Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
houten tafel met zwarte poten en zwarte eetkamerstoelen

In de stad die nooit slaapt is er aan inspiratie geen gebrek. Zo ook niet op het gebied van wonen. Want als je dacht dat Times Square, het Vrijheidsbeeld en het Empire State Building de meest kenmerkende aspecten van deze stad zijn, heb je het mis. De typische New York loft chic stijl–gebaseerd op architecturale elementen, stedelijke flair en een unieke artistieke geschiedenis–maken deze interieurstijl een geliefde een bovendien vaak gekopieerde look. Zowel voor stedelijke designliefhebbers, als voor mensen die buiten een stad wonen. Zelf ook onder de indruk van een urban interieur? Maar weet je niet zo goed hoe je deze stijl in jouw eigen woonruimte kunt integreren? Laat je dan inspireren door de tips van onze interieurspecialisten in dit artikel. Zo krijg je binnen no-time de kneepjes van het inrichten van een NYC-loft geïnspireerde ruimte onder de knie. 

Wat is een urban chique interieur?

In deze Werelds Wonen stijl worden stijlelementen vanuit moderne en industriële ontwerpen gecombineerd. Hierdoor ontstaat er een unieke interieurstijl waarin zowel stadsbewoners als niet-stadsbewoners zich kunnen vinden. Qua architectuur zijn de meest belangrijke kenmerken balkenplafonds, onafgewerkte oppervlakken en ruwe materialen zoals baksteen en beton. Ook typerend zijn de open ruimtes, natuurlijk lichtinval, strakke lijnen en neutrale kleuren. Maar laat je vooral niet afschrikken door deze architecturale kenmerken. Je hoeft echt niet over een enorm pakhuis of ander industrieel pand te beschikken om de loft chique look thuis toe te passen. Op welke stijlelementen je nog meer kunt letten bij het inrichten van jouw woonruimte, vertellen we verderop in dit artikel.

Dus, nog even samengevat: het urban interieur is een mix van verschillende, en soms tegengestelde, interieurstijlen. Denk aan stoere, industriële meubels in combinatie met vintage woonaccessoires, groene planten, minimalistische elementen, en rijke en luxe stoffen. Ook zien we een interessant contrast van ruwe, onafgewerkte oppervlakken en aan de andere kant minimalistische, strak afgewerkte oppervlakken en meubels. Door beiden in balans te houden en aan te vullen met statement meubels, hoogwaardige materialen, neutrale kleuren en authentieke vintage accessoires, ontstaat er een spannende mix.

Urban chique versus een industrieel interieur

Verwar het urban interieur trouwens niet met een industriële stijl. Alhoewel beiden veel overeenkomsten hebben, is het urban interieur zachter en comfortabeler dan de iets ruwere industriële stijl. Ook mist de industriële stijl dat vleugje glamour en extravagantie wat je wel terugvindt in de urban stijl. Overeenkomsten zijn bijvoorbeeld dat beiden vaak te zien zijn in oude pakhuizen, fabrieken en andere loftomgevingen. Wat je verder terugziet in beide stijlen is dat functionaliteit een grote rol speelt en de ruimte slim en praktisch wordt ingedeeld. 

4 basiselementen in een New York loft stijl

 1. Kleuren

  Het kleurenpalet in een urban interieur bestaat uit een aantal rustige basiskleuren, zoals wit, zwart en grijs. In de meubels en woonaccessoires zien we ook andere kleuren terug, zoals groen, blauw en geel. Gebruik je grijs als basiskleur? En in het specifiek donkergrijs of antraciet? Dan kun je deze kleur iets verzachten door het te combineren met groen-, blauw- en beigetinten. Zo creëer je direct een meer kleurrijk interieur.
 2. Materialen

  In de basis van dit interieurtype zie je de volgende materialen terug: stalen accenten, bakstenen muren, glazen wanden, beton en onbewerkt hout. Om het geheel aan te kleden kun je gebruik maken van een mix van materialen. Denk aan stoer leer, geweerde materialen voor een knipoog naar een rustiek interieur, suède voor in een vintage woonkamer look en velours voor aaibaarheid en een warm interieur.
 3. Meubels

