Gedekte tafel in scandi stijl

Elk jaar kijken we weer uit naar Pasen. Niet alleen omdat dit een gezellig familiefeest is, maar ook omdat de lente dan begint. Die extra vrije dagen komen dan goed van pas om – met een beetje mazzel – van de lentezon te genieten! Hoe ga jij Pasen dit jaar vieren? Een paasontbijt of paasbrunch hoort bij de paastraditie. En dan het liefst aan een feestelijk gedekte paastafel. In plaats van de tafel helemaal vol te zetten met een ratjetoe aan paasdecoratie, is het ook leuk om de paastafel in één stijl te dekken. Zo oogt de tafel nog feestelijker! Wij laten je zien hoe je je tafel op z’n paasbest kunt aankleden. Ontdek hier hoe je een landelijke, Scandinavische en moderne paastafel creëert.

Stappenplan: paastafel versieren

Wil jij dit jaar extra uitpakken door je paastafel in stijl te dekken? Een goede voorbereiding is het halve werk. Werk onderstaande stappen af zodat jij straks in stijl geniet van je paasontbijt of paasbrunch.

1. Stijl bepalen

Een paastafel kan in elke stijl worden gedekt. Het leukste is het om de stijl van de tafel aan te passen aan de stijl van je interieur. Zo ontstaat er eenheid en harmonie in de ruimte. Verderop in dit artikel inspireren we je met drie verschillende paastafelstijlen.

2. Kleurenpalet samenstellen

Less is more, zeker als het om kleuren gaat! Pasen staat bekend als een kleurrijk festijn. Toch is het aan te raden om het aantal kleuren op de tafel beperkt te houden. Kies voor één dominante kleur, zoals (oker)geel, pastelgroen of zachtroze, en kies dan nog één of twee accentkleuren uit dezelfde kleurfamilie.

Tip! Door natuurlijke kleuren als basis te nemen, vallen de kleuraccenten nog meer op.

3. Paasversiering online kopen

Nu de stijl en het kleurenpalet zijn bepaald, kan je (online) op zoek gaan naar geschikte paasdecoratie en andere benodigdheden om de paastafel te dekken. Gebruik daarvoor onderstaande checklist.

Pssst… ontdek hier hoe je zelf paasdecoratie kunt maken!

Checklist voor de paastafel: dit mag niet ontbreken

Wanneer je op eerste of tweede paasdag de tafel gaat dekken, wil je natuurlijk niet tot de ontdekking komen dat je iets vergeten bent. Daarom deze handige checklist om je paastafel tot in de puntjes te versieren:

 • Tafelkleed of tafelloper
 • Feestelijk servies: ontbijtborden, kommen en koffiebekers
 • Bestek
 • Wijnglazen voor de jus d’orange
 • Servetten
 • Eierdopjes
 • Etagères en andere serveerschalen
 • Paastakken of ander natuurlijk accent
 • Kandelaren
 • Paasdecoratie (paashaasjes, kuikens, paaseieren etc.)
 • En natuurlijk heel veel lekkernij!

Paastafel decoratie in drie verschillende stijlen

Een paastafel maakt, net als de kersttafel, pas écht indruk wanneer alles op elkaar is afgestemd. Hieronder laten we je zien hoe je een paastafel in verschillende stijlen kunt dekken.

Landelijke paastafel

De landelijke stijl is onlosmakelijk verbonden met Pasen. Als symbolische start van het voorjaar, speelt de natuur met Pasen een hoofdrol; net als in de landelijke stijl. Begin met een linnen tafelkleed of tafelloper als basis. Kies voor een natuurlijke kleur zoals beige, crème, taupe of grijs. Leg hierop handgemaakt aardewerk ontbijtservies om de natuurlijke look te versterken.

Zet op het midden van de tafel een bos versgeplukte bloemen uit de tuin of leg (versierde) paastakken over de lengte van de tafel. Vergeet niet om twee windlichten of kandelaren op tafel te zetten. Tot slot zet je de tafel vol met alle verse baksels zoals paasbrood en andere lekkere paashapjes.

Serveertip: vouw een servet helemaal uit en rol ‘m daarna losjes op. Vouw het server vervolgens om een gekookt eitje en bind de bovenkant vast met een touwtje, zo ontstaan er twee hazenoren. Teken eventueel een hazengezichtje op het ei. Leg op elk bord een paashaas-eitje!

Scandinavische paastafel

De Scandinavische stijl doet het ook heel goed op de paastafel. Het kleurenpalet bestaat uit: hout, wit en zachte pastellen. Deze pastellen pas je subtiel toe zodat het niet overdadig voelt. Ga voor een witte linnen loper of wit tafelkleed als basis en leg hier linnen servetten in een pasteltint op. Pastelgroen en -geel zijn mooie paaskleuren!

Houd de rest van de aankleding rustig: designborden, stijlvol glaswerk, witte eierdopjes en bronskleurig bestek. Paastakken met vilten of houten paasdecoratie staan mooi op een Scandinavische tafel, maar je kunt ook wilgenkatjes op tafel zetten!

Kaneelbroodjes

Onmisbaar op een Scandinavische paastafel: kaneelboordjes. Deze maak je heel eenvoudig met een rol bladerdeeg, kaneel, roomboter en suiker.

 1. Laat de boter smelten in een pan, rol het bladerdeeg uit en bestrijk dit met de gesmolten boter.
 2. Meng kaneel met suiker en strooi dit over het deeg.
 3. Rol de bladerdeeg op en snijd de rol in plakken van 2 cm.
 4. Leg de plakken op een bakplaat en zet het in de oven (200 graden, 20 minuten)! Hmmm heeeerlijk!

Moderne paastafel

Alhoewel Pasen bekendstaat om de overdaad aan decoratie, voelt ook de minimalistische stijl zich thuis op de paastafel. Ga bijvoorbeeld voor een paastafel in zwart-wit. Dat klinkt misschien wat saai, maar door te werken met verschillende zwart-wit patronen en motieven zoals paashaasjes, stippen, zigzag-motiefjes etcetera, ziet je tafel er alsnog heel gezellig uit. Bovendien zorgen alle lekkernijen er wel voor dat de tafel alsnog kleur krijgt!

Een glanzend wit of zwart laken met wit porselein ontbijtservies en witte servetten creëren een mooie basis voor een moderne paastafel. Zet in het midden van de tafel een bosje witte tulpen. Beschilder de eieren met allerlei zwart-wit motieven en schrijf er een leuke paasgroet op. Ook de afwisseling van glanzende en matte materialen, maakt de moderne paastafel verrassend stijlvol!

Extra tip: vergeet de kinderen niet!

De paasbrunch is over het algemeen een lange zit. Helemaal voor kinderen! Vergeet daarom niet om ook iets leuks te bedenken voor de kleintjes. Leg bijvoorbeeld een paaskleurplaat onder de borden van de kinderen, zodat ze tijdens het eten zichzelf zoet kunnen houden met het inkleuren. De mooiste kleurplaat wint een XL chocolade-ei!

En na de brunch moeten er natuurlijk eieren worden gezocht in de tuin. Ook hiervan kan je een leuk spel maken zoals een speurtocht of eierrace. In dit artikel lees je alles over paas kleurplaten en nog veel meer spelletjes voor een geslaagd paasfeest.

Wij wensen je veel plezier met het stijlvol dekken van je paastafel!