Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
schapenvacht op trap

We worden ons steeds meer bewust van de oorsprong van producten in ons huis, daarom zijn natuurlijke materialen in je interieur in opmars. Natuurlijke materialen, zoals rotan, bamboe, hout en sisal, zijn milieuvriendelijk en duurzaam. Daarnaast zijn deze materialen ook nog eens een lust voor het oog en hartstikke populair. Ze brengen rust in je interieur en zijn tijdloos. En omdat de trendmaterialen stuk voor stuk bij elkaar passen, kun je er lekker op los mixen & matchen.

Breng sfeer en verfijning in huis met deze 9 natuurlijke materialen

Door natuurlijke materialen met elkaar te combineren, wordt je interieur rustig, sfeervol en verfijnd. Stijl bijvoorbeeld materialen als hout, touw, bamboe, jute en sisal met elkaar. Of gebruik her en der gerecycled steigerhout voor een robuuste touch aan je interieur. Ook kun je spelen met stoffen als katoen, wol en linnen.

Ga bijvoorbeeld voor linnen kussenhoezen op de bank gecombineerd met een wollen chunky plaid. Daarnaast zijn een grofgebreide poef en een juten vloerkleed een perfecte match. Net als een rotan kast in combinatie met een houten bijzettafeltje.

Natuurlijke materialen: de perfecte basis

Natuurlijke materialen staan bekend om hun lichte natureltinten. Het is mooi om deze kleuren terug te laten komen in het hele huis voor een perfecte basis. Ga bijvoorbeeld voor een lichte eikenhouten vloer gecombineerd met een zandkleurige bank en verschillende wit- en bruintinten op de muur. Dit maakt je interieur heerlijk licht en bovenal sereen. Daarnaast creëer je hiermee een ton-sur-ton-effect.

Je kunt de kleuren ook wat uitgesprokener maken, zo zijn aardetinten op dit moment een trend. Voeg bijvoorbeeld wat oranje, okergeel of terracottabruin toe aan je interieur in combinatie met de natuurlijke materialen. Laat deze kleuren terugkomen in de kussens of plaids, maar ook in het vloerkleed of zelfs de bank. De aardse tinten maken je interieur speelser, warmer en comfortabeler. Maar de neutrale, natuurlijke materialen staan ook heel goed bij zwart of een mooie print.

9x de populairste natuurlijke materialen

Deze mooie natuurlijke materialen staan voor rust en eenvoud. Ze geven meer sfeer en warmte aan je interieur, en zorgen tegelijkertijd voor meer evenwicht en rust. Of je nu een Scandinavische woonstijl hebt, of meer fan bent van een eclectisch, modern, vintage of industrieel interieur: natuurlijke materialen passen altijd en overal omdat ze zo goed te combineren zijn.

Niet alleen met elkaar, maar ook met andere stoffen, zoals geborsteld metaal voor een chique touch, beton voor een stoere knipoog en marmer voor een rijk en luxueus gevoel.


In dit artikel gaan we in op de volgende natuurlijke materialen:

  1. Bamboe
  2. Rotan
  3. Sisal
  4. Hout
  5. Jute
  6. Wol
  7. Kalkverf
  8. Zeegras
  9. Linnen

We gaan op elk van deze materialen in, dus je kunt eenvoudig naar het materiaal waar je meer over wilt weten scrollen en er alles over lezen. Van de herkomst, onderhoud tot stylingtips. Welk natuurlijk materiaal is jouw favoriet?

1. Bamboe in je interieur

Bamboe is een verzamelnaam voor meer dan 1500 grassoorten. Als het na de oogst wordt gedroogd, krijgt het zijn typische lichtbruine tint. Het trendmateriaal wordt op verschillende manieren verwerkt. Van de vezels worden onder andere T-shirts, truien en hoofdkussens gemaakt, maar ook servies. Jonge bamboestengels worden gevlochten waarna er manden, stoelen of lampenkappen van worden gemaakt. Van volwassen bamboestengels worden meubels gemaakt.

De laatste tijd zijn bamboe vloeren in opkomst. Dit is een duurzaam alternatief voor eikenhouten vloeren.

Het is duurzaam omdat het supersnel groeit. Het voordeel van bamboe is dat het niet veel weegt, hierdoor kan je bamboe meubels gemakkelijk verplaatsen. Bamboe geeft een natuurlijke en sfeervolle touch aan je interieur.

11 x woonaccessoires en meubels van bamboe

Het natuurlijke materiaal zie je overal terug. Hieronder lees je meer over de populairste bamboe meubels.

1. Bank

Een mooie, natuurlijke en rustige blikvanger: een bankje gemaakt van bamboe. Leuk voor in de tuin, maar ook in huis. Het bankje weegt niet veel en is heel sterk, je kunt hem dus overal neerzetten, bijvoorbeeld in de gang vlakbij de voordeur. Dan creëer je een stijlvolle plek waar je je schoenen aan kunt trekken. In de woonkamer kun je het bankje als bijzettafeltje gebruiken. Zet er leuke accessoires, als een vaas of kaars, op voor nog meer sfeer.

2. Mand

Van manden kun je nooit genoeg hebben, als je het ons vraagt. Een bamboe mand is een stijlvolle manier om spullen op te bergen. Bovendien staat zo’n mand gezellig en geeft het een boho en tropische touch aan je interieur. Zet de mand bijvoorbeeld naast de bank en berg er tijdschriften of plaids in op.

3. Windlicht

Dit past natuurlijk helemaal bij de botanische en tropische look en feel. Zet een paar windlichten bij elkaar voor een nog gezelliger effect.

