Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
feng shui slaapkamer

Ben je toe aan rust, balans en harmonie in huis? Dan is Feng Shui misschien wel wat voor je. Deze 3000 jaar oude Chinese filosofie betekent letterlijk wind (feng) en water (shui) en kan veel goeds doen voor je huis. In dit artikel delen we onze tips voor het inrichten van je huis volgens de leer van Feng Shui: van de keuken, woon- tot badkamer. Daarnaast delen we ook een lijstje met planten en kleuren die he-le-maal Feng Shui-proof zijn.

Wat is Feng Shui?

Feng Shui is een Taoïstische harmonie studie uit China. Het doel van Feng Shui is mensen meer bewust te maken van hun omgeving en mensen in balans te brengen met de natuur. De twee elementen van wind en water verwijzen symbolisch naar de Chi, die doordringende energie beschrijft. De Chi speelt in Feng Shui een cruciale rol. Haal daarom Feng Shui in huis en breng jouw interieur in balans!

  1. Chi

    Deze dynamische energiestroom loopt door je woning. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat Chi zo goed mogelijk door je huis kan stromen.
  2. Yin en yang

    Tegenovergestelde krachten die elkaar aanvullen als warm en koud. Deze moeten in harmonie en in balans met elkaar zijn.
  3. 5 elementen

    De vijf elementen moeten perfect gecombineerd worden. Gebeurd dat niet dan kunnen ze elkaar verzwakken; dit heet een destructieve cyclus.

Waarom Feng Shui in huis toepassen?

De belangrijkste reden om Feng Shui toe te passen in huis, is het in balans brengen van de energie en zo energieblokkades te minimaliseren. Wanneer je je thuis niet helemaal fijn voelt, kan het zijn dat er sprake is van energie blokkades. En het fijne is, je hoeft daarom echt niet je hele huis opnieuw te gaan inrichten! Door bepaalde kleuren toe te passen, je meubels net even anders neer te zetten en alles anders te verdelen over de ruimte kunnen deze blokkades worden opgeheven. Hoe je dit per ruimte in huis aanpakt lees je verderop in het artikel.

Wat zijn de elementen van Feng Shui?

De vijf elementen, ook wel fasen van Feng Shui, liggen aan de basis van de Feng Shui theorie. Vuur, water, aarde, metaal en hout zijn deze vijf Feng Shui elementen die rechtstreeks uit de natuur komen.

De elementen bevinden zich in een dynamisch en levendig proces van ‘het zijn’, het transformeren en het voorbij gaan van tijd. Pas als die vijf elementen in balans zijn, kan een optimale energiestroom worden gegarandeerd. Deze elementen kunnen beheerst worden en zijn zelfs in staat elkaar te vernietigen.

De 5 verschillende Feng Shui elementen

  • Hout

Hout symboliseert de groei en het leven, maar het kan worden vernietigd door het vuur en metaal. Water bevordert hout echter, omdat hout water nodig heeft om te groeien.

  • Vuur

Dit is een zeer machtig element, omdat het in alle mogelijke richtingen uitbreiden kan. Vuur is ook de enige van de elementen die niet natuurlijk in de natuur bestaat en moet worden gemaakt met hout. Het kan worden vernietigd door het water element, maar anderzijds kan het water in stoom veranderen wat nog meer energie creëert en het element nog machtiger maakt.

  • Metaal

Metaal is scherp, puntig, levenloos en koud – het is een synoniem voor zilver en goud. In tegenstelling tot de andere vier elementen is metaal inflexibel. In kleinere vormen, zoals geld, vertegenwoordigt metaal welvaart.

  • Water

Als water zijn gehele kracht ontvouwt kan dit element kan nog sterker en krachtiger dan vuur zijn. Door de fysieke toestand van water is er altijd het gevaar van overstromingen, maar symbolisch gezien staat het element water voor kennisgeving, communicatie en succes.

  • Aarde

Het element aarde is de kern van Feng Shui en betekent aantrekking en voeding. Aarde kan in de vorm van as veroorzaakt worden door het vuur en kan vernietigd worden door hout – als de bomen bijvoorbeeld hun wortels in de grond vestigen en zich voeden van de aarde.

Feng Shui in elke ruimte in huis

Elke ruimte in huis heeft baat bij een beetje Feng Shui. Zo is het slim om al bij de entree een goede indruk te maken en ervoor te zorgen dat de energie vrij naar binnen kan stromen. Maar ook de badkamer, kinderkamer, de tuin en het kantoor zijn gebaat bij een beetje Feng Shui. Voordat we onze tips voor het toepassen van Feng Shui per ruimte in huis delen, hebben we hier nog wat algemene tips:

  1. Knap je entree op en zorg voor een goede eerste indruk!
  2. De hal is de tweede plek waar je gasten binnen komen. Zorg hier voor een warme, knusse sfeer én voor een opgeruimde look.
  3. Houd in je interieur voldoende ruimte vrij, zo blijft er ruimte over voor nieuwe energie.
  4. Houd de deuren vrij, zodat Chi door je huis kan stromen.
  5. Gebruik kleuren volgens de leer van Feng Shui. Verderop lees je hier meer over.

Welke decoratie is Feng Shui proof?

Binnen Feng Shui zien we de volgende decoratie in huis terug:

  • Kamerplanten – geschikte Feng Shui planten vind je hieronder.
  • Afbeeldingen van dierbaren in fotolijsten.
  • Kaarsen
  • Wind chimes
  • Kommen met in water drijvende verse bloemen.

