Klein huisjes inrichten

Woon je klein? Een gezellig appartement is meestal heel knus maar wordt snel klein en vol. Een kleine woning kan ook heel veel voordelen hebben! Je hoeft hier bijvoorbeeld minder ruimte schoon te houden en als je de ruimte slim inricht zorg je ervoor dat het geheel overzichtelijk blijft en je voldoende ruimte overhoudt om te leven. Wij hebben de beste tips & tricks verzameld zodat jij weet hoe je kleine huisjes kan inrichten op een praktische en stijlvolle manier.

Kleine huisjes inrichten: laat het groter ogen

In kleine ruimtes voelt het soms alsof je ruimte tekort komt. Door deze tips op te volgen, zorg je ervoor dat je de ruimte optimaal benut bij het inrichten van kleine huisjes.

 1. Kies voor lichtere kleuren. Lichte kleuren laten over het algemeen een ruimte groter lijken, terwijl donkere kleuren juist verkleinen en verlagen. Breng hierbij wel wat contrast aan in de vorm van kleuraccenten, hierdoor vergroot je het effect.
 2. Werk de hoogte in. Benut de ruimte volop en ga bijvoorbeeld voor een boekenkast tot aan het plafond of kies voor een stapelbed. Werk daarbij ook met objecten op verschillende hoogtes. Hang een plankje aan de wand en schilderijtjes op verschillende hoogtes om een gevoel van ruimte en hoogte te creëren.
 3. Benadruk de hoogte van de ruimte door gordijnen tot de grond op te hangen.
 4. Als je huis uit één ruimte bestaat waarbij je slaapt in dezelfde ruimte als waar je werkt, dan kun je ervoor kiezen om de ruimte op te delen. Dit kan door middel van het plaatsen van een kamerscherm of een boekenkast die als ruimteverdeler dient. Ook kun je de bank in het midden plaatsen en het bed aan de andere kant.
 5. Opruimen & opbergen. Door voor veel bergruimte te zorgen in de vorm van kasten, manden en dozen, zorg je voor een opgeruimde look en hoeft er niets te blijven rondslingeren. Zorg ervoor dat alles zijn vaste plek heeft.
 6. Het juiste licht kan ook wonderen doen voor kleine ruimtes. Lichte ruimtes ogen namelijk altijd groter dan donkere.
 • Ga na of je een extra (halve) verdieping in je ruimte kunt maken. Zo zou je een entresol kunnen maken waar je op slaapt en waardoor je bed zich niet meer op dezelfde vloer als je bureau of bank bevindt.
 • Het gebruik van glimmende oppervlakken is ook verstandig. Deze reflecteren het licht en hebben daardoor een ruimtelijk effect.
 • Kies voor spiegels. Spiegels reflecteren het licht, net als (andere) glanzende oppervlakken.
 • Voor de eettafel kun je kiezen voor een uitschuifbaar exemplaar. De eettafel kan dan klein gehouden worden wanneer je deze overdag gebruikt om aan te werken. In de avond schuif je hem zo uit voor een uitgebreid diner met vrienden.
 • Je bed verbergen achter gordijnen is ook een slim idee voor kleine huisjes. Bovendien geeft dit een heel gezellig sfeertje aan het daarmee gecreëerde slaapkamertje.
 • Het bed omhoog plaatsen is ideaal voor het beschikbaar maken van extra bergruimte.
 • Ook handig: multifunctionele meubels. Denk aan een opklapbaar bed of een slaapbank. Deze gebruik je overdag als bank en tover je in de avond om tot slaapplaats. In het geval van een opklapbaar bed, is het bed overdag in de muur of kast geïntegreerd en neemt het verder geen enkele ruimte in. Ideaal voor kleine huisjes! Je kunt ook kiezen voor een kast waar een bureautje in zit. Dit klap je eenvoudig in wanneer je het niet gebruikt.

Genoeg bergruimte in kleine appartementen

Een van de belangrijkste voorwaarden voor het comfortabel wonen in kleine huisjes, is het zorgen voor een opgeruimd huis. Laat geen dingen slingeren en geef alles zijn eigen plek. Het zorgen voor voldoende bergruimte is hier natuurlijk wel een voorwaarde voor. Denk hierbij aan kastruimte voor kleding en extra dekbedden. Een plek voor je schoenen, winterkleding en servies.

Het is een goed idee om de ruimte zo te benutten dat je ongebruikte hoeken nuttig gebruikt. Denk bijvoorbeeld eens aan de slaapkamerdeur. Daarboven kan best een boekenplank worden gemaakt. En de wand in de keuken kan ook de hoogte in gaan. Met een losse trap kun je eenvoudig bij de hoogste plank. Gebruik tot slot de ruimte onder de bank, onder het bed en langs de wanden, zodat je de ruimte opgeruimd kunt houden.

Woon jij in een klein huis? Ga aan de slag met onze tips & tricks om je woning stijlvol, opgeruimd en praktisch in te richten. Met veel bergruimte, voldoende licht, lichte kleuren en het hoger plaatsen van sommige objecten maak jij een goed begin.

Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw huisje in jouw favoriete woonstijl in te richten.