Mix & match er op los met deze windlichten:

4. Servies

Ideaal voor een picknick in het park. Bamboe servies is een duurzamer alternatief dan plastic of papieren wegwerpservies. En omdat het lekker licht is, kun je het makkelijk meenemen zonder dat je picknickmand te zwaar wordt. Het servies is vaak ook nog eens voorzien van een vrolijk printje. Een win-win dus!

Bij het servies hoort natuurlijk ook bamboe bestek. Dit kan tegen een stootje, en heel fijn, het kan gewoon in de vaatwasser.

5. Ladder

Ook weer zo’n decoratieve allrounder. Zowel in de slaapkamer als woonkamer en badkamer. In de badkamer kan je er handdoeken overheen hangen. Het geeft dan dat exotische spagevoel. In de woon- of slaapkamer kun je er een plaid of tijdschriften overheen draperen of een macramé plantenhanger aan ophangen.

6. Kruk

Zo’n kruk is multifunctioneel. Zet hem bijvoorbeeld naast de bank als bijzettafel, gebruik hem als plantentafeltje, als voetenbankje bij je favoriete fauteuil of style ‘m als nachtkastje.

7. Kussen

Ja, het bestaat. Een kussen gemaakt van bamboe. En dat ligt echt heel lekker: het bevordert je nachtrust omdat de kussens ademend en vormvast zijn. Ook mensen met een huisstofmijtallergie hebben baat bij een dergelijk kussen. Het kussen trekt de kleine beestjes namelijk niet aan.

8. Rolgordijn

Instant boho vibes! Zo’n bamboe rolgordijn voor het raam staat ontzettend sfeervol en geeft de ruimte een natuurlijke touch. De kleine kiertjes tussen de bamboelatjes laten het zonlicht op een mooie en speelse manier naar binnen schijnen.

9. Stoel

De musthave voor in je woonkamer: een bamboe stoel. Het staat niet alleen gezellig en trendy, het zit ook nog eens superlekker.  

10. Daybed

Leg er een paar kussens en een plaid op en klaar is je plekje om heerlijk te ontspannen of om even te powernappen. Het geeft je woonkamer een instant luxe en gezellige upgrade.

11. Lamp

Omdat de lampenkap vaak wordt gemaakt van gevlochten bamboe krijg je een ontzettend mooi lichtspel op de muur. Van een hang-, plafond- tot vloerlamp.

Ontdek deze sfeerbrengers:

Bamboe op elke plek in en om het huis

In de woon- en slaapkamer zie je verreweg de meeste bamboe-items terug. Maar bamboe staat ook heel stijlvol in de badkamer, tuin en gang!

Bamboe in de badkamer

Een voornamelijk wit/grijze badkamer krijgt in één klap meer sfeer door het natuurlijke materiaal. Stijl de badkamer bijvoorbeeld af met een bamboeladder waarover je handdoeken en washandjes kunt hangen en zet in een bamboe-mand je parfum, zeep en tandenborstel.

Bamboe in de tuin

Met een bamboe tuinset geef je je tuin een tropisch vakantiegevoel. Het fijne van het natuurlijke materiaal is dat het tegen een stootje kan. Regen, zon, wind… het blijft jarenlang mooi. Daarnaast kun je het hek of de schuur opfleuren met het materiaal: een bamboemat aan de muur of schutting versterkt die vakantievibe. Ook een tof idee om je balkon af te schermen!

Bamboe in de gang

Helemaal hip: een kapstok gemaakt van bamboe. Maak het af met andere meubels van hetzelfde materiaal, zoals een sidetable, krukje en schoenenrek.

Combineer bamboe met andere natuurlijke materialen

Bamboe is een natuurproduct, daarom kun je het goed combineren met andere natuurlijke producten, zoals sisal, linnen, rotan, hennep, waterhyacint en zeegras. Dit zorgt voor een warme, sfeervolle touch in je interieur.

Bamboe past in elk interieur

Bamboe kan je werkelijk combineren met alles en kan daarom ook in elke woonstijl worden toegepast. Zo is het een goede match bij de Scandinavische interieurstijl vol pasteltinten. Voor een eclectisch interieur combineer je een bamboe bijzettafel met een dienblad vol kleurrijke waxinelichtjes. Als je het natuurlijke materiaal combineert met exotische planten, zoals een monstera of bananenplant, krijg je een botanische sfeer in huis.

2. Rotan

Rotan is afkomstig van de rotanpalm die in tropische regenwouden voorkomt. Het materiaal geeft je interieur een ruimtelijk en rustgevend effect. Het is knus en sfeervol en komt in elke jaargetijde tot zijn recht. In de zomer ademt rotan het ultieme vakantiegevoel, terwijl het natuurlijke materiaal in de winter zorgt voor een warme, huiselijke sfeer. Van rotan worden onder andere tuinmeubelen, lampen, hangstoelen, bijzettafels en manden gemaakt.

Ontdek deze natuurlijke rotan favorieten:

3. Sisal in je interieur

Dit is een tropische vezel die afkomstig is uit de bladeren van de agaveplant. Het materiaal is oersterk, slijtvast en enorm stijlvol. Van sisal worden voornamelijk vloerkleden, maar ook manden, tassen, lampen en poefen gemaakt. Dankzij de natuurlijke uitstraling van het materiaal past het bij elke interieurstijl: van Scandinavisch tot aan landelijk en industrieel.

Waar komt sisal precies vandaan?

Sisal is een natuurlijk product. Het is een tropische vezel die afkomstig is uit bladeren van de agaveplant. Zodra de bladeren van de plant lang genoeg zijn, zo’n 110 à 150 centimeter lang, worden ze afgesneden. Het sap wordt eruit geperst en de vezels worden te drogen gelegd. Daarna worden de vezels gesponnen tot weefgaren en verwerkt tot een vloerkleed, mand of poef.

