Kleine keuken met bar en hoge rachel stoelen

De woonkamer waar je ook je ontbijt, lunch en diner eet, of de eetkamer waar je ’s avonds ook op de bank ploft. Sommige ruimtes zijn multifunctioneel: zowel woonkamer als keuken. Dit zie je vaak terug in kleinere appartementen en huizen. Je zal dan iets creatiever met de ruimte om moeten gaan om er een gezellige plek van te maken! Dus hoe doe je dat, een kleine woonkamer met open keuken inrichten? Waar moet je allemaal aan denken en hoe zorg je ervoor dat je elke dag weer blij wordt van je huis? 

Kleine woonkamer met open keuken inrichten: belangrijke tips

Ga je een kleine woonkamer met open keuken inrichten, dan raden we je aan om de ruimte op allerlei manieren optisch groter te laten lijken. In kleinere appartementen kun je het beste kiezen voor lichte kleuren, zodat de kamer opener lijkt. En daardoor lijkt ie meteen groter! Probeer daarnaast om het bij één stijl te houden. We weten het: dat is lastig, met al die prachtige woonkamer stijlen die er bestaan. Maar om te voorkomen dat je huis eruitziet als een groot lappendeken, moet je wat keuzes maken. Houd dus een vast kleurenpalet aan en breng rust in je woning!

Benut daarnaast alle ruimte die er is. Als je een kleine woonkamer met open keuken gaat inrichten, moet je je creativiteit aan het werk zetten. Heb je hoge plafonds? Plaats dan een mooie hoge servieskast in je woning! Daarmee benadruk je de ruimte die er is, waardoor de kamer groter lijkt. Maar denk ook out of the box: heb je een wat hogere bank waar met gemak een paar platte opbergdozen onder kunnen? Gebruik die ruimte dan om je spullen in op te bergen! Hetzelfde geldt voor poefen, tv-meubels en salontafels: elke kans op extra opbergruimte, kun je het beste meteen aangrijpen.

Project 1: een kleine woonkamer met open keuken in twee verschillende stijlen

Onze Interior Design Service – Westwing Studio – laat je in dit artikel en in de afbeeldingen hieronder zien hoe zij een klein appartement in een studentenhuis met open keuken indelen en inrichten. Te beginnen met de afbeeldingen van hoe het appartement eruitzag vóór het moment dat onze stylisten ermee aan de slag gingen.

Afbeeldingen voor:

Afbeeldingen na:

Hieronder vind je afbeeldingen van het kleine appartement na de re-stylingen van onze Interior Design Service. Het zelfde appartement is twee keer ingericht in verschillende stijlen: de glam stijl en de minimalistische stijl.

Kleine woonkamer met open keuken in de glam stijl

Kleine woonkamer met open keuken in de minimalistische stijl

Kleine woonkamer met open keuken inrichten: meer tips!

Creëer een woonkamer én keuken door de twee van elkaar te scheiden. We horen je denken: dat is nou juist het probleem, ze zijn één en dezelfde kamer. Een muur plaatsen gaat wat lastig. Maar je kunt de twee ruimtes natuurlijk wel optisch van elkaar scheiden! Dan voelt het alsof je echt in de woonkamer je favoriete serie aan het kijken bent, en in de keuken je eten bereidt. En lopen de zaken niet zo door elkaar. 

Hoe je dat voor elkaar krijgt? Bijvoorbeeld door een klein kastje te plaatsen tussen de bank en de eettafel als kleine afscheiding. Of wat dacht je van een vloerkleed? Op die manier maak je onbewust duidelijk dat alles op en rondom het vloerkleed tot de woonkamer behoort, en de rest tot eetkamer is gedoopt. Zo eenvoudig kan het zijn! Mocht je dit lastig vinden, laat dan vooral een interieurontwerp maken. Een ander kijkt vaak toch nét iets anders naar je huis dan jijzelf. Superfijn!

Project 2: een klein appartement met open keuken inrichten

In dit project laat de Westwing Interior Design service een voorbeeld zien van een kleine woonkamer met open keuken in een klein appartement. De gekozen stijl is modern, strak en eenvoudig met een vleugje marmer. Te beginnen met de afbeeldingen van hoe het appartement eruit zag vóór het moment dat onze stylisten ermee aan de slag gingen.

