Babyschommel opgehangen aan het plafond

Ben jij een echte interieurliefhebber? Dan begin jij vast al vroeg met het zoeken naar inspiratie voor de kinderkamer. Maar ook als je specifiek inspiratie zoekt voor de babykamer, peuterkamer, meisjeskamer, jongenskamer, kleuterkamer of tienerkamer kun je je lol op! Bij Westwing hebben we veel inspiratie, tips en ideeën voor het inrichten van de kinderkamer in elke fase. Onze interieurexperts helpen je op weg!

In 7 stappen de beste kinderkamer inspiratie

Het is meestal een van de kleinste kamertjes van het huis, maar zeker wel een ruimte waarin je je creativiteit de vrije loop kunt laten! Als je een kinderkamer gaat inrichten kun je het beste stapsgewijs te werk gaan.

 1. Selecteer een gewenste stijl of thema
 2. Selecteer bijpassende kleuren
 3. Maak een moodboard
 4. Kies muurverf uit die past bij de stijl
 5. Maak een keuze voor een vloer
 6. Zoek naar meubels die passen bij de stijl
 7. Kies voor voldoende opbergers, dozen, manden en kisten
 8. Kies accessoires en decoratie

Tip! Omdat de kinderkamer vaak wat kleiner is, kun je hier het beste niet voor enkel donkere kleuren kiezen. Door lichte kleuren toe te passen kun je de ruimte ook lichter houden.

Activiteiten in de kinderkamer

Een kind doet van alles in zijn/haar kamer. Uiteraard is het de plek waar hij of zij slaapt en uitrust, de dag verwerkt en energie opdoet voor de volgende. Maar het is ook een plek waar hij even tot zichzelf komt, bijvoorbeeld als hij boos, verdrietig of moe is.

Hier kan hij spelen, maar ook zijn huiswerk maken, een boekje lezen en creatief zijn. De kinderkamer moet dus aan vrij veel eisen voldoen, maar moet ook zeker niet te druk zijn. Dan krijgt een kind te veel prikkels.

Kinderkamer inspiratie: wat is onmisbaar?

In de kinderkamer zijn een aantal meubels absoluut onmisbaar. Zo mag een goed bed en een goede kledingkast niet ontbreken.

Dit zijn de belangrijkste kinderkamer meubels!

 1. Een bed

  Is je kind nog een baby dan kies je voor een wieg of ledikant. Is hij al een peuter of zelfs kleuter, dan zal je voor een peuterbed, junior bed of eenpersoonsbed kiezen.

 2. Een commode

  Voor een baby en peuter is de commode een onmisbaar meubelstuk. De commode is de plek waar je je kind kunt verschonen, aankleden en verzorgen.

 3. Een kledingkast

  Elk kind heeft kleding nodig. Zorg dus voor een kledingkast waarin je al deze zomer, herfst, winter en voorjaarskleding kunt bewaren. Ook bedlinnen en een extra deken kan een plekje krijgen in deze kast.

 4. Een plek om te spelen

  Als je een kinderkamer maakt voor een kleiner kind, dan is een speelplek belangrijk. Dat kan een plekje zijn op de grond met een vloerkleed en een poef, maar het kan ook een bankje zijn met een gezellige sprei en wat sierkussens.

 5. Een bureau

  Grotere kinderen hebben behoefte aan een eigen bureau. Hier kunnen ze huiswerk maken, maar ook tekenen of knutselen.

Inspiratie tip – Kleine kinderkamer inspiratie

Kies in het geval van een kleine kinderkamer voor multifunctionele meubels of uitklapbare/uitschuifbare meubels. Deze nemen minder ruimte in of kunnen voor verschillende doelen gebruikt worden. Denk maar eens aan een bed met bergruimte eronder of een uitklapbare commode.

Ook een hoogslaper kan erg handig zijn en biedt ruimte onder het bed die bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor een bureau of als speelplek.

10x kinderkamer inspiratie

In kinderkamers en grote ofwel, een echte meidenkamer of tiener jongenskamers wordt weinig meer gebruik gemaakt van de traditionele kleuren roze en blauw. Er is immers veel meer mogelijk! Vaak wordt als uitgangspunt een thema of een stijl gekozen voor de kinderkamer en dat werkt prettig. Vervolgens kun je dan specifiek op zoek gaan naar kinderkamer inspiratie die past bij dat thema of die stijl. Laat je hier inspireren voor jouw kinderkamer en ontdek deze top 10 van kinderkamer ideeën!

 1. Dieren
 2. Astronauten/het heelal
 3. Vliegtuigen
 4. Onderwaterwereld/vissen
 5. Industrieel
 6. Landelijk
 7. Scandinavisch/modern
 8. De wereld
 9. Bohemian
 10. Industrieel en stoer

Inspiratie tip – Planten in de kinderkamer

Planten in de kidsroom kunnen erg leuk zijn. Bovendien hebben planten een positief effect op onze gezondheid. Ze werken luchtzuiverend en stimuleren de concentratie en de gemoedstoestand. Kies in de kinderkamer voor de zekerheid niet voor giftige planten. Een Monstera Deliciosa of bananenplant is bijvoorbeeld erg geschikt en heel sfeervol.

Kleurinspiratie voor de kinderkamer

Ga altijd voor en vleugje kleur in de kinderkamer. Het hoeft niet veel te zijn. Sterker nog, dat raden wij af. De basis rustig houden zorgt voor een harmonieus geheel waar een kind goed kan ontspannen. Als je de muren van de kinderkamer wilt schilderen, kies dan voor wit of gebroken wit en eventueel voor een enkele muur of een gedeelte daarvan in een accentkleur.

Voor de accenten kun je ook goed met decoratieve items werken. Hieronder hebben wij inspiratie voor je verzameld voor bijzondere kleuren en kleurcombinaties.

 • Okergeel en hout – Okergeel is een prachtige, warme tint. Een kleur die voor veel sfeer kan zorgen in de ruimte. Hout daarbij maakt dit effect extra sterk. Het resultaat is een warme en natuurlijke sfeer die veel geborgenheid biedt.
 • Mintgroen en grijs – Mintgroen geeft een kamer een lichte en frisse look. Fijn in kleine slaapkamers. Grijs zorgt voor contrast en biedt een rustig alternatief voor wit.
 • Olijfgroen en zwart – Een stoere mix, olijfgroen met zwart. Deze combinatie past perfect bij een robuuste, industriële interieurstijl.
 • Neutraal en pastel – Deze natuurlijke, lichte look past perfect bij een Scandinavische kinderkamer. De neutrale basis met wit en licht hout is tijdloos en kan eenvoudig met verschillende pasteltinten gecombineerd worden.
 • Lichtblauw en terracotta – Het leuke aan deze kleurmix is dat een koele en een warme tint gecombineerd wordt. Ga voor een basis in wit met daarbij decoratieve items in lichtblauw en bijvoorbeeld een vloerkleed en bedlinnen in terracotta rood.

Nog meer inspiratie

Ga je aan de slag met het inrichten van de kinderkamer? Dan kun je vast en zeker wat kinderkamer inspiratie gebruiken. Kom erachter wat je mooi vindt en wat past bij de wensen en stijl van jou en je kind. Laat je inspireren van de kinderkamer van jouw baby, peuter, kleuter of tiener en shop alles wat je nodig hebt bij Westwing!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor jouw kinderkamer inspiratie!