Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Feng Shui tuin inrichten overzicht

Optimaal kunnen ontspannen en je volledig op je gemak voelen in en rond je huis is geen overbodige luxe. We richten onze huizen zo in dat de stijl en sfeer bij ons passen en zodat we in balans zijn. De keuken, de woonkamer, het kantoor, de badkamer, de slaapkamer en de kinderkamer, allemaal worden ze onder handen genomen. Hierbij maken veel mensen gebruik van de eeuwenoude oosterse Feng Shui leer. Maar ook je tuin kun je inrichten volgens de Feng Shui principes. Feng Shui zoekt naar de perfecte balans in energie binnen en buiten. Hier lees je alles over de Feng Shui tuin!

Waarom Feng Shui in je buitenruimte toepassen?

Feng Shui is gebaseerd op de kracht van de natuur, eigenlijk kun je dus wel stellen dat er geen andere leer beter past bij je tuininrichting dan deze. Bovendien is de tuin de plek waar jij een connectie kan maken met de natuur. Planten en bloemen hebben sowieso al een rustgevende en ontspannende werking op ons.

De Feng Shui filosofie leert je hoe je door beïnvloeden van je leefomgeving ook je gevoel en geluk kan beïnvloeden. Door kleine stappen te nemen kun je de energie beter laten stromen waardoor een positieve energie ontstaat en je dus beter kunt ontspannen in en genieten van je tuin. Breng je tuin in balans!

De Feng Shui tuin – 8 eigenschappen

Wees niet bang, je hoeft geen grote tuin te hebben om deze een vleugje Feng Shui te geven. Alles draait om de juiste balans. Een aantal elementen zijn onmisbaar in de Feng Shui tuin. Zo is decoratie belangrijk, maar ook licht speelt een grote rol.

  • Houd rekening met de natuur, kies bijvoorbeeld voor solar lampen die overdag opladen en als het donker is, kunnen branden.
  • De entree is een belangrijk onderdeel binnen Feng Shui. Hier kun je meteen zorgen voor een goede balans in energie. Besteed dus aandacht aan de entree van je tuin.
  • Feng Shui draait om 5 elementen; vuur, aarde, hout, metaal en water. Plaats in je tuin in elk geval een waterelement. Water wordt gezien als element dat de energie kan veranderen. Een vijver, een fontein, een waterbak; het kan allemaal. Wel is stromend water het beste en het water moet schoon blijven. Haal vuil en bladeren dus tijdig weg.
  • De energie leven in blazen vraagt ook om frisse en gezonde bloemen en planten. Kies het liefst voor verschillende soorten die bloeien in verschillende seizoenen zodat je tuin er altijd levendig en kleurrijk uitzien. Kies ook voor soorten met verschillende afmetingen en vormen. Lavendel staat voor bescherming tegen afgunst en energie. Een goede keuze voor de voortuin dus.
  • Wat betreft het kleurgebruik kun je het beste kiezen voor een combinatie. Kleuren kunnen de sfeer in huis en tuin enorm beïnvloeden. Een combinatie die in harmonie is, is het beste. Witte bloemen staan voor frisheid, helderheid en zuiverheid en wit is een favoriete kleur binnen Feng Shui. Sla wit dus zeker niet over!
  • Laat rechte lijnen niet overheersen. Binnen Feng Shui zijn ronde, golvende of gebogen lijnen ideaal. Het idee is namelijk dat alleen kwade geesten in een rechte lijn zouden lopen. Binnen deze zachte, kronkelende lijnen kan de energie het beste stromen. Ze zorgen voor bescherming.
  • Kies voor natuurlijke materialen. Deze passen het beste bij de Feng Shui leer én bij de natuurlijke planten en bloemen. Hiermee boots je de natuur na.  Meubels van hout of rotan, mooie decoratieve stenen, een pad met rotsen; ze houden de Chi in balans en vormen een harmonie met de elementen vuur, aarde en water.
  • Houd het midden van je tuin vrij. Hierdoor kan de energie het beste stromen. Zet dus geen meubels, bomen en planten in het midden van je tuin.

Tip: Of je nu een tuin op het oosten of een tuin op het westen hebt, in elke tuin kun je de juiste balans vinden. Wel vragen sommige windrichtingen voor andere kleuren. Zo staat noord voor blauw en zwart, west voor paars en roze en oost voor groen en blauw.

De 5 tuin elementen binnen Feng Shui

  1. Vuur

    Hierbij kun je denken aan een warmtebron zoals een tuinhaard of vuurkorf. Ook kan dit gaan over zon, zonlicht en vurige kleuren.
  2. Aarde

    Bij het element aarde kun je denken aan stenen en keramische potten.
  3. Hout

    Hout draait om bomen, maar kan ook worden toegevoegd in de vorm van houten meubels.
  4. Water

    Maak een fontein, vogelbad of vijver.
  5. Metaal

    Dit is de lastigste. Je zou enkele metalen tuinmeubels of decoratieve items toe kunnen voegen, een lantaarn of bloembak.

Houd het netjes en opgeruimd

Een van de belangrijkste elementen voor Feng Shui is dat het netjes en opgeruimd moet zijn. Te veel spullen, rommel en meubels zorgen voor onrust. Houd het echt bij de spullen die je nodig hebt, plaats eventueel opbergkisten of een schuur waarin je de losse spullen netjes kunt wegwerken. Houd daarnaast je tuin goed bij. Zorg er ook voor dat je een tuin hebt die je gemakkelijk kunt bijhouden. Als je tuin je stress bezorgd omdat je er niet genoeg tijd voor hebt, dan heeft je tuin niet het ontspannende effect dat je ermee wilt bereiken.

Tip: plaats een vogelhuisje! Een vogelhuisje staat binnen Feng Shui voor het aantrekken van nieuwe dingen of mensen in je leven.

Ben jij klaar voor meer balans en harmonie in je leven? Sta dan eens stil bij Feng Shui. Ga na hoe de energie is verdeeld door de verschillende ruimtes in huis en kijk ook eens naar je tuin. In onze artikelen over het onderwerp Feng Shui lees je alles over deze oosterse filosofie en leer je hoe je deze kunt toepassen in verschillende ruimtes van je huis. Hier hebben we aandacht besteed aan de tuin.

Geniet in de lente en zomer, maar ook in de herfst en winter van een tuin die volledig in balans én bovendien heel stijlvol is! Ga ook voor een Feng Shui tuin!

Schrijf je in op Westwing en ontdek meer Feng Shui inspiratie!