gele muur in kinderkamer met rieten wanddecoratie

Elk kind droomt ervan: een gezellige kinderkamer om zich urenlang in te vermaken. Een fijn bed om heerlijk in te slapen en voorgelezen te worden, een zacht vloerkleed voor onbeperkt speelplezier en misschien zelfs een klein bureautje om de meest fantasierijke tekeningen te kunnen maken. Maar naast deze ‘essentials’, is de aankleding van de muren ook heel belangrijk. Want allemaal kale wanden is niet alleen heel kaal, maar nodigt ook niet uit om eindeloos te spelen. In dit artikel delen we daarom tien ideeën hoe je meer sfeer kunt toevoegen met wanddecoratie in de kinderkamer. 

Muurdecoratie kinderkamer: 10 ideeën

We benoemden het al even, maar voor een op-en-top sfeervolle kinderkamer, dien je de wanden ook mee te pakken. Verven, behangen en/of decoreren dus. In het artikel kinderkamer schilderen gaan we dieper in op de ideale kleuren. In dit artikel delen we tien ideeën op het gebied van behang en decoratie. Genoeg inspiratie dus!

Hieronder zie je alvast een overzicht van de tien ideeën voor het decoreren van de muur. Dit zijn: 

 1. Vrolijk behang in de kinderkamer
 2. Crea bea krijten op de muren
 3. Sfeervolle wandlampen
 4. Magneetbord
 5. Stoere vierkante lijst
 6. Speciaal voor boekenwurmen
 7. Meten is weten
 8. Foto’s en posters
 9. Dierenkoppen
 10. Muurstickers babykamer

Geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan met de muren van de kinderkamer? Registreer je dan snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal – met kortingen tot 70% – om de wanden van de kinderkamer te stylen.

1. Vrolijk behang in de kinderkamer

Kleurrijk en vol prints of neutrale kleuren en een subtiel patroon: met het behang in de kinderkamer kun je alle kanten op. Maak in ieder geval eerst een selectie van een aantal behang opties. Houd hierbij ook rekening met de hoeveelheid meubels en speelgoed in de ruimte. Als die ‘bommetje vol’ is, kun je misschien beter voor een rustiger behang kiezen. Ook denk je alvast na welke wanden je gaat behangen en welke je schildert in een effen kleur. 

Wanneer je dit op een rijtje hebt, is het leuk om de selectie aan je kind te laten zien en samen te kiezen. Een paar ideeën:

 • Onder de zee: verander een hoekje in de kinderkamer in een blauw en levendig aquarium. 
 • In de jungle: Of houdt jouw kind van exotische dieren zoals leeuwen en panters? Gebruik dan behang in tropische stijl voor een echte jungle kamer
 • Op de boerderij: bekleed de wanden met prints van een klassieke boerderij met koeien, varkens en paarden. 

Wil je niet de hele muur behangen? Kies dan in de kinderkamer voor een smallere behangrand met een leuk motief dat over het schilderwerk heen gehangen wordt. Een kleine ruimte wordt op die manier niet te druk door een groot patroon, maar krijgt wel een persoonlijke touch.

2. Crea bea krijten op de muren

Met krijtverf of schoolbordverf op de muur sla je twee vliegen in één klap: een gedecoreerde muur én een plek waar je kind al zijn creativiteit kwijt kan. Zet ook een rieten mandje op de grond waar alle krijtjes en de wisser in opgeborgen kunnen worden. Met de krijtverf op de muur, kan je kind telkens weer een nieuw kunstwerk –oftewel een DIY-muurdecoratie– vormgeven. Verwar krijtverf trouwens niet met kalkverf: want waar krijtverf egaal oogt, heeft kalkverf een gevlekt effect. 

3. Sfeervolle wandlampen als wanddecoratie in de kinderkamer

De juiste verlichting maakt een ruimte multifunctioneel. Zo is er de basisverlichting (je weet wel, die lamp die je aandoet wanneer je de ruimte binnenkomt), functionele verlichting (leeslampje en lampje bij het bureau) en sfeerverlichting (aanvulling op de basisverlichting die zorgt voor de nodige gezelligheid). Wandlampen zijn de ideale sfeerverlichting. In de kinderkamer kies je voor een kleurrijk exemplaar in een speelse vorm. 

