Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
moderne lichte woonkamer met grijze bank en zwarte vloerlamp

Strak, tijdloos en minimalistisch. Dat zijn de kernwaarden van een moderne woonkamer. Denk jij bij een moderne woonkamer aan een zo goed als lege ruimte met rechte lijnen en hoogglans materialen? Dan komt dit artikel precies op tijd. Een modern interieur is namelijk al lang niet meer zo sfeerloos en kil zoals dat vroeger was. De laatste jaren is de kilte verdreven door warme kleuren en materialen, zonder afbreuk te doen aan de minimalistische stijl. Wij laten je op verschillende manieren zien hoe jij ook jouw woonkamer een moderne inrichting kunt geven.

De moderne woonkamer: 5x anders

De moderne stijl werd tot een paar jaar geleden door veel mensen als sfeerloos ervaren. Harde materialen en ‘koude’ kleuren maakten het interieurbeeld niet bepaald aantrekkelijk. Door de jaren heen zijn we de moderne stijl op verschillende manieren gaan toepassen waardoor het meer diversiteit en warmte heeft gekregen.

Een moderne inrichting voor je woonkamer haal je niet kant-en-klaar uit een magazine, die creëer je zelf. Jouw persoonlijke voorkeuren bepalen het eindresultaat. Wij laten je zien hoe de moderne stijl op verschillende manieren kan worden toegepast.

1. De gezellige moderne woonkamer

Was je nooit zo’n fan van de moderne stijl, omdat je het thuisgevoel een beetje miste? Dan is deze variant misschien wel echt iets voor jou. Een gezellige moderne woonkamer creëer je door aardse kleuren te gebruiken zoals taupe, beige, crème en terracotta. Kies voor één basiskleur en breng deze in verschillende nuances aan zodat het interieur rustig oogt.

Subtiele contrasten zijn toegestaan door hier en daar een accentkleur uit dezelfde (warme) kleurfamilie te gebruiken. Houten elementen zorgen voor extra warmte. Maar dan wel vlak geschuurd hout zodat het licht glanst. Een visgraatvloer misstaat hier niet. Kleed de ruimte aan met strakke meubels en een aantal sfeervolle accessoires, zonder overdadig te zijn.

Ook ronde vormen laten een ruimte zachter en warmer ogen. Wissel strakke lijnen daarom af met ronde vormen. En tot slot: texturen maken je moderne woonkamer aaibaar. Gestoffeerde eetkamerstoelen, een zachte bank en wollen plaids zorgen voor comfort en gezelligheid.

2. De klassiek moderne woonkamer

Klassiek en modern?! Ja zeker! De moderne stijl kan goed gecombineerd worden met klassieke elementen. Sterker nog, beide stijlen hebben overeenkomsten. Zo wordt er in klassieke interieurs vaak glas en andere glanzende elementen gebruikt. Ook in een modern interieur hoort glans thuis. Goudkleurige- of zilverkleurige accessoires maken de moderne woonkamer extra chic.

In een klassiek interieur zijn vaak weelderige vormen en romantische versieringen aanwezig. Deze passen niet helemaal bij de moderne stijl, maar kan je alsnog subtiel terug laten komen door bijvoorbeeld de oude schouw en het sierplafond in ere te herstellen. Wanneer je de rest van de ruimte dan strak inricht met rechte vormen en lijnen, komen die klassieke stijlelementen prachtig tot hun recht.

3. De natuurlijke moderne woonkamer

De moderne stijl lijkt ver weg te staan van de natuur. De strakke lijnen en harde materialen bieden geen ruimte voor de imperfectie van de natuur. Of toch wel? Juist door de moderne woonkamer een natuurlijke look te geven, combineer je het beste van twee werelden. Een strakke, minimalistische basis biedt een prachtig podium voor natuurlijke elementen zoals houten objecten, planten en organische vormen.

Het contrast dat hierdoor ontstaat zorgt voor spanning en dynamiek. Bovendien voegen natuurlijke elementen warmte toe aan de ruimte. Wapperende linnen gordijnen, een mooi wollen plaid over de bank en een groot stuk drijfhout op het dressoir; ze maken je moderne woonkamer net iets minder perfect en daardoor een stuk uitnodigender.

4. De industriële moderne woonkamer

Vind je de moderne stijl te strak en de industriële stijl te stoer? Dan hebben we een perfecte mix voor je. Geef je moderne woonkamer een subtiele stoere look door de stijlelementen uit de industriële stijl terug te laten komen. Kies voor iets robuustere meubels en breng donkere contrasten aan.

Een goed voorbeeld: antracietkleurige stalen binnendeuren met glas. Deze hebben de stoere uitstraling van de industriële stijl en de strakke lijnen van de moderne look. Ook donkere kozijnen en raamdecoratie zorgen voor spannende contrasten. Beperk het aantal meubels en accessoires en kies voor slechts een paar opvallende statementstukken. Hierdoor krijgt de ruimte karakter.

Schroom niet om een muur in een donkere tint te schilderen zoals antraciet of diep donkerblauw!

5. De strak moderne woonkamer

Wil je een superstrakke moderne inrichting voor de woonkamer? Het allerbelangrijkst is: less is more. Beperk het aantal accessoires en meubels tot het minimale. Om te voorkomen dat het te kil wordt, is het mooi om te werken met contrasten en verschillende hoogtes. Hierdoor ontstaat er dynamiek. Strakke lijnen en hoekige vormen creëren de rust en eenheid die passen bij de moderne stijl.

Design lampen en design meubels zijn onmisbaar. Wat betreft het kleurenpalet. Een monochroom palet is het toppunt van moderniteit. Natuurlijk kan je ook voor iets meer variatie en warmte gaan, maar hou het palet wel zo beperkt mogelijk. Glanzende elementen zoals glas, chroom en hoogglans kunststof voelen zich helemaal thuis in een superstrakke woonkamer. En mocht het eindresultaat toch iets te koeltjes zijn, voeg dan zachte texturen toe in de vorm van kussens en plaids.

Tip: In dit artikel vertellen we je alles over het inrichten van een design woonkamer.

Hoe creëer je meer warmte?

Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Want wat jouw favoriete stijl ook is, we verlangen allemaal naar een beetje huiselijkheid. Warmte toevoegen aan een moderne woonkamer is makkelijker dan je denkt.

 1. Planten

  Planten zijn niet alleen een bron van energie, maar geven de ruimte ook een gezellige uitstraling. In dit artikel vertellen we je alles over planten in de woonkamer.
 2. Zachte texturen

  Kussentjes, plaids, fluwelen gordijnen, een zachte bank… Zachte texturen voegen comfort en huiselijkheid toe.
 3. Verlichting

  Verlichting is sfeerbepalend. Wit led-licht doet weinig goeds voor de sfeer, warm geel led-licht wel. Net zo duurzaam, alleen een stuk gezelliger. Zorg ervoor dat alle hoekjes in huis mooi zijn uitgelicht zodat alle kilte wordt verdreven.
 4. Hout

  Een wondermiddel om warmte te creëren: hout. Houten accessoires en meubels laten een ruimte knus, huiselijk en warm ogen. Ook in een modern interieur misstaat dit niet.
 5. Kaarslicht

  Design kandelaren passen helemaal in een moderne woonkamer en zorgen ook nog eens voor extra sfeer. Zet dus genoeg kaarsen, windlichten en kandelaren in je woonkamer.

Maak je moderne woonkamer compleet met Westwing

Ben je overtuigd? Schrijf je dan snel in op Westwing en mis geen enkele esclusieve deal! Wij wensen je heel veel plezier met de inrichting van jouw moderne woonkamer!