  Omdat de ruimte in dit interieur type vaak groot is, mogen de meubels ook van een riant formaat zijn. Niet alleen comfortabel en stoer, maar ook meteen een goede manier om een statement te maken. Kies bijvoorbeeld voor een grote hoekbank en twee fauteuils. Het liefst van simpele, vintage modellen van designklassiekers, zoals de Eames Lounge Chair. 
 4. Muren

  Kenmerkend voor een urban chique zijn een mix van onafgewerkte, (rood)bakstenen muren en strak gestuukte wanden. Omdat de ruimte vaak groot en open is, kan privacy een hele uitdaging zijn. Een manier om meer privacy te creëren zonder in te leveren op openheid, is door te werken met glazen wanden en/of deuren. Denk aan glazen deuren afgewerkt met zwart staal. Zo creëer je een open en ruimtelijk effect én privacy, maar zonder het industriële karakter te verliezen.  

7x tips voor het stylen van een New York loft chic interieur

Nu je weet wat de basiselementen in dit interieurtype zijn, is het tijd voor de styling. Onze interieurstylisten delen hieronder hun tips en tricks voor een stads interieur. 

Tip 1: accentueer ruwe elementen

Op-en-top urban chique is natuurlijk een bakstenen muur. Maar wanneer je hier niet beschikt en/of hier geen mogelijkheid voor hebt, kun je er ook voor kiezen om de muur op een andere manier rauw en stoer te maken. Natuurlijk kun je werken met een baksteen print behang, maar doe dit alleen als je zeker weet dat het er niet nep uit zal zien. Ziet het er nep uit, dan bereik je juist het tegenovergestelde effect van stoer, rauw en puur. Kies in dat geval liever voor een betonlook met verf. 

Tip 2: kunst in een urban interieur

Simpel design in combinatie met extravagante kunst. Grote statement pieces die jouw interieur in één klap persoonlijk maken. Bijvoorbeeld in wall art of grote koffietafelboeken in houders op een side table. 

Tip 3: urban Jungle

Gek op de hoge loftplafonds, maar hier zelf niet mee gezegend? Kies dan voor planten in verschillende maten voor een ruimtelijk effect. Ook kun je in de hoogte werken, bijvoorbeeld met hangplanten. De potten of manden waarin je de planten zet, zijn een manier om kleur toe te voegen en verschillende materialen met elkaar te combineren. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een statement te maken en juist voor één hele grote kamerplant te gaan.

Tip 4: een vintage knipoog in een urban interieur

Ook met vintage aankopen kun je een flinke dosis persoonlijkheid aan je interieur toevoegen. Authenticiteit en uniek zijn inmiddels waar vintage items voor staan. Zoek bijvoorbeeld een stoere glazen vitrinekast afgewerkt met staal uit, en vul deze met persoonlijke en vintage items.  

Tip 5: stoer leer

Staat een nieuwe trapbekleding op de planning? Dan tippen wij leer. Dit materiaal is niet alleen een echte eyecatcher, maar wordt ook nog eens mooier door de jaren heen. 

Tip 6: spiegels

Als glazen deuren geen optie zijn, kun je ook met spiegeldeuren werken. Zo creeër je ook een ruimtelijk effect. 

Tip 7: bijzondere verlichting

Zoek je naar een manier om een vleugje glamour toe te voegen aan je bakstenen muur? Plaats dan een glazen wand voor de muur met verlichting voor een bijzonder effect.   

Zo maak je een beton interieur gezellig

Ligt er in jouw woonruimte en gietvloer of zelfs een (oude) betonvloer? Of heb je zelfs betonnen muren? Lucky you! Dit past helemaal binnen de urban chique stijl. Bovendien creëert dit de perfecte basis voor het verder invullen van deze woonstijl. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat het ruwe karakter van beton niet gezellig is te maken. Door aaibare materialen toe te voegen–denk aan vloerkleden, kussens en plaids–maak je zelfs het ruwste beton zacht en gezellig. 

Geïnspireerd geraakt om jouw woonruimte om te toveren tot een New York City loft? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om deze urban look in je interieur te integreren.