Ontdek onze interieur sale -70%!

Een tafel gedekt zoals het hoort. Inclusief borden,bestek, glazen decoratie en onderscheiding op basis van nummers

Ook al gaan we graag naar restaurants, er gaat niets boven het verwelkomen van vrienden en familie thuis voor een gezellig etentje. Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt, vertellen we je hoe je de tafel het best kunt dekken. In dit artikel lees je alles over: Hoe leg je het bestek neer? Waar zet je het wijnglas neer? En nog veel meer handige tips voor het tafel dekken. Nodig je vrienden maar alvast uit!

Wat je nodig hebt om de tafel te dekken

In de volgende stappen leggen wij uit hoe je een tafel volgens de etiketten moet dekken. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je de juiste tafelaccessoires in huis hebt.

 • Vaatwerk: Het servies is de blikvanger van de tafel. Het mooiste is om met onderborden te werken. Deze zet je helemaal onderop, daarboven komt het bord voor het hoofdgerecht en daarop komt een soepkom of een voorgerecht bordje.
 • Bestek: Het bestek wordt van buiten naar binnen gedekt in de volgorde van het menu. Zodat het buitenste bestek voor de eerste gang is. De vorken liggen links. Plaats links van de vorken het bordje voor het brood met het broodmes. Boven het bord ligt de dessertlepel en -vork.
 • Glazen: Voeg mooie glazen toe aan de borden en het bestek. Voor een perfect gedekte tafel moet je waterglazen, witte- en rode wijnglazen neerzetten.
 • Tafellinnen: Met prachtige servetten, een tafelloper of placemats geef je de tafel een feestelijke look.

Uiteraard hangt de tafelindeling ook af van het menu dat je serveert. Een ontbijttafel wordt anders gedekt dan een tafel voor een diner. Maar we hebben tips voor elke gelegenheid!

Tip: Als je het ‘op de juiste manier’ wilt doen, moet je bij het dekken van de tafel aandacht besteden aan de hygiëne. Leg het bestek alleen met handschoenen of een servet op tafel. In ieder geval mogen je handen het oppervlak van het bestek dat je in je mond stopt niet aanraken.

De borden rangschikken

Tisch mit Platzteller, Hauptspeisenteller und Vorspeisenteller

We beginnen met het rangschikken van de borden, omdat ze het middelpunt vormen van de tafelsetting. Het bestek en de glazen worden om de borden heen geplaatst. Bij speciale gelegenheden is het heel stijlvol om met onderborden te werken (1). Ze vormen de basis en moeten symmetrisch ten opzichte van de stoel worden geplaatst. Plaats vervolgens de hoofdgerecht borden (2) en de soep- of voorgerechten (3) erbovenop. Bij speciale gelegenheden kan je ook een broodbordje (4) toevoegen. Deze wordt links van de andere borden geplaatst.

Correct neerleggen van het bestek

Tisch mit richtig angeordnetem Besteck

Het bestek leg je altijd van buiten naar binnen neer, in de volgorde van de gangen. De lepel (5) wordt aan de buitenkant rechts geplaatst. Daarnaast het mes (6), afhankelijk van het aantal gangen of welk gerecht je serveert. Je kunt ook een vismes tussen de lepel en het mes plaatsen, bijvoorbeeld als er vis als tussengerecht wordt geserveerd. Belangrijk: het mes voor het hoofdgerecht moet direct naast de borden worden geplaatst.

De vorken (7) worden traditioneel links van de borden gelegd. Afhankelijk van het aantal gangen, plaats je de voorgerecht vork aan de buitenkant en de vork voor het hoofdgerecht aan de binnenkant.

Boven de borden ligt het dessertbestek (8). Dit bestaat meestal uit een kleine dessertvork en een dessertlepel. De lepel wordt boven de vork geplaatst.

Als je een broodplankje op tafel zet, wordt het broodmesje links van het bestek op de tafel gelegd. Het bestek moet een afstand van ca. 1-2 cm tot de rand van de tafel hebben. Om het totaalbeeld harmonieus te houden, moet je ervoor zorgen dat de afstanden tussen de afzonderlijke bestekonderdelen uniform zijn. Er kunnen maximaal vier bestekonderdelen aan de rechterkant en drie aan de linkerkant worden geplaatst.

Hoe zet je glazen op tafel?

De glazen staan op een rij diagonaal rechtsboven de borden. Het grootste glas, meestal het rode wijnglas (11), is het belangrijkste glas. Het staat achter het mes voor het hoofdgerecht. Als er echter vis in het hoofdgerecht wordt geserveerd, is het witte wijnglas het belangrijkste glas. Het waterglas (10) staat aan de buitenkant. Wanneer er champagne (12) als aperitief wordt geschonken, wordt het glas in het midden boven het bord geplaatst. Afhankelijk van het aantal gerechten dat wordt geserveerd, kan je links van het belangrijkste glas een wit wijnglas of een rood wijnglas plaatsen. Je kunt dus maximaal vier glazen op tafel zetten.

Tip: Hou een glas altijd bij de steel vast om vingerafdrukken te vermijden.