Vroeger werd sisal voornamelijk gemaakt op het Mexicaanse schiereiland Yucatán. Het havenplaatsje van het schiereiland heet Sisal, dan weet je ook meteen waar de naam vandaan komt.

De voordelen van sisal

De afkomst van een product wordt steeds belangrijker. Een sisal item kun je met een gerust hart integreren in je interieur. Het is namelijk slijtvast, duurzaam én biologisch afbreekbaar. Nog zo’n fijn weetje: de sisalvezels worden niet behandeld met chemicaliën. Met sisal in je huis ben je dus milieubewust bezig.

On trend: een sisal vloerkleed

Het meest voorkomende en meteen ook populairste product van sisal is een vloerkleed. Door sisalvezels te weven, krijg je een strak en stevig vloerkleed met een mooi en natuurlijk motief. Het kleed heeft een hoge slijtvastheid en past dus heel goed op plekken die veel belopen worden. Het geeft je interieur een natuurlijke, fijne uitstraling.

Omdat het een natuurproduct is, is de structuur ruiger. En deze structuur is meteen ook het enige nadeel van een sisal vloerkleed: het voelt heel stevig aan onder je voeten. En dat vinden sommige mensen die graag op blote voeten lopen binnen niet heel fijn. De oplossing? Leg een ander zacht kleed deels over je sisal vloerkleed.

Combineer het kleed bijvoorbeeld met een berber vloerkleed. Dit staat speels, maar ook natuurlijk omdat de kleuren rustig zijn. Je kunt het ook wat gedurfder aanpakken door sisal met een vloerkleed met print, zoals een Perzisch motief, te combineren, of ga voor een gekleurd vloerkleed. Kies een kleur die terugkomt in de rest van je interieur om het één geheel te houden.

Een sisal vloerkleed in elke ruimte

Een vloerkleed gemaakt van sisal geeft elke ruimte in huis een warme, gezellige uitstraling. Je kunt het daarom ook in elke ruimte neerleggen:

  • Slaapkamer

In de slaapkamer versterkt sisal een natuurlijke look. Wanneer je kiest voor een rond vloerkleed, krijgt je slaapkamer een zachte, rustgevende sfeer. Bovendien werkt het materiaal isolerend. Leg het kleed dus vooral naast je bed. Dan belanden je voeten niet meteen op de koude vloer als je het bed uitstapt.

  • Gang

In tegenstelling tot een standaard vloerkleed heeft sisal vuilafstotende eigenschappen waardoor het minder vuil absorbeert. Leg hem dus vooral in de hal neer om de smalle ruimte meer warmte te geven.

  • Woonkamer en keuken

Leg het vloerkleed onder de eettafel of kies een klein, rond vloerkleed onder de bijzettafel. Een rechthoekig vloerkleed staat mooi als verlengstuk van de bank.

Tip! Een sisal vloerkleed kun je beter niet onder je bureau en bureaustoel neerleggen. Door het rollen van de bureaustoel tast je de vezels aan en daar wordt het kleed niet mooier op.

Zo maak je een sisal vloerkleed schoon

Als je een mooi sisal vloerkleed hebt, wil je natuurlijk dat hij zo lang mogelijk mooi blijft. Vanzelfsprekend stofzuig je het vloerkleed regelmatig om te voorkomen dat vuil in het kleed trekt. Gebruik liever geen harde stofzuigerborstel, dit kan de sisalvezels beschadigen. Zitten er hardnekkige vlekken, zoals modder, op je kleed? Laat dit dan goed opdrogen voordat je het met je hand wegveegt. Hierna kan je het kleed stofzuigen.

Je kunt vuil ook verwijderen met een vochtige doek, dit is wel afhankelijk van het soort vlek. Zo worden olievlekken alleen maar erger als je deze probeert weg te poetsen met een licht vochtig doekje. Dep op de vlekken wat groene zeep of laat een handje soda een nachtje inwerken. Mors je drinken? Haal dit dan zo snel mogelijk weg met absorberend keukenpapier. Maak de rest droog met een föhn. Natuurlijk kun je ook gewoon een gemêleerd sisal vloerkleed kiezen, hierdoor zie je kleine kleurverschillen en vlekjes niet.

Must have interieuritems van sisal

Een vloerkleed is echt niet de enige woonaccessoire waarvoor sisal wordt gebruikt. Ook in andere populaire interieuritems vind je dit natuurlijke materiaal terug:

  1. Poef

    Een poef fleurt elk saai hoekje op. Hij is niet alleen heel stijlvol, maar ook functioneel. Gebruik ‘m bijvoorbeeld als voetenbankje of als extra bijzettafeltje door er een dienblad op te zetten. Een sisal poef is verkrijgbaar in verschillende mooie tinten.
  2. Opbergmand

    Een sisal opbergmand is verkrijgbaar in verschillende maten. De mand gemaakt van het natuurlijke materiaal biedt ruimte voor allerlei kleine dingen en prullaria, en zorgt dus voor orde in je interieur. Gebruik in de woonkamer de mand om tijdschriften en plaids in op te bergen.
    In de badkamer kun je er opgerolde handdoeken, vuile was, make-up of verzorgingsproducten in kwijt. Een set van drie opbergmanden geeft je interieur een gezellige, warme en natuurlijke touch.
  3. Tas

    Van sisal worden vaak ook strandtassen gemaakt. De natuurlijke vezels versterken dat beachy, boho gevoel. Daarbij komt dat de strandtassen vaak lekker groot zijn zodat je er al je strandspullen in kwijt kunt.
  4. Lamp

    Sisalvezels vind je meestal terug in de lampenkap. Het geeft een mooie organische en natuurlijke vorm aan de lamp. De lampvoet wordt meestal gemaakt van bamboe om het duurzame karakter te versterken.

