Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Feng shui kleuren: Salontafeldecoratie in zwart en wit in de woonkamer

Onze omgeving, waar we wonen en ons interieur heeft veel invloed op onze gemoedstoestand. Daarom is het slim om je interieur zo in te richten dat jij optimaal kunt ontspannen. Feng Shui is de Chinese leer die ervoor zorgt dat energie goed kan stromen en in balans is. Kleuren spelen hierbij een grote rol waardoor er harmonie in huis ontstaat. Kleuren kunnen de Chi (energie) sterk beïnvloeden. Lees hier alles over Feng Shui kleuren en wat ze kunnen doen voor jouw huis!

Voel je je niet helemaal relaxt in huis? Ben je toe aan een nieuwe impuls? Ga dan eens na hoe het ervoor staat met het kleurgebruik in jouw woning Soms kan het gebruik van kleuren voor een geheel nieuwe energie zorgen waardoor je je veel meer ontspannen voelt in huis. Feng Shui zorgt ervoor dat door het creëren van een gevoelsmatige balans, de ruimte zo fijn mogelijk gemaakt wordt.

Feng Shui kleuren: rust en energie

 1. Blauw

  Blauw hoort bij het element water en heeft een rustgevende en verkoelende werking. Het kan heel goed worden gebruikt in slaapkamers en op andere plekken waar je tot rust wilt komen.
 2. Groen

  Groen hoort bij het element hout en staat voor vruchtbaarheid en harmonie. De kleur werkt verfrissend en ontspannend. Een goede keuze voor de badkamer. Binnen Feng Shui kun je ook heel goed groen toepassen door het neerzetten van groene planten die zorgen voor een vleugje frisse natuur in huis.
 3. Zwart

  Zwart is de kleur van de nacht. Door zwart toe te voegen kies je voor stabiliteit, diepte en kracht. Combineer zwart altijd met andere lichte kleuren.
 4. Bruin

  Bruin hoort bij het element aarde en is een rustige kleur. Deze kleur staat voor voedende energie. Als je alleen bruin in een ruimte gebruikt, leidt dat tot stilstand. Gebruik het dus in combinatie met andere kleuren. Geschikt voor de hal, woonkamer, slaapkamer en keuken.
 5. Rood

  Rood hoort bij het element vuur en geeft energie. Het symboliseert de zon en het leven en staat voor luxe, kracht en geluk, maar ook voor passie en zelfvertrouwen. Let wel op wanneer je rood gebruikt. Gebruik het spaarzaam, het kan ook onrust veroorzaken. Rood kun je daarom het beste gebruiken in ruimtes waar activiteit plaatsvindt.
 6. Paars

  Paars hoort bij het element vuur en is een kleur die enkel voor details en accenten gebruikt kan worden. Deze kleur heeft een inspirerende werking en staat voor spiritualiteit. Bovendien stimuleert paars het voorstellingsvermogen. Geschikt voor slaapkamers of woonkamers.
 7. Roze

  Roze hoort bij het element vuur en staat voor romantiek, onschuld en zuiverheid. Een kleur die geschikt is in de slaapkamer of voor details in de woonkamer.
 8. Geel

  Geel hoort bij het element aarde en is een warme stimulerende en opwekkende kleur. Volgens de Aziatische cultuur is geel een koninklijke kleur. Geel geeft energie en stimuleert de spijsvertering. Het is geschikt voor toepassing in de kinderkamer, eetkamer en woonkamer, maar ook in de hal of gang is geel goed te gebruiken.
 9. Oranje

  Oranje hoort bij het element aarde en is een actieve kleur. Het is opwekkend en goed in te zetten in ruimtes waar mensen bij elkaar komen. In woonkamer, eetkamers en kinderkamers is oranje een goede keuze.
 10. Grijs

  Grijs is een kleur die beschermd tegen invloeden van buitenaf. Het is een rustige kleur die goed gebruikt kan worden voor kantoren of studeerkamers. Het is een basiskleur die goed te combineren is met andere kleuren.
 11. Wit

  Wit staat voor puurheid en is toe te passen in elke ruimte. Deze kleur kan andere kleuren uitbalanceren wat een kalmerende werking heeft. Zuiver wit is perfect te combineren met allerlei andere (felle) kleuren.

Je kunt natuurlijk een muur verven, maar je kunt ook kiezen voor een meubel, een vloerkleed, een paar accessoires, een kunstwerk, mooie bloemen of decoratieve items in een bepaalde kleur.

Yin & Yang kleuren

Het onderscheid tussen yin & yang is belangrijk binnen Feng Shui. Over het algemeen zijn Yin kleuren dus licht, bleek, pasteltinten en koel. Yin kleuren zijn rustig en ontspannend. Yin kleuren worden daarom in slaapkamers, badkamers en woonkamers gebruikt. Yang kleuren zijn eerder fel, warm en stimulerend. Yang kleuren worden daarom in keukens, speelkamers, de hal en de werkkamer gebruikt.

Feng Shui: kleuren en emoties

Nu je weet welke kleuren in bepaalde ruimtes gebruikt kunnen worden kun je een keuze gaan maken welke kleuren je kiest. We laten je daarom nog iets meer zien over de kleuren die van invloed zijn op bepaalde emoties. Binnen de Feng Shui bestaan 8 emoties zoals vastbesloten, vreedzaam, intuïtief, opgewekt, aandachtig, expressief, creatief en enthousiast.

Elk van deze emoties hoort bij een windrichting, een kleur en 2 elementen. Namelijk hout, vuur, aarde, metaal en water. Zoals gezegd is van die elementen een basiselement en de ander is een element dat het eerste element versterkt. Daarom zijn deze twee elementen bepalend voor de 2 kleuren die gekozen dienen te worden om de ruimte in een goed evenwicht te brengen. In ons algemene artikel over Feng Shui lees je meer over de elementen.

Feng Shui kleuren in verschillende ruimtes

Zoals gezegd vraagt elke ruimte om andere uitgangspunten. Zo wil je in de slaapkamer ontspannen, terwijl je in de werkruimte juist actief wilt zijn. Laat je hier inspireren voor kleuren in verschillende ruimtes van je huis.

 • Slaapkamer – Kies hier voor rustgevende kleuren als blauw in combinatie met subtiele basiskleuren of aardetinten.
 • Werkkamer – Kies hier voor activerende kleuren tegen een rustige basis. Grijs zorgt voor wijsheid en bezinning. Een kleur die zorgt voor creativiteit en inspiratie zoals smaragdgroen kun je hier ook goed gebruiken.
 • Eetkamer/keuken – Geel bevordert de eetlust en is dus een goede keuze voor de eetkamer.

Wil je meer weten over Feng Shui in je interieur? In onze artikelen over dit onderwerp vind je veel informatie over hoe je Feng Shui in verschillende ruimtes als je tuin kan toepassen. Door het toepassen van Feng Shui kleuren en onze tips & tricks kun je je hele huis in balans brengen zodat je hier optimaal kunt ontspannen.

Schrijf je in op Westwing en ontdek meer Feng Shui inspiratie!