Scandi stijl woonkamer-Landschap met grijze grote bank, zwart-wit accentkussen, EOS vloerlamp en zwarte salontafel

In Zweden is men dol op gezelligheid. Natuurlijke materialen en discrete kleuren maken van elk huis een plek waar familie en vrienden zich thuis voelen. De Scandinaviërs houden van strak en zonder poespas. Functionele meubels worden aangevuld met sfeervolle ingetogen decoratie. De Zweden vinden elke keer weer de middenweg tussen functionaliteit en gezelligheid.

Laat je overtuigen door het strakke Scandinavische design. Onze interieurspecialisten geven nuttige tips en vertellen je hoe je Scandinavisch design in een paar eenvoudige stappen in huis haalt. Je hoeft niet alles volledig te verbouwen. Vaak is het voldoende om te investeren in een paar praktische meubels en accessoires. Bij de Scandi stijl is de basisregel: less is more! Wij wensen je veel plezier bij het stylen van je Scandi interieur!

Wat is Scandinavisch design?

Scandinavisch design is ontstaan in de jaren 50 in de Scandinavische landen: Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland. Het is een stijlstroming die zich kenmerkt door eenvoud, minimalisme, functionaliteit en design.

Wikipedia; Skandinavisches Design

Het motto: keep it simple – de Scandinaviërs laten niets aan het toeval over als het gaat om de inrichting. Een overdaad aan decoratie is not done. De vormen van de Scandinavische meubelen zijn eenvoudig, strak en simpel. Vorm en functie gaan hand in hand bij Scandinavisch design.

Een andere belangrijk element van Scandinavisch design is de liefde voor de natuur, die wordt weerspiegeld in de organische vormen van de meubels en decoratieve objecten. Vooral Zweden en Noren houden van hun uitgestrekte bossen en weiden, die daarom stevig verankerd zijn in de interieurstijl.

Het kleurenpalet van Scandinavische meubels

Als er één ding is waar de Denen, Zweden en Noren niet van houden, dan zijn het wel van felle kleuren. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze regel, zo nu en dan kan je best wel een neonkleur ontdekken in het Scandinavische interieur. Toch geven de Scandinaviërs de voorkeur aan eenvoudige tinten zoals wit, beige en grijs. In de Scandinavische winters is het meestal erg donker. Daarom vinden mensen in het hoge noorden het prettig om hun huis met frisse kleuren in te richten, dus er mag natuurlijk niet veel wit ontbreken. Dit is hoe ze de duisternis tegengaan. Maar ook gedempte of pastelkleuren, worden vaak gebruikt voor sfeervolle Scandinavische decoratie. Zolang het maar niet te veel van alles is!

Welke IT-pieces heb je nodig voor de Scandi stijl?

 • IT-piece 1: Natuurlijke materialen staan centraal in het Scandinavische design. Het gaat hierbij niet alleen om hout en rotan, maar ook om verse planten en veel groen.
 • IT-piece 2: Een strakke bank met zachte bekleding en schuine houten pootjes is een musthave voor een Scandi interieur. Als accentkleur kan je een kussen op de bank leggen in een delicate roze poedertint.
 • IT-piece 3: Scandinaviërs houden van design! Dus waarom niet investeren in een of twee stukken van gerenommeerde ontwerpers? Veel stijlvolle meubels in Scandinavisch design zijn ook hier bij Westwing te vinden. Zogenaamde investment pieces zijn iets duurder, maar je zult er een leven lang plezier van hebben.
 • IT-peace 4: In sommige delen van Scandinavië is het maandenlang erg donker, dus licht is ongelooflijk belangrijk in het Scandinavische interieur. Naast het behoud van helderheid door felle kleuren en minimalistische decoratie, speelt verlichting ook een belangrijke rol. Zeker wanneer het aan zonlicht ontbreekt, zijn indirecte lichtbronnen van welke aard dan ook een absolute must!

Scandinavisch wonen: met deze materialen wordt het gezellig

In Scandinavië zijn er talloze bossen en prachtige plekken met volledig ongerepte natuur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Scandinaviërs de voorkeur geven aan lokaal hout voor hun meubilair. De focus ligt hier op lichte houtsoorten zoals spar, berk of den. Het natuurlijke materiaal heeft een warme uitstraling, zorgt voor een natuurlijke frisheid en – niet onbelangrijk – is recyclebaar. In het algemeen kan worden gezegd dat mensen die in Scandinavië wonen veel belang hechten aan natuurlijke producten en vakmanschap.

Naast hout wordt er ook veel gebruik gemaakt van textiel zoals katoen, linnen en leer. Ook gerookt glas zien we vaak terug in de Scandi stijl. Evenals porselein. In Scandinavië vind je veel eeuwenoude porseleinfabrieken. Ze produceren nog steeds stijlvolle objecten in de Scandinavische stijl die wereldwijd geliefd zijn.