4. Hout: van donker tot licht

Houten meubels zijn populair. Het is verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren: van licht tot donker en van glad tot robuust afgewerkt. Hierdoor kan je hout in elk interieur integreren. Daarnaast is hout supersterk en staat het in elke kamer in huis. Het natuurlijke materiaal maakt je interieur warmer en knusser en het gaat goed samen met andere warme materialen als messing, fluweel, teddy en wol, maar ook jute en bamboe.

Wil je meer weten over de verschillende houtsoorten? Neem dan eens een kijkje in ons artikel.

5. Jute in je interieur

Jute geeft de nodige gezelligheid aan je interieur, maar brengt tegelijkertijd rust en ademt een natuurlijke flair uit. Het is sfeervol, maar zeker niet opdringerig. Zo worden er onder andere vloerkleden, poefen, kussens en deurmatten gemaakt van het populaire materiaal.

Wat is jute?

Wat is jute nu eigenlijk precies? Deze zakkenstof is een natuurlijke, plantaardige (bast)vezel – lang, zacht, glanzend – die wordt verkregen uit de planten uit het Corchorus geslacht. Deze plantensoorten zijn te vinden in warme en vochtige gebieden zoals India, Bangladesh, China en Pakistan. De vaak lange, glanzende vezels bestaan ​​uit cellulose en lignine.

Tegenwoordig worden twee verschillende soorten jute geproduceerd – een robuuste donkere soort en een minder robuuste witte soort. Textiel en woonaccessoires gemaakt van dit materiaal maken indruk met een natuurlijke look en een grove, netstructuur. Naast katoen is jute wereldwijd de belangrijkste natuurlijke vezel, bovendien is de zakkenstof een van de goedkoopste natuurlijke vezels. Vanwege zijn kleur en de lichte glans wordt het in de volksmond ook vaak de “gouden vezel” genoemd.

De geschiedenis van jute

In de 16e eeuw al, droegen de dorpsbewoners van het Indiase Mughal-rijk kleding van jute. Ook maakten ze er daar touw van. In China werd de zakkenstof echter vooral gebruikt om papier te maken. Een van de eerste handelaren was de British East India Company, die in 1793 ongeveer 100 ton vezels exporteerde. De oorsprong voor de mechanische verwerking van de vezel in Europa lag in de Schotse stad Dundee. In 1855 werd de eerste fabriek geopend in Rishra bij Calcutta.

Hoe kun je jute toepassen in je interieur?

  • Vloerkleed

    Een jute vloerleed kan in elke kamer een plekje vinden. Het vloerkleed ademt een natuurlijke elegantie, maar maakt ook indruk dankzij de exotische textuur. De natuurlijke vezels van het vloerkleed zijn zeer duurzaam en over het algemeen onderhoudsvrij.

Onze selectie jute vloerkleden voor elk interieur:

  • Poef

    Met een poef van jute haal je een boho flair in huis. De poef vormt een mooie aanvulling op jouw gezellige zithoek in de woonkamer, maar hij kan ook stijlvol op het balkon worden geplaatst. En als je het dienblad met je kopje koffie even wilt neerzetten, is de poef hier ook de ideale ondergrond voor.

Laat een Ibiza-wind door je interieur waaien met deze poefs & vloerkussens:

  • Kussen

    Ook voor kussens is jute ideaal. Het materiaal is niet alleen extreem slijtvast, maar ook prachtig om te zien. Deze kussens passen erg mooi bij meubels in landelijke stijl. Maar ook binnen een romantische shabby chic look of een trendy boho interieur kan een kussen gemaakt van dit natuurlijke materiaal de finishing touch zijn.

Verzorging en onderhoud van jute

Jutegaren is robuust en bijzonder gemakkelijk te verzorgen en schoon te maken. Jute vloerkleden kun goed stofzuigen. Wanneer jouw jute deco-item – bijvoorbeeld een kussen of poef – vuil is geworden kun je dit meestal eenvoudig verwijderen met een (vochtig) doekje. Als dit niet helpt, kun je jute chemisch (laten) reinigen en behandelen.

De voor- en nadelen van jute

Gelukkig past de stof bij heel veel interieurstijlen. Het is tijdloos en natuurlijk en kan binnen een enorm breed scala aan interieurs een plekje vinden. Zin in bijvoorbeeld een boho Ibiza look? Een poef of lamp van jute zijn dan de perfecte toevoeging. Voor een landelijk interieur kun je denken aan jute kussens of gordijnen. Binnen de Scandinavische stijl kan een rond jute vloerkleed prachtig staan onder een ronde tafel met houten eetkamerstoelen in Scandi-stijl.

De grove vezel is de sterkste én meest duurzame vezel ter wereld. Ontdek hieronder een aantal voordelen én ook de nadelen van jute stof.

VoordelenNadelen
Ademend & Robuust Rimpelt gemakkelijk
Diverse stylingoptiesKan niet goed tegen water
MilieuvriendelijkHeeft een grove structuur
Anti-statisch
De voor- en nadelen van jute uitgelicht in een overzichtelijke tabel.

6. Wol

Wol geeft je interieur een warme, knusse uitstraling. Van een chunky plaid dat je leuk over de bank kunt draperen en waar je lekker onder kunt kruipen, tot aan een schapenvacht die je op de grond neerlegt. Wol is een must have materiaal in elk interieur.

Ontdek alle mogelijkheden met wol in je interieur. Van warme voetjes tot knusse avonden op de bank:

Wat is alpaca wol?

