Meld je aan en ontvang een €30 voucher!
Bohemian style woonkamer vakantiehuisje met beige tinten en rotan asseccoires

Iedereen die graag rust, balans en harmonie in de badkamer wilt, weet wat Feng Shui is. Deze 3000 jaar oude Chinese filosofie betekent letterlijk wind (feng) en water (shui). Maar wat kan Feng Shui nu precies doen voor je huis? Wat moeten we ons voorstellen bij een huis dat is ingericht naar de Feng Shui regels? Ook wanneer je niet persé gelooft in deze Chinese leer kan een beetje Feng Shui iets goeds doen voor je interieur. Je leest hier alles over Feng Shui voor je huis.

Wat is Feng Shui?

Feng Shui is een Taoïstische harmonie studie uit China. Het doel van Feng Shui is mensen meer bewust te maken van hun omgeving en mensen in balans te brengen met de natuur. De twee elementen van wind en water verwijzen symbolisch naar de Chi, die doordringende energie beschrijft. De Chi speelt in Feng Shui een cruciale rol. Haal daarom Feng Shui in huis en breng jouw woonkamer of slaapkamer in balans!

  1. Chi

    Deze dynamische energiestroom loopt door je woning. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat Chi zo goed mogelijk door je huis kan stromen.
  2. Yin en yang

    Tegenovergestelde krachten die elkaar aanvullen als warm en koud, man en vrouw. Deze moeten in harmonie en in balans met elkaar zijn.
  3. 5 elementen

    De vijf elementen moeten perfect gecombineerd worden. Gebeurd dat niet dan kunnen ze elkaar verzwakken; dit heet een destructieve cyclus.

Waarom Feng Shui?

De belangrijkste reden om Feng Shui toe te passen in huis, is het in balans brengen van de energie en energieblokkades minimaliseren. Wanneer je je thuis niet helemaal fijn voelt, kan het zijn dat er sprake is van energie blokkades. En het fijne is, je hoeft daarom echt niet je hele huis opnieuw te gaan inrichten! Door bepaalde kleuren toe te passen, je meubels net even anders neer te zetten en alles anders te verdelen over de ruimte kunnen deze blokkades worden opgeheven.

Wat zijn de elementen van Feng Shui? De vijf elementen, ook wel fasen van Feng Shui, liggen aan de basis van de Feng Shui theorie. Vuur, water, aarde, metaal en hout zijn deze vijf Feng Shui elementen die rechtstreeks uit de natuur komen.

De elementen bevinden zich in een dynamisch en levendig proces van ‘het zijn’, het transformeren en het voorbij gaan van tijd. Pas als die vijf elementen in balans zijn, kan een optimale energiestroom worden gegarandeerd. Deze elementen kunnen beheerst worden en zijn zelfs in staat elkaar te vernietigen.

De verschillende Feng Shui materialen

Hout

Hout symboliseert de groei en het leven, maar het kan worden vernietigd door het vuur en metaal. Water bevordert hout echter, omdat hout water nodig heeft om te groeien.

Vuur

Dit is een zeer machtig element, omdat het in alle mogelijke richtingen uitbreiden kan. Vuur is ook de enige van de elementen die niet natuurlijk in de natuur bestaat en moet worden gemaakt met hout. Het kan worden vernietigd door het water element, maar anderzijds kan het water in stoom veranderen wat nog meer energie creëert en het element nog machtiger maakt.

Metaal

Metaal is scherp, puntig, levenloos en koud – het is een synoniem voor zilver en goud. In tegenstelling tot de andere vier elementen is metaal inflexibel. In kleinere vormen, zoals geld, vertegenwoordigt metaal welvaart.

Water

Als water zijn gehele kracht ontvouwt kan dit element kan nog sterker en krachtiger dan vuur zijn. Door de fysieke toestand van water is er altijd het gevaar van overstromingen, maar symbolisch gezien staat het element water voor kennisgeving, communicatie en succes.

Aarde

Het element aarde is de kern van Feng Shui en betekent aantrekking en voeding. Aarde kan in de vorm van as veroorzaakt worden door het vuur en kan vernietigd worden door hout – als de bomen bijvoorbeeld hun wortels in de grond vestigen en zich voeden van de aarde.

