Staande kast met verschillende Aziatische decoraties

Tegenwoordig de filosofie en symbolen uit het boeddhisme beperken zich niet meer alleen tot het Verre Oosten of de religie. Ook in ons interieur komen we steeds vaker boeddhistische decoraties en stijlvolle Boeddha decoraties tegen. Vooral de prachtige Boeddha-figuren zijn op verschillende plaatsen in onze vier muren te vinden. Bijvoorbeeld er is een zittende, staande of ook liggende Boeddha.

Er zijn Boeddha decoraties voor in de tuin. In het interieur zijn er prachtige boeddhistische decoraties. In onze gids laten we je zien wat je voor een rustige sfeer nodig hebt, zodat je je volledig comfortabel en gelukkig in je huis voelt. Onze interieurspecialisten leggen de achtergrond van de Boeddha uit en geven je waardevolle tips om je eigen oase van welzijn te creëren.

De achtergrond van het boeddhisme

Voordat we ons intensief met boeddhistische decoraties gaan bezighouden, moeten we eerst met de Boeddha zelf beginnen. Wat is de betekenis van Boeddha-figuren, afgezien van het feit dat ze uitstekende decoratieve objecten zijn?

zwart witte buddha met bloemen

Heb je ooit gemerkt dat bijvoorbeeld elk Boeddhabeeld altijd een glimlach op zijn lippen heeft? Een lachende Boeddha, ook geluksboeddha genoemd, is een figuur uit de Chinese en Japanse volksreligie. Deze symboliek stamt uit de geschiedenis van een Chinese monnik die 1000 jaar geleden leefde. Oorspronkelijk symboliseerde hij zelfgenoegzaamheid vanwege zijn altijd vrolijke en vriendelijke geest. De Chinese Boeddha zou een Zen-meester zijn geweest. De glimlach op zijn lippen is bekend over de hele wereld! Zijn Chinese naam “Budai” betekent “stoffen zak” en verwijst naar de zak die de Chinese monnik altijd bij zich droeg.

Wijsheden van Boeddha

De Boeddha kop is een prachtig object op je terras of in de badkamer. Naast zijn decoratieve kwaliteiten brengt de lachende Boeddha ook veel wijsheden met zich mee. We kunnen hem ook in ons leven manifesteren. Boeddhistische wijsheden, vooral die van de Boeddha zelf, zijn voor veel mensen een grote inspiratiebron. Boeddhisme staat voor het “pad van het ontwaken”. Zo ondersteunen de boeddhistische wijsheden mensen in moeilijke tijden en hopeloze situaties.

