woonkamer meubels: stoel in roze, zitbank in blauw, sideboard in wit

Hygge?! Ja, dat is Deens voor zoiets als ‘gezelligheid’. Een letterlijke vertaling bestaat er niet, maar in de kern gaat het over klein geluk en een gezellig samenzijn met vrienden en familie. Thuis of in de natuur. Hygge is dat warme gevoel dat je krijgt wanneer je je huis binnenstapt en het eten al op het vuur staat, de kaarsen branden en je lievelingsmuziek op de achtergrond speelt. Hygge zijn de geluksstofjes die door je lichaam gaan wanneer je buiten wandelt of binnen voor de open haard zit. Het is een gevoel dat je het liefst elke dag ervaart. Door een Scandinavische woonkamer te creëren, haal je het hygge-geluk in huis. Onze interieurexperts vertellen je alles over de Scandinavische stijl van leven en wonen.

De basis van geluk: een woonkamer in Scandinavische stijl

Wist je dat Denemarken het op een na gelukkigste land ter wereld is? Op nummer één staat Finland. Dus reken maar dat die Scandinaviërs weten hoe je een gelukkig leven leidt. Opvallend detail: onze noorderburen moeten het ’s winters met aanzienlijk weinig daglicht doen, maar dat lijkt het geluk niet in de weg te staan. Dit is mede te danken aan de inrichting van de huizen.

Wie aan Scandinavische huizen denkt, denkt al snel aan de typisch rode houten huisjes. De buitenkant nodigt uit om naar binnen te komen. Eenmaal binnen, word je verwelkomd door de warmte en sfeer die passen bij een Scandinavische inrichting. Wil jij dit ook thuis ervaren? Hieronder vind je de ingrediënten voor een Scandinavische woonkamer.

De Scandinavische woonkamer in 6 stappen

1. Natuurlijke materialen

In Scandinavië zijn ze in veel opzichten afhankelijk van de natuur. Ook in het interieur speelt de natuur een belangrijke rol. In een Scandinavische woonkamer kom je niet snel kunststof tegen. Alles is puur natuur: houten vloeren, meubels en accessoires, échte schapenvachten, wollen dekens, katoenen vloerkleden, linnen gordijnen …

Deze natuurlijke materialen geven de ruimte een luchtige look. Wanneer je je woonkamer in Scandinavische stijl wilt inrichten, moet je dus zeker op zoek gaan naar natuurlijke materialen!

2. Scandinavische kleuren voor de woonkamer

De basis is het belangrijkst. Zeker als het gaat om de inrichting van je huis. Voordat je met de inrichting van jouw Scandinavische woonkamer aan de slag gaat, moet je eerst bepalen welke kleuren je gaat gebruiken. Typisch Scandinavische kleuren zijn: wit, naturel tinten en pastelkleuren. Wit is de basis die zorgt voor licht en openheid in de ruimte, natuurlijke kleuren zoals lichtbruin en beige zorgen voor warmte en pastelkleuren geven het geheel een frisse touch.

Ook grijs zie je vaak terug in de Scandinavische stijl, ook wel Scandi grey genoemd. Deze neutrale kleur past in elk kleurenpalet en is tijdloos. Zo wordt er in een Scandinavische woonkamer vaak gekozen voor een grijze bank. Lees hier alles over de kracht van grijs in je woonkamer. Belangrijk is dat je het kleurenpalet simpel houdt, zonder dat het saai oogt. Kies voor drie kleuren en laat deze in verschillende nuances terugkomen.

3. Scandinavische meubels

Omdat hygge staat voor een gezellig samenzijn met vrienden en familie, zijn comfortabele meubels in een Scandinavische woonkamer onmisbaar. Te beginnen met de zithoek. Dit is een belangrijke ontmoetingsplek in huis. Om hier vrienden en familie te kunnen ontvangen, moet er in de eerste plaats voldoende zitgelegenheid zijn.

Een riante, comfortabele bank vormt het centrumstuk van de woonkamer. Eventueel vergezeld door een paar Scandi fauteuils en poefs, zodat iedereen kan zitten of languit kan liggen. Een hoogpolig vloerkleed en salontafel maken het hygge-hoekje af.

