Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Kleiderständer aus Holz in einem Kinderzimmer, Pampasgras und Rattanboxen sowie ein Jute Pouf als Deko

In de kinderkamer komt jouw kind tot rust na een lange dag waarin hij of zij van alles leert. Het is dus slim om deze ruimte zo in te richten dat ze rust uitstraalt en in balans is. Om te zorgen dat een ruimte harmonieus en prettig wordt ingedeeld, kun je Feng Shui toepassen. Deze oude oosterse leer helpt de energie de juiste kant op te stromen zodat jouw kindje in de slaapkamer veilig kan spelen, slapen en zichzelf kan zijn. In dit artikel lees je alles over Feng Shui in de kinderkamer.

De kinderkamer

Feng Shui draait om het sturen van geluk, welzijn en rust of energie via het interieur. Door verschillende ruimtes zo in te richten dat de energie de juiste kant op stroomt en in balans is, kun je hier het beste doen wat je moet doen. In de eetkamer is dat actief zijn, in de kantoorruimte is dat werken, maar in de slaapkamer is dat ontspannen. In de kinderkamer van jouw kinderen kan Feng Shui een fijne hulp zijn bij de inrichting. Kinderen die zich bijvoorbeeld moeilijk kunnen concentreren, huilbaby’s, maar ook hoog sensitieve kinderen kunnen veel baat hebben bij een beetje Feng Shui!

Feng Shui: het begin

Als je kies voor meer balans in de kinderkamer begin je met het verschuiven van meubels. Door de meubels zo neer te zetten dat de elementen (aarde, vuur, water, hout en metaal) elkaar optimaal kunnen aanvullen en positieve energie aantrekken, leg je de basis voor een goede energie in de kinderkamer. Een rustige en veilige omgeving creëren is het belangrijkst en sommige baby’s gaan er beter door slapen.

Het beste is dat de kinderkamer zich aan de achterzijde van de woning en dicht bij de kamer van papa en mama bevindt. Dit zorgt voor een goede harmonie en een gevoel van veiligheid. Is Feng Shui jou wat zweverig? Het geeft velen een goede start voor een goede nachtrust van de kindjes. Het proberen waard dus!

Overdag spelen en ’s nachts slapen

Belangrijk voor de kinderkamer is dat een kind hier kan slapen en spelen. Deze kamer moet dus enerzijds rust uitstralen maar een kind moet hier ook lekker vrij kunnen zijn. Zorg hier dus voor een goede balans tussen die twee. Geen felle kleuren, maar wel gezelligheid. Wel speelgoed, maar netjes opgeruimd in bakken of manden zodat je het niet ziet. Het kan ook slim zijn om de kamer zo in te richten dat je hem eenvoudig kunt laten meegroeien met je kind. De babykamer vraagt tenslotte om hele andere dingen dan een puberkamer.

Tips voor Feng Shui in de kinderkamer

 1. het Bed

  Het bed moet niet tegenover de deur staan. Wel is het fijn als het kind de deur kan zien vanuit het bed. Hierdoor wordt de energiestroom positief beïnvloed. Zet het bed echter niet bij een raam of kachel en ook niet onder een plank, wandkastje of balk.
 2. Kleuren

  De kleuren in de kinderkamer zijn warm, licht en zacht. Denk aan pasteltinten in blauw of groen, wit, neutrale of warme aardetinten. Deze kleuren werken rustgevend. Ook een groene plant kan voor extra ontspanning zorgen.
 3. Verlichting

  Zacht licht zorgt voor een ontspannen sfeer en een betere Yin (rust).
 4. Electronica

  Mijd elektronische apparaten. Deze zijn niet bevorderlijk voor de Chi, de levensenergie. Het beste kun je apparaten dus verwijderen uit de kinderkamer, opbergen of er een deken overheen leggen als ze niet weggehaald kunnen worden uit de ruimte. De straling van apparatuur heeft een negatieve invloed op de slaap en nachtrust.
 5. Ordelijk en opgeruimd

  Ruim op! Om rust uit te kunnen stralen moet de kinderkamer opgeruimd kunnen worden. Voldoende bergruimte is dus een must.
 6. Materialen

  Natuurlijke materialen passen goed bij Feng Shui. een houten vloer, schapenvachtjes, katoen en linnen als stoffen voor de gordijnen en het beddengoed.
 7. Stof

  Rustig effen bedlinnen en gordijnen geven rust aan de ruimte.
 8. Overprikkeling vermijden

  Om te veel prikkels en onrust te voorkomen hang je een eventuele mobiele niet boven het hoofd maar liever aan het voeteneind.
 9. Meubels

  Ronde meubels hebben een goede invloed op de stroming van Chi. Kies voor meubels zonder scherpe punten en hoeken. Dat is sowieso fijner voor een kindje in verband met stoten!
 10. Gezelligheid

  Maar van de ruimte een gezellige plek. Zorg voor een zacht vachtje op de vloer, een warme sprei over het bed, een schommelstoel voor het voorlezen of voeden.
 11. Personalisering

  Maak de ruimte persoonlijk met foto’s of een mooi schilderij.
 12. Leerruimte

  Een bureau kun je het beste zicht op de deur geven.

Overige must haves voor de Feng Shui kinderkamer

Zorg ervoor dat de kinderkamer helemaal veilig is. Let op stopcontacten, waar je kindje zijn vingers in kan stoppen. Zet een bed niet onder het raam in verband met tocht, maar als een kind ouder is kan hij vanuit zijn bed op de vensterbank klimmen. Het bed bij de verwarming is ook niet verstandig. Baby’s hebben het snel warm en kunnen nog niet goed zelf hun warmte reguleren. Bovendien kunnen ze zich eraan verbranden! Let ook op snoeren of koorden van gordijnen waaraan je kind zich kan bezeren of waarin het vast kan komen te zitten.

Wil je de kinderkamer een beetje Feng Shui geven? Voor rust, harmonie en balans kan het fijn zijn om de energie hier op de juiste manier te laten stromen. In een paar stappen geef je de kinderkamer de juiste sfeer waarin je kind kan slapen en spelen, kan studeren en uitrusten. Geef deze ruimte de aandacht die hij verdient. Het is immers een belangrijke plek in het opgroeien van jouw kleintjes.

Ook de badkamer, woonkamer of tuin een fijne Feng Shui make-over geven? Dat kan! In onze artikelen over Feng Shui lees je alles over dit onderwerp zodat je elke ruimte helemaal in balans kunt brengen.

Schrijf je in op Westwing en ontdek meer Feng Shui inspiratie!