Alpaca wol is samen met kasjmier en mohair een van de fijnste natuurlijke vezels die er bestaan. Het wordt gemaakt van de vacht van alpaca’s uit de Andes. Geen wonder dat de wol van alpaca zo populair is. De fijne vacht van de dieren uit Zuid-Amerika is lekker harig, warm en zacht. De dieren worden één keer per jaar geschoren. Van de vacht worden garen en draden gesponnen waarna er zacht woontextiel, zoals plaids en kussens, maar ook kleding, zoals sjaals en sokken, van worden gemaakt.

De voordelen van alpaca wol

Het fijne aan dit materiaal is dat het een superzachte wolsoort is. Het is namelijk zo zacht dat je het direct op je huid kan dragen zonder dat het kriebelt. Hieronder zetten we de 7 voordelen van alapaca wol voor je op een rij:

1. Het is heel sterk

Dit is misschien wel het sterkste wol ter wereld. De treksterkte (dit is het punt wanneer de vezel breekt en uit elkaar wordt getrokken) is 50 n/ktex (de eenheid die wordt gebruikt voor vezels, draden en garen). Om het materiaal goed machinaal te kunnen verwerken, moet het minimaal 30 n/ktex sterk zijn. Daarnaast is de wolsoort tot drie keer toe sterker dan schapenwol.

2. Alpaca wol zorgt voor warmte en koelte

Dit heeft alles te maken met de structuur van de wol. Alpaca wol heeft superkleine holle ruimtes binnenin de vezels. Hierdoor isoleert het goed. Kortom, zo houdt de wol je in de winter lekker warm, en is het in de zomer juist verkoelend. Nog een voordeel van die holle vezels: de wolsoort is lekker licht.

3. Het is waterafstotend

De vezels raken bijna niet verzadigd door water. Hierdoor is het materiaal waterafstotend. Je kunt dus met een gerust hart een plaid of kussen van de wolsoort op de bank leggen. Zo is het namelijk bestand tegen knoeien.

4. Alpaca wol is hypoallergeen

Dit houdt in dat je er bijna geen allergische reacties van kunt krijgen. Alpaca wol bevat, in tegenstelling tot schapenwol, geen lanoline. Hier kan je een jeukende, rode huid van krijgen als je er gevoelig voor bent. Je kunt het materiaal goed direct op de huid dragen zonder dat je jeuk krijgt.

Waarom dit zo is, is nog niet bekend. Sommige experts denken dat dit komt door de structuur van de wol. Deze zou minder schilferig zijn dan andere wolsoorten waardoor je er minder jeuk van krijgt. De egale structuur is meteen ook de reden waarom deze wolsoort niet pluist.

5. Het is kreukbestendig

Door de fijne, volle structuur is alpaca wol niet gevoelig voor kreukels. Hierdoor behoudt een plaid of kussen zijn vorm, ook al lig en zit je er veel tegen.

6. Alpaca wol is brandbestendig

Synthetische vezels zijn heel erg gevoelig voor hitte, en dus brand. Echter, vezels van alpaca wol niet. Daarnaast smelt het niet aan je huid vast als het uiteindelijk toch vlam zou vatten. We hopen dat dit nooit gebeurt, maar het is toch handig om te weten.

7. Het geeft je interieur een fijne upgrade

Door je meubels te decoreren met alpaca wol maak je je interieur meteen gezellig, warm en behaaglijk. Accessoires en meubels van alpacawol zijn verkrijgbaar in vele kleuren en vormen waardoor het in elke interieurstijl past. Maar we waarschuwen je vast: de kussens en plaids van alpaca zijn zo heerlijk zacht en comfortabel dat je niet meer van de bank wilt komen!

Mix & match er op los met wol in je interieur:

Baby alpaca wol versus alpaca wol: wat is het verschil?

Men maakt onderscheid in alpaca wol van volwassen dieren en jonkies.

Baby alpaca wol

De wol van babyalpaca’s is superzacht: het heeft een vezeldikte van maximaal 23 micron. Hiermee duid men aan hoe zacht de wolsoort is. Hoe lager dit getal, hoe zachter de wol en hoe hoger de kwaliteit en hoe duurder de prijs is.

Alpaca wol

De klassieke alpaca wol heeft een vezeldikte van ongeveer 30 micron. In de wol zit een prachtige glans waardoor het een veelgebruikt materiaal is voor heerlijke plaids en kussens.

Combineer de zachte wolsoort met elk ander materiaal

  1. Zachte stoffen

    Alpaca wol wordt nog behaaglijker als je bij een alpaca plaid of kussen andere zachte stoffen of wolsoorten legt, zoals een teddy of velvet kussen, schapenvachtje, chunky knit of patchwork kleed. De verschillende texturen maken je interieur speels en interessant. Je bewaart de balans door de materialen wel in dezelfde kleurtonen te houden.
  2. Koele materialen

    Alpaca wol heeft het vermogen om de ruimte letterlijk meer aan te kleden en gezellig te maken. Zo oogt een betonlook vloer een stuk minder kil als je er een alpaca kleed op legt.
  3. Natuurlijke materialen

    De zachte wolsoort is ook een goede match met natuurlijke, warme materialen, zoals hout, bamboe, rotan en sisal. Samen maken ze van je interieur een fijne, geborgen thuishaven die helemaal in balans is.

Alpaca wol schoon houden

Items gemaakt van de luxe wolsoort kunnen gemakkelijk worden gereinigd in lauw water met een milde shampoo. Is het item niet vuil? Hang of leg het item dan eens buiten om goed te ventileren.