De volgende ruimtes komen in dit artikel aan bod:

  • Woonkamer volgens Feng Shui
  • Slaapkamer
  • Keuken
  • Badkamer
  • Tuin
  • Kantoor
  • Kinderkamer

We gaan op elk van deze ruimtes in, maar eerst vertellen we je meer over de verschillende Feng Shui kleuren en planten.


Feng Shui kleuren: rust en energie

Kleuren kunnen de Chi (energie) sterk beïnvloeden. Hieronder hebben we 11 verschillende kleuren en hun werking volgens de leer van Feng Shui voor je op een rijtje gezet:

  1. Blauw

    Blauw hoort bij het element water en heeft een rustgevende en verkoelende werking. Het kan heel goed worden gebruikt in slaapkamers en op andere plekken waar je tot rust wilt komen.
  2. Groen

    Groen hoort bij het element hout en staat voor vruchtbaarheid en harmonie. De kleur werkt verfrissend en ontspannend. Een goede keuze voor de badkamer dus! Binnen Feng Shui kun je ook heel goed groen toepassen door het neerzetten van groene planten die zorgen voor een vleugje frisse natuur in huis. Verderop lees je meer over Feng Shui planten.
  3. Zwart

    Zwart is de kleur van de nacht. Door zwart toe te voegen kies je voor stabiliteit, diepte en kracht. Combineer zwart altijd met andere lichte kleuren.
  4. Bruin

    Bruin hoort bij het element aarde en is een rustige kleur. Deze kleur staat voor voedende energie. Als je alleen bruin in een ruimte gebruikt, leidt dat tot stilstand. Gebruik het dus in combinatie met andere kleuren. Bruin is volgens de leer van Feng Shui geschikt voor de hal, woonkamer, slaapkamer en keuken.
  5. Rood

    Rood hoort bij het element vuur en geeft energie. Het symboliseert de zon en het leven en staat voor luxe, kracht en geluk, maar ook voor passie en zelfvertrouwen. Gebruik niet te veel rood, omdat dit voor een onrustig gevoel kan zorgen. Rood kun je daarom het beste gebruiken in ruimtes waar activiteit plaatsvindt.
  6. Paars

    Paars hoort bij het element vuur en is een kleur die enkel voor details en accenten gebruikt kan worden. Deze kleur heeft een inspirerende werking en staat voor spiritualiteit. Bovendien stimuleert paars het voorstellingsvermogen. Geschikt voor bijvoorbeeld de slaapkamer of woonkamer.
  7. Roze

    Roze hoort bij het element vuur en staat voor romantiek, onschuld en zuiverheid. Een kleur die geschikt is in de slaapkamer of voor details in de woonkamer.
  8. Geel

    Geel hoort bij het element aarde en is een warme stimulerende en opwekkende kleur. Volgens de Aziatische cultuur is geel een koninklijke kleur. Geel geeft energie en stimuleert de spijsvertering. Het is geschikt voor toepassing in de kinderkamer, eetkamer en woonkamer, maar ook in de hal of gang is geel goed te gebruiken.
  9. Oranje

    Oranje hoort bij het element aarde en is een actieve kleur. Het werkt opwekkend en is goed in te zetten in ruimtes waar mensen bij elkaar komen. In woonkamers, eetkamers en kinderkamers is oranje een goede keuze.
  10. Grijs

    Grijs is een kleur die beschermd tegen invloeden van buitenaf. Het is een rustige kleur die goed gebruikt kan worden voor kantoren of studeerkamers. Het is een basiskleur die goed te combineren is met andere kleuren.
  11. Wit

    Wit staat voor puurheid en is toe te passen in elke ruimte. Deze kleur kan andere kleuren uitbalanceren wat een kalmerende werking heeft. Zuiver wit is perfect te combineren met allerlei andere (felle) kleuren.

Wat is het verschil tussen Yin & Yang kleuren?

Het onderscheid tussen yin & yang is belangrijk binnen Feng Shui. Over het algemeen zijn Yin kleuren rustig en ontspannen en worden daarom in de slaap-, bad- en woonkamer toegepast. Denk bijvoorbeeld aan pastel- of crèmetinten. Yang kleuren zijn eerder fel, warm en stimulerend. Yang kleuren worden daarom in keukens, speelkamers, de hal en de werkkamer gebruikt.

Feng Shui: de combinatie van kleuren en emoties

Nu je weet welke Feng Shui kleuren in bepaalde ruimtes in huis gebruikt kunnen worden kun je een keuze gaan maken welke kleuren je kiest. We laten je daarom nog iets meer zien over de kleuren die van invloed zijn op bepaalde emoties. Binnen de Feng Shui bestaan 8 emoties zoals vastbesloten, vreedzaam, intuïtief, opgewekt, aandachtig, expressief, creatief en enthousiast.

Elk van deze emoties hoort bij een windrichting, een kleur en 2 elementen. Namelijk hout, vuur, aarde, metaal en water. Zoals gezegd is van die elementen een basiselement en de ander is een element dat het eerste element versterkt. Daarom zijn deze twee elementen bepalend voor de 2 kleuren die gekozen dienen te worden om de ruimte in een goed evenwicht te brengen.

Feng Shui kleuren in verschillende ruimtes

Zoals gezegd vraagt elke ruimte in huis om andere uitgangspunten volgens de leer van Feng Shui. Zo wil je in de slaapkamer ontspannen, terwijl je in de werkruimte juist actief wilt zijn. Laat je hier inspireren voor kleuren in verschillende ruimtes van je huis:

  • Slaapkamer – Kies hier voor rustgevende Yin kleuren. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van blauw, met aardetinten of een andere subtiele basiskleur.
  • Werkkamer – Kies hier voor activerende kleuren tegen een rustige basis. Grijs zorgt voor wijsheid en bezinning. Een kleur die zorgt voor creativiteit en inspiratie zoals smaragdgroen kun je hier ook goed gebruiken.
  • Eetkamer/keuken – Geel bevordert de eetlust en is dus zeker een goede keuze voor de eetkamer.