Onze 5 tips voor een Scandinavisch interieur

 • Tip 1: Kies voor ingetogen kleuren. Door de lange donkere winters houden de Scandinaviërs van lichte, heldere kleuren. Wit en pasteltinten domineren de stijl.
 •  Tip 2: Zorg voor voldoende verlichting! Doordat de winters donker zijn in Scandinavië, speelt verlichting een belangrijke rol. Licht creëert een gezellige sfeer en zet accenten.
 • Tip 3: Houtsoorten zoals berken, dennen en sparren zijn een must voor een Scandi interieur. De bossen en fjorden in Scandinavië dienen als inspiratiebron voor de populaire Scandi stijl. De gebruikte materialen in een Scandi interieur komen rechtstreeks uit de natuur.
 • Tip 4: Kies voor comfort! ’s Winters brengen Scandinaviërs veel tijd binnen door. Comfort is daarom heel belangrijk, net zoals een knusse sfeer.
 • Tip 5: Patronen zien we ook vaak terug in een Scandi interieur. Vooral textiel zoals kussens, plaids en vloerkleden in extravagante patronen stelen de show in een Scandinavische woonkamer. Patronen zorgen ervoor dat het ingetogen kleurenpalet tot leven wordt gebracht.

Verschillende kamers in scandi stijl

De Scandi stijl kan in vrijwel elke ruimte worden geïmplementeerd. Of het nu gaat om een woonkamer, slaapkamer, keuken of badkamer – zelfs in de kinderkamer kan Scandinavische decoratie worden toegepast.

Wil jij de Scandi stijl in huis halen? Je hoeft niet binnen een week je hele huis van nul tot Scandinavisch in te richten. Het kan een lang proces zijn om zo’n stijl tot in details toe te passen. Begin met één ruimte waarin je kunt experimenteren met kleuren, materialen en patronen. Creëer op die manier je eigen stijlmix en pas die toe in alle ruimtes. Wij laten je stap voor stap zien hoe je een Scandinavische woonkamer creëert.

Stap-voor-stap: woonkamer in Scandi stijl

Witte stoel in Scandi stijl met houten frame en bijzettafel gedecoreerd met kussens en deken in grijstinten

 1. Een lichte basis

  Ga voor een lichte basis door de wanden wit, crème of beige te schilderen. Juist met een lichte basis vallen de kleuraccenten extra op.

 2. Lichtplan

  Net als bij de Scandinaviërs, zijn onze winters donker en grauw. Door een goed lichtplan te maken voorkom je dat het binnen somber wordt. Gebruik vloerlampen en wandlampen om zelfs het donkerste hoekje te verlichten.

 3. Een goede bank

  De bank is het statementstuk van het Scandi interieur. Kies een comfortabel, simpele bank in een neutrale kleur waar je met de hele familie tv op kunt kijken. Met kussens en plaids kleed je de bank sfeervol aan.

 4. Patronen

  Patronen zien we overal subtiel terug in een Scandi interieur. Bijvoorbeeld op vazen, vloerkleden, gordijnen, kussens en als wanddecoratie. Grafische, geometrische patronen zoals driehoeken, diamanten, lijnen en zigzagpatronen zijn kenmerkend voor de Scandi stijl.

 5. Natuur

  Het rustgevende en aangename effect van de natuur mag niet ontbreken in een Scandinavische woonkamer. Naast meubels en kleine decoratieve voorwerpen van hout, zijn ook natuurlijke stoffen erg welkom.

Slaapkamer in Scandi stijl

Niet alleen de woonkamer, ook de slaapkamer kan uitstekend gestyled worden in Scandinavische stijl. Ook hierbij geldt: less is more. Strakke lijnen, simpele vormen en ingetogen kleuren bepalen het beeld.

In principe kunnen veel meubels in de Scandi stijl gecombineerd worden, ook wanneer ze niet uit dezelfde collectie komen. Dankzij de strakke lijnen en simpele vormen hebben Scandinavische meubels een neutrale uitstraling waardoor ze ook in de mix erg mooi zijn. Je moet er alleen op letten dat je niet te veel houtsoorten met elkaar mengt. Dat kan onrustig ogen.

Natuurlijk wil je wel comfort ervaren in je slaapkamer in Scandinavische stijl. Het less is more-principe moet niet afdoen aan het comfort en de gezelligheid. Kleed de Scandi slaapkamer daarom aan met kussens, plaids en kaarsen. Niet te veel, maar wel net genoeg om je elke avond te verheugen op je bed! Die accessoires zorgen tegelijkertijd voor kleuraccenten die de slaapkamer een levendige look geven.

Keuken in Scandi stijl

Ook de keuken kan je een Scandi look geven. Met een witte keuken creëer je een mooie basis. Deze kan je aankleden met pastelkleurige tegels, houten barkrukken en koperen lampen. Ook marmer past heel mooi in een Scandi keuken. Is een marmer aanrecht boven je budget? Ga dan voor een grote marmeren snijplank of beplak je aanrechtblad met plakfolie in marmerlook.

Om de Scandi keuken gezelligheid te geven kan je houten planken aan de muur hangen en hier leuke bewaarpotten op plaatsen. Linnen theedoeken en een jute vloerkleed maakt het geheel ook gezellig. En uiteraard kunnen patronen niet ontbreken! Bijvoorbeeld door te kiezen voor serviesgoed met een subtiel grafisch motief.

Een monochrome Scandi look doet het ook goed in de keuken. Speel met zwart en wit, maar laat wit de overhand hebben. Voorkom dat de keuken te saai wordt door verschillende (natuurlijke) materialen met elkaar te combineren. Denk aan staal, steen en hout. Roestvrijstaal past ook perfect in een Scandi keuken, dankzij de strakke, moderne uitstraling van dit materiaal.

De Scandi stijl is populairder dan ooit. Bij Westwing shop je alles voor een Scandinavisch interieur.