huiskamer met bruine lennon en zwarte hanglamp

Bij het inrichten van een woonkamer komt heel wat kijken. Je moet allerlei keuzes maken en er zijn talloos veel mogelijkheden. In de grote woonkamer kan alles. Indien je een kleine woonkamer inricht, zijn je keuzes meestal iets beperkter. Toch kan je ook een kleine woonkamer geweldig inrichten. Omdat je in een woonkamer veel tijd doorbrengt en allerlei verschillende dingen wilt kunnen doen, kan het best een uitdaging zijn om deze ruimte handig in te richten. Het beste kun je je aan een paar simpele regels houden en een aantal slimme tips ter harte nemen bij het inrichten van een kleine woonkamer, zodat je de ruimte optimaal kunt benutten. In dit artikel vind je veel woonkamer inspiratie en lees je alles over het inrichten van kleine woonkamers.

Eerste stap: analyseer de ruimte

Probeer om te beginnen veel informatie te verzamelen over je woonkamer. Hoe klein is deze eigenlijk en hoe komt het dat de ruimte klein voelt of is? Stel jezelf om te beginnen eens de volgende vragen.

 • Hoe klein is de ruimte? Voelt de ruimte misschien vooral klein aan, maar heb je eigenlijk best wat ruimte tot je beschikking?
 • Is de ruimte donker? Komt er veel daglicht naar binnen of weinig?
 • Hoe hoog of laag is het plafond?
 • Zijn de muren en vloeren misschien donker?
 • Hoe noodzakelijk zijn alle meubels die je in de woonkamer hebt staan? Gebruik je alles ook echt?

Functies van je kleine woonkamer

In je kleine woonkamer heb je uiteraard minder ruimte dan in een grote. Toch kun je ook hier verschillende activiteiten uitoefenen. Bedenk wat je nu echt wilt kunnen doen in de woonkamer. Wil je hier eten, televisie kijken, werken, of de kinderen laten spelen? Probeer verschillende hoekjes te creëren zodat je al deze functies kunt toepassen.

Door een vloerkleed neer te leggen heb je ineens een kinderhoek gecreëerd. Zet een bank dwars neer om de zithoek aan te geven of kies voor een aantal planten waarmee je je werkplek afbakent. Door alles een eigen plek te geven zorg je voor rust. Maak dus een slimme indeling en voeg ook activiteiten samen. Eten kan bijvoorbeeld prima op dezelfde plek als huiswerk maken en werken.

Houd hier rekening mee bij het inrichten van een kleine woonkamer

Als je een kleine woonkamer gaat inrichten kun je wel wat hulp gebruiken. Voorkom veelgemaakte fouten en bereid je goed voor.

Werk verticaal in de kleine woonkamer

Benadruk de hoogte! Door bijvoorbeeld te kiezen voor smalle, maar wel hoge kasten kun je voor veel bergruimte zorgen. Op deze manier kun je de ruimte bovendien hoger laten lijken.

Gebruik de wanden ook om voor bergruimte te zorgen. Denk bijvoorbeeld aan wandkastjes voor speelgoed of servies. Je kunt de wanden ook gebruiken om de kamer ruimtelijk te maken. Door spiegels op te hangen kun je de ruimte optisch vergroten. Kies dan liever voor één grote dan voor allerlei kleine spiegels.

Materialen in de kleine woonkamer

Kies voor slanke en dunne materialen, dat oogt ruimtelijker dan volle, robuuste vormen. Items van glas, metaal en dun hout werken bijvoorbeeld goed. Denk maar eens aan een glazen tafel. Doordat je hier doorheen kunt kijken neemt zo’n tafel nauwelijks ruimte in voor je gevoel.

Zorg voor bergruimte in de kleine woonkamer

Hoewel je natuurlijk niet de ruimte vol kan zetten met kasten, kun je wel zorgen voor een opgeruimde look. Ruim op en kies liever niet voor veel losse spulletjes. Op die manier wordt het geheel onrustig en rommelig. Zorg voor slanke, hoge kasten waarin je veel kwijt kunt.

Kleine woonkamer inrichten: meubels

In een kleine woonkamer hoef je niet persé kleine meubels te gebruiken. Het werkt meestal juist ruimtelijker wanneer je kiest voor grotere items. Als je veel losse kleine items plaatst, krijg je een onsamenhangend geheel. Kies bovendien voor ruimtelijke, slanke meubels, bijvoorbeeld op kleine pootjes.

