Meld je aan en ontvang een €30 voucher!
woonkamer feng shui ingericht

We brengen veel tijd samen door in onze woonkamer. Vandaar dat we steeds vaker deze ruimte willen inrichten volgends de regels van Feng Shui om zo een fijne positieve energie te creëren. Maar hoe richt je een woonkamer Feng Shui in? En kun je met een paar kleine aanpassingen al de Chi verbeteren? In dit artikel geven je tips voor het inrichten van je woonkamer volgens de basisprincipes van Feng Shui: van grote tot kleine aanpassingen. Ook hebben we een illustratie voor je ontworpen die de Bagua methode uitlegt – een belangrijk hulpmiddel dat je kunt gebruiken bij het Feng Shui inrichten van je woonkamer. Lees je mee?

Woonkamer inrichten volgens de 3 Feng Shui basisprincipes

Steeds vaker zien we de regels van Feng Shui toegepast in onze interieurs. Feng Shui komt oorspronkelijk uit China en is wel zo’n 3000 jaar oud. Binnen deze leer draait alles om het creëren van een fijne energie (Chi) in je woonomgeving om de belangrijke aspecten, zoals welvaart en liefde, positief te kunnen beïnvloeden. Maar hoe pas je dit in je woonkamer toe? Dat gebeurt aan de hand van de volgende 3 basisprincipes van Feng Shui:

Basisprincipe 1. De Chi moet kunnen doorstromen

Zorg ervoor bij het inrichten van je huis dat je gangen en deuren vrij houdt. Zo kan de Chi ofwel de levensenergie vrij door het huis stromen.

Basisprincipe 2. Breng Yin en Yang in harmonie

Yin en Yang zijn de twee vast elementen binnen Feng Shui. Deze tegengestelde krachten vullen elkaar aan en moeten in harmonie zijn. Goed opruimen en ontspullen zal zorgen voor een nieuwe fijne energie in je woonkamer.

Basisprincipe 3. Combineer de elementen op juiste wijze

De 5 elementen: vuur, water, aarde metaal en hout moeten zodoende gecombineerd worden in de woonkamer dat ze elkaar versterken. Zorg daarnaast voor een goed binnenklimaat door voldoende te ventileren en een aantal kamerplanten te stylen in huis.

Volgens de leer bevindt de woonkamer – liefst een rechthoekige of vierkante kamer – zich idealiter in het voorste gedeelte van het huis.

De 5 gouden regels voor de Feng Shui woonkamer

Er zijn een aantal belangrijke Feng Shui regels voor je woonkamer waardoor je een aantal basiselementen kunt toepassen die net wat meer balans en ontspanning brengen.

1. Het midden van de woonkamer moet benadrukt worden

Volgens de regels van Feng Shui in huis moet het midden van de woonkamer vrij zijn en visueel het centrum in huis vormen. De nadruk op het midden van de woonkamer straalt op deze manier kracht en rust uit. Om het middelpunt van de woonkamer te benadrukken, kun je het beste ronde elementen gebruiken zoals bijvoorbeeld een rond en zacht kleed in het midden van de kamer. Ook een elegant ornament op het plafond met daar in een ronde plafondlamp is een perfect middel om het midden van de kamer te benadrukken.

Shop bijvoorbeeld deze items voor een woonkamer in Feng Shui stijl:

2. Zitplaatsen tegen de muur

Alle stoelen in de woonkamer moeten tegen een wand staan. Op deze manier heb je altijd een stabiele wand in je rug en dit geeft een veilig en beschermd gevoel. De open blik in de woonkamer en naar de deur geeft ons ook een gevoel van veiligheid.

3. Eilanden van het licht

Volgens Feng Shui krijgt de kamer door middel van verschillende eilanden van licht een zeer licht en zacht gevoel. Licht heeft positieve effecten op het menselijk lichaam en is dus heel belangrijk voor Feng Shui in huis. Plaats kleine spots om accessoires te verlichten of zet bijvoorbeeld een leeslamp naast de stoel of kies voor aangename indirecte verlichting in de achtergrond. Zo creëer je de ideale balans tussen licht en donker.

4. Kleuren en materialen

Natuurlijke aardetinten en gebroken wit zijn volgens de leer van Feng Shui ideale kleuren. Ze stralen gezelligheid, comfort en rust uit. Vooral in de woonkamer zijn deze tinten perfect omdat dit een plaats in huis is om tot rust te komen en te ontspannen. Feng Shui zegt echter ook dat je een gedempte kleur met kleurrijke en krachtige accenten kunt verrijken om wat meer leven in het interieur te brengen.