En dan nu de eetkamer. Want de Scandinaviërs houden wel van eten! En dan het liefst in groot gezelschap. Kleed je eethoek daarom sfeervol aan met een lange houten familietafel, comfortabele eetkamerstoelen, een hout hertengewei aan de muur en op elke stoel een schapenvacht.

Tip! Scandinavische meubels hebben een strakke stijl. Vermijd dus meubels met sierlijke poten, kleurrijke bekleding of goudkleurige accenten. Keep it simple & stylish. Meer over een design woonkamer vertellen we je hier.

4. Sfeervolle verlichting voor een warm Scandinavisch interieur

Hoe noordelijker je komt, hoe minder daglicht. Althans, in de winter. In Scandinavië wordt het zomers amper donker en ’s winters bijna niet licht. En juist daarom houden onze noorderburen het interieur zo licht mogelijk. Dat wil zeggen: een licht kleurenpalet, slanke meubels en open structuren zodat het licht vrij spel krijgt en een uitgedacht lichtplan om alle donkere hoeken stijlvol te verlichten.

Denk dus goed na over de basis-, sfeer- en accentverlichting in je Scandinavische woonkamer. In dit artikel geven we je tips voor het maken van een goed lichtplan. En vergeet vooral niet om genoeg kaarsen in huis te halen! Kaarslicht verdrijft de somberte van de lange, donkere winternachten.

5. Scandinavische accessoires

De Scandinaviërs zijn niet zo van de tierelantijntjes. Less is more. Maar de woonkamer moet wel gezellig en uitnodigend zijn! Wat betreft de aankleding gaat het niet om kwantiteit, maar om kwaliteit. Design accessoires, zoals kandelaren, vazen, klokken en wanddecoratie, voelen zich helemaal thuis in Scandinavische woonkamer.

Met kussens, plaids en vloerkleden geef je de ruimte een warme, sfeervolle uitstraling. Ook grafische patronen zien we vaak terug, bijvoorbeeld op kussens of kunstwerken. Deze patronen geven het strakke geheel een speelse, verrassende twist.

6. Planten voor een Scandinavisch interieur

Een tekort aan daglicht zorgt ook voor een tekort aan energie. Planten vullen deze tekorten aan. Mooie planten voor jouw Scandinavische woonkamer zijn: vetplanten, cactussen, de pannenkoekenplant, monstera (gatenplant) en sedum burrito. Deze planten hebben allemaal niet heel veel zonlicht of water nodig, maar voegen wel een opvallend groen accent toe. Lees hier alles over planten in de woonkamer.

Boodschappenlijstje voor de Scandinavische woonkamer

In een Scandinavisch interieur zijn er bepaalde keyitems die eigenlijk niet mogen ontbreken om die hygge-sfeer te creëren.

 1. Een zacht vloerkleed

  Hiermee geef je de houten vloer in een Scandi woonkamer nog meer warmte.
 2. Schapenvachten

  Deze kan je overal voor inzetten en zien er ook nog eens heel leuk uit.
 3. Een hertengewei

  Tegenwoordig heb je ook houten hertengeweien die je aan de muur kunt hangen. Hartstikke hip en hygge!
 4. Kussen met patronen

  Deze geven een verrassende twist aan het strakke lijnenspel van een Scandi interieur.
 5. Plaids op de bank

  Een heerlijk warmhoudertje voor koude winternachten. Om met z’n allen onder te kruipen!
 6. Bronskleurige lamp

  Een beetje glans kan geen kwaad. Bronskleurige lampen passen bij een natuurlijke stijl en geven de woonkamer een stoer accent.
 7. Eetbank

  In plaats van eetkamerstoelen, kan je ook kiezen voor een eetkamerbank, eventueel in combinatie met een aantal stoelen. Deze maakt de eethoek knus, uitnodigend en gezellig. Helemaal hygge!

Zo, jij kunt aan de slag!

Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal. Wij wensen je heel veel plezier met het inrichten van jouw Scandinavische woonkamer.