houten bank met witte fotolijsten

Al jaren zijn we in de ban van de Scandi woonstijl. Maar waar de noordelijke stijl vooral bekend staat om zijn eenvoud, strakke lijnen en rust, kan het nog best een uitdaging zijn om deze stijlelementen in een warm familiehuis te integreren. Want hoe creëer je een interieur waarin alle familieleden–groot en klein–zich thuis voelen? En hoe zorg je ervoor dat je de rust in je interieur bewaart te midden van een druk gezinsleven? In dit artikel vertellen we alles over de noordelijke woonstijl en delen we inspirerende tips voor Scandinavisch wonen in een levendig familiehuis.

Scandinavisch wonen: wat is dat?

De mix tussen Zweeds, Fins en Deens design, Deense Hygge en de woonstijl Kos (Noorse Hygge variant), is verantwoordelijk voor het populaire Scandinavisch interieur. Deze interieurstijl kenmerkt zich door ruimtes vol functionaliteiten, natuurlijke materialen en lichte kleuren. Ook spelen strakke lijnen, een ‘less is more filosofie’ en sfeervolle decoratie een grote rol. Maar het meest unieke aan deze woonstijl, is dat het ondanks–of dankzij–deze kenmerken, toch warmte uitstraalt. Dit komt doordat de Scandinaviërs keer op keer een perfecte middenweg tussen functionaliteit en gezelligheid vinden. Geen wonder dus dat de woonstijl geliefd is onder velen.

Waar het om draait bij Scandinavisch wonen? Simpel, en dan bedoelen we ook letterlijk ‘simpel’. Geen grandeur en een hoop poeha, maar een perfecte balans tussen eenvoud, vorm en functie. Door vooral met natuurlijke materialen te werken, simpele vormen, strakke lijnen en een licht kleurenpalet, kun je de rust in je interieur te bewaren. Thuis is dan echt even thuis: een plek om te ontspannen en te genieten van je gezin. Het is een gevoel dat je ervaart tijdens een geluksmoment (Kos) en bij comfort, warmte en saamhorigheid (Hygge). 

3x kenmerken van een Scandinavisch familiehuis

Kan jouw familiehuis wel wat ‘Kos’ en ‘Hygge’ gebruiken? En dat met een flinke dosis rust en eenvoud? Laat je dan inspireren door de kleuren, materialen en meubels waar het bij deze woonstijl omdraait.

1. Kleuren

In het hoge noorden gaat de zon in de wintermaanden vroeg onder. Een licht kleurenpalet is daarom essentieel in Scandinavisch ingerichte huizen. Bij een licht kleurenpalet kun je denken aan warme basiskleuren als wit, beige en lichtgrijs. Voor een interessant contrast zien we vaak zwart of donkergrijs als accentkleuren. Toch liever een iets kleurrijker interieur? Ga dan voor frisse en zachte pasteltinten, zoals roze, geel, lila, groen of blauw. Maar voor welke kleuren je uiteindelijk ook kiest, houd in ieder geval de volgende stijlregel in je achterhoofd: kies naast de lichte basiskleur voor maximaal één à twee accentkleuren. Zo bewaar je de rust in je Scandinavische interieur.

2. Materialen

Het gebruik van natuurlijke materialen speelt een sleutelrol in het succesvol toepassen van deze woonstijl. Het eerste, en misschien wel meest belangrijke materiaal is natuurlijk hout. Vaak verwerkt in vloeren, zoals wit of licht eikenhout, of in meubels. En ook in het textiel zien we veel natuurlijke vezels terug. Denk bijvoorbeeld aan wol, linnen, leer, jute, sisal, schapenvachten en katoen. Ook bij het kiezen van de materialen zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Dit zijn:

 1. Mix en match: om een overkill aan hout te voorkomen, voeg je ook genoeg andere materialen met verschillende texturen toe. Denk aan houten eetkamerstoelen bij een houten eettafel die je ‘mixt en matcht’ met schapenvachtjes, een linnen tafelkleed en een sisal vloerkleed. 
 2. Ga voor duurzaam: voor jarenlang plezier van meubels–én die kids proof zijn– kies je voor hoogwaardige materialen en tijdloos design. Zo weet je zeker dat de meubels een lang leven bestemd zijn. Niet alleen fijn voor jou en je portemonnee, maar ook voor onze planeet. 

