Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
beige ronde sofa in woonkamer

Een waanzinnig lekkere keuken en een ongeëvenaard gevoel voor stijl: we hebben het natuurlijk over Italië. Want als er iets is wat de Italianen hebben is het wel smaak. Smaak en een oog voor design zoals je dat niet snel in andere landen tegenkomt. Denk aan items van de beste kwaliteit en een perfecte balans tussen modern design en authentiek vintage. Zo ook in de woonkamer, de centrale plek in huis en de ruimte waar we in dit artikel dieper induiken. Zo bespreken we specifiek de Italiaanse vintage woonkamer: een ruimte waarin modern en traditioneel elkaar ontmoeten, en sfeer, warmte en authenticiteit de boventoon voeren. Laat je dus inspireren door onze interieurspecialisten en neem alle tips en tricks in je op. Zo geniet jij binnenkort zelf van een zorgvuldig gecureerde woonkamer. 

Tijdloos en smaakvol: de Italiaanse woonkamer

Italië ademt een en al stijl. Stijl op het gebied van mode, design, innovatie, én interieur. Zoals in werelds wonen de Fransen hun je-ne-sais-quoi van nature hebben, hebben de Italianen ‘Made in Italy’. Een feilloos gevoel voor stijl die bijna niet te evenaren is. Bijna, want met de tips van onze interieurspecialisten in dit artikel kom je een heel end. Goed idee dus om eens even af te kijken wat nou precies de sleutel tot al dit stijl succes is. 

Wat kenmerkt de Italiaanse woonstijl?

Ambacht, strakke vormgeving, functionaliteit, het gebruik van hoogwaardige materialen en een vleugje glamour: Dat is de Italiaanse stijl in een notendop. De strakke vormgeving zien we terug in het lijnenspel en functionaliteit in de logica achter alle interieurelementen. Qua hoogwaardige materialen kun je denken aan hout, leer, staal, fluweel, zijde, marmer en andere natuurstenen – niet alleen in de woonkamer, maar bijvoorbeeld ook een marmeren badkamer. De glamour zien we terug in spiegels, kroonluchters, vakmanschap, rijke tonen, luxe stoffen en een algehele uitnodigende ambiance die resulteert in een warm interieur

Goed. Nu we weten wat de rode draad in het Italiaanse interieur is, is het tijd om deze verder onder de loep te nemen en de ‘koude kunstjes’ van het stijlvak af te leren. 

Zo richt je de Italiaanse vintage woonkamer in

Wat je kunt verwachten in de vintage woonkamer? Bij het inrichten van de Italiaanse woonkamer draait het allemaal om stijl, kwaliteit en tijdloosheid. Samen vormen alle interieurelementen een zorgvuldig gecureerd geheel die de tand des tijds doorstaan.

De basis van een vintage woonkamer

Ook in de basis, of zelfs juist in de basis, voert kwaliteit de boventoon. Zo kies je in een vintage woonkamer voor vloeren van echt hout of natuursteen. Door de hoge kwaliteit, zal de vloer lang meegaan en daardoor over de jaren die kenmerkende vintage look krijgen. Perfect, imperfect en bovenal authentiek. Voor de muren kies je bijvoorbeeld voor een lichte kalkverf, typerend voor in een Mediterraans interieur, of behang dat past bij die typische vintage palazzo sfeer. Het belangrijkste bij het kiezen van verfkleur(en) en/of behang, is het dat je de harmonie en stijlcontinuïteit in je achterhoofd houdt. 

Meubels in een vintage woonkamer

Bij het shoppen van (vintage) meubels in deze woonstijl, kies je altijd voor kwaliteit. Voor items die tijdloos zijn en zowel modern als traditioneel zijn te interpreteren. Denk aan een eettafel van hout, een koffietafel van natuursteen, een bank van hoogwaardig velours en een fauteuil van leer. Door te kiezen voor meubels van verschillende, luxe materialen, zet je een spannend geheel neer die een al grandeur en elegantie uitstraalt. Zo zet je die typische Italiaanse, vintage look neer. 