Veel mensen kiezen in kleine woonkamers ook wel voor zogenaamde ‘zwevende meubels’. Dat zijn meubels op hele dunne pootjes of meubels die aan de muur worden bevestigd zodat ze op de vloer geen ruimte innemen. En ga voor lichte kleuren en slanke materialen. Tot slot kun je in een kleine woonkamer ook heel goed kiezen voor multifunctionele meubels. Hierbij kun je denken aan meubels met bergruimte zoals een poef, salontafel of bank.

Kleine woonkamer inrichten: kleuren

Kies voor lichte kleuren in de kleine woonkamer. Het liefst heb je veel natuurlijk daglicht van buiten. Dit kan worden benadrukt door het gebruik van lichte kleuren op de muren, voor de vloer en meubels. Lichte kleuren reflecteren licht namelijk, terwijl donkere kleuren het juist absorberen. Dat betekent natuurlijk niet dat je geen kleuren kunt gebruiken in kleine woonkamers.

Zorg alleen wel voor een consistent kleurenpalet. Is jouw accentkleur groen? Als je de basis licht houdt, kun je bijvoorbeeld heel goed een muur of een gedeelte van een muur stijlvol groen verven. Ook grijs is een mooie en subtiele accentkleur die net wat meer pit aan de ruimte geeft.

Stijlen voor een kleine woonkamer

In principe kun je elke stijl doorvoeren in de kleine woonkamer. Voor de hand liggend zijn de rustige stijlen als modern, design, Scandi, maar ook de industriële stijl kan heel goed worden toegepast. Stoer en strak beton op de vloer is bijvoorbeeld erg mooi in een kleine woonkamer. Zorg er in een landelijke kleine woonkamer voor dat het geheel niet te weelderig wordt.

Tips voor kleine woonkamers

 1. Groepeer je spullen

  Ga geen decoratie en accessoires verspreiden door de ruimte, maar maak groepjes. Hang bijvoorbeeld als wanddecoratie lijsten, kunst en lampjes bij elkaar aan de wand.

 2. Lichte vloer

  Kies voor een lichte vloer, dat geeft de ruimte een enorm ruimtelijk gevoel.

 3. Één eyecatcher

  Kies liever voor één eyecatcher (en niet voor vijf).

 4. Licht en luchtig

  Kies voor lichte en luchtige materialen en vormen.

 5. Minder is meer

  Doe weg wat je niet gebruikt en wees kritisch.

 6. Laat kleuren terug komen

  Geef je muur (bijna) dezelfde kleur als de muren. Dat werkt erg ruimtelijk.

 7. Denk aan de ramen

  Met lange gordijnen of raamdecoratie kun je de hoogte benadrukken. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld jaloezieën waarmee je perfect het daglicht kunt regelen.

 8. Niet alles tegen de muur

  Zet niet alle meubels tegen de muren! Door bijvoorbeeld een bank niet tegen de muur te zetten voelt de ruimte breder en ruimtelijker aan.

 9. Gebruik je vensterbank

  Benut je vensterbank! De vensterbank kan een hele handige plek zijn voor bijvoorbeeld boeken, plantjes of decoratieve items.

 10. Verlichting is key

  Zorg voor goede verlichting. Met verschillende soorten lampen – hanglampen, tafellampen, wandlampen – zorg je voor verlichting op verschillende niveaus. Hiermee zorg je ervoor dat de ruimte optisch groter lijkt.

 11. Samenhang

  Zorg voor een samenhangend geheel door materialen te laten terugkomen op verschillende plekken. Ook qua kleuren kun je het beste kiezen voor een vast kleurenpalet.

 12. Decoreer met accesoires

  Vergeet de accessoires niet. Om rust te creëren in een kleine woonkamer wordt vaak gekozen voor een modern of Scandi interieur, maar ook hier mogen zachte materialen en sfeervolle accessoires niet ontbreken. Houd het wel netjes en geordend.

Bij Westwing hebben we veel kennis over het inrichten van je huis. Van de woonkamer tot de slaapkamer; voor elke ruimte bieden wij inspiratie, tips en tricks. Veel succes met het inrichten van je kleine woonkamer!