Afbeeldingen voor:

Project 2: een klein appartement met open keuken: 3-D interieurontwerpen

Onze Westwing Interior Design service maakte de volgende 3-D interieurontwerpen voor de woonkamer en de keuken in het appartement waarvan de afbeeldingen hierboven te zien zijn.

Kleine woonkamer met open keuken inrichten: praktisch stappenplan

Een goed begin is het halve werk, daarom geven we je graag wat tips. Dus ga je je woonkamer met open keuken inrichten? Doorloop dan het volgende stappenplan: 

1. Focus je op de hoofdmeubels

Te veel tierelantijnen maken een kleine kamer al snel rommelig. Om te voorkomen dat je je blindstaart op details, raden we je aan om te beginnen met de grote meubels. Je bank, eettafel en stoelen zijn tenslotte de belangrijkste elementen! Items die écht niet kunnen ontbreken. Ga je je kleine woonkamer met open keuken inrichten, Bedenk dan eerst welke bank- en tafelvormen ideaal zijn voor jouw ruimte. En pas en meet of het ook daadwerkelijk geschikte meubels zijn. Plak bijvoorbeeld de afmetingen af op de grond en maak een praktische indeling. Welke compositie is het handigst? 

2. Zet de meubels op de juiste plaats

In kleine ruimtes kun je het beste groots denken. Klinkt tegenstrijdig, maar het is echt zo! Door de ruimte te pakken, voelt het alsof die ruimte er ook echt is. Een gevalletje fake it till you make it, dus! Een goed voorbeeld hiervan is de eettafel. In kleine kamers kiezen mensen vaak voor vierkante of rechthoekige eettafels die ze tegen de muur zetten. Maar daardoor lijkt het al snel alsof de tafel is weggemoffeld in een hoekje. Daarom kun je beter voor een ronde tafel kiezen: die zet je vervolgens een stukje van de muur en voilà

Hetzelfde geldt voor de bank: in kleine ruimtes kun je het beste voor een hoekbank kiezen. Zo maak je namelijk meteen gebruik van een hoek die anders onbenut blijft. 

3. Denk aan de verlichting

Met verlichting bereik je een heleboel! Net zoals je met een tapijt of vloerkleed een optische scheiding tussen de woonkamer en open keuken kunt maken, kun je ook verlichting inzetten. Nadat je hebt bepaald waar alle meubels komen, breekt het moment aan om daar over na te denken. Maak gebruik van hanglampen, spotjes, tafellampen en dimlichten. En zorg dat je voor elke ruimte een ander lichtplan maakt. Welke items zet je in de spotlight? Waar ligt de focus op in de woonkamer en waar in de eetkamer? Ga je een kleine woonkamer met open keuken inrichten, dan is dit een cruciale stap. 

4. Maak er één geheel van 

Voorgaande stappen richtten zich vooral op het scheiden van de woonkamer en keuken. Maar in deze laatste stap is het zaak om de twee weer een beetje met elkaar te verbinden! Dat doe je door de juiste decoraties en accessoires aan te brengen waardoor je één stijl creëert. Als het goed is, heb je in de ruimte de kleuren en stoffen van de meubels al op elkaar afgestemd binnen een bepaald kleurenpalet. Woonkamer en keuken mogen natuurlijk verschillen in hun kleuren, als er maar wel overeenkomsten tussen zitten. 

Planten, schilderijen en bijzettafeltjes maken de boel vervolgens extra gezellig. Je zorgt voor eenheid en verbinding door een schilderij niet in het midden van de woonkamermuur te hangen, maar juist op de grens tussen de woonkamer en keuken. Hetzelfde geldt voor planten. Wees daarbij vooral niet bang om planten in de keuken te plaatsen: ze maken die plek juist extra gezellig en huiselijk! Goed om over na te denken als je je kleine woonkamer met open keuken gaat inrichten. 

Project 2: een klein appartement met open keuken: het resultaat

Afbeeldingen na:

Ben je op zoek naar meer woonideeën voor bij jou thuis? Neem dan een kijkje op de website van Westwing Studio voor een individueel advies van onze interieurspecialisten. Ga je je werkkamer inrichten, je zolderkamer inrichten of je huis opknappen? Of zoek je woonkamerinspiratie? Neem dan snel een kijkje in onze andere artikelen.

Ben jij na het lezen van dit artikel ook van plan om te beginnen met het opnieuw inrichten van je kleine woonkamer? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale – met kortingen tot 70% – om je woning helemaal in jouw stijl in te richten!

westwing studio