Ook leuk: door met verschillende kleuren te werken kun je bepaalde items extra benadrukken. Denk aan een donkere muur achter een luchtige, lichte bank. Niet alleen slim voor een optisch, ruimtelijk effect, maar ook leuk als je gek bent op een kleurrijk interieur.

Textiel in een vintage woonkamer

In de Italiaanse woonkamer vind je alleen de mooiste kwaliteit stoffen terug. Denk aan hoogwaardig velvet, fluweel, bouclé, zijde, wol, linnen, katoen, satijn en kasjmier. Door met kwalitatief hoge stoffen te werken, die vaak ook nog eens ambachtelijk zijn geproduceerd, kun je een lange gebruiksduur garanderen. Praktisch én de sleutel tot die unieke vintage look. 

Wat betreft textiel, mag ook het vintage vloerkleed niet mag ontbreken in dit interieur. Welke soort vloerkleden er allemaal zijn, bespreken we verderop in dit artikel. 

Verlichting in een vintage woonkamer

Verlichting speelt een sleutelrol in elke ruimte. Het zorgt voor een functionaliteit en een ruimtelijk gevoel. Specifiek in dit vintage interieur is een mix tussen antieke, vintage of tweedehands verlichting een goede toevoeging. Kies bijvoorbeeld voor een klassieke kroonluchter in combinatie met vloer- en tafellampen van tijdloos design.

3x vintage vloerkleed voor in je Italiaanse woonkamer

 1. Perzisch

  Een Perzisch of Oosters tapijt wordt gekenmerkt door een uniek handgeknoopt proces. Bij de productie wordt het geheel met de hand gemaakt en komen er dus geen machines aan te pas. Vaak zijn deze Oosterse tapijten roodbruin van kleur. Wanneer je kiest voor dit type tapijt, dien je de kleuren terug te laten komen in andere interieurelementen. Zo bewaar je één geheel. Oh, en over vintage gesproken: de geschiedenis van het Perzische tapijt dateert terug uit de tijd van de Bijbel(!). Hierin werd al gesproken over de kleden die als versiering van een tempel zouden dienen.
 2. Getuft

  Tuften is een techniek uit de jaren ‘50, ontstaan in Amerika. Hierbij wordt hoogpolig textiel, zoals pluche, velours en fluweel, vervaardigt. De basis van deze techniek is afgeleid van de naaimachine. Maar in plaats dat de stof (de pool) wordt vastgezet, wordt het tijdelijk vastgehouden waardoor er een lus ontstaat. Het tuften kan zowel automatisch als handmatig worden uitgevoerd. In het Italiaanse vintage interieur kies je natuurlijk voor een ambachtelijk, arbeidsintensief, handgemaakt getuft vloerkleed. 
 3. Velours

  Wanneer de lussen tijdens het tuften worden doorgesneden, ontstaat er een velourstapijt of -vloerkleed. Het zachte en fluweelachtig materiaal, is perfect geschikt voor het toevoegen van een vleugje glamour. 

Onze tips voor vintage meubels shoppen

Geïnspireerd geraakt door de Italiaanse vintage woonkamer? En nu zelf op zoek naar vintage meubels die een unieke twist aan je interieur kunnen geven? Wij delen hieronder nog een aantal tips voor tijdens je zoektocht naar vintage meubels. 

 • Bedenk van tevoren naar welk(e) meubelstuk(ken) je op zoek bent. Je zal zien dat je tijdens het shoppen al snel overdonderd kan raken door alle parels en vondsten. Goed dus om met een doel op pad te gaan en niet al te afgeleid te raken.
 • Kringloop, antiquair, brocante- en rommelmarkten afgespeurd, maar nog niks gevonden? Neem dan eens een kijkje online. Ook hier vind je een enorm aanbod van vintage meubels.
 • Twijfel je of jouw gevonden item authentiek of een replica is? Als het item echt design is, is er altijd wel ergens een (keur)merk te vinden. 

Ook wat Italiaanse flair toevoegen aan jouw woonkamer? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om die vintage look in je woonkamer te integreren.