Tip: hang de wandlamp op een kindvriendelijke hoogte. Zo kan je kind zelf het lampje aan en uit doen bij het binnenkomen en verlaten van de kamer.

Speels én stijlvol: zo style je de muren in de kinderkamer

 1. Magneetbord

  Op een magneetbord kunnen je kleintjes al hun creativiteit de vrije loop laten. Zo kunnen ze met ‘coole magneten’ al hun lievelingstekeningen, foto’s of afbeeldingen ophangen. En als de kinderen inmiddels iets ouder zijn en al naar school gaan, kunnen ze het magneetbord ook gebruiken voor hun aantekeningen, diploma’s en foto’s. Wij zijn fan, want magnetische borden zijn niet alleen decoratief, maar prikkelen ook de creativiteit van je kind(eren) en zijn bovendien goedkoop en eenvoudig te bevestigen.
 2. Educatief

  Een kleurrijke klok aan de wand werkt niet alleen decoratief, maar ook nog eens educatief. Zo kunnen de kids oefenen met klokkijken, en is het een goede stok achter de deur wanneer de kleine niet naar bed wil. Oh en ook handig: pas als de grote wijzer naar dat cijfer wijst, mag je papa en mama wakker maken in het weekend. 
 3. Speciaal voor boekenwurmen

  Planken aan de muur zijn echte sfeermakers en ideaal voor het uitstallen van de mooiste (voorlees)boeken. Maar ook andere decoratieve objecten kunnen een plaatsje krijgen op deze plank. Denk bijvoorbeeld aan kleurrijke manden, ingelijste foto’s en/of knuffels.
 4. Meten is weten

  Weetje: in het eerste jaar groeit een baby zo’n 25 centimeter. Daarna groeien kinderen gemiddeld zo’n zes centimeter per jaar. Een hoop streepjes dus die op de muur kunnen worden gezet. Maar voor iedereen die wél graag de lengtes bij wil houden, maar liever geen strepen op de geverfde of behangen muren zet, biedt een meetlat uitkomst.

Nog 3 ideeën voor wanddecoratie in de kinderkamer

Hieronder delen we nóg meer inspiratie voor de wanddecoratie kinderkamer. Van persoonlijke decoratie slaapkamer muur tot zacht, schattig en aaibaar.  

8. Foto’s en posters

Met een fotowand in de kinderkamer wordt de ruimte direct een stuk persoonlijker. Zoek samen met je kind de leukste foto’s uit van familieleden en vriendjes en vriendinnetjes. Mix en match deze foto’s met afbeeldingen of posters van bekende stripfiguren of grappige dieren. Ook leuk: maak samen met je kind een schilderij! Stem het thema van het schilderij af op het ontwerp van de kinderkamer of laat de kleintjes er gewoon op tekenen

9. Dierenkoppen als wanddecoratie in de kinderkamer

Dierenkoppen als wanddecoratie is inmiddels een vast onderdeel in vele kinderkamers. Wij snappen wel waarom, want de koppen zijn niet alleen schattig en zacht, maar ook nog eens een echte eyecatcher. Bovendien komen deze koppen tegenwoordig in allerlei kleuren en formaten. Zo is er dus voor iedere stijl en palet wel een dierenkop te vinden. Extra leuk om voor een oneven aantal te gaan en deze in een speelse opstelling op te hangen.

10. Muurstickers babykamer

Fleur de muren van je babykamer op met decoratieve wandstickers. Denk aan stickers in zachte kleuren of rustige patronen, zoals wolken, pastelkleurige regenbogen en/of schattige dieren. 

Het fijne aan muurstickers is dat je deze heel makkelijk weer kan verwijderen. Dit doe je door een hoekje los te peuteren en een föhn op de sticker te richten. Hierdoor wordt de lijm warmer en zachter en komt de sticker makkelijker van de muur af. Ideaal dus, want zo kun je weer voor nieuwe stickers kiezen wanneer je kleine baby al een ‘grote’ peuter of kleuter is.   

Ook aan de slag met persoonlijke en sfeervolle wanden? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw wanden stijlvol te decoreren.