De fijnste wolsoorten ter wereld

Niet alleen alpaca is een fijn en zacht materiaal in je interieur, we lichten twee populaire wolsoorten toe:

Mohair

Mohair is afkomstig van de angorageit, niet te verwarren met angora wol dat komt van het angorakonijn. Vooral de jonge geitjes hebben lang en glanzend haar dat wordt gebruikt om de meest luxueuze weefsels van te maken. De geiten worden twee keer per jaar geschoren.

De beste kwaliteit mohair komt uit Texas, Turkije en Zuid-Afrika. Mohair neemt verf goed op. Waardoor gekleurd mohair jarenlang mooi blijft. De luxe stof isoleert goed en de vezels pillen niet.

Kasjmier

Kasjmier werd jarenlang gezien als de meest exclusieve en zachte wolsoort ter wereld. Dit materiaal komt van de Kasjmirgeiten. Vernoemd naar het gebied waar ze vandaan komen: Kasjmir in India, Pakistan en China.

Door zijn populariteit wordt kasjmier op steeds grotere schaal geproduceerd, waardoor de kwaliteit helaas achteruit is gegaan. Fokkers kruisen namelijk de dieren om genoeg wol te kunnen produceren. Het gevolg is dat de vezellengte nu een stuk korter is. Hierdoor is alpaca wol kreukbestendiger dan kasjmier.

7. Kalkverf in je interieur: van de muren tot meubels

Wil je je muur op verantwoorde wijze schilderen? Kies dan kalkverf. Dit is een natuurlijke, minerale verf. Het geeft de muur een authentieke en oneffen uitstraling.

Wat is kalkverf?

Kalkverf is een minerale verf op waterbasis, met kalk als bindmiddel, en met natuurlijke en organische pigmenten als kleurbepaler. Een honderd procent natuurlijke verf dus, die ook nog eens ‘ademt’. Dit houdt in dat ook in vochtige ruimtes het vocht kan ontspannen waardoor er geen schimmelvorming ontstaat–hierdoor is de verf zeer geschikt voor bijvoorbeeld de badkamer.

Het effect op de muur is –afhankelijk van de methode van aanbrengen –genuanceerd, poederachtig, wolkerig of zelfs streperig te noemen. 

Wat is het verschil tussen krijtverf en kalkverf?

Alhoewel krijt- en kalkverf misschien op elkaar lijken, er zijn wel degelijk verschillen tussen deze twee. Want waar krijtverf een zeer egale uitstraling heeft, is dit bij de kalksoort wel anders (lees: poederachtig en wolkerig). Ook bevat krijtverf het synthetisch bindmiddel lijm en is het daarmee een stuk minder milieuvriendelijk. En om te eindigen met een positieve noot: krijtverf is dan wel weer een stuk makkelijker over te schilderen en bovendien hoef je geen speciale ondergrond of primer te gebruiken wanneer je voor deze verfsoort kiest.

Een derde soort die ook wel eens in de ‘synoniemen mix’ wordt gegooid is schoolbordverf. Deze variant is geschikt om vol te krijten.

Wat zijn de voordelen en nadelen van kalkverf?

Kalkverf barst van de voordelen. Zo werkt de verfsoort brandvertragend, en mos- en schimmelwerend. Daarnaast zorgt de uitstraling van de verf voor extra warmte, knusheid en authenticiteit. Toch zijn dit nog niet eens alle voordelen, want ook is deze verfsoort:

  • Milieuvriendelijker – aangezien er geen synthetische stoffen worden gebruikt om de basis van deze verf (water en kalk) te binden.
  • Ademend – vocht krijgt alle ruimte om te verdampen waardoor de kans op schimmel nihil is.

Wat zijn de nadelen van kalkverf? Deze matte verfsoort hecht alleen op minerale, steenachtige ondergronden. Gebruik je een andere ondergrond, dan dien je dit oppervlak van tevoren te behandelen met een speciale ondergrond. Verder is de verf niet afwasbaar, dus mocht de ruimte gevoelig zijn voor vlekken dan kun je wellicht beter voor een ander verftype gaan. Oh, en ook goed om te weten: deze verfsoort verf je niet zomaar even over. Extra goed nadenken dus over de kleur.

Een kalkverf muur in verschillende stijlen

  1. Landelijk

    Een warme uitstraling, uitnodigende sfeer en ‘geleefde’ materialen met een flinke dosis karakter: dat is landelijk wonen in een notendop. Juist deze drie eigenschappen deelt de landelijke interieurstijl met deze matte verf op water en kalkbasis. Houdt de kleur zeer subtiel en warm, en kies bijvoorbeeld voor taupe, greige of off-white. 
  2. Industrieel

    Met grijze kalkverf op de muren, kun je ontzettend goed die typisch industriële betonlook nabootsen. Maak het geheel af met meubelstukken in warm, cognac kleurig leer en een robuuste tafel van stoer, onbehandeld hout met stalen poten. 
  3. Japandi

    De Japandi woonstijl is een mix tussen een Scandinavisch en Japans interieur. Concreet betekent dit het gebruik van aardse tinten, natuurlijke materialen, organische vormen en functionele meubels met een stijlvolle vormgeving. Complete rust domineert, maar interessante structuren zorgen voor een interessante basis. Deze matte, poederachtige verf past daarom perfect in deze gecombineerde woonstijl. 

Zelf een badkamer verven met kalkverf

Aangezien verf op kalk- en waterbasis vocht afstoot, is het de ideale verfsoort voor in de badkamer. Wel raden we aan om de ruimte rond de wastafel en bad en/of douche niet te verven met deze verfsoort. Dit omdat je hier een grotere kans op vlekken hebt en deze het niet afwasbaar is. 

