stijl te kiezen. Zo kun je kiezen voor een rustieke uitstraling door te werken met natuurlijke tinten en materialen zoals hout, steen en keramiek. Heb je een woonkeuken of open keuken? Houd dan ook rekening met de stijl van de rest van de ruimte.

Wist je dat je via de Westwing Club Sales alles voor je keuken kunt shoppen – dus ook stijlvolle decoratie voor je wandplanken? Maar dan met kortingen tot 70%(?)! Registreer je daarom snel op Westwing om je keuken in jouw favoriete stijl in te richten.

4. Inrichten van je keuken wandplank

Nu je een idee hebt van de soort wandplank, welke spullen je er op wil zetten en het palet en de stijl die je wil aanhouden, is het tijd om in te richten. Begin bij de items die je sowieso wil uitstallen, bijvoorbeeld wat serviesstukken en kruiden. Vervolgens voeg je steeds meer items toe, en laat je hier en daar wat ruimte over. Deze ruimte laat je deels leeg voor een ruimtelijk effect en deels voor de accessoires uit stap vijf. 

Probeer tijdens het inrichten ook wat hoogteverschillen te creëren voor meer dimensie. Ook zorg je voor een afwisseling in materialen en patronen. Denk aan een houten pepermolen naast kopjes van kleurrijk keramiek en een messing schaaltje gevuld met koffiecups.

Deze plank steelt de show in elke keuken:

5. Maak het af met accessoires

Nog wat ruimte over? Dan kun je deze mooi gebruiken voor wat (kleine) accessoires. Denk aan wat kookboeken en/of een stijlvolle plot met een groene plant. 

3x planken voor aan de muur in verschillende stijlen

  1. Landelijke keuken

    In de landelijke keuken draait het om een welkome sfeer, warme kleuren in subtiele tinten en het gebruik van natuurlijke materialen. In deze keuken komt een houten boomstamplank dan ook het beste tot zijn recht. Style ‘m af met een rotan mandje voor koffiecups, porseleinen kopjes van een klassiek merk zoals Wedgwood en een vintage weegschaal voor een nostalgische touch.
  2. Moderne keuken

    Waar we in de landelijke keuken nog wat tierelantijntjes zien, is hier in de moderne keuken geen sprake van. Voor de inrichting kies je dus voor kwaliteit boven kwantiteit, en zet je alleen de essentials neer. Het liefst in neutrale kleuren of één uitgesproken kleur. Voor de plank zelf kies je een strak en modern materiaal zoals zwart metaal. Voor een vleugje glamour en luxe kies je voor marmer. Als je de strakke uitstraling iets wil verzachten, kun je kiezen voor licht hout. 
  3. Retro keuken

    Voor de retro keuken tippen wij een keuken achterwand in een zoete pasteltint en planken die je in dezelfde kleur mee verft. Eventueel kun je onder de plank ook voor tegels in deze tint kiezen als dat praktischer is. Om meer diepte te creëren zorg je ervoor dat de items die je gaat etaleren ofwel donkerder ofwel lichter zijn dan de muur- en plankkleur. 

Uitgelicht: kunst in de keuken met een schilderijplank

Met kunst in de keuken wordt de ruimte een stuk persoonlijker. Zo wordt de keuken niet alleen huiselijker, maar krijgt het ook een flinke dosis karakter. Wij tippen dan ook een schilderijplank om je favoriete kunstwerken tentoon te stellen. Hierbij komen de kunstwerken het beste tot hun recht wanneer je grootte, vorm en kleur afwisselt. 

Voor welke items je kiest, is natuurlijk een kwestie van smaak. Dit kunnen iconische stukken zijn, werken met een knipoog naar eten, of eigen DIY-projecten. In ieder geval fijn: door alles op één plank te verzamelen, scheelt je dat toch weer een heleboel boorgaten in de muur. 

Tip: ben jij een echte kookfanaat? En is een dik kookboek vol prachtige foto’s jouw ultieme idee van kunst? Dan is het leuk om een aantal kookboeken tentoon te stellen op je wandplank in de keuken. Hierbij laat je een aantal boeken dicht en sla je de mooiste boeken open. 

Inspiratie voor jouw keukenplank

Leestip! Wil je je keukenplanken volgens de keukentrends van 2023 stylen? Neem dan snel een kijkje in ons trendrapport!

Inspiratie: open wandrek inrichten in de keuken

In de video’s hieronder laten onze interieurstylisten je ideeën zien voor het inrichten van een open wandrek in je keuken. Welke is jouw favoriet?

Wandplanken in een moderne keuken inrichten:

Wandplanken in de keuken organiseren: voor en na

Een multifunctionele keukenplank

Wanneer je jouw wandplank niet op ooghoogte hangt, maar zo’n 50 centimeter lager, creëer je een multifunctionele plank. Zo kun je ‘m zowel gebruiken voor het etaleren van spullen én als keukenbar. Dit heeft niet alleen als voordeel dat je ook hogere items op de ‘bar’ kunt plaatsen, zoals grote houten snij- of borrelplanken, maar ook dat je een extra ruimte hebt om aan te werken, eten en borrelen. Multifunctioneel dus.

Om dit idee uit te voeren, hang je de wandplank op zo’n 95 centimeter hoogte. Hierbij kies je barkrukken van maximaal 65 centimeter hoog. Meer weten over een bar maken? Lees dan ons artikel over de keukenbar

Meer ideeën nodig voor de restyling van jouw keuken? Bekijk dan ons artikel over keuken ideeën waarin we allerlei inspiratie delen voor kleine projecten en ingrepen met een groots effect. In onze andere artikelen over het inrichten van een keuken vind je inspiratie voor alle type keukens.

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! Daarnaast krijg je toegang tot alle artikelen op onze inspiratieblog! Zo heb je dus ook onbeperkt toegang tot al onze artikelen boordevol tips voor het inrichten van je keuken! Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je wandplanken stijlvol te stylen. Veel shopplezier!