witte bank met een houten tafel en rieten hanglamp

De woonkamer is een bijzondere plek van het huis. Hier kom je samen met het gezin, met de familie of met vrienden. De woonkamer vraagt dus om rust, een plek waar je kunt ontspannen en achterover kunt leunen. Maar het is ook een actieve plek waar gesprekken en levendige discussies worden gevoerd en je spelletjes kunt spelen.

Het is dus erg fijn als de woonkamer aan al deze wensen kan voldoen. De Chinese Feng Shui leer is zeer geschikt voor het creëren van een relaxte ruimte die volledig in balans is. Hoe je een fijne Feng Shui woonkamer creëert? Dat ontdek je in dit artikel.

De 5 gouden regels voor de Feng Shui woonkamer

Er zijn een aantal belangrijke Feng Shui regels voor je woonkamer waardoor je een aantal basiselementen kunt toepassen die net wat meer balans en ontspanning brengen.

 1. Het midden van de woonkamer moet benadrukt worden

  Volgens de regels van Feng Shui in huis moet het midden van de woonkamer vrij zijn en visueel het centrum in huis vormen. De nadruk op het midden van de woonkamer straalt op deze manier kracht en rust uit. Om het middelpunt van de woonkamer te benadrukken, kun je het beste ronde elementen gebruiken zoals bijvoorbeeld een rond en zacht kleed in het midden van de kamer. Ook een elegant ornament op het plafond met daar in een ronde plafondlamp is een perfect middel om het midden van de kamer te benadrukken.

 2. Zitplaatsen tegen de muur

  Alle stoelen in de woonkamer moeten tegen een wand staan. Op deze manier heb je altijd een stabiele wand in je rug en dit geeft een veilig en beschermd gevoel. De open blik in de woonkamer en naar de deur geeft ons ook een gevoel van veiligheid.

 3. Eilanden van het licht

  Volgens Feng Shui krijgt de kamer door middel van verschillende eilanden van licht een zeer licht en zacht gevoel. Licht heeft positieve effecten op het menselijk lichaam en is dus heel belangrijk voor Feng Shui in huis. Plaats kleine spots om accessoires te verlichten of zet bijvoorbeeld een leeslamp naast de stoel of kies voor aangename indirecte verlichting in de achtergrond. Zo creëer je de ideale balans tussen licht en donker.

 4. Kleuren en materialen

  Natuurlijke aardetinten en gebroken wit zijn volgens de leer van Feng Shui ideale kleuren. Ze stralen gezelligheid, comfort en rust uit. Vooral in de woonkamer zijn deze tinten perfect omdat dit een plaats in huis is om tot rust te komen en te ontspannen. Feng Shui zegt echter ook dat je een gedempte kleur met kleurrijke en krachtige accenten kunt verrijken om wat meer leven in het interieur te brengen.

 5. Planten

  Kies voor fris groene planten in de woonkamer. Een belangrijk principe binnen Feng Shui is dat de natuur in harmonie moet zijn met de mens. Planten zijn natuurlijke sfeermakers en er zijn een aantal planten die extra goed passen bij een Feng Shui interieur. Ze geven een positieve energie af. Hierover lees je meer in ons artikel over Feng Shui planten.

10 tips voor een Feng Shui boost in je woonkamer

Je huis wat meer in balans brengen is niet moeilijk door bijvoorbeeld het gebruik van Feng Shui principes kun je zorgen voor een goede energie. Negatieve invloeden worden omgezet naar positieve. Hiervoor hoeft je echt niet een geheel nieuw interieur aan te schaffen.Voor elke kamer van je huis hebben wij tips verzameld om meer Feng Shui te creëren.

Van de slaapkamer en badkamer tot de kinderkamer en van de kantoorruimte en de keuken tot de tuin. Hier bespreken we 8 tips voor Feng Shui in de woonkamer.

Alle tips op een rijtje

 1. Zorg ervoor dat spiegels niet de voordeur weerspiegelen. Spiegels op zich zijn goed omdat ze positieve energie kunnen reflecteren.
 2. Een groot familieportret in de woonkamer zorgt voor positieve energie.
 3. Het zorgt voor zelfvertrouwen wanneer gasten met hun rug naar dikke muren zonder ramen kunnen zitten.
 4. Zorg voor goede verlichting. Dit zorgt voor een goede yang-energie.
 5. Het is fijn als iedereen in de zithoek uitzicht heeft op de deur en richt de stoelen naar elkaar toe.
 6. Het beste kan de woonkamer in het voorste of eerste gedeelte van het huis liggen.
 7. Vierkante of rechthoekige woonkamers zijn ideaal. Deze vorm zorgt voor positieve energie. Heeft jouw woonkamer een andere vorm, bijvoorbeeld een L-vorm? Dan kun je met behulp van een gordijn of scheidingswand een vierkante of rechthoekige vorm creëren.
 8. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte over blijft tussen meubels en objecten. Zet de woonkamer dus niet te vol. Hierdoor kan de Chi vrij stromen.
 9. Vermijd scherpe hoeken en lijnen in de woonkamer en kies liever voor ronde vormen.
 10. Zorg voor voldoende comfort. Kunnen ontspannen gaat eenvoudiger in een comfortabele warme en zachte omgeving. Kies dus voor kussentjes, plaids en zachte vloerkleden.

De eerste stap naar Feng Shui in de woonkamer

Een eerste stap die je kunt nemen richting meer balans in je interieur is; ruim op. Doe of geef weg wat je niet meer nodig hebt en maak ruimte. Zorg voor voldoende opbergruimte en werk lelijke kabels weg. Ga bewust om met de ruimte en bewaar niets dat je eigenlijk nooit gebruikt.

Dat Feng Shui ons levensgeluk kan beïnvloeden hebben we inmiddels begrepen. Door kleine stappen en aanpassingen in ons interieur kunnen we meer balans en positieve energie creëren waarin we optimaal kunnen ontspannen en functioneren.

Hier kon je veel tips vinden voor het in balans brengen van je woonkamer. Lees ook onze artikelen over Feng Shui in de keuken, kinderkamer en op kantoor om je hele huis in te richten volgens deze Chinese principes. Ga ook aan de slag en zorg voor meer Feng Shui in de woonkamer.

Schrijf je in op Westwing en ontdek meer Feng Shui inspiratie!