Party planning

Zie jij het leven als een groot feest? Er zijn veel feestelijke momenten waarbij je even mag stilstaan.  Van geboorte tot verjaardag, van huwelijk tot promotie. Een feestje moet je natuurlijk wel op de juiste manier vieren, elk moment is tenslotte uniek! Zorg ervoor dat de aankleding en organisatie aansluit bij het thema. Maar voordat je begint met het organiseren van een feest dien je jezelf een aantal vragen te stellen. Wie nodig je bijvoorbeeld uit, waar vindt het feest plaats en ga je zelf koken of laat je dat aan een cateringbedrijf over? Westwing heeft veel tips voor jou om de party planning tot een fluitje van een cent te maken!

Checklist – Wat je niet mag vergeten bij de party planning
Voordat we in details treden, is het van belang eerst de gelegenheid, datum, het aantal gasten en de plek vast te stellen.

Stap 1: de locatie

De locatie van het evenement bepaalt veel. Vindt het feest binnen of buiten plaats, thuis of elders, hoeveel mensen passen er. Is de ruimte laag of hoog, hoe valt de ruimte in te delen? Het is daarom raadzaam om eerst te besluiten op welke plek het feest plaats gaat vinden. Als het feest bij jou thuis is, weet je vooraf uiteraard exact wat je kunt verwachten, hoe groot de ruimte is en wat er op de locatie aanwezig is. Als je een locatie gaat afhuren, is het slim om deze ruim van tevoren te reserveren en ook te bekijken. Voor grotere feesten is dat zeker een paar maanden van tevoren, voor kleinere gelegenheden ongeveer een maand van tevoren.

Stap 2: de genodigden

Wat zou een feest zijn zonder gasten? Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk van de genodigden ook daadwerkelijk aanwezig kunnen zijn, is het verstandig de uitnodigingen zo vroeg mogelijk te versturen – of het nu per e-mail, post of via Whatsapp is. Zo kunnen je gasten de datum vrij houden en in hun agenda noteren.

Stap 3: hapjes en drankjes

Elk feest heeft happen en drankjes nodig. Zorg dat je tijdig nadenkt over wat je je gasten kunt aanbieden? Ga je zelf koken? Dan is het wellicht handig om hulp in te schakelen. Doe de inkopen voor het diner op tijd, zodat je zeker weet dat je alle ingrediënten in huis hebt. Haal de verse ingrediënten als laatst, zodat ze nog vers zijn wanneer het zo ver is. Houd uiteraard rekening met het aantal gasten, de gelegenheid en de duur van het feest. Tot slot kan het nog zijn dat er dieetwensen zijn waarmee je rekening kunt houden. Laat je het koken over aan een cateringbureau? Bedenk dan welke keuken past bij jouw feestje. Is er een thema? Dan kun je ervoor zorgen dat het eten past bij dit thema. Doe research, of vraag rond in je omgeving om tips te krijgen voor goede cateringservices.

Stap 4: de aankleding

Heeft jouw feest een thema? Dan dient de aankleding hier uiteraard op te worden afgestemd. Er zijn ook een aantal items die bij elk feest passend zijn. Denk aan heliumballonnen, tafelkleden, decoratieve slingers, servies, rietjes etc. Je kunt veel van deze items heel goed online bestellen. Doe dit wel op tijd, in verband met levertijden. Ga na of je een kleurrijk, rustig of glamour sfeertje wilt neerzetten! Hier kun je de decoratie goed op afstemmen.

Stap 5: Muziek

Bij de party planning hoort ook de juiste muziek: welke muziek past bij de gelegenheid? Voor grote feesten kan een DJ worden ingeschakeld. Misschien ken je wel iemand die kan draaien? Of je maakt zelf een afspeellijst die volledig past bij jouw smaak. Ook kun je denken aan het organiseren van spelletjes, bijvoorbeeld voor Sinterklaas.

Stap 6: Een dag voor het feest

Een dag van tevoren dien je de verse ingrediënten zoals vlees te halen en de laatste dingen te checken. Het kan handig zijn om op deze dag de locatie al te versieren met decoratie. Hang lichtslingers op, vervoer extra stoelen naar de locatie, bevestig ballonnen,versier de tafel alvast. Bij een lente- of zomerfeest zijn bloemen een must: deze kun je het beste een dag van te voren al kopen en ze op een koele plaats bewaren tot het evenement begint. Snijd de stelen op de dag van het evenement af, zodat ze voldoende water kunnen opnemen en lang vers blijven.

Stap 7: De dag van het feest

Het is zover! Als je je goed aan de planning hebt gehouden, hoef jij als het goed is nu niet veel meer te doen. Regel de laatste dingen, je bent het contactpersoon voor de genodigden en zorgt dat iedereen kan ontspannen en zich thuis voelt. Neem zelf ook een lekker glaasje mousserende wijn en haal even diep ademhalen voordat het feest écht begint.

Kies, als je zelf kookt, voor gerechten die je van tevoren kunt bereiden. In de zomer zijn zelfgemaakte sushi, koude soepen of pastasalades ideaal, in de winter kun je kiezen voor warme soepen en snelle ovengerechten. Begin met de voorbereiding in de ochtend. Bereid bijvoorbeeld alvast de sushi, pureer de soep of kook de noedels en groenten voor de salade.

Bij Westwing vind je alle (behalve het eten) ingrediënten om jouw feestje tot een groot en stijlvol succes te maken. Die party planning hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, wanneer je onze checklist bij de hand houdt. Vergeet ook niet om een flinke hoeveelheid kaarsen in te slaan. Deze zorgen in een handomdraai voor sfeer. Elegant servies, lichtslingers en stijlvolle tafelkleden leggen een mooie basis. Maak het af met details in goud!

Daarnaast hebben we ook de beste tips voor een geslaagd Sinterklaasfeest. Hoe organiseer je bijvoorbeeld een Sinterklaas dobbelspel en waar moet je allemaal aan denken bij het schoen zetten? Ook hebben we de leukste ideeën voor wat te doen met oud en nieuw voor je verzameld. Hoe vier je bijvoorbeeld een romantisch oud en nieuw? Welke goede voornemens voor 2022 zijn het populairst? Met onze checklist en tips voor oudejaarsavond wordt het gegarandeerd een succes.

It’s party time!