Het aanbrengen zelf is gelukkig geen rocket science. Zo maak je eerst het oppervlak goed schoon en schuur je het licht en maak je het nog eens schoon en droog. Breng vervolgens een laag grondverf aan. Laat deze laag goed drogen.

Is de grondverf droog? Dan kun je nu de eerste laag van de door jou uitgekozen verfkleur aanbrengen. Gebruik hiervoor een speciale kalkkwast zodat je meer structuur kunt aanbrengen en het poederachtige effect wordt vergroot–eventueel kun je dit ook met een spons of doek doen. Laat deze eerste laag een volledige dag drogen en breng 24 uur later de laatste en tweede laag aan. 

Kalkverf meubels: wel of niet doen? 

We benoemden het al eerder, maar deze verfsoort hecht zich alleen aan minerale, steenachtige ondergronden. Tenminste, het kán wel op andere oppervlakken worden toegepast, maar dan alleen wanneer deze met een speciale primer zijn behandeld. 

Toch raden we het gebruik van deze verfsoort af om meubels mee te schilderen. Dit aangezien de verf poreus is en hierdoor veel stof opneemt en snel vlekken krijgt. 

Tegelijkertijd zijn al dat stof en die vlekken niet makkelijk te verwijderen door de eveneens poreuze eigenschappen van de verf. Even afnemen of schrobben met een doekje zit er dus niet echt in. Wil je alsnog graag een meubelstuk met een mat effect creëren? Dan tippen wij het gebruik van krijtverf. 

Style je kalkverf muur he-le-maal af met deze toffe wanddecoratie:

8. Zeegras

Zeegras is een super duurzaam materiaal en je bent ook nog eens milieubewust bezig als je zeegras integreert in je interieur. Het natuurlijke materiaal is namelijk biologisch afbreekbaar. Nog een voordeel? Zeegras is on trend en voorziet je interieur van een elegante touch. Ga je voor een vloerkleed, mand, lamp, deco schaal of wandtapijt gemaakt van zeegras?

9. Linnen in je interieur: van kussens tot gordijnen

Grote kans dat je linnen al in je kledingkast hebt hangen, maar wist je ook dat dit natuurlijke materiaal een tijdloze toevoeging is aan je interieur? En dan niet alleen verwerkt als textielproduct, maar ook bijvoorbeeld op de muur? Linnen behang is namelijk ‘hot’, en wij snappen wel waarom. Met dit duurzame materiaal zet je een rustige en warme basis neer voor de rest van je woning. Daarbij mag dit materiaal dan wel tijdloos zijn, maar eigentijds is het ook. Want met zijn organische structuur en uitstraling sluit dit materiaal perfect aan op de natuurlijke materialen trend van 2024.

Hieronder vertellen we je meer over wat linnen nu precies is, de voor- en nadelen van linnen, en hoe je zelf een (flinke) dosis linnen aan je interieur kunt toevoegen. Hoe ga jij een frisse ‘linnen’ wind door je interieur laten waaien?

boucle fauteuil met linnen kussen en tafellamp

Wat is linnen?

Linnen is afkomstig van de vlasplant en is als (enige) plantaardige textielvezel ontstaan in Europa. Ook nu komt nog steeds meer dan 80% van het totale geteelde linnen uit Europa. Dit heeft onder andere te maken met het vochtige, West-Europese zeeklimaat waarin de vlasplant goed gedijt.

De vlasplant dient naast het produceren van linnen ook andere doelen. Zo zijn alle delen van de plant bruikbaar: het vlas voor het garen, en de zaden -die je waarschijnlijk kent als het superfood ‘lijnzaad’- voor voeding. Uit het lijnzaad wordt vervolgens weer olie geperst voor producten als zeep, cosmetica en verf. Een multifunctioneel, ‘zero-waste’ product dus.

De voor- en nadelen van linnen op een rijtje

VoordelenNadelen
Hypoallergeen & antibacterieelPrijs: duurder dan katoen
DuurzaamKreukgevoelig
Antistatisch & pluisvrij
Ademend materiaal
De voor- en nadelen van linnen uitgelicht in een overzichtelijke tabel.

De voordelen van linnen

De voordelen van dit product zijn eindeloos. Zo is het bijvoorbeeld hypoallergeen en antibacterieel. Dit product absorbeert namelijk vocht waardoor het sneller droogt en als gevolg geen bacteriën vasthoudt. Het is duurzaam, antistatisch en pluisvrij. Daarbij heeft het een unieke structuur en is het sterker dan katoen. Ook is dit materiaal ademend, wat betekent dat het warm is in de winter en koel in de zomer. Kortom: de voordelige eigenschappen zijn dus écht oneindig.

Duurzaam linnen

Doordat dit product grotendeels afkomstig is uit Europa, is het niet alleen kwalitatief hoog, maar ook duurzaam. Dit heeft onder andere te maken met de strenge milieuwetten en sociale- en veiligheidsregels die in Europa gelden. Maar dit is niet de enige reden waarom dit product een groene optie is.

Een milieuvriendelijk productieproces: Voor de productie van dit product wordt zo’n vijf tot twintig keer minder water en energie gebruikt dan bij de productie van andere stoffen. Ook wordt de vlasplant nog veelal met de hand geplukt en zijn er weinig chemicaliën nodig om van het vlas garen te maken.

Jarenlang gebruiksplezier: Duurzaamheid gaat niet alleen over het productieproces, maar ook over de gebruiksduur. Met dit product zit dat meer dan goed, want dit materiaal is een sterke natuurvezel en daardoor slijt- en scheurvast. Sterker nog, hoe vaker je linnen gebruikt, hoe zachter én sterker het wordt. En omdat dit product een tijdloos product is, gaat het alle trends voorbij en raakt het nooit uit de mode.