Natuur en rust met Feng Shui planten

Planten zijn ‘levende chi’. Door planten in huis te halen kun je zorgen voor een gezondere lucht en een fijn klimaat. Zo houd je de energie in een ruimte levendig en vitaal. Planten en bloemen horen binnen de Feng Shui leer bij het element hout. Bovendien kunnen bepaalde planten de energiestromen in je interieur beïnvloeden. Ze kunnen de energieën kalmeren, laten stromen of vertragen.

Elke ruimte vraagt om andere eigenschappen en dus zijn verschillende soorten planten geschikt voor verschillende soorten ruimtes. Omdat planten dus de energiestromen die zo belangrijk zijn binnen Feng Shui, kunnen beïnvloeden, bevorderen ze de Feng Shui in je huis.

10 beste luchtzuiverende Feng Shui planten

Planten zijn luchtzuiveraars en vormen een natuurlijke bescherming tegen lawaai. Maar er zijn een aantal planten die net een tikkeltje meer frisheid en gezonde lucht verspreiden. Ontdek het lijstje met Feng Shui planten voor in huis hieronder:

  1. Hedera helix – Klimop
  2. Dypsis lutescens – Acrea Palm
  3. Aglaonema Modestum – Chinese groenblijver
  4. Dracaena fragrans massangeana – Dracaena​
  5. Nephrolepis exaltata – Boston varen
  6. Gerbera – Gerbera Jamesanii
  7. Chrysanthemum morifolium – Chrysant
  8. Chlorophytum comosum – Spider plant
  9. Spathiphyllum wallisii ‘Mauna Loa’ – Vredeslelie
  10. Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’- Vrouwentongen

Tip: Zorg ervoor dat je de planten goed verzorgd. Namelijk alleen levende planten hebben een positief effect op de energie in je huis.

Groen in elke ruimte

In elke ruimte in huis kan door middel van planten de Feng Shui verbeterd worden. Bijvoorbeeld in de badkamer, in de keuken en in de woonkamer. Ook in de kinderkamer kunnen planten wonderen doen voor de balans. Door hun stress verminderende effect zijn ze ook heel geschikt voor op kantoor.

Feng Shui in de tuin

Ook buiten kan de Feng Shui beïnvloed worden door het kiezen voor bepaalde planten en bloemen. Een Feng Shui tuin is een tuin die in balans is. Kortom, er is harmonie. Door bepaalde planten te kiezen, zorg je ervoor dat de omgeving hier positief versterkt wordt. Verderop in ons artikel lees je meer tips voor het inrichten van je tuin volgens de leer van Feng Shui.

Planten in de hal

Style een plant in de hal! Planten zorgen voor een goed humeur, filteren energie en houden slechte energie buiten. Bovendien geven ze je gasten een warm (groen) welkom.

Feng Shui planten in de slaapkamer

In de slaapkamer is het belangrijk om volledig te kunnen ontspannen. ‘s Nachts schakelt je lichaam namelijk over van Yang naar Yin. Goed slapen zorgt ervoor dat je goed kunt functioneren. Je kunt volgens de leer van Feng Shui niet zomaar elke plant in de slaapkamer zetten. Deze planten staan erom bekend de Feng Shui te bevorderen in de slaapkamer:

  • Vleesetende planten zijn muggenverjagers.
  • De ficus zorgt voor veel zuurstof en dat is belangrijk tijdens de slaap. De ficus zet CO2 om in zuurstof.
  • De calathea palm is een plant die leeft en slaapt wanneer jij dat ook zou moeten. De bladeren gaan ’s nachts dicht en in de ochtend gaan ze weer open.
  • De monstera is een geluksbrenger en aanjager van mooie dromen.
  • Planten met bloemen verbeteren romantische relaties.

Feng Shui planten binnen de 5 elementen

  1. Hout

    Om het element hout toe te voegen kies je voor hoge planten. Maar zoals eerder gezegd, alle planten en ook de kleur groen, vallen onder dit element. Hout is het enige element dat echt leeft.
  2. Aarde

    Voor meer aarde als element in huis kies je voor planten die breed uitgroeien.
  3. Water

    Het element water voeg je toe door te kiezen voor klim- en hangplanten.
  4. Vuur

    Vuur kun je toevoegen met planten met stekelige of puntige bladeren.
  5. Metaal

    Het element metaal voeg je toe door planten met ronde bladeren te kiezen.

Het plaatsen van planten volgens de leer van Feng Shui

Waar je de planten neerzet, heeft veel invloed op hun werking binnen Feng Shui. Hieronder volgen een aantal tips:

  1. Binnen de Feng Shui worden planten vaak gebruikt om snijdende en negatieve energie, die door scherpe hoeken ontstaat, te neutraliseren.
  2. Planten in een hoek zetten is verstandig. Zo kan de Chi immers goed stromen en voorkom je het ontstaan van dode hoeken.
  3. Planten die bloeien zijn goede keuzes binnen Feng Shui.
  4. Feng Shui planten die het meest populair zijn, zijn die met ronde hartvormige dikke bladeren vol sap.
  5. Planten met scherpe, puntige bladeren kun je beter niet gebruiken in kleine ruimtes.
  6. Gedroogde planten of kunstplanten hebben geen Chi en zijn dus niet geschikt als Feng Shui planten.
  7. Over het algemeen zijn Oost, Zuidoost en Zuid geschikte plekken voor het plaatsen van planten.
  8. Zet dode planten direct buiten. Omdat deze een negatief effect hebben op de energie in huis.
  9. In welke pot en waar je je plant zet, heeft ook weer invloed op de balans van de energie. Zo moet je afgesloten potten vermijden omdat ze energiestromen zouden afsluiten.

