Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
houten bed met rood en oranje dekbed en rode velvet stoel

De slaapkamer: een plek waar je veel tijd doorbrengt. De plek om helemaal tot rust te komen na een drukke dag. Kan je slaapkamer wel een likje verf gebruiken? Of is je slaapkamer toe aan een verbouwing of opknapbeurt? Lees dan snel verder en vind alles wat je moet weten over je slaapkamer renoveren!

Slaapkamer renoveren

Een slaapkamer verbouwen of renoveren kun je groots of kleins aanpakken. Wanneer je je slaapkamer alleen een nieuwe look en feel wil geven, kies je voor het opknappen van je slaapkamer. Toe aan een ingrijpende verandering? Dan kies voor het verbouwen van je slaapkamer.

Slaapkamer opknappen

Wanneer je je slaapkamer wilt opfrissen is het opknappen van je slaapkamer een goed idee.

Begin met het aanpakken van de basis: het plafond, de vloer, raamkozijnen, muren, deuren en plinten. Start met een likje verf. Verf alles in dezelfde tint, kies een mooi behang uit of verf een of twee muren in een fijne kleur. Overweeg om je raamdecoratie te vervangen of vernieuwen. Een combinatie van gordijnen en andere raamdecoratie zoals plissés of rolgordijnen is ook erg sfeervol. Nieuwe raambekleding geeft de ruimte direct een ander effect en nieuwe look.  

Een andere mogelijkheid als het gaat om het opknappen van je slaapkamer is het vervangen van je slaapkamerkledingkast. Wat voor variant staat er nu? Ga voor een hoge, grote, wandkast of kies juist een plafondhoge kledingkast met schuifdeuren. Op deze manier benut je de ruimte maximaal.

Tip! Heb je een kleine slaapkamer? Kies dan voor een kledingkast met schuifdeuren.

Slaapkamer renoveren: een houten wand

Nog een andere optie voor het opknappen of renoveren van je slaapkamer is het plaatsen van een houten wand. Deze houten wand kun je achter het bed plaatsen, maar je kunt ook kiezen voor een houten muur. Een houten muur zorgt voor een stoere uitstraling en past bij erg veel interieurstijlen. Hout is een duurzaam materiaal en wanneer je kiest voor horizontale houten planken lijkt je kamer opties breder en langer. Kies je voor verticale houten wandplanken? Dan lijkt de ruimte optisch hoger. Wil je iets bijzonders en unieks? Kies dan voor een houten wand met ledverlichting! Er zijn heel veel varianten als het gaat om ledverlichting in je houten wand. Van chique, tot modern of stoer. Bovendien zijn er verschillende structuren houten wanden verkrijgbaar. Kortom: er is keuze genoeg! 

Slaapkamer renoveren: behangen

Voordat je de slaapkamer kunt gaan behangen moet je eerst het oude behang verwijderen. Als je op zoek gaat naar nieuw behang kom je veel verschillende soorten tegen. Zo heb je vliesbehang, papierbehang, glasweefselbehang of fotobehang. Tip: vliesbehang is ideaal om mee te werken omdat je dit zonder lijm kunt aanbrengen. Ga voor een drukke print op een muur of houd alle muren rustig en kies een neutraal behang met motief. Voordat je het behang gaat uitzoeken is het verstandig om een moodboard te maken. Op die manier maak je voor jezelf inzichtelijk hoe je slaapkamer eruit mag komen te zien.

Slaapkamer schuine wand

Heb jij een schuine wand in je slaapkamer? Afhankelijk van hoe schuin deze wand is kun je hier een hele sfeervolle slaapkamer van maken. Houd je van een landelijke uitstraling? Maak dan een bedstee onder dit schuine dak en creëer een slaaphoek in combinatie met gordijnen. Of wat dacht je van een kledingroede en enkele ladekasten onder de schuine wand? Ideaal om een kledingkast te realiseren over de hele breedte van de muur. Is dat te veel van het goede? Zet dan alleen ladekasten neer onder het schuine gedeelte. Wil je graag de schuine wand op een andere manier benutten? Creëer dan een werkplek onder de schuine wand. Combineer dit bijvoorbeeld met op maat gemaakte open kasten.

Slaapkamer verbouwen

De slaapkamer verbouwen is verstandig wanneer je de slaapkamer grondig en flink wilt gaan veranderen. Begin voordat je gaat starten met een inventarisatie: dient alles vernieuwd te worden of zijn er ook elementen die je wilt behouden? Wat is het budget wat je te besteden hebt? Zet voordat je start op een rij wat je wilt gaan aanpakken. Op die manier voorkom je dat je onnodig geld en tijd verspilt. Wat zijn de opties bij een slaapkamer renoveren?

3x opties voor het renoveren van de slaapkamer

 1. Twee kamers samenvoegen

  Droom jij altijd al van een grote inloopkast en heb je een kamer over? Voeg dan twee kamers samen en realiseer een grote slaapkamer. Ideaal om in de andere kamer een inloopkast te maken. Vaak is dit maatwerk. Laat je hierin eventueel adviseren door een expert of maak alles zelf! Een inbouwkast geeft een rustig en ruimtelijk gevoel omdat de gehele ruimte wordt gevuld. 
 2. Een bad in de slaapkamer

  Voor sommige mensen is dit een ware droom: een bad in de slaapkamer! Bij het realiseren van een bad in de slaapkamer komt echter veel kijken. De aan- en afvoer van warm en koud water dient namelijk op een nogal ongebruikelijke plek te worden aangelegd. Mogelijk dien je hiervoor een specialist in te schakelen. Laat je adviseren over de mogelijkheden en wie weet heb jij binnenkort een mini spa in je slaapkamer!
 3. Een slaapkamer met openslaande deuren

  Grenst je slaapkamer aan de tuin of een balkon? Ja? Perfect om een vakantiesfeer in je slaapkamer te creëren. Denk hierbij aan pastel tinten, het gebruik van natuurlijke materialen zoals linnen, katoen, jute, riet en rotan en gordijnen die een lichtdoorlatende stof hebben. Pluspunt: de deuren zorgen ervoor dat er veel licht in je slaapkamer binnenkomt!

Slaapkamer renoveren: de verlichting

Houd bij het verbouwen van je slaapkamer rekening met de verlichting. We raden je aan om een verlichtingsplan te maken waarbij je rekening kunt houden met natuurlijke en verstelbare verlichting.
Drie tips voor het uitzoeken van de juiste verlichting in de slaapkamer:

 1. Kies een goede plafondlamp die zorgt voor een fijne verlichting in de hele slaapkamer.
 2. Het fijnste is om te kiezen voor zachte lampen naast je bed. Het beste kun je gaan voor lampen van maximaal 200 à 300 lumen.
 3. Wil je graag een leeslampje? Ga dan voor een dimbare variant zodat je altijd genoeg licht hebt. Hiervoor kun je het beste een lamp kiezen met zo’n 500 lumen.

Ben jij klaar om de slaapkamer te renoveren? Hopelijk heeft dit artikel je inzicht gegeven in de zaken waarmee je rekening moet houden. Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste meubels om je opgeknapte slaapkamer mee in te richten!