Kleine ecologische voetafdruk: Ook de sterkte producten kunnen soms ‘op’ zijn. Gelukkig is dit product goed te recyclen en zelfs biologisch afbreekbaar. Zo is dus niet alleen het productie – maar ook het afbraakproces van dit product duurzaam. Neem je graag duurzaamheid mee in je keuzes en twijfel je nog tussen katoen en linnen? Ga dan altijd voor linnen.

De nadelen van linnen

De prijzen van linnen liggen vaak hoger dan katoenproducten. Dit komt doordat produceren in Europa duurder kan zijn en daarnaast het spinnen van de garens zeer arbeidsintensief is. Dit leidt vanzelfsprekend tot een hogere prijs. Daartegenover staat dan wel weer een kwalitatief hoog product met een lange gebruiksduur.

Een ander punt is dat dit product snel kreukt. Op zich geen probleem, het is juist de charme van de stof! Daarnaast ogen de kreukels door de unieke structuur verre van rommelig. Toch liever kreukvrij? Strijk het item dan wanneer het nog licht vochtig is voor het beste resultaat.

Waar wordt linnen voor gebruikt? Van linnen behang, verlichting tot woonaccessoires

Het veelzijdige materiaal wordt voor veel verschillende producten en interieurstijlen gebruikt. Zo zien we linnen terugkomen in:

  • Verlichting;
  • Keukentextiel;
  • Woonaccessoires;
  • Beddengoed;
  • Gordijnen;
  • Behang.

Hieronder vind je genoeg inspiratie om linnen in je interieur te stylen.

Linnen verlichting

Met verlichting haal je natuurlijk al een flinke dosis sfeer in huis, maar door voor een linnen lampenkap te kiezen geef je het nét dat extra beetje meer warmte.

Denk bijvoorbeeld aan een witte linnen tafellamp op een houten dressoir met een strakke kandelaar ernaast. Of ga voor een mooie linnen staande lamp naast je moderne bank om wat warmte toe te voegen aan de look.

Onze favoriete linnen licht- & sfeerbrengers:

Keukentextiel

De keuken vormt vaak het hart van onze interieurs. Met linnen tafeltextiel maak je deze ruimte nog sfeervoller. Denk aan een linnen tafelkleed met bijpassende servetten en een mooie grote vaas met decoratie takken voor een natuurlijke look.

Linnen woonaccessoires

Van plaid, kussenhoes tot vloerkleed:  het materiaal kan echt overal in terugkomen. Logisch ook, want de producten maken elke ruimte gezelliger door hun zachte look én feel.

Mix & match er op los met deze linnen favorieten:

Linnen beddengoed

Het fijne aan bedlinnen is dat het zich aanpast aan de temperatuur. Zo is je linnen beddengoed in de winter lekker warm en in de zomer heerlijk koel.

Ook is het materiaal in veel verschillende kleuren verkrijgbaar, zodat elke slaper zich er in kan vinden: van spierwit tot diep terracotta (en zo’n beetje alles daar tussenin).

Droom zacht met dit linnen beddengoed:

Linnen gordijnen

Met linnen gordijnen voorkom je inkijk zonder al te veel licht te verliezen. Voor een luchtige sfeer kies je voor een lichte linnen tint. Houd je van een beetje kleur? Ga dan bijvoorbeeld voor roze! Meer een maximalist dan een minimalist wanneer het op interieur aankomt? Kies dan voor een donkere tint om een extra luxe gevoel te creëren

Oh, en ook niet verkeerd: net als bij bed linnen zorgen gordijnen van dit materiaal ook voor warmte in de winter en koelte in de zomer.

Vind linnen gordijnen passend bij jouw interieurstijl:

Uitgelicht: Linnen behang

Of je linnen behang nu als basis of als accent gebruikt, met beide ben je verzekerd van een luxe, tijdloze sfeer. Met dit behang creëer je een subtiel structuur effect op je wand wat speelsheid en diepte in je interieur brengt.

En omdat het vliesbehang is, heb je geen behangtafel nodig waardoor het zo op de muur zit. Lijm simpelweg het wandoppervlak en plak het linnen behang er droog op. Nog een voordeel van vliesbehang: je kunt het – ook jaren later – makkelijk verwijderen zonder speciale benodigdheden.

  1. Linnen behang in de slaapkamer

    Luxe en aaibare materialen zoals leer, faux fur en linnen zijn het geheim voor een hotel chic look in je eigen slaapkamer. Voor deze boutique stijl werkt linnen niet alleen goed op bed, maar ook op de wanden. Dit komt onder andere door de warme en serene uitstraling van wandtextiel.
  2. Linnen behang in de woonkamer

    Het fijne aan linnen behang is dat het makkelijk te combineren is met veel verschillende interieurstijlen en – materialen. Zo past de organische structuur van linnen goed bij lichte houtsoorten, maar ook bij marmer en terrazzo. Het geeft een natuurlijke, maar ook chique uitstraling waarmee je een statement in je interieur
    kunt maken.
  3. Linnen behang in de werkkamer

    Voor een productieve werkdag kun je het beste werken in een rustig ogende ruimte, iets wat je goed kunt realiseren met linnen behang. Ook handig: wandtextiel zoals linnen heeft een akoestische werking op de ruimte. Zo hoeft de rest van het huis niet mee te genieten met al jouw werkbelletjes.

Wil je meer natuurlijke materialen in je interieur integreren? Laat je inspireren door bamboe, sisal, rotan, wol, linnen en jute. Stuk voor stuk warme, natuurlijke en basic materialen.