Symbolische waarde van planten in Feng Shui

Binnen Feng Shui hebben bepaalde soorten planten een specifieke symbolische waarde.

  • Vetplanten met dikke, ronde bladeren staan voor geldgeluk.
  • Orchideeën symboliseren sterke karakters, eerlijkheid en oprechtheid.
  • Jadeplanten staan voor overvloed en voorspoed. Je ziet ze ook wel eens bij de entree van een Chinees restaurant.
  • Bamboe staat voor gezondheid, flexibiliteit en sterkte.
  • Lotus brengt vrede, hoop en tevredenheid.
  • Narcis (en andere bollen) staat voor begraven goud dat in kleurrijke overvloed uit de grond komt.

De woonkamer volgens Feng Shui

De woonkamer is de plek in huis waar de familie zich elke dag verzamelt en vrienden en gasten worden ontvangen en vraagt aan de ene kant om rust, maar aan de andere kant is de woonkamer een hele actieve plaats waar gesprekken en levendige discussies worden gevoerd. Hieronder delen we enkele Feng Shui regels voor je woonkamer.

Volgens de leer bevindt de woonkamer – liefst een rechthoekige of vierkante kamer – zich idealiter in het voorste gedeelte van het huis.

De 5 gouden regels voor de Feng Shui woonkamer

Er zijn een aantal belangrijke Feng Shui regels voor je woonkamer waardoor je een aantal basiselementen kunt toepassen die net wat meer balans en ontspanning brengen.

  1. Laat het midden van de woonkamer het middelpunt zijn.
  2. Plaats de zitplaatsen tegen de muur.
  3. Maak eilanden van het licht.
  4. Gebruik natuurlijke kleuren en materialen.
  5. Houd de woonkamer opgeruimd.

We gaan hieronder op elk van deze elementen in.

1. Het midden van de woonkamer moet benadrukt worden

Volgens de regels van Feng Shui in huis moet het midden van de woonkamer vrij zijn en visueel het centrum in huis vormen. De nadruk op het midden van de woonkamer straalt op deze manier kracht en rust uit. Om het middelpunt van de woonkamer te benadrukken, kun je het beste ronde elementen gebruiken zoals bijvoorbeeld een rond en zacht kleed in het midden van de kamer. Ook een elegant ornament op het plafond met daar in een ronde plafondlamp is een perfect middel om het midden van de kamer te benadrukken.

Shop bijvoorbeeld deze items voor een woonkamer in Feng Shui stijl:

2. Zitplaatsen tegen de muur

Alle stoelen in de woonkamer moeten tegen een wand staan. Op deze manier heb je altijd een stabiele wand in je rug en dit geeft een veilig en beschermd gevoel. De open blik in de woonkamer en naar de deur geeft ons ook een gevoel van veiligheid.

3. Eilanden van het licht

Volgens Feng Shui krijgt de kamer door middel van verschillende eilanden van licht een zeer licht en zacht gevoel. Licht heeft positieve effecten op het menselijk lichaam en is dus heel belangrijk voor Feng Shui in huis. Plaats kleine spots om accessoires te verlichten of zet bijvoorbeeld een leeslamp naast de stoel of kies voor aangename indirecte verlichting in de achtergrond. Zo creëer je de ideale balans tussen licht en donker.

4. Kleuren en materialen

Natuurlijke aardetinten en gebroken wit zijn volgens de leer van Feng Shui ideale kleuren. Ze stralen gezelligheid, comfort en rust uit. Vooral in de woonkamer zijn deze tinten perfect omdat dit een plaats in huis is om tot rust te komen en te ontspannen. Feng Shui zegt echter ook dat je een gedempte kleur met kleurrijke en krachtige accenten kunt verrijken om wat meer leven in het interieur te brengen.

5. Planten

Kies voor fris groene planten in de woonkamer. Een belangrijk principe binnen Feng Shui is dat de natuur in harmonie moet zijn met de mens. Planten zijn natuurlijke sfeermakers en er zijn een aantal planten die extra goed passen bij een Feng Shui interieur. Ze geven een positieve energie af.

11 tips voor een Feng Shui boost in je woonkamer

Je huis wat meer in balans brengen is niet moeilijk. Door bijvoorbeeld alleen al het gebruik van Feng Shui principes kun je zorgen voor een goede energie. Negatieve invloeden worden omgezet naar positieve. Hiervoor hoeft je echt niet een geheel nieuw interieur aan te schaffen. Hieronder vind je 11 tips om meer Feng Shui te creëren in de woonkamer:

  1. De eerste stap naar meer balans in je interieur is door op te ruimen en te ontspullen. Zorg voor voldoende opbergmogelijkheden en werk kabels en dergelijke uit de weg. Zo kan de Chi ook beter door het huis stromen.
  2. Zorg ervoor dat spiegels niet de voordeur weerspiegelen. Spiegels op zich zijn goed omdat ze positieve energie kunnen reflecteren.
  3. Een groot familieportret in de woonkamer zorgt voor positieve energie.
  4. Het zorgt voor zelfvertrouwen wanneer gasten met hun rug naar dikke muren zonder ramen kunnen zitten.
  5. Zorg voor goede verlichting. Dit zorgt voor een goede yang-energie.
  6. Het is fijn als iedereen in de zithoek uitzicht heeft op de deur en richt de stoelen naar elkaar toe.
  7. Het beste kan de woonkamer in het voorste of eerste gedeelte van het huis liggen.
  8. Vierkante of rechthoekige woonkamers zijn ideaal. Deze vorm zorgt voor positieve energie. Heeft jouw woonkamer een andere vorm, bijvoorbeeld een L-vorm? Dan kun je met behulp van een gordijn of scheidingswand een vierkante of rechthoekige vorm creëren.
  9. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte over blijft tussen meubels en objecten. Zet de woonkamer dus niet te vol. Hierdoor kan de Chi vrij stromen.
  10. Vermijd scherpe hoeken en lijnen in de woonkamer en kies liever voor ronde vormen.
  11. Zorg voor voldoende comfort. Kunnen ontspannen gaat eenvoudiger in een comfortabele warme en zachte omgeving. Kies dus voor kussentjes, plaids en zachte vloerkleden.