10 dingen die je van Boeddha kan leren

 • Feit 1: Volg je innerlijke wijsheid! Ontwikkel je bewustzijn en voel jezelf van binnen. Leer en handel elke situatie dienovereenkomstig. Als je niet zeker weet wat te doen, stel jezelf dan altijd de vraag: Wat is goed voor mij? Alleen jij weet wat je nodig hebt en wat je gelukkig maakt. Niemand kan de individuele weg naar je doel van je wegnemen. Begin minder te geloven en vertrouw meer op je eigen ervaringen.
 • Feit 2: Geluk bestaat voor ons allemaal! Als je je ongelukkig voelt, is er altijd een uitweg – dat is tenminste wat Boeddha heeft verkondigd. Iedereen heeft een innerlijke kracht die hem helpt om naar geluk te streven en het te vinden. Luister naar je innerlijke stem. Vooral als je op een dwaalspoor bent, is er altijd een weg naar geluk.
 • Feit 3: Misschien heb je al gemerkt dat je je voelt en handelt zoals je denkt. Dit is een eigenschap die we allemaal graag gebruiken. Voor Boeddha was geest controleren het hoogste vermogen dat een persoon ooit kan ontwikkelen. Volgens hem zijn mensen zo gelukkig als ze willen zijn en als ze  dit soort kunst begrijpen.
 • Feit 4: Gebruik je tegenspoed om je persoonlijke geluk te vinden! Aan het begin klinkt dit misschien een beetje absurd. In het boeddhisme wordt het geloofd dat pijnlijke situaties niet gebeuren om ons te martelen. Volgens Boeddha, sturen ze ons gewoon een boodschap die we goed moeten begrijpen. Vaak is het zo dat we ons leven niet in een bepaalde richting voortzetten omdat het ons alleen maar bedroefd maakt. Vind het pijnlijke punt en verander je houding ten opzichte van situaties!
 • Feit 5: Blijf rustig! Beëindig je streven naar het perfectionisme – de wereld zal nooit perfect zijn. Daarom is het utopisch om dit van jezelf of de gemeenschap te eisen. Noch ongeluk noch geluk zijn voortdurend. De wereld verandert elke dag. Vervang hebzucht en haat door sereniteit en tolerantie. Dan zal je snel beseffen dat je automatisch stress zal verminderen.
 • Feit 6: Jaloezie en haat zijn niet schadelijk voor de persoon voor wie je deze gevoelens heeft. Bovenal schaden ze de persoon die deze gevoelens heeft – jijzelf! Probeer vriendelijk te zijn tegen andere mensen. Dit betekent niet dat je je gedachten nooit moet laten gaan. Natuurlijk kan je ook negatieve gevoelens toelaten, maar dan moet je een vreedzaam leven leren te lijden.
 • Feit 7: Boeddha wijst je de acht-stappen weg naar puur geluk, die ook leidt tot de bevrijding van het lijden. Van de herkenning van de werkelijkheid tot serene en liefdevolle actie op alle niveaus. Boeddha onderwijst mensen hoe ze volledig gelukkig kunnen zijn. Je kan leren hoe een goede relaties te bouwen op het werk, in partnerschap of tegen het milieu. In veel opzichten is de weg van Boeddha de strijd met wat mensen in de kindertijd hebben geleerd.
 • Feit 8: Het dagelijkse leven is vaak heel stressvol en zelfs in de vrije tijd kan je niet ontspannen? Vaak staan we ons niet toe om volledig uit te schakelen. Boeddha heeft het leven met meditatie vereenvoudigd. Herken ook de aangename staat van de levendig ontspanning die je door meditatie kan voelen. Natuurlijk verslaat de meditatie niet permanent je stress. Toch is het een uitstekende oefening om de aanwezigheid van je geest te trainen.
 • Feit 9: Zoals bij alle dingen in het leven is het belangrijk dat je de gulden middenweg vindt. Noch de extremen noch de eenzijdigheid leiden tot een gelukkig leven. Ga de weg in het midden en kijk af en toe naar rechts en links! Je geluk is niet afhankelijk van één ding of één persoon.
 • Feit 10: Als je de wereld wilt verbeteren, begin dan bij jezelf. Zelfs elke moesson begint met een enkele regendruppel. Als je sommige dingen niet leuk vindt, wijs ze dan niet af, maar overweeg om jezelf te veranderen.

Boeddha decoraties en standbeelden

Dat zijn decoraties die geluk brengen! Het is een Chinese gewoonte om de ronde buik van de lachende Boeddha te strelen. Dat zou je geluk, voorspoed en tevredenheid brengen.

boeddha beeld

Dit is wat de verschillende posities van de Boeddha betekenen:

Heb je ooit met grote of kleine Boeddha figuren te maken gehad? Dan zou je hebben gemerkt dat Boeddha in drie verschillende houdingen afgebeeld is. De bekendste figuren zijn zittende, staande, lopende of liggende Boeddha. In het boeddhisme krijgt elke houding een speciale betekenis, die wordt bepaald door de lichaams- en handhouding van de Boeddha en die de naam “mudra” draagt.

 • De zittende Boeddha
  Een kleine Boeddha decoratie die zit is de mediterende Boeddha. Zijn handen rusten losjes in zijn schoten en de handpalmen wijzen naar boven. De houding wordt “Dayana mudra” genoemd en het wordt vertaald zoals “het leerwiel in de beweging zetten”. Bepaalde posities van Boeddha symboliseren ook de onwrikbaarheid en de kracht van de Chinese monnik. Deze bestaat uit een kleermakerszit  waarin een Thaise Boeddha zijn linkerhand op zijn schoot heeft en zijn rechterhand op zijn knie legt. De vingers van deze hand wijzen naar de vloer.
 • De staande Boeddha
  Een dikke Boeddha die staand of lopend wordt afgebeeld, met zijn handen omhoog en met zijn handpalmen naar voren gericht, wordt “Abhaya mudra” genoemd. Dat wordt vertaald als “wegdrijvende angst”. De betekenis geeft een gevoel van bescherming en onbevreesdheid weer. Er zijn echter ook kleine Boeddha figuurtjes die met één of twee handen omhoog staan afgebeeld. Vaak met duim en wijsvinger. Dit is het “gebaar van instructie”.
 • De liegende Buddha
  De liggende Boeddha is niet zo gewoon als de zittende figuren. In het boeddhisme is deze indrukwekkende positie van de Boeddha echter niet ongewoon. Vaak liggen de standbeelden van de Boeddha aan de rechterkant van zijn lichaam en ondersteunen ze hun hoofd met een hand. De voeten zijn evenwijdig en de linkerhand is uitgestrekt op het lichaam. Deze positie symboliseert de ingang van de Boeddha in het Nirvana. Het nirvana is geen echte plaats, maar eerder de naam van een gemoedstoestand.

