Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
blauwe sierlijsten muur

Je hebt de muren van jouw woning inmiddels voorzien van een mooie verfkleur en je bent blij met het resultaat. Toch heb je het idee dat er nog ‘iets’ mist, maar je kunt niet goed je vinger leggen op wat dit nou is. Herkenbaar? Grote kans dat je structuur en contrast mist. Gelukkig weten wij precies hoe je dit toe kunt voegen, namelijk met sierlijsten! Deze trend is terug van weggeweest en tovert saaie muren in één klap om naar echte sfeermakers. Meer weten over wat een sierlijsten muur precies is en hoe deze in jouw interieur zou passen? In dit artikel vertellen we het allemaal, inclusief een DIY! 

Wat zijn sierlijsten?

Sierlijsten zijn al enige tijd een trend in de interieurwereld, en wij zijn fan! Want het leuke aan deze type ornamenten is dat je niet in een monumentaal herenhuis hoeft te wonen om van deze karakteristieke muurversiering te genieten. Je kunt ze namelijk heel makkelijk zelf aan je interieur toevoegen – hoe je dit doet vertellen we verderop in de DIY.

Als het je trouwens nog niet helemaal duidelijk was: sierlijsten zijn dus een type ornament en worden ook wel stijllijsten genoemd. Deze houten lijsten worden op de muur bevestigd en mee geverfd in de muurkleur. Het resultaat is decoratief, maar het creëert ook diepte, contrast en structuur op je muren. Diepte door het 3D-effect, en contrast en structuur door de tegenstelling met de gladde muur.  

Waarom zou je sierlijsten maken?

We noemden eerder al een aantal voordelen, zoals het decoratieve aspect, en de diepte, contrast en structuur die deze muurdecoratie realiseert. Maar er is nog een belangrijke reden waarom wij zo fan zijn. Want deze muurdecoratie mag misschien wel simpel ogen, maar de impact ervan op de ruimte is ongeëvenaard. Zo tover je elke kamer om in een ruimte vol karakter en sfeer. Bovendien hebben de lijsten een luxe uitstraling en dit werkt weer heel goed in tal van woonstijlen en stijlenmixen. 

Tip! Wist je dat je via de Westwing Club Sales ook veel wanddecoratie kunt vinden? Maar dan tegen mooie kortingen, oplopend tot wel 70%?! Registreer je daarom snel op Westwing om zo geen enkele exclusieve deal te missen om jouw muren stijlvol te decoreren.

In welke woonstijl passen sierlijsten?

Op de vraag in welke woonstijl stijllijsten passen kunnen we kort en bondig antwoord geven: in allemaal. Want zelfs in de strakker dan strakste interieurs komen ze tot hun recht. 

Denk bijvoorbeeld aan een modern interieur met strakke meubels, design verlichting en abstracte kunst, waarbij de ornamenten zorgen voor een onverwachte, klassieke twist. Of juist een landelijk interieur waarbij deze wandbekleding woonkamer bijdraagt aan de figuurlijke warmte van deze woonstijl. Maar ook in een hotel chique look kun je losgaan met met deze luxe ogende muurbekleding. In deze stijl kun je de lijsten en muur verven in een donkere, warme kleur, zoals aubergine voor een typische boutique hotel look. 

Sierlijsten muur DIY in 3 stappen

Als je jouw muren ook wat meer sjeu wil geven, dan hebben we goed nieuws: deze DIY is zelfs voor iedereen met twee linkerhanden goed te doen! En mocht je de stijl van onderstaande DIY toch iets te klassiek vinden, dan zal een rondje Pinterest je alweer een heleboel andere stijl opties geven. Denk bijvoorbeeld aan asymmetrische vakkenpatroon voor een twist. 

Het boodschappenlijstje voor sierlijsten op de muur

Voordat we écht starten met de DIY, delen we hieronder nog even een boodschappenlijstje. Al deze items kun je kopen bij de bouwmarkt:

 • Sierlijsten
 • Verstekzaag
 • Haakse hoek
 • Waterpas
 • Rolmaat
 • Verf en kwasten
 • Montagekit
 • Potlood
 • Schuurpapier

Stap 1: patroon tekenen

Gewapend met een potlood, haakse hoek, rolmaat en waterpas, ga je nu het vakkenpatroon op de muur tekenen.  Meet hierbij vanuit het midden en teken de vakken met potlood alvast op de muur– maar schrijf de maten ook nog even apart ergens op voor de zekerheid. 

Je kunt ervoor kiezen om het vakkenpatroon asymmetrisch te maken, dus verschillende formaten vakken boven, onder en naast elkaar, of juist symmetrisch te ontwerpen.

Stap 2: zagen en kitten

Staan alle vakken op de muur en blij met wat je ziet? Dan gaan we nu de lijsten (in verstek) op maat zagen! Met het schuurpapier kun je eventueel nog wat ruwe hoekjes wegwerken. 

Als alles op maat is gezaagd, is het tijd om de lijsten te bevestigen. Dit kun je doen met montagekit–scheelt toch weer gaten boren. Houd de waterpas er goed bij en druk de lijst vervolgens hiermee aan. Handig is om eerst de bovenste horizontale lijst  te bevestigen, daarna de twee verticale en tot slot de onderste horizontale lijst. Druk alles goed aan zodat je zeker weet dat het vak goed op zijn plek zit en de kit is opgedroogd. 

Stap 3: verven én genieten van je sierlijsten op de muur!

Alles opgedroogd? Dan kun je nu gaan verven! Kies voor klassiek wit, of ga juist voor een mooie matte kleur. Schilder in ieder geval zowel de muur als de latjes in twee lagen in dezelfde kleur. Et voilà, klaar is kees! Het enige wat nu nog rest, is ultiem genieten van het prachtige eindresultaat van je DIY.

Zo kun je jouw sierlijsten afstylen

 1. Verlichting

  Met een paar wandlampen aan de muur, zet je jouw DIY letterlijk en figuurlijk in de spotlights. Ga voor wandlampen in matzwart voor een modern klassieke of Scandinavische look, of juist voor goud messing voor een hotel chique uitstraling.  
 2. Kunst

  Geef je sierlijsten muur wat meer persoonlijkheid door het te behangen met jouw favoriete kunstwerk(en). Ook leuk: geen kunst maar hang meerdere spiegels op voor een speels effect. Zo’n spiegelwand is niet alleen heel decoratief en origineel, maar heeft ook een ruimtelijk effect.  
 3. Natuurlijke touch

  Als je van jouw ‘feature wall’ een accentmuur 2.0 wil maken, dan kun je één of meerdere vakken bekleden met mos. Zo’n moswand geeft je interieur niet alleen een heleboel karakter en kleur, maar zorgt ook voor een natuurlijke touch. 

Aan de slag met deze DIY? En nu op zoek naar mooie wandlampen en kunst om jouw muren mee af te stylen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw muren stijlvol te decoreren.