Opruimen: schoonmaakgereedschap op zwart-witte vloerkleed naast opbergmanden en zwarte stoel

Het huis opruimen is meestal niet de meest geliefde huishoudelijke taak. Kan je jezelf niet motiveren om op te ruimen? Of weet je niet waar je moet beginnen? Wij geven tips over hoe je opruimen leuker maakt én hoe je je huis structureel opgeruimd houdt! Onze interieurstylisten zijn ervaren opruimcoaches en delen graag hun ervaringen. Speciaal voor jou maakten ze een ultieme checklist voor het opruimen van je huis. Profiteer van onze knowhow en word een professional in het organiseren en opruimen van ruimtes. Succes én veel plezier!

Huis opruimen: de 5 basisprincipes

Geloof het of niet, je huis opruimen is leuker en makkelijk dan je denkt! Met onze opruimtips wordt het opruimen van de badkamer, keuken, woonkamer en werkplek een fluitje van een cent.

Deze vijf basisprincipes zijn het belangrijkst:

 1. Klein rommel verwijderen

  Zeg vaarwel tegen kleine voorwerpen die je niet meer nodig hebt en die alleen maar liggen te verstoffen in de hoek.

 2. Consequentie

  Wees consequent bij het opruimen! Eerst sorteren, daarna opbergen en de dozen etiketteren zodat je het makkelijk terug kunt vinden.

 3. Alles zijn plek

  Belangrijkste regel: alles heeft zijn vaste plaats! Dit zorgt ervoor dat spullen niet meer gaan zwerven. Zet alles gelijk terug op de juiste plek om chaos te voorkomen.

 4. Uitstel is afstel

  Stel wat je vandaag kunt doen niet uit tot morgen! Vervelende klusjes kan je maar beter gelijk doen anders blijf je ertegenaan hikken. Wanneer je het gedaan hebt, geeft dat een voldaan gevoel.

 5. Schoonmaken

  Niet alleen wanorde veroorzaakt chaos in huis, maar ook vuil. Regelmatig schoonmaken is daarom belangrijk om de orde te bewaren en je thuis te voelen. Vergeet ook niet om je vitrages, hoofdkussens en matras regelmatig te reinigen. Hierin verzamelt zich veel vuil.

Huis opruimen en schoonmaken – de ultieme opruim-checklist

Om het opruimen van je huis succesvol te laten verlopen, raden we aan om het stap voor stap, ruimte voor ruimte, aan te pakken. Wanneer je alles tegelijk gaat doen, verlies je het overzicht. Stel jezelf een realistisch doel aan het begin van de dag en neem je tijd.

Een gezellig muziekje op de achtergrond helpt ook! Kan je wel wat hulp gebruiken bij het huis opruimen? Wij delen hier een handige checklist waarmee jij gestructureerd te werk kunt gaan.

Maak een opruimplanning

Spreek met jezelf af (en schrijf het in je agenda) dat je bijvoorbeeld elke week één ruimte gaat opruimen. Zo hou je het overzichtelijk en behapbaar.

Gooi eerst spullen weg

Haal alle kasten leeg die in de ruimte staan en maak een kritische selectie: wat moet blijven en wat kan weg? Gooi of geef alles weg wat je al jaren niet gebruikt en wat versleten is.

Zo goed als nieuw

Denk aan het milieu door spullen die nog goed zijn, maar wel vervuild of kapot, te wassen of repareren. Maak bijvoorbeeld een middagje vrij om al je schoenen schoon te maken. Zo geef je die afgetrapte sneakers weer een nieuwe look!

Breng spullen naar de kringloop

Spullen die jij niet meer gebruikt, maar die voor anderen misschien nog wel bruikbaar zijn, kan je het best naar de kringloop brengen. Dit is ook nog eens beter voor het milieu.

Geld verdienen met je huis opruimen

Spullen die waarde hebben, kan je verkopen via marktplaats of een rommelmarkt. Zo hou je er ook nog een zakcentje aan over.

Schoonmaken

Wanneer je alle kasten en andere spullen uitgezocht hebt, kan je net zo goed gelijk even een sopje door de ruimte halen. Maak alle kasten schoon vanbinnen en vanbuiten, stofzuig de vloeren (ook onder de meubels) en zeem de ramen.

Indelen

Nu alles is gesorteerd en schoongemaakt, kan je de kasten en de rest van de ruimte weer gaan indelen. Zorg voor overzicht en structuur en geef alle spullen een eigen plek zodat je het straks weer makkelijk terug kunt vinden.

Categorieën

Net al Marie Kondo zijn wij voorstander van het categoriseren van spullen. Berg spullen daarom op categorie op. Kleding bij kleding, boeken bij boeken, beddengoed bij beddengoed etc.

Gebruik opbergbakken en -manden

Om te voorkomen dat je huis in korte tijd weer een chaos wordt, is het belangrijk om opbergbakken en -manden te gebruiken. Deze kan je ook in kasten en lades zetten.

Laat je inspireren door Marie Kondo

Marie Kondo heeft ons geleerd op te ruimen. Zij gebruikt verschillende opberg- en vouwmethodes waarmee je je huis structureel een opgeruimde look geeft. Laat je dus vooral door haar inspireren!

Eerst eruit, dan erin

Wil je jezelf trakteren op iets nieuws? Maak er eerst plaats voor! Spreek met jezelf af dat er pas iets in het huis mag komen, wanneer er iets uit gegaan is.

Spaar opruimtijd

Om jezelf in de toekomst tijd te besparen, kan je spullen het beste direct opruimen: zet vuile kopjes gelijk in de afwasmachine, gooi vuile kleren in de wasmand en zet schoenen in de schoenenkast.

Extra tip: 10 minuten schoonmaken per dag bespaart je de vervelende grote schoonmaak in het weekend!

Zolder opruimen

Is de zolder een verzamelplaats van jeugdherinneringen, verloren hobby’s, onuitgezochte kleding en stof? Dan wordt het tijd om de bezem erdoor te halen. Maar als er iets is waar jij geen zin in hebt, is het de zolder opruimen. Want waar begin je? Eerste regel bij het opruimen van de zolder: houd vooral het eindresultaat voor ogen! Want door je zolder op te ruimen creëer je zomaar een extra kamer in huis!

Een goede voorbereiding is het halve werk. Koop eerst een paar goede kasten of stellingkasten en genoeg opbergdozen voordat je aan het opruimen begint. Ga vervolgens kritisch door alle spullen heen. Spullen van verloren hobby’s? Weggooien of – nog beter – weggeven! Onuitgezochte kleding? Hups, in één keer naar de kledingbak, je hebt het immers ook niet gemist.

Jeugdherinneringen? Tuurlijk, deze wil je bewaren! Berg je mooiste jeugdherinneringen daarom zorgvuldig op in (kartonnen) dozen en schrijf erop wat er in de doos zit. Zo voorkom je dat je bij de volgende opruimsessie weer alles aan het uitzoeken bent. Berg de spullen zoveel mogelijk op achter gesloten deuren en/of in afgesloten bakken zodat stof geen kans krijgt.

Het is even een klus, maar wij weten zeker dat je heel tevreden zult zijn met het eindresultaat.

De mooiste opbergmogelijkheden

Zo, jij kan aan de slag met onze opruimtips! Heb je nog opbergmogelijkheden nodig? Bij Westwing vind je handige manden, rekken, ladekasten, dozen en meer.

Registreer je bij Westwing en opruimen maar!