Foto’s van Boeddha

Naast indrukwekkende Boeddha figuren van steen of een verfrissende Boeddha fonteinen, zijn Boeddha-foto’s ook erg populair bij ons. Met deze decoratie kan je de Boeddha en zijn spirituele uitstraling thuis brengen. Of het nu gaat om een moderne kunstdrukken of een indrukwekkend olieverfschilderij.

Boeddha decoraties verrijken een stijlvol interieur en je kan ze uitstekend integreren in een eenvoudig interieur in een moderne stijl. Weet je dat de Boeddha een van de meest gefotografeerde motieven ter wereld is? Vanuit welk gezichtshoek wil je de Boeddha elke dag bekijken? Elk Boeddha beeld symboliseert kunstig de vereniging van de natuur en de spiritualiteit van het boeddhisme.

Zen interieur: vind de juiste plaats voor de Boeddha decoraties

Regal mit asiatischen Figuren

Indrukwekkende decoratie in de boeddhistische stijl is zeer aandachttrekkend en kan vooral in de tuin of badkamer elegant gezet worden. Vooral goud- of zilverkleurige Boeddha beelden zien er erg stijvol uit. Om ervoor te zorgen dat je decoratieve Boeddha ook in je huis een blikvanger wordt, moet je hem optillen. Bijvoorbeeld de gemetselde plank boven de wastafel of het bad maakt zich hier zeer aantrekkelijk. In de tuin of op het terras kan hij perfect op een bijzettafel geplaatst worden. Een grote Boeddha kan ook een mooi figuur zijn in het perkje tussen je favoriete bloemen.

Onze 5 mooiste ideeën voor decoratieve Boeddha

Klijne boeddha met karsen
 • Idee 1: Creëer een rustige sfeer met een stenen Boeddha figuur en een flakkerende lantaarn die je sierlijk op het terras kan plaatsen.
 • Idee 2: Ook buiten is een groot Boeddha beeld heel indrukwekkend, vooral tussen exotische groene planten en zonnelampen van verschillende grootte.
 • Idee 3: In plaats van een kleine tuin in de Zen stijl, kan je ook je eigen droge landschapstuin aanleggen. Gebruik grind, stenen, keien en natuurlijk een prachtige Boeddha figuur. Met uitzondering van mos zijn hier echter geen planten “toegestaan”.
 • Idee 4: De Boeddha voelt zich het meest thuis in de badkamer tussen wierookstokjes en geurkaarsen. Gebruik groene planten zoals riet of siergras voor een frisse afwerking.
 • Idee 5: De Boeddha kop kan ook een uitstekende tafeldecoratie zijn. Plaats het figuur op een gouden decoratief dienblad om een spirituele sfeer te creëren. Je kan ook decoratieve Boeddha met kaarsen en delicate struiken combineren.

Boeddha decoraties voor de tuin

grijze boeddha
boeddha beeld

Een Boeddha figuur in de tuin? Dit is niet ongewoon. Veel interieurfans, die de stijl uit het Verre Oosten waarderen, willen hun gaard graag decoreren met een prachtig Boeddha beeld. Aangezien dat het object hier aan elk weer wordt blootgesteld, moet je ervoor zorgen dat het materiaal van de Boeddha ook weerbestendig is. Boeddha figuren of fonteinen gemaakt van natuursteen of met een laag bedekt materiaal zijn geschikt voor de tuin. Keramiek, bijvoorbeeld, is nogal ongeschikt omdat het afhankelijk van de weersomstandigheden is en schade aan het Boeddha beeld kan veroorzaken.

Leukste decoratie: het Boeddha Terrarium

Een Boeddha terrarium of zelfs een kleine tuin is een creatief cadeautje voor iedereen die van de kleine dingen houdt. Het Boeddha terrarium is een kleine tuin, die zorgvuldig en voorzichtig is aangelegd in een glazen container. De basis voor zo’n minituin zijn stenen, grind en verschillende lagen van aarde of zand. Afhankelijk van het licht en het doel kan je kiezen tussen verschillende planten. Heel geschikt zijn hier de zogenaamde luchtplantjes, die je niet vaak hoeft te besproeien. Natuurlijk is een kleine Boeddha figuur in het midden van het terrarium onmisbaar. In een ronde glazen vaas is de minituin met miniatuur Boeddha decoratie ook een mooie tafeldecoratie.

Met onze Boeddha decoraties laat je de magie van het Verre Oosten bij je thuis intrekken. Veel plezier bij het inrichten! Vergeet je niet te registeren op Westwing voor exclusieve kortingen op topmerken binnen de decoratie en interieur!