Feng Shui slaapkamer

Naast de woonkamer is de slaapkamer de plek waar we de meeste tijd in huis doorbrengen. In deze kamer moeten we ons altijd veilig kunnen voelen. Tijdens het slapen ben je namelijk het meest kwetsbaar en verlies je controle over je omgeving.

Hieronder delen we 5 basisregels voor meer Feng Shui in de slaapkamer.

  • Apparatuur

Apparatuur in de slaapkamer is volgens de leer van Feng Shui not done. Slechte straling zou (onbewust) je nachtrust kunnen verstoren. Toch is het eigenlijk onmogelijk om alle apparatuur buiten de slaapkamer te houden. Bijna allemaal hebben we onze telefoon naast ons bed liggen en sommige mensen hebben hun computer in de slaapkamer staan. Zorg dat deze apparaten uitgeschakeld zijn. Het liefst dek je ze ook nog af met een kleedje. 

  • Kleuren

Welke kleuren kun je het beste kiezen voor meer Feng Shui in de slaapkamer? In de slaapkamer kies je sowieso voor een rustgevende kleur. Hierbij kun je denken aan blauw, wit, aardetinten en lavendel.  Zacht bruin, aangenaam wit, blauw grijs en zandkleuren zijn de perfecte kleuren om de slaapkamer volgens Feng Shui in te richten. Donkere en sombere kleuren en scherpe meubels met harde oppervlakten daarentegen niet. Deze verstoren de rust en ontspanning in huis.

  • Opruimen

Opruimen en schoonmaken; het is de basis voor Feng Shui in elke kamer. Gaan slapen of wakker worden in een  rommelige slaapkamer is niet bevorderlijk voor de energie. Gesloten dressoirs en kasten zijn ideaal om kleren, linnen of kleine voorwerpen op te slaan. Het is beter om opbergplekken in de buurt van het voeteneinde te plaatsen. Het idee daarachter is: alles wat je bij het hoofdeinde opbergt zit letterlijk in je nek.

  • Het bed

Volgens Feng Shui is de positie van het bed erg belangrijk voor een goede nachtrust. Het hoofd van het bed moet tegen een stevige muur staan en niet direct onder een raam. Op deze manier heb je de hele kamer en de deur in het zicht als je in bed ligt. Dit geeft onbewust een gevoel van veiligheid.Plaats elektrische apparaten, zoals een televisie of een wekkerradio niet in de buurt van het bed. Kun je de deur niet vanuit je bed zien? Dan kun je ook gebruik maken van spiegels. Wel is het dan weer belangrijk dat je bed niet weerkaatst in de spiegel.

  • Planten

De mens in harmonie brengen met de natuur is een van de belangrijkste principes van Feng Shui. Een mooie plant in de slaapkamer dus een goed idee. Welke planten je het beste kunt kiezen ontdek je in ons artikel

Een paar algemene tips voor het doorvoeren van Feng Shui in de slaapkamer:

  • Ga voor symmetrie. Zet bijvoorbeeld twee dezelfde nachtkastjes naast je bed aan beide kanten en plaats daar dezelfde nachtlampjes op. Dit zorgt voor rust en balans en zelfs voor een gevoel van samenhorigheid.
  • Volgens Feng Shui kunnen alleen accessoires met een gebruik of een soort van dualiteit in de slaapkamer geplaatst worden. Je trouwfoto mag dus wel boven het bed!
  • Hang een mooie foto op een plek waar je deze direct kunt zien als je wakker wordt. Hierdoor zal je energie een boost krijgen.
  • Zorg dat het hoofdeinde van het bed naar de muur staat. Het liefst naar het noorden gericht.
  • Zorg ervoor dat je voeten (indien mogelijk) niet naar de deur wijzen. Als dat niet kan kun je de deur sluiten als je slaapt.
  • Beperk het aantal meubels in de slaapkamer.
  • Als het kan open de deur van de slaapkamer als je slaapt. Dit geeft extra energie.
  • Zorg ervoor dat de deur helemaal open kan. De energie moet niet worden tegengehouden.
  • Zachte en natuurlijke, lichte materialen als hout, linnen en katoen benadrukken het rustgevende gevoel.
  • Kies voor decoratie met ronde vormen.
  • Zet verse bloemen neer.
  • Kies voor rustgevende geuren als lavendel of sandelhout.
  • Kies voor grote meubels. Dit zorgt voor leven in de slaapkamer. Bovendien geldt; hoe minder spullen hoe beter.

Feng Shui: kies voor kwaliteit en details

Nog een belangrijk uitgangspunt binnen Feng Shui is; kies voor kwaliteit. Je nachtrust is een van de belangrijkste zaken die er is, je brengt immers meer dan 1/3 van je leven door in bed en je slaap heeft bovendien een enorme invloed op je humeur en gesteldheid.

