Witte keuken met zwarte accessoires en stoelen

De keuken is misschien niet de eerste ruimte waar je aan denkt als je Feng Shui in je interieur wil brengen. Deze Chinese filosofie gaat uit van het laten stromen van levensenergie door je huis voor een goede sfeer. In de keuken breng je veel tijd door en ben je op belangrijke momenten bijeen met het gezin. Dagelijks ben je verschillende keren in de keuken. Voor het ontbijt, de lunch, het avondeten en soms ook nog een paar keer tussendoor. Een beetje Feng Shui is hier dus erg fijn. In onze artikelen over Feng Shui lees je alles over dit onderwerp. In dit artikel hebben we het over Feng Shui in de keuken.

Waarom Feng Shui in je keuken?

Binnen de Feng Shui leer speelt de keuken een belangrijke rol. De keuken is de plek waar voedsel bereid wordt en aangezien voedsel een grote invloed heeft op onze gezondheid, is de keuken een belangrijke plek. De keuken wordt zelfs vaak ‘de ziel’ van het huis genoemd.

De slaapkamer is ook belangrijk, aangezien we hier veel tijd doorbrengen en energie opdoen voor ons dagelijks leven. De entree of de voordeur is een andere zeer belangrijke plek binnen Feng Shui. Hier komt Chi, de levensenergie, naar binnen.

Basiskenmerken van een Feng Shui keuken

 1. Plaats van de keuken in huis

  De plek van de keuken speelt een belangrijke rol. Vaak kun je echter niet zomaar bedenken waar je keuken zich bevindt, aangezien deze meestal al een plek heeft. Volgens Feng Shui is het ideaal wanneer de keuken zich op een plaats bevindt, waar hij niet direct wordt gezien bij binnenkomst. Eventueel kun je daarom een deur of gordijn voor de keuken hangen.
 2. Opgeruimd staat netjes

  De keuken dient daarnaast netjes, schoon en opgeruimd te zijn. Net als de woonkamer, kinderkamer, badkamer en het kantoor. Als er iets is dat stuk is, dient het snel verwijderd te worden uit de ruimte of gerepareerd te worden.
 3. De ultieme keukenindeling

  Qua indeling zijn er eisen voor de keuken die niet zo eenvoudig zijn. Zo zou de kok een plek moeten hebben waarbij zijn gezicht niet naar de muur gericht is. Zo is een spiegelende achterwand een optie, zodat je kunt zien wat er achter je gebeurt. Maar een open keuken of kookeiland is ook een goed idee. Hierdoor krijgt de keuken een centrale plek en kun je de ruimte overzien terwijl je kookt.
 4. Neutraliseer de keukenindeling

  De elementen vuur en water mogen zich niet tegenover elkaar bevinden. Dat betekent dat een oven of fornuis niet tegenover of naast water-apparaten (koelkast, kraan) mag staan. Dit zou conflict kunnen veroorzaken. Idealiter zijn koelkast, fornuis en gootsteen in een driehoek geplaats. Vaak heb je hier geen keuze in, dan kan een vleugje groen, een plant of iets van hout tussen de apparaten uitkomst bieden. Hiermee neutraliseer je het conflict.
 5. Kies de juiste kleuren

  Kleuren spelen een belangrijke rol. Kleuren als wit, geel, beige, bruin, blauw en grijs kunnen gebruikt worden. Vurige kleuren als rood, roze en oranje kun je beter vermijden of als accentkleur gebruiken. Te veel van deze tinten zou kunnen zorgen voor onenigheid.

Feng shui kleuren

De kleuren passen bij bepaalde elementen. Zo passen groen en bruin bij het element hout. Dit past goed bij de keuken omdat hier veel draait om het element vuur. Geel vertegenwoordigt het element aarde, wat weer een mooie tegenhanger is van het element vuur. Wit werkt neutraliserend omdat in de keuken water en vuur samenkomen. Beige, grijs en blauw hebben eenzelfde werking.

Slimme tips voor de keuken

Natuurlijk kun je niet de hele keuken verbouwen als je een beetje Feng Shui wilt toevoegen. Er zijn ook kleinere dingen die je kunt doen om je keuken in balans te brengen. Ontdek het lijstje hieronder.

 • Zet verse bloemen neer voor een natuurlijke sfeer.
 • Zet fruit neer voor positieve energie.
 • Zorg dat je oud of bedorven voedsel gauw verwijdert. Deze kunnen de energie negatief beïnvloeden. Zorg dus ook dat de vuilnisbak wordt weggewerkt. Oud vuil zorgt voor negatieve Chi.
 • Scherpe voorwerpen geven een negatieve energie en moeten worden vermeden of achter gesloten laden weggewerkt worden.
 • Repareer lekkende kranen snel. Ze staan namelijk symbool voor het wegvloeien van geld.
 • Plaats indien mogelijk, de keuken aan de achterzijde van het huis.
 • Zorg dat je hier kunt koken met zicht op de hele ruimte. De kok moet de beste plek in de keuken kunnen innemen. Een kookeiland is ideaal.
 • Zorg voor goede ventilatie en verlichting. Oude luchtjes zorgen voor een negatieve energie.
 • Houd de keuken schoon en netjes.

De Feng Shui Do’s & dont’s

Er zijn een aantal dingen je absoluut niet en absoluut wel moet doen in de Feng Shui keuken. Alles dat bijdraagt aan je kookkunsten mag in principe blijven. Zo is goed licht onmisbaar, maar hoeft de mand vuile was niet op het aanrecht te staan. Verwijder dus wat onnodig is en afleid en zorg dat je met aandacht en frisse energie iets lekker kunt bereiden.

Een televisie of Ipad is een echte don’t in de Feng Shui keuken. Deze geven onnatuurlijke energie af die niet nodig is bij het koken. Kies voor een kookboek op een standaard om je recept te kunnen bekijken. De belangrijkste must voor de Feng Shui keuken; zorg voor een prettig gevoel tijdens het koken.

Wat met liefde gekookt is, kan een bron van energie zijn voor het hele gezin. Er moet voldoende beweegruimte en circulatieruimte zijn. In onze artikelen over Feng Shui vind je alles over hoe je deze bijzondere Chinese leefwijze kunt toepassen in jouw interieur en tuin. Van de vormen, meubels, kleuren en materialen die je moet gebruiken tot de beste indeling om de energie het beste te laten stromen.

Hopelijk hebben wij je met dit artikel kunnen inspireren om een beetje Feng Shui in de keuken te halen. Bij Westwing vind je alles voor de Feng Shui keuken!

Schrijf je in op Westwing en ontdek meer Feng Shui inspiratie!