grijs bed met houten rand wit dekbed en grijze deken

De slaapkamer kan, net als andere kamers in huis, worden ingericht in elke gewenste stijl. De meeste menen voeren de stijl van de rest van het interieur door in hun slaapkamer. Wel zijn er een aantal stijlen extra geschikt voor de rustgevende sfeer de een slaapkamer uit zou moeten stralen, zoals de landelijke stijl. Hier laten wij je veel slaapkamer inspiratie, ideeën en tips zien voor het inrichten van een landelijke slaapkamer.

Waarom een landelijke slaapkamer?

De landelijke slaapkamer is erg populair. De landelijke stijl doet denken aan het knusse platteland en die fijne, rustgevende sfeer. Deze stijl is natuurlijk, warm en gezellig. Natuurlijke materialen, warme en neutrale kleuren en veel gezellige, knusse accessoires werken prachtig samen. De stijl is eenvoudig te creëren in elke woning. In de slaapkamer willen we graag tot rust komen en niet te veel prikkels om ons heen verzamelen. De landelijke slaapkamer is dan ook een zeer goede keuze, net als de Scandinavische slaapkamer die eveneens wordt getypeerd door rust, lichte kleuren en een subtiele, serene sfeer.

De belangrijkste aspecten van een landelijke slaapkamer

Hoe kun je de landelijke slaapkamer nu het beste typeren? Alles draait hier om rust, comfort en een natuurlijke flair.

 • Comfort staat in de landelijke slaapkamer centraal. Alles draait binnen deze stijl om ontspanning. En hoe kun je nu beter ontspannen dan in een comfortabele, warme ruimte? Hierbij kun je denken aan warme materialen op het bed en zachte en zachte kleedjes op de vloer in rustgevende kleuren.
 • Neutrale kleuren dragen ook een steentje bij aan de typisch landelijke sfeer. De muren, plafonds en kozijnen zijn meestal licht van kleur. De vloer is vaak van hout. Deze kleuren worden gecombineerd met andere items in zandkleur, wit en beige; samen vormt het een elegante basis voor de landelijke stijl.
 • Natuurlijke materialen ademen rust en elegantie. Hout speelt een hoofdrol. Zowel in zijn natuurlijke kleur als geverfd in wit.

Onmisbaar binnen deze stijl

Een aantal meubels zijn onmisbaar in de landelijke slaapkamer en eigenlijk in elke slaapkamer. Houd bij de keuze voor meubels rekening met de grootte van de ruimte. In een kleine slaapkamer maak je bijvoorbeeld andere keuzes dan in een grote slaapkamer. Vaak wordt in de landelijke stijl gekozen voor antieke of klassieke meubels die een authentieke sfeer oproepen. Soms zien we ook wat stoerdere, rustieke meubels voorbij komen binnen om de landelijke stijl wat meer pit te geven.

 • Het bed – kies voor een boxspring of klassiek bed met hoofdbord. Een wit houten bed past prachtig in de landelijke stijl.
 • Een kledingkast – kies voor een inloopkast of een antiek, houten exemplaar. Voor de landelijke stijl zijn houten kasten met een natuurlijke afwerking erg mooi.
 • Nachtkastjes – kies voor hetzelfde nachtkastje aan beide kanten van het bed. Nachtkastjes van wit hout passen erg stijlvol in de landelijke slaapkamer.

Accessoires voor de landelijke slaapkamer

Binnen de landelijke stijl zijn accessoires erg welkom. Welke accessoires je zoal kunt kiezen?

 1. Slaapkamer lampen

  Maak een goed lichtplan waarbij je nachtlampjes, hanglampen en wandlampen combineert. Extra fijn; kies voor lampjes die je kunt dimmen!

 2. Kussens en plaids

  Deze maken je bed extra comfortabel en cozy. Stoffen als linnen en wol hebben een elegante, natuurlijke look.

 3. Vloerkleed

  Voor extra warmte en zachtheid onder je voeten. Ook een zacht natuurlijk vachtje vult deze stijl prachtig aan.

 4. Wanddecoratie

  Leuke foto’s, kunst of spiegels voor aan de muur kleden de wanden aan én maken de ruimte persoonlijk. Meer tips vind je in ons artikel over de mooiste wanddecoratie voor de slaapkamer.

 5. Raambekleding

  Mooie gordijnen in een lichte kleur zorgen voor extra sfeer en knusheid in de slaapkamer. Een andere optie is het kiezen voor vouwgordijnen of lamellen.

 6. Rieten manden

  Handige opbergers in de vorm van rieten of rotan mandjes zijn ideaal voor een opgeruimde look én dragen een steentje bij aan de natuurlijke sfeer.

 7. Slaapkamer plant

  Een plant in de slaapkamer kan de frisse, natuurlijke uitstraling van de landelijke slaapkamer benadrukken. Bovendien kan zo’n plant de luchtvochtigheid in de ruimte positief beïnvloeden en zorgen voor gezonde lucht!

 8. Bloemen

  Bloemen passen heel goed in de landelijke stijl. Kies voor een vers bosje in een mooie vaas en vervang het als ze oud zijn.

Tip!
Voor een rustige slaap is het belangrijk om de slaapkamer goed te koelen. Dat kan door een raampje open te zetten. Is dat niet voldoende? Kies voor airco in de slaapkamer.

Landelijke kleuren

In de landelijke slaapkamer kunnen allerlei slaapkamer kleuren worden toegepast. Lees ook ons artikel over slaapkamer kleuren van 2021 voor meer inspiratie. Welke je kiest is aan jou. Ga voor een kleur op de muren of kies voor behang of muurstickers waarmee je kleur toevoegt. Natuurlijk stem je de kleuren van de meubels en accessoires ook af op het gekozen kleurenpalet.

 • In de landelijke slaapkamer werken natuurlijke kleuren geweldig. Ze zorgen voor rust, elegantie en een rustieke flair.
 • Lichte of donkere kleuren? Lichte kleuren spelen een hoofdrol in de landelijke slaapkamer. De slaapkamer in wit is neutraal, licht en elegant. Maar hier kunnen heel goed donkere kleuren aan toegevoegd worden. Een donker houten vloer of meubel vormt een prachtig natuurlijk contrast met het wit.
 • Een slaapkamer in grijs is populair. Grijs wordt in deze slaapkamer vaak gecombineerd met hout en wit. Die combinatie vormt samen een rustige basis voor de landelijke stijl.
 • De slaapkamer groen of de slaapkamer blauw – Wist je dat groen en blauw ook heel geschikt zijn voor gebruik in de slaapkamer? Deze tinten hebben een wetenschappelijk bewezen kalmerende werking. Pas deze kleuren in beperkte mate toe in de landelijke stijl om deze look een stoer tintje te geven.

Ben jij klaar voor de inrichting van je landelijke slaapkamer? Zoet je een complete slaapkamer in landelijke stijl of voeg je liever enkele items toe? Bij Westwing vind je alle meubels, accessoires en decoratieve items voor jouw landelijke slaapkamer. Meer lezen over andere slaapkameronderwerpen? Bij Westwing vind je ook alle inspiratie die je nodig hebt bij het inrichten, updaten of upgraden van je hele huis.