Kies bovendien voor mooi en stijlvol beddengoed. Het geeft je slaapkamer een bijzondere look en zorgt voor veel comfort. Maak ten slotte de look en stijl van je slaapkamer af met accessoires en mooie details als poefen, nachtkastjes, en kussens.

Oplossingen voor een bureau in de slaapkamer

In principe is de regel: verwijder alles dat met werk en productiviteit te maken heeft. Ook alles dat met sport te maken heeft is niet welkom in de slaapkamer. Maar indien je klein woont, kan het zijn dat je slaapkamer ook je werkkamer is.

Een bureau in de slaapkamer plaatsen is niet ideaal, maar er zijn manieren om dit op een goede manier te doen. Zorg er dan in elk geval voor dat het bureau in noordoostelijke richting staat. Dat is de zogenaamde kennis en wetenschapsplek. Zorg er bovendien voor dat je van achter je bureau de deur kunt zien.

Meer Feng Shui in de slaapkamer zorgt voor een betere nachtrust en een betere energie overdag. Een balans tussen Yin en Yang zorgt voor een ontspannen sfeer. Als alles op een goede plek staat, zal je minder stress ervaren en is je slaapkamer alleen nog waarvoor hij bedoeld is.

Ontspannen, slapen en rusten. Kies ook voor meer balans en harmonie door een Feng Shui slaapkamer te creëren. Of je nu een volledig Feng Shui fan bent of een groentje, voor iedereen kan een beetje Feng Shui zorgen voor een betere nachtrust en meer ontspanning. Proberen kan dus geen kwaad!


Feng Shui in de keuken

Volgens Feng Shui is gezond eten heel belangrijk. Gezonde voeding staat voor overvloed. Richt in je keuken de kastjes slim in, zodat je eenvoudig bij de vaak gebruikte producten kunt. Nog een tip: Om te voorkomen dat de elementen water en vuur botsen doordat de wasbak (een waterelement) zich naast het gasfornuis of de oven (vuurelementen) bevindt, kun je hier een potje verse kruiden, een plant of een houten snijplank tussen plaatsen.


Feng shui badkamer

Ontspannen, je hoofd leegmaken of even opladen voor een drukke dag; de badkamer is een fijne plek voor jouw me-time-momenten. Welke eigenschappen moet je badkamer hebben om hier volledig tot rust te komen?

  • Houd het opgeruimd – Het allerbelangrijkste van een interieur dat in balans is volgens Feng Shui is opruimen. Een opgeruimde ruimte is een opgeruimd hoofd. De Feng Shui badkamer moet dus opgeruimd en netjes zijn. Hier kun je ontsnappen aan de hectiek van de dag en optimaal ontspannen.
  • Kies voor rustige kleuren – Rustige kleuren, aardetinten en neutrale kleuren passen bij Feng Shui. Gecombineerd met natuurlijke materialen ontstaat een oase van rust.
  • Ga voor ontspannende geuren – Geuren dragen bij aan het prikkelen van de zintuigen. Denk maar eens aan een dagje in de sauna waar je wordt omringd door lavendel- of rozengeur.
  • Kies kwaliteit – De badkamer moet mooi zijn, comfortabel, lekker ruiken en lekker voelen. Kortom; kies voor luxe handdoeken, hoogwaardige meubels en kwalitatieve items zodat je hier lang van kunt genieten.
  • Voeg planten toe – Planten dragen bij aan de Feng Shui van je badkamer. Planten zorgen ervoor dat de lucht gefilterd wordt waardoor deze gezond en zuiver is.

5 tips voor Feng Shui in de badkamer

  • Rechte lijnen

Rechte lijnen zorgen voor helderheid. Kies je voor schuine lijnen dan vertekent het beeld. Minimalisme past bovendien erg goed bij Feng Shui. Zet de ruimte niet vol, maar houd het rustig en clean. Ronde vormen zijn ook mogelijk en geven het geheel een warme organische sfeer.

  • Frisse lucht

Ventilatie en frisse lucht zijn belangrijk in de badkamer. Niet alleen voor het afvoeren van natte lucht, maar ook voor het in goede banen leiden van de energiestromen. Hiermee zorg je er bovendien voor dat het klimaat goed is voor lichaam en geest. Kies voor een raam dat open kan óf voor een ventilatiesysteem.

  • De indeling

Zorg ervoor dat er voldoende afstand wordt gehouden tussen de verschillende meubels of items in de badkamer. Ook symmetrie speelt een belangrijke rol. Symmetrie zorgt voor rust.

  • Licht

Licht moet de hele ruimte kunnen vullen. Daglicht is onmisbaar, maar tijdens de donkere uren moet je badkamer ook kunnen functioneren. Kies voor helder en wit licht en ga voor meerdere lichtpunten zodat het licht goed verspreid wordt.

  • Kleuren

Feng Shui kiest voor zachte kleuren. Aardetinten, neutrale kleuren en pasteltinten zorgen samen voor een rustig natuurlijk beeld. Reflecterende oppervlakken zorgen ervoor dat het licht wordt weerkaatst waardoor de energiestroom wordt versterkt. Hierdoor zal je je energieker voelen.

Feng Shui badkamer: wat komt waar?

Binnen Feng Shui is de plaatsing van objecten erg belangrijk. Er moet voldoende beweegruimte tussen de verschillende objecten zijn zodat het geheel niet vol wordt. Bovendien is het binnen Feng Shui fijn als de badkamer aan de achterzijde van het huis is maar zou het namelijk de eerste kamer zijn, dan zou je te veel met het uiterlijk bezig zijn. Een ander belangrijk ding, is dat tegenover de badkamerdeur geen ramen zouden mogen zijn. Dit zou negatieve energiestromen teweeg brengen. Laat de badkamer en slaapkamer niet een geheel vormen. Het toilet zou zich beter buiten de badkamer kunnen bevinden. Het toilet is volgens Feng Shui in strijd met het reinigen van het lichaam. Ook zou het toilet zoveel mogelijk gesloten moeten zijn, net als de deur van het toilet.