3. Meubels

Kenmerkende eigenschappen voor Scandi meubels zijn goede kwaliteit, comfort, (multi)functionaliteit en een open design. Zo zijn bijvoorbeeld de poten van stoelen en tafels vaak dun en strak, wat bijdraagt aan een ruimtelijk effect. Kies bijvoorbeeld in een familiehuis voor een lichtgrijze of -beige bank, met hoezen die in de was kunnen. Wel zo handig voor nieuwsgierige en plakkerige kinderhandjes. Combineer de bank met een stijlvolle leren fauteuil–nog zo’n materiaal dat ideaal in onderhoud is. Vlek erop? Doekje eroverheen en klaar.   

Scandinavisch wonen: 4x een Scandinavisch familiehuis stijlen

 1. Haal buiten naar binnen

  Wil je wat kleur én natuur toevoegen in je woonkamer? Dan zijn groene kamerplanten de ideale oplossing. Kies voor één statement plant–of een aantal planten in verschillende formaten voor een knipoog naar een botanisch interieur.

 2. Educatief én lekker

  Nog een manier om de natuur in huis te halen is door middel van wat zelfgekweekte kruiden. Samen met de kinderen kun je een aantal kruiden naar keuze zaaien, kweken, planten en verzorgen. Niet alleen leuk en leerzaam voor de kids, maar ook meteen een verrijking voor het avondeten.

 3. Mix en match materialen

  Elke ruimte wordt net even wat interessanter wanneer je verschillende materialen met elkaar combineert. Mix en match bijvoorbeeld gladde oppervlakken met aaibare materialen en rijke structuren. Denk aan een kinderhoek met een licht eikenhouten tekentafeltje, een plastic stoel in een pasteltint, een zacht vloerkleed om op te spelen en jute manden om al het speelgoed in op te bergen.

 4. Een lichte ruimte

  Natuurlijk daglicht is schaars tijdens de donkere, noordelijke wintermaanden. Geen dikke en verduisterende gordijnen dus in de woonkamer, maar juist licht en soepel. Kies bijvoorbeeld voor ‘inbetween gordijnen’. Deze laten wel licht door, maar geven je ook genoeg privacy.

Scandinavisch wonen mixen met andere stijlen

Omdat deze woonstijl uit rustige en bijna minimalistisch ingerichte ruimtes bestaat, is het een ideale stijl om met andere woonstijlen te mixen. Zo zijn de meest voor de hand liggende blends een combinatie met het minimalistische puristisch design of het harmonieuze Japans design. Dat harmonieus Japans en eenvoudig Scandi zo goed mixen bewijst de gefuseerde trend Japandi trouwens wel. Hierin is het beste van beide woonstijlen opgenomen, zoals de lichte kleuren, natuurlijke materialen, serene uitstraling en huiselijke sfeer. Nog zo’n gouden duo is de Scandi stijl in combinatie met boho chic. Bij boho chic draait het allemaal om het mixen van kleuren, materialen en motieven geïnspireerd op etnische meubels. Deze stijl gecombineerd met het rustige noordelijk wonen resulteert in de Scandi boho stijl: een iets persoonlijkere variant van de klassieke Scandi stijl en een iets subtielere en sobere versie van de klassieke boho chic stijl. 

Op zoek naar de perfecte woonstijl voor jou en je gezin? Dan tippen wij het gezellige Scandinavisch wonen. Alles over én voor deze woonstijl vind je op onze site. Registreer je daarom nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw familiehuis volgens deze woonstijl te stijlen.