Het tafellinnen

Gedeckter Tisch mit Tellern, Besteck und einer Leinenserviette mit einem goldenen Serviettenring

Leg het servet (13) op het bovenste bord. Het ziet er mooi uit als je het servet in een mooie servetring doet. Voordat je begint met eten, leg je het servet op je schoot. Placemats, tafellopers of tafellakens maken het extra stijlvol.

Andere accessoires voor de tafel

Naast borden, bestek en glazen staan er natuurlijk nog andere accessoires op tafel. Je kunt bijvoorbeeld een kannetje olie en/of azijn op tafel zetten. Zorg er wel voor dat deze op kleine borden of in een rekje worden geplaatst, zodat er geen onaantrekkelijke vlekken op de tafel ontstaan.

Tip: Asbakken of pepermolens horen niet op tafel. Vraag je gasten of ze extra peper willen en maal het direct op het gerecht.

Tafel dekken: decoratieve accenten van puristisch tot feestelijk

Als het gaat om tafeldecoratie kan je alle kanten op. In het algemeen raden wij echter aan dat de borden en glazen de blikvangers van de tafel moeten blijven. Dus overdrijf niet te veel met tafeldecoratie. Linnen tafelkleden zien er bijvoorbeeld prachtig natuurlijk en subtiel feestelijk uit. We hebben onze drie meest populaire looks voor tafelkleden geselecteerd – laat je inspireren!

Tafel dekken in zomerse stijl

Gedeckter Tisch mit romantischer Tischdeko

Het kerrie kleurige, geruit linnen tafelkleed vormt de basis van deze zomers gedekte tafel. Voor het servies werd gekozen voor eenvoudige, witte porseleinen borden. Het gouden bestek zorgt voor een vleugje glamour. Bijzonder verfijnd: de mooie kleur wordt weer opgepikt in de bijpassende servetringen. De natuurlijke look wordt benadrukt door de rieten placemats en een seizoensgebonden bloemstuk. Kleine handgeschreven plaatskaarten en menukaarten geven het diner een persoonlijk tintje.

Tafel dekken: kunstzinnig blauw

Gedeckter Tisch mit blauen Tellern, Besteck und Gläsern

We werden meteen verliefd op deze look! De borden hoeven niet altijd dezelfde kleur te hebben, maar het thema moet wel hetzelfde zijn. De glazen en het bestek zijn simpel maar stijlvol en spelen slechts een ondergeschikte rol. De tafeldecoratie bleef beperkt tot het bloemstuk en geeft de gedekte tafel een artistiek kleuraccent. Wij denken dat Picasso dit ook een mooie tafelsetting zou hebben gevonden!

Tafel dekken: boho chic

Festlich gedeckter Tisch im Boho-Stil

De boho stijl is zeer geliefd. Deze kan ook op tafel worden toegepast.  Porseleinen borden met een gouden rand, zilverkleurig bestek en klassieke glazen – eenvoudig en chic. Less is more! Voeg een antraciet tafelkleed en witte bloemen toe en de look is klaar!

Tafel dekken: tropische look

In de zomer kan de tafel wel een tropische twist gebruiken. Combineer witte borden en goudkleurig bestek met eenvoudige glazen. Met tafeldecoratie zorg je ervoor dat het diner een tropisch tintje krijgt. Flamingo roersstaafjes, Monstera bladeren, plaatskaartjes en verse kokosnoot worden hier de blikvangers. Proost!

Het dekken van de ontbijttafel

Gedeckter Frühstückstisch mit Tellern, Schüssel, Besteck, Tassen und Gläsern

De ontbijttafel is meestal iets anders gedekt dan een feestelijke dinertafel. Over het algemeen zijn de regels voor de ontbijttafel minder strikt. Juist de nonchalante look doet het goed voor het dekken van de ontbijttafel. Wat er in elk geval niet mag ontbreken:

 • Ontbijtborden
 • Thee- of koffiekopjes, eventueel ook glazen voor sappen
 • Bestek: mes, vork en lepel
 • Afhankelijk van het ontbijt: eierdopjes of mueslikommen

De vork leg je links, het mes rechts en bovenaan het bord leg je eventueel een lepel. De koffiebeker komt rechtsboven het bord en links van het kopje kan je een glas zetten.

Conclusie: onze tips om een tafel stijlvol te dekken

 • Planning: Begin vroeg met plannen. Voor de juiste tafelindeling moet je weten welke gerechten worden geserveerd. Je kunt ook menukaarten ontwerpen en/of naamkaartjes bij elk bord zetten. Dit geeft het etentje een persoonlijk tintje.
 • Tafelschikking: Komen er vrienden die elkaar nog niet allemaal kennen? Ga voor een vooraf bepaalde tafelschikking zodat mensen makkelijker met elkaar in gesprek komen. Naamkaartjes bij elk bord zijn dan wel handig!
 • Decoratie: Wat de tafelversiering betreft, moet je niet overdrijven. Less is more. Een mooi boeket bloemen maakt de tafel al heel feestelijk. Stem de kleuren wel op elkaar af voor een harmonieuze tafelsetting.