Feng Shui in elke ruimte in huis

Elke ruimte heeft baat bij een beetje Feng Shui. Zo is het slim om al bij de entree een goede indruk te maken en ervoor te zorgen dat de energie vrij naar binnen kan stromen. Maar ook de badkamer, kinderkamer, de tuin en het kantoor zijn gebaat bij een beetje Feng Sui. Een aantal regels vooraf:

  1. Knap je entree op en zorg voor een goede eerste indruk!
  2. De hal is de tweede plek waar je gasten binnen komen. Zorg hier voor een warme, knusse sfeer én voor een opgeruimde look.
  3. Houd in je interieur voldoende ruimte vrij, zo blijft er ruimte over voor nieuwe energie.
  4. Houd de deuren vrij, zodat Chi door je huis kan stromen.

De woonkamer volgens Feng Shui

De woonkamer is de plek in huis waar de familie zich elke dag verzamelt en vrienden en gasten worden ontvangen en vraagt aan de ene kant om rust, maar aan de andere kant is de woonkamer een hele actieve plaats waar gesprekken en levendige discussies worden gevoerd. Enkele Feng Shui regels voor je woonkamer.

  1. Laat het midden van de woonkamer het middelpunt zijn.
  2. Plaats de zitplaatsen tegen de muur.
  3. Maak eilanden van het licht.
  4. Gebruik natuurlijke kleuren en materialen, dit zijn volgens Feng Shui ideale kleuren.
  5. Houd de woonkamer opgeruimd.

Feng Shui in huis: De slaapkamer

Naast de woonkamer is de slaapkamer de plek waar we de meeste tijd in huis doorbrengen. In deze kamer moeten we ons onvoorwaardelijk veilig voelen. Tijdens het slapen ben je het meest kwetsbaar en verlies je controle over je omgeving.

  • Bed positie

Volgens Feng Shui is de positie van het bed erg belangrijk voor een goede nachtrust. Het hoofd van het bed moet tegen een stevige muur staan en niet direct onder een raam. Op deze manier heb je de hele kamer en de deur in het zicht als je  in bed ligt. Dit geeft onbewust een gevoel van veiligheid.Plaats elektrische apparaten, zoals een televisie of een wekkerradio niet in de buurt van het bed.

  • Opslag

Gesloten dressoirs en kasten zijn ideaal om kleren, linnen of kleine voorwerpen op te slaan. Het is beter om opbergplekken in de buurt van het voeteneinde te plaatsen. Het idee daarachter is: alles wat je bij het hoofdeinde opbergt zit letterlijk in je nek.

  • Accessoires

Spiegels mogen niet in de slaapkamer geplaatst worden. Volgens Feng Shui zouden ze een ongemakkelijke sfeer geven. Zou je wel een spiegel toepassen hang deze dan zeker niet tegenover je bed, daar zou je onrustig door gaan slapen). Volgens Feng Shui kunnen alleen accessoires met een gebruik of een soort van dualiteit in de slaapkamer geplaatst worden. Je trouwfoto mag dus wel boven het bed!

  • Kleur en materialen

Zacht bruin, aangenaam wit, blauw grijs en zandkleuren zijn de perfecte kleuren om de slaapkamer volgens Feng Shui in te richten. Donkere en sombere kleuren en scherpe meubels met harde oppervlakten daarentegen niet. Deze verstoren de rust en ontspanning in huis.

Feng Shui in de keuken

Volgens Feng Shui is gezond eten heel belangrijk. Gezonde voeding staat voor overvloed. Richt in je keuken de kastjes slim in, zodat je eenvoudig bij de vaak gebruikte producten kunt. Nog een tip: Om te voorkomen dat de elementen water en vuur botsen doordat de wasbak (een waterelement) zich naast het gasfornuis of de oven (vuurelementen) bevindt, kun je hier een potje verse kruiden, een plant of een houten snijplank tussen plaatsen.

Feng Shui decoratie

Feng Shui is duidelijk een vertegenwoordiger van eenvoud en terughoudendheid in huis daarom zijn er toch nog enkele decoratieve objecten die ook in uw huis de doorstroming van Chi ondersteunen.

  • Kamerplanten – Welke planten je kiest, passend bij jouw Feng Shui interieur lees je in ons artikel over dit onderwerp.
  • Afbeeldingen van dierbaren in fotolijsten.
  • Kaarsen
  • Wind chimes
  • Kommen met in water drijvende verse bloemen.

Een bekende Chinese uitspraak is: ‘zoals je huis is, zo ben jij ook en zoals jij bent, zo is je huis.’ Zij zien je huis dus echt als een weerspiegeling van jezelf daarom vinden wij van Westwing het heel belangrijk dat je je thuis volledig op je gemak en fijn voelt. Of het nou in de woonkamer of badkamer is; laat Feng Shui in huis vloeien!

Schrijf je in op Westwing en ontdek meer Feng Shui inspiratie!