Materialen in de Feng Shui badkamer

Natuurlijke materialen zijn een goede keuze. Bijvoorbeeld houten meubels en accessoires en decoratie van keramiek of aardewerk. Zepen zijn ecologisch en harde, koele materialen en scherpe hoeken of randen worden vermeden. Het is belangrijk om alle goed te laten werken. Geen lekkende kranen (dit symboliseert verspilling), een goede ventilatie, waterdichte verlichting. Maar zorg er ook voor dat alle lelijke, praktische zaken netjes zijn weggewerkt (draden et cetera).

Om een fijne balans te creëren in huis kies je voor Feng Shui in je interieur. Deze Chinese filosofie leert je bijvoorbeeld hoe de omgeving het geluk kan beïnvloeden door harmonie te creëren tussen natuurlijke en onnatuurlijke vormen. Je hoeft niet direct blind in alles van deze Chinese filosofie te geloven maar je kunt ook enkele aspecten toepassen om je huis meer in balans te brengen. Voor elke ruimte van je huis kun je op die manier een Feng Shui plan maken. Van woonkamer en keuken tot de tuin. Je leest er alles over in onze artikelen over dit onderwerp.

In de Feng Shui badkamer kom je helemaal tot rust. Je lichaam kan hier worden verzorgd, gereinigd en je kunt hier ontspannen. Je kies voor het hoognodige, comfortabele zachte stoffen, luxe materialen, stijl, groene planten, daglicht en kwaliteit.


Breng de tuin in balans: een Feng Shui tuin

Feng Shui is gebaseerd op de kracht van de natuur, eigenlijk kun je dus wel stellen dat er geen andere leer beter past bij je tuininrichting dan deze. Bovendien is de tuin de plek waar jij een connectie kan maken met de natuur. Planten en bloemen hebben sowieso al een rustgevende en ontspannende werking op ons.

De Feng Shui filosofie leert je hoe je door beïnvloeden van je leefomgeving ook je gevoel en geluk kan beïnvloeden. Door kleine stappen te nemen kun je de energie beter laten stromen waardoor een positieve energie ontstaat en je dus beter kunt ontspannen in en genieten van je tuin. Breng je tuin in balans!

De Feng Shui tuin – 8 eigenschappen

Je hoeft geen grote tuin te hebben om deze een vleugje Feng Shui te geven. Alles draait om de juiste balans. Een aantal elementen zijn onmisbaar in de Feng Shui tuin. Zo is decoratie belangrijk, maar ook licht speelt een grote rol.

  • Houd rekening met de natuur, kies bijvoorbeeld voor solar lampen die overdag opladen en als het donker is, kunnen branden.
  • De entree is een belangrijk onderdeel binnen Feng Shui. Hier kun je meteen zorgen voor een goede balans in energie. Besteed dus aandacht aan de entree van je tuin.
  • Feng Shui draait om 5 elementen; vuur, aarde, hout, metaal en water. Plaats in je tuin in elk geval een waterelement. Water wordt gezien als element dat de energie kan veranderen. Een vijver, een fontein, een waterbak; het kan allemaal. Wel is stromend water het beste en het water moet schoon blijven. Haal vuil en bladeren dus tijdig weg.
  • De energie leven in blazen vraagt ook om frisse en gezonde bloemen en planten. Kies het liefst voor verschillende soorten die bloeien in verschillende seizoenen zodat je tuin er altijd levendig en kleurrijk uitzien. Kies ook voor soorten met verschillende afmetingen en vormen. Lavendel staat voor bescherming tegen afgunst en energie. Een goede keuze voor de voortuin dus.
  • Wat betreft het kleurgebruik kun je het beste kiezen voor een combinatie. Kleuren kunnen de sfeer in huis en tuin enorm beïnvloeden. Een combinatie die in harmonie is, is het beste. Witte bloemen staan voor frisheid, helderheid en zuiverheid en wit is een favoriete kleur binnen Feng Shui. Sla wit dus zeker niet over!
  • Laat rechte lijnen niet overheersen. Binnen Feng Shui zijn ronde, golvende of gebogen lijnen ideaal. Het idee is namelijk dat alleen kwade geesten in een rechte lijn zouden lopen. Binnen deze zachte, kronkelende lijnen kan de energie het beste stromen. Ze zorgen voor bescherming.
  • Kies voor natuurlijke materialen. Deze passen het beste bij de Feng Shui leer én bij de natuurlijke planten en bloemen. Hiermee boots je de natuur na.  Meubels van hout of rotan, mooie decoratieve stenen, een pad met rotsen; ze houden de Chi in balans en vormen een harmonie met de elementen vuur, aarde en water.
  • Houd het midden van je tuin vrij. Hierdoor kan de energie het beste stromen. Zet dus geen meubels, bomen en planten in het midden van je tuin.

Tip: Of je nu een tuin op het oosten of een tuin op het westen hebt, in elke tuin kun je de juiste balans vinden. Wel vragen sommige windrichtingen voor andere kleuren. Zo staat noord voor blauw en zwart, west voor paars en roze en oost voor groen en blauw.

De 5 tuin elementen binnen Feng Shui

  1. Vuur

Hierbij kun je denken aan een warmtebron zoals een tuinhaard of vuurkorf. Ook kan dit gaan over zon, zonlicht en vurige kleuren.

  1. Aarde

Bij het element aarde kun je denken aan stenen en keramische potten.