Wil je meer weten over Feng Shui kleuren? Neem dan eens een kijkje in ons artikel en ontdek de betekenis van elke kleur.

Tip! Wist je dat je via de Westwing Club Sales ook meubels en decoratie in organische vormen kunt shoppen? Maar dan met kortingen tot 70%(?)! Registreer je daarom nu snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw woonkamer volgens de Feng Shui leer stijlvol in te richten.

5. Planten

Kies voor fris groene planten in de woonkamer. Een belangrijk principe binnen Feng Shui is dat de natuur in harmonie moet zijn met de mens. Planten zijn natuurlijke sfeermakers en er zijn een aantal planten die extra goed passen bij een Feng Shui interieur. Ze geven een positieve energie af. Onze favoriete Feng Shui planten ontdek je in ons artikel.

11 tips voor een Feng Shui boost in je woonkamer

Je huis wat meer in balans brengen is niet moeilijk. Door bijvoorbeeld alleen al het gebruik van Feng Shui principes kun je zorgen voor een goede energie. Negatieve invloeden worden omgezet naar positieve. Hiervoor hoeft je echt niet een geheel nieuw interieur aan te schaffen. Hieronder vind je 11 tips om meer Feng Shui te creëren in de woonkamer:

 1. De eerste stap naar meer balans in je interieur is door op te ruimen en te ontspullen. Zorg voor voldoende opbergmogelijkheden en werk kabels en dergelijke uit de weg. Zo kan de Chi ook beter door het huis stromen.
 2. Zorg ervoor dat spiegels niet de voordeur weerspiegelen. Spiegels op zich zijn goed omdat ze positieve energie kunnen reflecteren.
 3. Een groot familieportret in de woonkamer zorgt voor positieve energie.
 4. Het zorgt voor zelfvertrouwen wanneer gasten met hun rug naar dikke muren zonder ramen kunnen zitten.
 5. Zorg voor goede verlichting. Dit zorgt voor een goede yang-energie.
 6. Het is fijn als iedereen in de zithoek uitzicht heeft op de deur en richt de stoelen naar elkaar toe.
 7. Het beste kan de woonkamer in het voorste of eerste gedeelte van het huis liggen.
 8. Vierkante of rechthoekige woonkamers zijn ideaal. Deze vorm zorgt voor positieve energie. Heeft jouw woonkamer een andere vorm, bijvoorbeeld een L-vorm? Dan kun je met behulp van een gordijn of scheidingswand een vierkante of rechthoekige vorm creëren.
 9. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte over blijft tussen meubels en objecten. Zet de woonkamer dus niet te vol. Hierdoor kan de Chi vrij stromen.
 10. Vermijd scherpe hoeken en lijnen in de woonkamer en kies liever voor ronde vormen.
 11. Zorg voor voldoende comfort. Kunnen ontspannen gaat eenvoudiger in een comfortabele warme en zachte omgeving. Kies dus voor kussentjes, plaids en zachte vloerkleden.

De Bagua methode voor het inrichten van je woonkamer

Wil je je woonkamer gaan inrichten volgens de principes van Feng Shui? Dan kun je gebruik maken van de Bagua – een plattegrond van een huis dat is opgedeeld in negen vlakken. De Bagua kun je als hulpmiddel gebruiken om je huis Feng Shui in te delen. De vlakken corresponderen met de belangrijke aspecten in je leven: vrienden, levensloop, carrière, familie, gezondheid, kinderen en creativiteit, relatie, roem en rijkdom.

Hieronder zie je precies waar iedere ruimte zich het beste kan bevinden voor een optimale Chi.

bagua methode om je huis feng shui in te richten

Wat moet je nog meer weten over Feng Shui?

Ben je nieuwsgierig naar nog meer informatie over en inspiratie voor het toepassen van Feng Shui? Neem dan eens een kijkje in onze andere artikelen. Eerder schreven we namelijk al over hoe deze oude Chinese leer onze hedendaagse interieurstijlen beïnvloedt en hoe je Feng Shui in andere ruimtes in huis toepast.

Wil je je woonkamer helemaal Feng Shui inrichten? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een ontspannen interieur.