Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
tipitent voor kinderen in de woonkamer

Als je kinderen hebt, weet je dat daar ook een grote hoeveelheid spullen en speelgoed bij hoort. Vanaf het moment dat je een baby hebt totdat ze het huis uit gaan. Heb jij in huis ruimte voor een aparte speelkamer? Dan kun je deze natuurlijk optimaal benutten. Creëer je een speelhoek in de woonkamer voor jouw kids? Lees dan gauw verder. Hier vind je veel ideeën om van de speelhoek in de woonkamer een stijlvol plekje te maken.

Speelhoek in de woonkamer

Als ouders ontkom je er niet aan; speelgoed. Als je kind nog een baby is, begint dit waarschijnlijk met een paar kleine speeltjes. Wordt je kleintje een peuter of kleuter dan komt daar langzaamaan een heleboel bij. Een van de grootste ergernissen voor ouders is de grote hoeveelheid speelgoed die dagelijks door de woonkamer slingert. Als je een aparte speelkamer hebt, kun je natuurlijk afspreken met de kleintjes dat het speelgoed daar blijft. Daar hebben ze alle ruimte om troep te maken en te doen wat ze willen.

Maak je een speelhoek in de woonkamer, dan zijn er allerlei manieren om deze stijlvol te maken én houden. Zelfs als je een kleine woonkamer hebt, kun je een speelhoek maken. Houd er ook rekening mee dat de speelhoek kan meegroeien met je kind. Op die manier hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen als je kindje ouder wordt. Het voordeel van een kinderspeelhoek in de woonkamer, is dat je – zeker als je kinderen klein zijn – ze goed in de gaten kunt houden.

In 5 stappen een speelhoek in de woonkamer inrichten

Als je de woonkamer gaat inrichten, kun je er bij voorbaat rekening mee houden; de speelhoek. Als je een speelhoek gaat maken in de woonkamer, kun je het beste stap voor stap te werk gaan.

1. Bedenk waar de speelhoek komt

Kies de plek voor je speelhoek zorgvuldig uit. Kies bijvoorbeeld voor een plek waar de speelhoek niet in de weg zit, maar ook waar de kinderen wel een beetje ruimte krijgen om hun gang te gaan. Als je bijvoorbeeld een onbenutte hoek of gedeelte met een lager plafond in de woonkamer hebt, kan dat bijvoorbeeld een hele slimme spot zijn voor je speelhoek. Kies ook voor een plekje waar voldoende natuurlijk licht de ruimte binnenkomt.

2. Kies voor een bepaalde stijl

Om voor rust te zorgen, kun je het beste een stijl kiezen die mooi past bij de stijl van je woonkamer. Verderop in dit artikel vind je meer over hoe je verschillende stijlen kunt doorvoeren in je speelhoek.

Wist je dat je via de Westwing Club Sales ook veel items voor de kinderkamer kunt vinden? Maar dan met heerlijke kortingen die oplopen tot wel 70%(?)! Registreer je daarom snel op Westwing om zo geen enkele exclusieve deal te missen voor een prachtige kinderkamer.

3. Richt de speelhoek in de woonkamer in

Nu wordt het tijd om de speelhoek in te richten. Hierbij dien je rekening te houden met alle activiteiten die je wilt dat je kinderen kunnen uitvoeren in de speelhoek. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een bureau voor het kleuren of knutselen, een plek om te turnen en een relaxhoekje om even uit te rusten.

4. Zorg dat de speelhoek veilig is

Als je meerdere kinderen hebt, kan het heel slim zijn om ervoor te zorgen dat je het kleine speelgoed (denk aan lego of knikkers) zorgvuldig wegwerkt voor de kleinste. Zo kan een peuter hier niet mee aan de haal gaan. Zorg bijvoorbeeld voor hogere planken om dit speelgoed weg te werken. Daarnaast is het belangrijk om stopcontacten te beschermen, kabels te verstoppen en bijvoorbeeld harde puntige voorwerpen af te schermen.

5. Zorg dat de ruimte mee kan groeien met je kind

Omdat je kind zichzelf snel ontwikkelt, is het fijn om ervoor te zorgen dat de speelhoek kan meegroeien met je kind. Als je voor een aantal basisitems kiest die kunnen blijven staan, kun je telkens kleine spullen vervangen.  

Tip! Een van de belangrijkste voorwaarden van een kinderspeelhoek in de woonkamer, is dat deze past bij de rest van je interieur. Op die manier zorg je voor een harmonieuze look.

3x stylen van je speelhoek in de woonkamer

Pas de stijl van je speelhoek aan op de stijl van de rest van je woonkamer. Op die manier creëer je zoveel mogelijk rust en balans.

Een speelhoek in industriële stijl

Het kan heel mooi zijn om je speelhoek in te richten in industriële stijl. De speelhoek wordt dan lekker stoer en robuust. Eventueel kun je met afsluitbare schuifdeuren werken. Ga bijvoorbeeld voor grote stevige industriële schuifdeuren waarmee je de speelhoek kunt afsluiten en alsnog een soort aparte speelkamer kunt creëren. Voor een industriële speelhoek kies je voor items van stoer hout. Denk aan een bureautje van gerecycled hout en een zwarte vakkenkast waar je heel veel in kwijt kunt. Ook een stoere lamp mag hier niet ontbreken. Het fijne aan een industriële speelhoek, is dat hier vaak geen kwetsbare materialen gebruikt worden.

Een speelhoek in Scandi stijl

Een lekker lichte basis met kleuraccenten in pastel. Veel hout in combinatie met zachte stoffen. De Scandinavische stijl is erg geschikt voor het creëren van een speelhoekje. Maak een gezellig relaxhoekje op de vloer met een zachte schapenvacht, een aantal kussentjes en een warme plaid. Zet hier een kleine kast met boekjes neer. Ook een houten bureautje met witte stoeltjes en pastelkleurige accessoires is hier mooi!

Een speelhoek in bohemian stijl

Een hele warme sfeer creëer je met een speelhoekje in bohemian stijl. De bohemian stijl wordt gekenmerkt door natuurlijke materialen en aardetinten. Combineer hout, rotan, terracotta, rood roze en okergeel. Hier zijn veel rieten opbergmanden onmisbaar!

Tip! Nog iets om niet te vergeten bij het inrichten van een speelhoek; bergruimte. Kies voor lekker veel manden, lades en kastruimte zodat je al het speelgoed heel eenvoudig opgeruimd hebt.

Ben je nog op zoek naar tips voor het opbergen van speelgoed? Lees dan snel ons artikel voor een opgeruimd huis.

Zoek je nog items voor de speelhoek in je woonkamer? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste manden, opbergers, decoratie én meubels in elke stijl!