  1. Hout

Hout draait om bomen, maar kan ook worden toegevoegd in de vorm van houten meubels.

  1. Water

Maak een fontein, vogelbad of vijver.

  1. Metaal

Dit is de lastigste. Je zou enkele metalen tuinmeubels of decoratieve items toe kunnen voegen, een lantaarn of bloembak.

Houd het netjes en opgeruimd

Een van de belangrijkste elementen voor Feng Shui is dat het netjes en opgeruimd moet zijn. Te veel spullen, rommel en meubels zorgen voor onrust. Houd het echt bij de spullen die je nodig hebt, plaats eventueel opbergkisten of een schuur waarin je de losse spullen netjes kunt wegwerken. Houd daarnaast je tuin goed bij. Zorg er ook voor dat je een tuin hebt die je gemakkelijk kunt bijhouden. Als je tuin je stress bezorgd omdat je er niet genoeg tijd voor hebt, dan heeft je tuin niet het ontspannende effect dat je ermee wilt bereiken.Tip: plaats een vogelhuisje! Een vogelhuisje staat binnen Feng Shui voor het aantrekken van nieuwe dingen of mensen in je leven.


Feng Shui kantoor

De drie belangrijkste kenmerken voor een kantoor in Feng Shui:

  • Zet je bureau richting de deur en zorg ervoor dat je een muur achter je hebt;
  • Zorg voor een opgeruimde kamer en een clean desk policy;
  • Ga voor ronde vormen en zachte inspirerende kleuren zoals blauw en groen.

Benieuwd naar de andere tips? Neem dan een kijkje in ons artikel: In balans: zo richt je een kantoor Feng Shui in


Kinderkamer Feng Shui

Volgens deze leer is het belangrijk dat de kinderkamer zich aan de achterzijde van de woning en dicht bij de ouders bevindt. Zo creëer je een gevoel van veiligheid en harmonie. Verder is het belangrijk om overprikkeling te vermijden en te zorgen voor zachte verlichting. Onze andere 12 tips voor een kinderkamer volgens de Feng Shui leer lees je hieronder.

Overdag spelen en ’s nachts slapen

Belangrijk voor de kinderkamer is dat een kind hier kan slapen en spelen. Deze kamer moet dus enerzijds rust uitstralen maar een kind moet hier ook lekker vrij kunnen zijn. Zorg hier dus voor een goede balans tussen die twee. Geen felle kleuren, maar wel gezelligheid. Wel speelgoed, maar netjes opgeruimd in bakken of manden zodat je het niet ziet. Het kan ook slim zijn om de kamer zo in te richten dat je hem eenvoudig kunt laten meegroeien met je kind.

10x tips voor Feng Shui in de kinderkamer

  1. Het bed

    Het bed moet niet tegenover de deur staan. Wel is het fijn als het kind de deur kan zien vanuit het bed. Hierdoor wordt de energiestroom positief beïnvloed. Zet het bed echter niet bij een raam of kachel en ook niet onder een plank, wandkastje of balk.
  2. Kleuren

    De kleuren in de kinderkamer zijn warm, licht en zacht. Denk aan pasteltinten in blauw of groen, wit, neutrale of warme aardetinten. Deze kleuren werken rustgevend. Ook een groene plant kan voor extra ontspanning zorgen.
  3. Verlichting

    Zacht licht zorgt voor een ontspannen sfeer en een betere Yin (rust).
  4. Electronica

    Mijd elektronische apparaten. Deze zijn niet bevorderlijk voor de Chi, de levensenergie. Het beste kun je apparaten dus verwijderen uit de kinderkamer, opbergen of er een deken overheen leggen als ze niet weggehaald kunnen worden uit de ruimte. De straling van apparatuur heeft een negatieve invloed op de slaap en nachtrust.
  5. Ordelijk en opgeruimd

    Om rust uit te kunnen stralen moet de kinderkamer opgeruimd kunnen worden. Voldoende bergruimte is dus een must.
  6. Materialen

    Natuurlijke materialen passen goed bij Feng Shui. een houten vloer, schapenvachtjes, katoen en linnen als stoffen voor de gordijnen en het beddengoed.
  7. Stof

    Rustig effen bedlinnen en gordijnen geven rust aan de ruimte.
  8. Overprikkeling vermijden

    Om te veel prikkels en onrust te voorkomen hang je een eventuele mobiele niet boven het hoofd maar liever aan het voeteneind.
  9. Meubels

    Ronde meubels hebben een goede invloed op de stroming van Chi. Kies voor meubels zonder scherpe punten en hoeken. Dat is sowieso fijner voor een kindje in verband met stoten!
  10. Gezelligheid

    Maak van de ruimte een gezellige plek. Zorg voor een zacht vachtje op de vloer, een warme sprei over het bed, een schommelstoel voor het voorlezen of voeden.
  11. Personalisering

    Maak de ruimte persoonlijk met foto’s of een mooi schilderij.
  12. Leerruimte

    Een bureau kun je het beste zicht op de deur geven.

Overige must haves voor de Feng Shui kinderkamer

Zorg ervoor dat de kinderkamer helemaal veilig is. Let bijvoorbeeld goed op stopcontacten. Zet een bed niet onder het raam in verband met tocht, maar als een kind ouder is kan hij vanuit zijn bed op de vensterbank klimmen. Het bed bij de verwarming is ook niet verstandig. Baby’s hebben het snel warm en kunnen nog niet goed zelf hun warmte reguleren. Bovendien kunnen ze zich eraan verbranden! Let ook op snoeren of koorden van gordijnen waaraan je kind zich kan bezeren of waarin het vast kan komen te zitten.